Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Terroir Pista

0 bejegyzést írt és 58 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Tokaji Bormívelők Társasága azt a nemes célt tűzte maga elé, hogy a dűlőklasszifikáció közel háromszáz éves hagyományát fölélesztve, egyúttal az alapokig hatolóan modernizálva újjáépíti Tokaj hírnevét. Terroiralapon, és nem édes borral. A kissé provokatív, ám…..
A koncepció az volt, hogy két Konyári borral, egy villányi cabernet franc-nal, illetve egy spanyol és egy olasz globálpince középárasával fölszerelkezve bemérem a gyümölcsbomba-küszöböm. Minthogy nem szeretnék belefásulni a tanninzsák püfölésébe, a terroir krédó…..
Két éve tört a hír, hogy az általunk testületileg körülrajongott Szepsy István távozott a részben reá szabott Királyudvartól, és a birtok szakmai igazgatását Demeter Zoltán vette át. Most az általunk testületileg körülrajongott Demeter Zoltán vette a kalapját, ám csak…..
Mint arról korábban már beszámoltunk, neves borírók egy mélyenszántó eszmecsere reményében Spanyolországba invitálták a világ 12 legbefolyásosabb borászát. Az ötlet szellemi atyja, José Penin (a legismertebb spanyol borkalauz szerzője) Jancis Robinsont kérte föl a konferencia…..
Terroir Pista 2008.05.14 10:08:09
hvuk,

Azért ez nem egészen ilyen egyszerű, mert nagyon eltérő hogy ki mit tart "Jó"-nak, "jobb"-nak, vagy "finomabbnak". Bizonyos fogyasztói csoportok bármilyen sorban a harsogó illatú parfümös borokat preferálnák. Van akit a barikk vaníliája megdelejez és azt értékeli. És így tovább.
És hadd adjuk meg a lehetőségét, hogy van olyan borász, aki nem abból indul ki hogy milyen FINOM, sokaknak vagy keveseknek tetsző bort akar készíteni, és ehhez rendeli a lehetséges eszközöket, hanem hisz abban hogy az ő dolga az egyensúly megteremtése a szőlőben és a borban már csak kibontakoznak a földből és a növényből nyert értékek, és ő erre kíváncsi, hogy mit ad a föld és a növény kombinációja. ÉS hisz abban hogy bizonyos beavatkozások bár biztonságosabbá vagy gazdaságosabbá teszik a termelést, mégis csak egy elfedő, uniformizáló réteget húznak rá a borra. Szerintem igenis van egy olyan szőlész-borász típus, aki számára etikai kérdés minden egyes eszköz használata. A jó, a hiteles és a finom ebben az értelmezésben nem elválasztható fogalmak.
Igazán ez akkor lesz majd még világosabb kérdés, amikor pár évtized múlva a technika képes lesz teljesen szintetikus bort előálltani. Ha finom, vagy finomABB akkor ez sem fog majd számítani? Ezt a kérdést, még ha most futurisztikusnak is tűnik, azért érdemes föltenni magunkban ebben a tárgykörben.

Más élelmiszereknél már most jelentkezik ez a dilemma. Húskészítmény az a párizsi, amiben pár százalék vágóhídi hulladék van, a többi meg szója meg víz? Sajt az aminek a készítésekor nem használtak állatból származó tejet egyáltalán? Pedig sokszor ezek "FINOMAK" .Ésatöbbi, ésatöbbi, szinte mindennél végig lehetne ezt zongorázni. Szerintem egy ilyen hazug környezetben, ahol a pszeudo-dolgok így eluralkodtak, jogos ha egyesek aggódnak a bor jövőjéért, bor-ságáért, és inkább alacsonyabban húzzák meg a maguk határát a természetesség és a mű-ség között.

De szerintem a szerhasználat és technológiahasználat legfőbb, sokszor egyedüli motivációi nem a jobbat, finomabbat készítés, hanem döntő részben a HATÉKONYSÁG (gazdaságosság) és a KOCKÁZATCSÖKKENTÉS, nameg harmadikként a kényelem.
A Nyakasban nem leltük meg az ártudatos alkesz védangyalát. Szeremley Huba feje fölé viszont glóriát rajzolhatunk. A nyughatatlan kalandor és világcsavargó immár tizenöt éve futó pincészete máig a borvidék dinamója. Osztozva a kollektív hanyagságban egészen mostanáig mi is…..
Nyílt napot tartott a Zwack, az Izabella borválogatás tavaszi borait mutatták be a Dandár utcában. A kóstoló fantázianeve egyben jelen cikk címe is. A szortimentet szinte teljesen végigkóstoltam, az adott körülmények között a borokról pusztán benyomásokat szereztem.…..
A Művelt Alkoholista Varázshegy 2008.04.29 08:00:00
Botrány, de Bukolyi László, alias Gróf Buttler nem akar tetszeni. Nincs ránk szorulva. Nem azért készít bort, hogy másoknak örömöt szerezzen. És innentől kezdve torkunkra forr a szó, kiesünk a szerepünkből, bálnák a partra, kékhalál, filmszakadás. Szóval, BL elvan…..
A második, záró fejezetben Squires tovább egzecíroztatja a terroirfetisizmust. És ismét fölvet néhány olyan kérdést, amelyet érdemes volna, ha másért nem, a magunk tisztánlátása végett, végiggondolni. De a forró kását Squires továbbra is a szőnyeg alá söpri: ha a…..
Mark Squires, Robert Parker jobb keze 2006 májusában publikált egy cikket, amelyben a terroir fogalmának határtalan kitágításáról és önkényes használatáról értekezett. Az írás igencsak terjedelmes, de gondolatébresztő, vitára ingerlő, ezért a kollektív okulás reményében…..
Terroir Pista 2008.03.13 12:17:57
Nálam, eléggé leegyszerűsítve, így néz ki az alapképlet: Van egy bornak az alapszemélyisége, amit a természeti adottságok határoznak meg, ez lehet rossz, jó vagy még jobb, de egy szint felett csak színek vannak, nem alá-fölé rendeltség. Ez csak megfelelő szőlészeti munka mellett lesz elég markáns, nagyobb terhelésnél mindenképpen felhígul. Az a kérdés hogy ezt az alapszemélyiséget megőrzi-e, vagy nem a borász. Lehet hogy hülye vagyok, de engem az olyan borok, ahol ez a személyiség a beavatkozások miatt teljesen eltűnik, nem érdekelnek, bármennyi műmítoszt, 100 pontot, latin nevet meg hatalmas árat raknak mellé. Két véglet van: vagy natúran a természet alakítja az adott bor személyiségét, vagy egy megfelelési kényszer a trendeknek. Nagyon nem tetszik, hogy a legtöbb borvidéken (a világban is) személyiség nélküli, egymásra hasonlító monstrum-borok uralják a piacot. Magam részéről inkább fogyasztok egy személyiséggel rendelkező, tiszta bort egy-két apró hibával, mint egy bármilyen drága és kult monstrét. Természetesen az apróbb hiba is hiba, pontozásnál figyelembe veszem, az etalon egy hibátlan és erős személyiségű bor.
Vakteszt-téma: szerintem mindkét végklet kerülendő, a legtöbbször jó a vakteszt, többször visszakóstolva, majd felfedve is visszakóstolva.
az olyan vakteszt, ahol 1-2 percenként nyomják sorban eléd a borokat, szvsz NAGYON káros, mintha egy regényt a címlapja alapján kellene megítélned.
A tavasz első hulláma mindig rádöbbent, hogy a téli, fűtött szobában abszolvált kóstolások eredményét törlésjel alá kellene helyezni. A szabadtéri bor egészen más, mint a fedett pályás. Én legalábbis összehasonlíthatatlanul gazdagabbnak találom. És akkor lehet jojózni,…..
A Művelt Alkoholista Rapidrandi 2008.02.18 09:00:00
38 bor, 12 termelő, 1 borvidék. Az Egri Borvidékért Alapítvány másodszor rendezte meg az egri borok gáláját az MTA termeiben. Elmentem, és megkóstoltam a felhozatal nagy részét. Mivel este családi programom volt, így a kóstolás négy üteme így alakult: forgat, illatol, ízlel,…..
Ráértem, olvasgattam – legutóbb éppen sok-sok kommentet, mert azokból mindig tanul az ember: talál más nézőpontot, új ötletet, elbizakodottsága bírálatát, akármi hasznosat. Így tűnt fel a „cuccos” témaköre, jelentsen bármit is a szó. Óhatatlanul eszembe…..
Dörgicse és Szőlősgyörök után Villányba látogatunk három rizling erejéig. A vidék nem éppen fehérborairól híres, viszont több neves borászuk készít olaszrizlinget is, ezért semmiképp nem akartam kihagyni ezt az állomást. A kisördög azonban mégis ott motoszkál,…..
Többnyire ma is LP-t hallgatok. Bármennyire természetes ez számomra, sajnos tisztában vagyok vele, hogy a holdkórosság milyen fokára helyez, és a népesség hanyad ezrelékébe sorol. A kényelem persze a CD mellett szól, de a játék lényege a hangminőség volna, és ebben az analóg…..
Nyugdíjba vonul a Pétrus főborásza, Jean-Claude Berrouet, aki több mint negyven éven át gondozta a világ egyik legnevesebb château-jának borait. De nemcsak a legendás presztízspince tartozott a keze alá, hanem a J. P. Moueix kereskedőház több más birtoka is, például a Pétrustől…..
Immáron ketten poroszkálunk a rizlinges dűlőúton. Virágozzék száz vándor, éljen a rizling! És most a tizedik fejezet ürügyén engedjenek meg egy embrionális számvetést és vallomást! Borban, borról soha annyit nem tanultam, mint az olaszrizling és a kékfrankos szisztematikus…..
Terroir Pista 2008.02.08 22:30:42
Arra gondoltam hirtelen, hogy ezentúl kizárólag olyan borokról fogok írni, amelyekben nem tükröződik semmiféle terroir (inni azért iszom ezeket is, még szép), inkább megyek a hiperbe, veszek ezt-azt, amit meglátok, oszt jól érzem magam, a büdös francba az ideológiával, tényleg.A…..
Az ostorosi Orsolya első borainak megjelenése után három másodperc alatt kultuszpincészet lett. Talán nem csak a kézművesség és a terroárosság volt az oka (különben meg azóta mindenki ezzel marketinggel), és nem csak a reveláció erejű '02-es leányka, hanem az a közepes…..
Lássuk az évborászt, aki azt mondta vagy nem azt mondta, beszéljenek a savak, a gyümölcsök, a tanninok! Váratlan ajándékbor a karácsonyi dömpingben, de legalább izgi. Cabernet sauvignon, merlot és syrah (80-10-10)."A szőlőbirtok arculatának meghatározó vörösbora",…..
Terroir Pista 2008.02.06 10:21:04
zoranka,

Vegyes a kép. Azt nem tudom megállapítani, hogy egy bor szimplán csak egy fenolosan nem tökéletesen érett szőlőből készült és túlextrahált-e, vagy pedig cuccos, a kettő hasonló tulajdonságokkal bír, és szerintem ugyanolyan rossz lesz tőlük a bor. Az tény, hogy Villányban szerintem az anyagi siker kontraszelektált, kiölve a "kézművességet", bármit jelentsen az. Pécsről kóstoltam őszinte és tiszta borokat, ráadásul jó savakkal. Villánnyal a másik bajom, hogy nincs gerince, sava a boroknak, plöttyedtek. Szekszárdról 1-2 régebbi kadarka tartja bennem a hitet, hogy többre képes a borvidék mint amit nagyrészt kóstolhatunk. Összességében valahogy szerintem rossz lett az etalon ezeken a borvidékeken (a pécsiről nem beszélek), egymást űzték bele a borászok előbb a monstrum-borok, majd a körzővel-vonalzóval elegyengetett, lesimított borok stílusába. Nagyon-nagyon szurkolok hogy egyszer Villányban is elkezdjen működni egy valódi kézműves pince, mert az meg tudná mutatni, hogy miért felelősek a természeti adottságok és miért a technológiák. Szerintem ott is lehetne szép, gyümölcsös, harmonikus borokat készíteni.

kukko,

Ebneré minden tiszteletem és elismerésem, az egyetlen aki nyíltan kiállt és őszintén elmondta hogy mit használ, nem úgy, mint a vevői. Ennek ellenére szerintem igenis kiérezni a műtannint a boraiból, a pinot-k pl, utoljára igaz, csak a 03-ast kóstoltam, kicsit sem voltak pinot noir jellegűek, pont a reszelős tanninok miatt.