Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Schrammel Ivett

110 bejegyzést írt és 216 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Életünk egyre több területén helyeződik át a kapcsolattartás jelentős része az online térbe. Részben online tartjuk a kapcsolatot távol élő barátainkkal, rokonainkkal, munkatársainkkal. Online veszünk igénybe különböző szolgáltatásokat, online vásárolunk, online szerzünk információt. A…..
Schrammel Ivett 2019.05.17 07:42:48
@Husz_János_Puszita: Kedves János! Elfogadom, hogy neked ez a tapasztalatod, azonban a hozzám forduló, külföldön élő magyarok tapasztalata más. Sokan jelentkeznek nálam azt követően, hogy elsőként helyi pszichológust kerestek fel és a helyi nyelven próbálkoztak a tanácsadással coachinggal. Ez sok esetben az anyanyelvi szintű nyelvtudás hiánya miatt, vagy kulturális különbségek általi félreértések, meg nem értések miatt nem működött kellő hatékonysággal.
Schrammel Ivett 2019.05.17 07:59:50
@Husz_János_Puszita: Azt gondolom és tapasztalom, hogy a legmélyebb érzéseiről, azok árnyalatairól az anyanyelvén beszél legkönnyebben és legpontosabban az ember. Nemrég olvastam egy érdekes kutatásról, mely azt igazolta, hogy az emberek racionálisabb döntéseket hoznak, amikor nem az anyanyelvükön beszélnek. Ennek oka, hogy ilyenkor átgondoltabb, megfontoltabb a kommunikáció, épp a spontaneitás vész el. Leegyszerűsítve mondhatnánk úgy, hogy ilyenkor a bal agyfélteke aktívabb. Ez sok esetben, pl. az üzleti életben akár még hasznos is lehet. A mély belső átalakulásokhoz, pszichológiai feldolgozáshoz azonban belső érzelmi munkára, érzelmi átdolgozásra, jobb agyféltekés aktivitásra van szükség.
Igen, most már publikus: hazaköltözöm Gibraltárra. 9 hónapja személyesen is van lehetőségem megtapasztalni azt a fordított kultúrsokkot, melyről évekig külföldön élt, majd hazaköltözött klienseim beszámoltak – ekkor költöztem vissza Magyarországra közel 4 külföldön töltött év után. Többször…..
Schrammel Ivett 2017.09.28 18:26:03
@Calderazzo: Nem ismerem Szekszárdot, de a főváros - vidék alapvetően két külön világ. Amit én a vidékből láttam, az számomra nem igazán volt vonzó. Nem tudom, te mennyire ismered Gibraltárt, de nagyon nem egy klasszikus 30 ezres kisváros. Nagyon is nyüzsgő, pörgő, érdekes (én ezt is szeretem) - több cikket is írtam erről korábban - nem beszélve az egy - másfél órás távolságon belüli nagyobb spanyol városokról, ahova kb annyi eljutni mint Bp egyik végéből a másikba csúcsforgalomban.. Nekem ez a terület egyben van: Malagától - Gibraltáron át - Cadizig... Megvannak a kisvárosi előnyök, a hátrányok nélkül. Én az iskolához itt is ott is ugyanúgy állok hozzá, csak nem mindegy, hogy ebben az iskola partner vagy nem. És nagyon nem mindegy, hogy milyen légkörben töltenek a gyerekek napi 6-8 órát, hogy az iskolában kapott szemlélet és a család szemlélete egyezik vagy ellentétes egymással. Fejben már megírtam egy újabb cikket erről, a hétvégére posztolom is. :-)
Schrammel Ivett 2017.09.28 19:38:32
@Calderazzo: Szerintem valamit félreérthettél az írásomból, de lehet, hogy csak ezt olvastad tőlem a külföldi léttel, Gibraltárral, az angol iskolarendszerrel kapcsolatban. Éltem más külföldi kisvárosokban is: Ausztriában Badenben, Máltán Swiequi-ben... Mindkettő közel a fővároshoz, de mégis kisváros. Ez megint két teljesen más világ, más kultúra, más emberi viszonyok, más mentalitás mint a gibraltári, ez nem a hely méretén múlik. Nekem egyik sem volt megfelelő. Valaki ezt szereti, valaki azt.. Mindenkinek más az, amit otthonos. Én nem a "vidéki létbe", hanem egy számomra sokkal inkább élhető, megfelelő létbe, légkörbe vágytam vissza, amit itt találtam meg. :-)
Kedves régi és új Olvasóim!   Pszichológus Online blogom változatlanul a következő címen találjátok: https://schrammelivett.blog.hu/  Itt olvashatjátok bemutatkozásom is, valamint 2015. óta megjelent cikkeimet, a külföldi léttel és egyéb pszichológiai témákkal kapcsolatosan. Ezek között biztosan…..
    Mit veszünk magunkhoz a világból? Hogyan változtathatunk szokásainkon?  A légzés olyan természetes és magától értetődő, hogy nem is fordítunk figyelmet rá. Egyszerűen csak megtörténik. Pedig érdemes néha figyelmünket tudatosan a légzésre irányítani és gondolkodni róla, kicsit…..
http://www.pszichologusonline.eu/  Van egy álmom.. Egy olyan iskola, ahol öröm gyereknek lenni.. Egy olyan iskola, ahol a gyerekek várják az első tanítási napot.. és nem csak a nyár óta nem látott barátok miatt, hanem azért is, mert tudják: pozitív élmények, új kalandok, felfedeznivalók várják…..
  Mitől hatékony egy segítő kapcsolat? Miért fontos a hitelesség? Freud a pszichológia egyik kulcsfigurája volt, de úgy gondolom, igaza van Yalomnak, aki egy helyen azt írja, sokszor tévúton járt. Például abban, hogy a terapeutának tiszta lapnak kell lennie, hogy csak nagyon keveset mutathat meg…..
Mit jelent az életkor? Mi az, ami összeköt? Szükség van-e filterekre? Néhány napja volt szerencsém a Rolling Stones Prágai koncertjén részt venni és az élmény nagyon nagy hatással volt rám, azóta is dolgozik bennem. Nem csak zeneileg nyújtottak felejthetetlent, hanem több szálon is elindították a…..
Schrammel Ivett 2018.07.21 22:37:53
@István Tasnádi: Köszönöm! :-)
Schrammel Ivett 2018.07.23 21:42:08
@Zoltán Vadkerti: Nagyon köszönöm, úgy éreztem, ezt meg kell írnom.. :-)
Schrammel Ivett 2018.07.23 22:25:14
@Pesadon: Az enyém sem VIP... "csak" ülőjegy.. ;-) De persze nem bírtam ülve maradni.. :-D
Pszichológus Online Határtalanul 2018.07.01 11:36:05
Végre elkészült a várva várt videó az általatok küldött fotókból! "Határtalanul" - Olvasóim a nagyvilágból: 15000 követő, 46 országból - képekben.Köszönöm mindenkinek a beküldött fotókat! Szerintem nagyon jól sikerültek!  Ha kimaradt az ország vagy város, ahonnan olvastok, küldhettek még fotókat…..
 Tisztában vagyunk-e a jogainkkal és kiállunk-e értük?   Nagyon elgondolkodtatott egy hónapokkal ezelőtt történt eset.. Épp szakmai továbbképzésen vettem részt Gibraltáron, ahol egyetlen magyarként több angol és gibraltári csoporttársammal Mindfulness meditációt tanultunk. Az egyik 50-es angol nő…..
Amikor az új még idegen - amikor a régi már idegen. Miben különbözik, és miben egyezik a külföldre költözést követő, a mézeshetek első fázisa utáni második szakasz, a hagyományos értelemben vett kultúrsokk és a hazaköltözés utáni fordított kultúrsokk? Az országváltásnak – külföldre költözésnek -…..
Ez az írás egy korábbi, friss cikkemhez kapcsolódik: "Az oktatási rendszer elavult, ideje változtatni! Miért támogatom a január 19-i diáktüntetést?" Más iskolarendszerekkel kapcsolatban sokakban felmerül a kérdés, ha annyira gyerekcentrikus az oktatás - kevesebb tananyag, kevesebb házi feladat -…..
Schrammel Ivett 2018.01.08 07:05:47
@bigdata: @[HPhD]Blokkolnam: Azzal kezdtem ezt megelőző cikkemet (amire utalok is itt az első sorokban), hogy nyilván a finn rendszer még jobb, de a magyar és angol között is óriási a különbség. Az angol iskola és oktatási szemlélet lényesegen közelebb áll a finnhez, mint a magyar. Azt kellene átvenni ami működik, ami hatékony.
Schrammel Ivett 2018.01.08 12:09:36
@kacsa.: Azt gondolom az általános műveltség megszerezhető lenne kevesebb óraszámban is, hatékonyabb oktatással. Magyarországon hiába a nagy mennyiségű lexikális tudás, amit számon kérnek, ha a gyerekek nagy része nem képes elsajátítani, sőt, az információmennyiség miatt a legalapvetőbb dolgok sem rögzülnek tartósan, sok esetben még átmenetileg sem. Felnőttként hányan tudnának újra leérettségizni pl? Arról nem is beszélve, hogy sokaknál alapvető matematkikai ismeretek sem maradnak meg felnőttkorra.
Schrammel Ivett 2018.01.08 16:22:32
@kacsa.: A lemaradókat segíti az angol rendszerben a Special Needs Learning Assistant - aki egyfajta segítő tanár. Nálunk iskolánként több ilyen tanárt is foglalkoztattak. Ők támogatják azokat a gyerekeket akik bármilyen tanulási nehézséggel küzdenek vagy külföldiként, eleinte a nyelvi nehézségek miatt nehezen tartanak lépést a többiekkel. Ezek a tanárok a segítségre szoruló gyerekek mellett ülnek a tanórákon is, ha szükséges és segítik a felzárkózást, valamint tanórákon kívül is foglalkoznak a gyerekekkel egyénileg vagy kis csoportokban. De különben is differenciált oktatás zajlik, tanulmányi eredménytől függően esetenként 3 - 5 különböző szintű csoportban zajlik az angol, matematika, idegen nyelv oktatása. A csoportok átjárhatóak, ha változik a teljesítmény lehet felsőbb illetve alsóbb csoportba is kerülni.
  Pszichológusként és három gyerekes anyaként egyaránt támogatom a "Ne menj suliba!" címmel, diákok által szervezett demonstrációt, az oktatási rendszer megváltoztatásáért. Hogy miért? Mert nem csak a szakmám okán, hanem több mint négy, angol nyelvterületen töltött év után van viszonyítási alapom,…..
Schrammel Ivett 2018.01.06 19:00:25
@orient: A Mindfulness a buddhista éberség meditációból alakult ki, dr. Jon Kabat-Zinn, a módszer megalkotója épp a buddhista meditáció egy vallásmentes, nyugati társadalmakra adaptálható változatát dolgozta ki, elérhetővé téve a meditáció pozitív hatásait mindenki számára, vallástól függetlenül. A módszer lényege a jelenre irányuló, ítélkezésmentes figyelem. Minden teljes figyelemmel végzett tevékenységet nevezhetünk mindfulness meditációnak.
Schrammel Ivett 2018.01.06 19:21:43
@SzabadosP: Pedig az oktatásba fektetett pénz lenne a leginkább megtérülő befektetés, és ebbe a tanárok bére is beletartozik. Túlterhelten, erős stressz alatt pedig senki nem tudja a tudása legjavát nyújtani. Jó lenne, ha ezt itthon is felismernék.
  Hamarosan kezdetét veszi az advent, a Karácsonyra való felkészülés, várakozás időszaka. A boltok roskadásig telve áruval, szinte minden kirakaton „Black Friday” felirat virít, különböző árleszállításokat hirdetve. Az utcákat egyre inkább elözönli a tömeg, kapkodó, rohanó, ajándékok után kutató,…..
Valahogy mindig eljön az a pillanat, amikor betelik a pohár, valami ébred kollektív szinten is, nem csak egyes egyénekben, az egyéni ébredések száma elér egy kritikus tömeget.. Akkor mozdulnak meg tömegek, emelik fel a hangjukat és történnek változások..   Nem írtam volna meg ezt a cikket, ha nem…..
  Minél nagyobb a veszteség, amit az ember elszenved illetve minél nagyobb horderejű változás után szükséges újra kezdeni, annál hosszabb időt vesz igénybe a folyamat. A legnagyobb veszteség egy szerettünk elvesztése, ez esetben a gyász elhúzódhat 1-2 évig is, egészséges esetben, zavartalan…..
A pszichológust sajnos még napjainkban is sokan keverik a pszichiáterrel – annak ellenére, hogy végzettségem szerint pszichológus vagyok, számtalan levelet kapok, melyet így kezd a levélíró: „kedves doktornő” – ennek oka a tájékozatlanság, illetve a megfelelő tájékoztatás hiánya. Nézzük mi a…..
Ezt az interjút Popper Péterrel 21 évvel ezelőtt készítettem, 1996. májusában, még első éves egyetemi hallgatóként. Most először publikálom. Amikor feladatként kaptuk egy életút interjú készítését egy tetszőleges személlyel, tudtam, hogy őt fogom választani az interjú alanyául. Hiszen írásai,…..
Schrammel Ivett 2017.08.01 11:40:12
@Elena4911: Kedves Elena! Való igaz, hogy a depresszív hangulat legjobb ellenszere az aktivitás. A depresszió pszichoterápiával vagy bizonyos esetekben pszichoterápia és gyógyszeres kezelés kombinációjával jól kezelhető, az említett bénultság - ha egyedül nem megy - külső segítséggel feloldható.
Schrammel Ivett 2017.08.01 16:20:01
@Elena4911: Gyógyszert váltani és terapeutát váltani lehet. A pszichoterápia működik, ha az ember megtalálja a számára megfelelő segítő személyt.
Pszichológusi munkám során gyakran találkozom olyan szülőkkel, akik értetlenül állnak gyerekeik problémás viselkedése előtt. A gyerek ingerlékeny, irigy, féltékeny, elveszi mások játékát, durván bánik másokkal, vagy éppen félénk, szégyenlős, határozatlan, titkolózik, bizalmatlan, vagy éppenséggel…..
Schrammel Ivett 2017.06.04 08:42:04
@ordasbacsi: Ma ez a mainstream divat, már a popsztárok is olyan külsőségeket vettek fel, ami régen csak a szubkultúrák sajátja volt. A gyerekek egy részének pedig ők a példaképeik.
Ugye mindenkinek ismerős a történet, amikor az apa hazatér a munkából a nap végén, megkérdezi a kicsikkel egész nap otthon lévő anyát és a gyerekeket: „Milyen napotok volt?” – az anya és a gyerekek pedig teljesen különböző történeteket mesélnek neki. Ami az anyának csak egy átlagos nap, tele…..
Április 22. a Föld világnapja.. Ez a nap nekem nem csak a környezetvédelemről szól, hanem egymás védelméről is.. Ahogy otthagyjuk nyomunkat a Földön, a világban, minden tettünkkel, minden mondatunkkal, minden egyes szavunkkal otthagyjuk nyomunkat a másik lelkében, a másik világában is. Ahogy…..
Honlapom: http://www.pszichologusonline.eu/ Információ és bejelentkezés itt: Kapcsolat Hírlevélre feliratkozás itt: Hírlevél  Kapcsolatfelvétel és időpont egyeztetés e-mailben:    schrammelivett@gmail.com Schrammel Ivett pszichológus, NLP - NLPt coach, terapeuta, mindfulness tanár vagyok,…..
Schrammel Ivett 2017.01.09 07:44:02
@Istvan Fazekas: Én köszönöm! Örülök, ha segítenek az írásaim. :-)
Schrammel Ivett 2017.04.02 07:01:14
@Ozohánici Mariann: Miben segíthetek? Ha publikusak a kérdései, felteheti őket itt is, a kommenteknél, ha csak nekem szeretné címezi, mert erősen magánjellegűek, akkor azt javaslom, hogy e-mailt írjon a schrammelivett@gmail.com címre.
  Hányszor halljuk, hogy „a tanulás az első”… Nem értek vele egyet. Nem a tanulás a legfontosabb egy gyerek életében. Nem attól lesz boldog, kiegyensúlyozott, önmagával és a környezetével harmóniában élő felnőtt – pláne nem lesz ilyen gyerek – ha a szülő ezt hangoztatja, ezt erőlteti. Hát akkor mi…..
Schrammel Ivett 2017.03.26 16:41:06
@tomcsicsi: Azt gondolom, hogy nem a tanulás az első ÉS priorizálni kell, mert a nap 24 órából áll. Mégpedig úgy, hogy ne a tanulmányi eredmény álljon az első helyen, hanem a boldogságunk, testi-lelki egészségünk. Mit ér a kitűnő bizonyítvány, ha a gyerek tönkremegy, mire eléri? Tanulni kell és fontos is, de nem mindegy, hogy mit és hogyan. Lehet örömmel, szorongás nélkül, értelmes, érdekes és hasznos dolgokat is tanulni. És tehetünk azért, hogy ez így legyen. Ez minden gyereket érint. Az utolsó gondolatoddal maximálisan egyetértek, az első feladat a szegénység felszámolása, az egyenlő esélyek biztosítása kellene, hogy legyen..
Schrammel Ivett 2017.03.26 17:08:41
@tomcsicsi: Másképp látja ezt a kérdést egy szakmabeli és egy laikus, sőt szakmabeliek sem értenek egyet feltétlenül mindenben. Másképp látja egy frissen végzett pszichológus, aki bár ismeri az elméletet, de nincs gyakorlata, még életében nem látott gyereket és családot kliensként, és másképp az, akinek van ebben szakmai tapasztalata. Ahogy másképp látja valaki saját gyerek nélkül, az iskola mindennapjainak és tényleges elvásásainak ismerete nélkül, mint "saját élményű" tapasztalattal a gyereknevelésről és a mai iskolarendszerről. A képzés és szakmai felkészültség megérne egy külön posztot.. azt mindenkinek magának kell megszereznie.. :-)
Schrammel Ivett 2017.03.26 17:19:52
@elekm: Erről beszélek, nem az érdemjegy, a tanulmányi átlag a fontos. Nem attól lesz sikeres, eredményes, vagy értékes valaki. Vannak ennél sokkal fontosabb készségek (a tananyag bemagolásánál fontosabbak). Nagyon örülök, hogy megvilágítottad egy saját példával, pedagógusként.
  Elárulok nektek valami igazán személyeset, mert úgy gondolom, sokak számára hasznos lehet: Három lányommal már nagyon hosszú ideje az esti lefekvéshez kötődő szertartás része az „aranytojás készítése”. Nem telhet el este nélküle, bármennyire is „időcsapdába kerültünk” és csúszásban vagyunk az…..
Schrammel Ivett 2017.03.13 15:10:44
@Túlélő ...: Örülök, hogy tetszik! :-) Várom a beszámolót az eredményekről!
   Ahol fény van, ott árnyék is van. A gyász az élet elkerülhetetlen része. A gyász a veszteségre adott természetes reakció, mely fájdalmas, de elkerülhetetlen, hiszen amilyen boldogságot okoz valaminek a megléte, annyi szenvedést a hiánya, az elvesztése. A gyász fogalmáról elsőként a halál jut…..
  A tudás (valaminek az ismerete) nem egyenlő a megértéssel… Hogyan lehetséges mégis a változás? Megosztok veletek egy érdekes és vicces videót, ami segít megérteni, hogy sok esetben miért is olyan nehéz a változás. Ez a rövid film azt is kiválóan demonstrálja, hogy a változás lehetséges, az agy…..