Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Unchained Gutenberg

32 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Múlt hónapban befejeződött a modern horror kialakulásának feltérképezésére tett kísérletünk, a sorozat viszont korántsem ért véget, ugyanis a geekoszférát nem ez az egyetlen műfaj jellemzi. Most a sci-fi elődjeinek vizeire evezünk, amelyhez legalább a XVI. századig kell…..
Amikor kijön bármi, ami új és kémes, legyen szó akár egy regényről, akár a soron következő Bond-filmről, hiába vagyok rá kíváncsi, mindig ott motoszkál bennem a félelem…..
A krimi műfajának manapság egyik legfelkapottabb ága azzal hódítja az olvasókat, hogy történelmi közegbe helyezi a cselekményt, így alkalmassá válik arra is, hogy a történetvezetésbe…..
Ritka, hogy egy regény egyszerre álljon páros lábbal a melankóliával átitatott realizmus talaján a felhúzott világnak és a részletesen kidolgozott karaktereknek köszönhetően, szépirodalmi igényességű szöveg legyen és még zsánerirodalmi kánonba is beleférjen. Ben H. Winters…..
Retró hangulatú sorozatunk legújabb részében ismételten a geekség irodalmi gyökereit próbáljuk meg feltárni. Immáron harmadszor, és egyben utolsó alkalommal kíséreljük meg a modern horrorhoz vezető út bejárását. Ezúttal Bram Stoker 1897-es klasszikusa, a Drakula kerül…..
Unchained Gutenberg 2015.07.22 14:50:50
@zriff: Köszi, ezt egy életre megjegyzem.
Unchained Gutenberg 2015.07.23 01:59:59
@shred: Egyetértek, zseniálisan fejezi be.
Képzeljük el, mi lett volna, ha a Twin Peaks vége befejezett, kerek egész lett volna (oké, tudom, hogy jön a folytatás, de akkor is). És most képzeljük el, milyen lett volna a Lost, ha az alkotói nem megszívatják a nézőket a „tudjuk ám, mit csinálunk" puszta látszatával, hanem…..
Manapság nem elegendő egyetlen zsáner területén alkotni, néha nem árt többet is belekeverni a pakliba. Charles Stross a Mosoda-akták sorozatban nem húzta az időt, úgy gondolta, ha már lúd, legyen ezerkilós, és úgy döntött, itt az ideje egy nagy rakással zsonglőrködni. A Pokoli…..
A napokban szerencsétlenül járt autógyári munkás sorsa önkéntelenül is hozzá járult, hogy sokan azt hihessék, a Terminator-filmekben is látott robokalipszis elkezdődött, de muszáj elárulni, ez még nem az. A héten mozikba került Terminator: Genisys kapcsán összeszedtünk pár…..
A fantasy alapvető hibája, hogy a felnőtté válás történetét hajlamos mézes-mázas, csodákkal zsúfolt, ám mégis túlzottan nevelő szándékú történetbe csomagolni. Számos ifjúsági és young-adult regényfolyam csúszik ebbe a hibába. A varázslók viszont olyan új oldalát…..
Sorozatunk második részében ezúttal is a modern horror gyökereivel foglalkozunk. Mary Shelley regénye, a Frankenstein után mostani cikkünkben a műfaj következő mérföldkövét vesszük górcső alá, amely szintén egy brit szerző, a többnyire kalandregényekkel foglalkozó Robert…..
Most, hogy véget ért a Trónok harca sorozat legutóbbi, immáron ötödik évada és közel egy évet kell várni a következő etapra, nincs mit tenni, neki kell ugrani ismét a könyveknek. Aki viszont az öt Tűz és Jég dala könyvön már többször is átrágta magát, annak sok újat nem…..
Unchained Gutenberg 2015.06.16 23:25:16
@zriff: Lehet róla szó, először a Mitágó-erdőt kéne beszereznem. Megígérem, jobban ráállok a GABO könyveire, tekintve, hogy nagyon felfutottak sff terén.
Unchained Gutenberg 2015.06.16 23:29:44
@Zombi elvtárs: A Tűz és Jég világában egészen sok szó esik Valyriáról a könyvekhez képest, de még így is sok a ködösítés ez ügyben. Amúgy a Valyriáról szóló fejezet(ek?) remek grafikákkal vannak megtámogatva a kötetben, érdemes egyszer belenézni abba is.
Az időutazás napjáról azt írtuk, hogy az egyik legjobb magyar sci-fi és hogy szerzője, Brandon Hackett (akinek az írói álneve Markovics Botondot rejti) hamarosan megérik a nemzetközi piacra. Nemrégiben megjelent a folytatás Az időutazás tegnapja címen, a kérdés pedig az, hogy…..
Unchained Gutenberg 2015.06.07 13:39:57
@Papp Levente: Olvasd vissza a blog cikkeit, mi ilyesformán toljuk az osztályozást. Először nekem is furcsa volt, de hozzá lehet szokni.
Egy ideje már tologattam magam előtt az új Tini nindzsa teknőcök és Transformers: A kihalás kora c. műalkotásokat. Mivel ezeket tipikusan olyan filmeknek gondoltam, amikre moziba egy fillért sem áldoznék így hát megvártam a DVD kiadást. Hétfő este volt és az új Trónok harca…..
Unchained Gutenberg 2015.06.02 12:32:27
@EligorDoky: De ha egyszer a népek zabálják, akkor itt Michael Bay halála előtt nem lesz reboot. :(
Most induló, retró jellegű sorozatunkban arra vállalkozunk, hogy elkalauzoljuk az olvasót a geekség irodalmi gyökereihez. Habár az ókori görögökig nem kanyarodnánk vissza, igyekszünk a geekoszféra elengedhetetlenül fontos alapműveiből meríteni, amelyeket leginkább a "kötelező"…..
A héten érkezik a Mad Max: Fury Road Tom Hardy főszereplésével! Szerkesztőségünkben már nagyon várjuk a filmet és ha csak annyi történik benne, amennyi a trailerben (sebesség, robbanás, fém) akkor már megérte elmenni a moziba. Az előzetesekben feltűnik, hogy Charlieze Threon…..
Unchained Gutenberg 2015.05.20 10:48:42
@TomekKowal: Samuel L. Jackson sajnos nem elég jó nő egy ilyen listára :(
Mindössze néhány hónapja történt, hogy a kormány, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal körül sűrűsödő kitiltási botrány nyomán egy támadó megölte a NAV egyik dolgozóját, egy másikat pedig súlyosan megsebesített. A minap pedig Kaposváron gyilkoltak meg egy trafikost,…..
(Dobpergés) Hölgyeim és Uraim, elérkezett a történelmi pillanat, amelyre mindannyian vártunk! Végre a blogon is összecsap a könyv és a film médiuma, így ismét fenhetjük az érveinket valamely oldal mellett. "A könyv sokkal jobb volt"-ot szajkózók és "A film kevésbé lett…..
Nem túlzás kijelenteni, hogy a világon mindenki ismeri a horror egyik klasszikus terepét, a kísértetjárta (vagy helyesebben bármilyen természetfeletti vagy -alatti járta) házat és legalább egy alkotást tud kapásból mondani, ami ilyen közegben játszódik. Talán nincs is ennél…..
Új műsorunk indítása mellett továbbra is jelentkezünk szigorúan geek filmeket kibeszélő podcastunkkal, amelynek eheti adásban egy vélt vagy valós ellentétet veszünk elő. Régi közhely, hogy a trekkerek nem bírják a SW-seket és fordítva. A készülő új Star Wars 7. része…..
Szinte nem létezik olyan díj, ami körül ne pörögne évről-évre a hisztéria, hogy a politika befolyásolja a végeredményt. Bőven elég az idei Oscar-díj legjobb betétdalára, a Glory-ra gondolnunk, amelyet a Selma című filmbe pakoltak bele, holott az Everything is Awesome-nak kellett…..
A kortárs fantasy egyik nagy újítása, hogy már ismert és olvasott alapanyagokat, többnyire meséket, mítoszokat öltöztet vadonatúj köntösbe. Elég csak China Miéville Patkánykirályára vagy Neil Gaiman Hó, üveg, alma című novellájára gondolnunk. A magyar zsánerirodalom azonban…..
Mindegy, hogy régi vagy új, egérrágta vagy bontatlan, padlásszagú vagy nyomdafesték illatú, fából készült vagy villanyáramból, a könyv jó dolog. Jó érzés kézbe venni, jó érzés megszagolni, belelapozni, megnézni a képeket (már ha vannak), pár mondat erejéig beleolvasni,…..
Már az sem kis esemény, ha egy magazin megéri az első évfordulóját. A Galaktika magazin azonban ezt sokszorosan felülmúlta, a kezdetben negyedévente, majd havonta jelentkező sci-fi újságnak ugyanis március elején jelent meg a jubileumi háromszázadik száma - ami ráadásul a magyar…..
Unchained Gutenberg 2015.03.17 11:11:27
@pythonozok: Sajnálom, én szeretem, bár tény, hogy mindig akadnak gyenge novellák is.
Unchained Gutenberg 2015.03.17 11:12:05
@Terézágyú: Pedig nem fizettek érte. Bár úgy volna, most, hogy így mondod, tényleg utalhatnának valamennyit. Szerettem volna a sci-fi/szépirodalom vonalra felhúzni a dolgot, sajnálom, hogy nem sikerült. :(
Mostanság a sci-fi irodalmon belül elég nagy divatja lett a szingularitással foglalkozó regényeknek, amelyek az ember és a technológia kapcsolatát boncolgatják. A téma rendkívül érdekes és komplex morális-filozófiai-teológiai hozadékkal bír, amit az írók így vagy úgy, de…..
Tim Burton kézjegyét eléggé könnyű felismerni, bőven elég egyetlen filmjét látni, hogy lássuk, kivel is van dolgunk. Torz, expresszionista díszletek, torz expresszionista lelkek és éjsötéten morbid humor. Aki még szereti is a rendezőt, az azt is látja, hogy az utóbbi években sok…..