Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kg

0 bejegyzést írt és 125 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyik nap valamiről eszembe jutott Hakapeszi Maki, és nyomban fel is mentem a Youtube-ra, hogy megnézzem, van-e róla anyag. Sajnos elég gyér volt a választék, csak részleteket találtam a műsorból, és azok is Levente Péteresek voltak, nem az általam jobban ismert Gyabronka-féle…..
A dán kerékpársztráda-posztban nem is említettem, - gondoltam eivdens -, hogy a gyors, széles utat nemcsak sima felülettel látják el, hanem rendszeresen takarítják is, nehogy a sár, vagy a csúszos falevélszőnyeg bárkit is elriasszon a kerekezéstől. Budapesten koncepcionálisan…..
Agyvihar Illékony galaxisok 2009.11.01 22:37:00
Nemrég láttam egy csillagászati előadást az Ősrobbanásról, az Univerzum tágulásáról és hasonlókról, és az előadó a végén egy érdekes gondolattal zárt: milyen képet tudna kialakítani egy civilizáció a világról, melynek tagjai valamikor a távoli jövőben élnek? Mi ugye…..
kg 2009.11.03 18:42:45
@spig: "Azon gondolkoztam,es probaltam utanaolvasni,hogy vajon volt-e ember a Holdon,es ha igen,akkor negyven eve miert nem sikerul ez ujbol?"

Az UFO-k nem engedik :) Az oroszok és az amcsik tudják, csak elfelejtettek szólni a kínaiaknak :)
kg 2009.11.04 14:15:34
@blogíró: Bocs, egyszerűsítettem.
Gondolom, az előadó amúgy sem az általam felvázolt verzióra gondolt, hanem arra, hogy mi van, ha az ember egy olyan korban él, ahol a Nap ugyanaz, mint most, a Föld is kb., a többi meg már nagyon más.

Egyébként én úgy látnám logikusnak, hogy a galaxisok is vagy széthullanak, vagy összeomlanak idővel. Az általános tágulási elméletnek legalábbis ez jobban megfelelne, mint az, hogy a galaxisok önmagukban háborítatlanul túlélnek mindent, csak egymástól távolodnak.

Legalábbis én nem hiszek a végtelen és automatikus stabilitásban :) (Bárcsak ténylegesen ott lehetnék sok-sok milliárd év múlva megnézni, milyen lett! :) )
kg 2009.11.07 09:51:34
@spig: OK, ezt betudom elsőnek. Az igazság: járt :)

A hold most nem presztízskérdés (az USA-nak). Megcsinálták, sokba került, és sokat is hozott elismerésben. Az egyenleget a filmipar is próbálta helyrebillenteni, szerintem sikerrel. A nemzeti önbecsülés GDP-ben is mérhető, és a nemzetközi tekintély is lényeges - pláne egy olyan hidegháborús helyzetben.

Akiknek most fontos a Holdutazás, azok meg is fogják csinálni: Kína, India. A hajtóerő ugyanaz: megmutatni, mit tudnak.

Szerintem sok ehhez hasonló hozzáállás van a világon, kicsiben ugyanúgy megfigyelhető. Pl. egy autógyár elkészít valami prototípust, mindenki megcsodálja a bátor dizájnt, az előrevivő technikát, aztán évtizedek telnek el, hogy az ötletekből valami bekerüljön a hétköznapi életbe.
Vagy pl. mikor a gyerekek fáramászó versenyt tartanak, addig érdekes az egész, míg valaki fel nem ér a csúcsra. A többség utána már lemászik, csak néhányan vannak, akik saját magukért (versenyen kívül) megpróbálnak a csúcsig jutni.

(De mindez csak hitkérdés már megint :) Ha nem akarod, nem hiszed.)
Vannak helyek, ahol a törvényalkotók abból indulnak ki, hogy a sérülékenyebb félnek mindig igaza van, ezért a közlekedési balesetekben mindig az autós a felelős, nem a biciklis.  Magyarországon nincs így, ezért a szlalomozás, a gyorsaság, a pillanatnyi figyelmetlenség…..
kg 2009.10.27 12:26:34
@atom_: "Az értelmes felvetés: nincs olyan biztosítás mint a kocsinál a felelősségbiztosítás? Engem is érdekelne."

A családi otthonbiztosítások között van olyan, ami a család tagjai által közterületen okozott károk esetén is térít. Akinek van lakásbiztosítása, megnézheti, hátha alapból benne van, vagy köthető kiegészítő biztosítás hozzá.
Az álláskeresés közben vettem észre, hogy majdnem minden második-harmadik állás ügynöki vagy mlm-es „munka”.Egyelőre még nem jelentkeztem ilyesmire. Az egyetem első éve alatt ugyanis belevágtam az Avonozásba. Egy karácsonyra való pénzt kerestem vele, aztán többet nem…..
w Álmodik a nyomor 2008.09.08 06:00:00
A szakértői kormányról ábrándozom egy ideje. Próbálom elképzelni. Egyebet úgysem tehetek, senki nem óhajtja ugyanis elmondani, mit csinálna, hogyan működne ez a mitikus testület tulajdonképpen, és miért volna rá szükség. Illetve azt sem, hogy kik lennének azok a szakértők,…..
kg 2008.09.11 09:04:17
Mindazoknak, akik szerint a szakértői kormány önmagában paradoxon, egy kis gondolatjáték.
Tehát a SZ.K. néhány kiragadott jellemzője:
- A vezetők valamilyen területen "szakértők".
- A "szakértés" azt jelenti, hogy ők tudják, a többiek vagy elhiszik, vagy nem.
- Mivel a népszerűséghajhász "politikusok" helyett dolgoznak, egy kicsit mások a szabályok: a bizalmat nem lehet tőlük megvonni csak azért, mert nem tetszik, amit csinálnak.

Ha egy történelmi példát keresünk a fentiekre, volt ilyen 40 évünk.

Még mielőtt valaki azt gondolja, hogy az nem szakértés volt, gondolja át még egyszer. Szakértő nem csak közgazdász lehet. Egy országnak lehetnek problémái, amiket gazdasági, ideológiai, pszichológiai, stb. megközelítéssel is lehet kezelni. Már a problémák, a célok megfogalmazása is a szakértő privilégiuma. És nem az a kérdés, hogy elhiszed-e, hogy jól kezelik, mert ők a szakértők. A kérdés az, meddig viseled el.

És most visszakanyarodnék a címhez, mert nagyon megihletett. Volt kb. 200 éve egy parlamentünk, ahol egy képviselő a közigényt és egyéni lehetőségeit felmérve nagylelkű ajánlatot tett. Birtokai egy évi jövedelmét (mely összeget azonnal be is mondott) ajánlotta közcélra. És ehhez csatlakoztak többen is.

Ne mondja senki, hogy genetikailag vagyunk vesztesek. Vannak pozitív, követhető példáink.

Az egyetlen gond, hogy újszülött demokráciánknak újra fel kell nőnie. A társadalomnak ismét be kell rétegződnie.
És akkor ismét lesz olyan elitünk is (a sokadik generációs arisztokrata), aki a családi vagyonban nem a lopott, eltitkolandó pénzt látja, hanem a társadalmi felelőség és a tenni akarás kellékét.
w A dublőrök éjszakája 2008.05.22 06:00:00
Re: A KDNP-ből csinálhat Orbán saját ellenzéketÚristen, győztünk! 1990-ben állítólag így vette tudomásul Antall József, hogy az MDF megnyerte a választást. Nem volt a tarsolyukban semmiféle program - nem is csoda, hogy magát a tarsolyt kezdték lobogtatni identitásképzőként,…..
kg 2008.05.22 08:25:05
Ugyan Árpád! Néha nagyon ügyetlenül játszod a naivat.

Amiket te is biztosan tudsz, de nem derül ki a cikkedből:

- A politika nem korrektségi verseny, ahogy az élet sem az. Az ellenfelek célja, hogy minden lehetséges módon gyengítsék egymást. Cél a hatalom. Tömör szakirodalom pl:
www.mek.iif.hu/porta/szint/tarsad/hadtud/szuncema/szuncema.htm

- Akit többségi pozíciójából meg lehet akadályozni tervei végrehajtásában, az valamit nagyon elszúr. Valószínűleg a választásnyerés és a kormányzás két külön szakma. Nem érthet mindenki mindenhez.

- A demokráciák politikai szabályait nem mi találjuk ki. Minden, amit jónak vagy mocskosnak tartunk benne, átvett tudás. Ebből következik, hogy a választás megnyerésének is megvannak a - társadalomhoz illeszkedő - receptjei. Nálunk a demagógia a nyerő. A következő választási győzelem is ezen fog alapulni. Az emberi gondolkodás nem változik meg pár év alatt. A nép felejt, vagy eleve fel sem fogja, mi történik.

- Van úgy, hogy ugyanazt a feladatot két ember eltérő hatékonysággal oldja meg. Értem én, hogy a bőrünkre megy a dolog, mégis furcsának tartom, ha azt froclizzuk, aki még meg sem próbálhatta.

- "Úgy tűnik, a Fidesz képes lehet kidolgozni a finom, élvezhető és tápláló szarosszendvics receptjét." Szükséges ez? Igen, jó lenne, ha képes lenne rá, de mivel indokolható ez a csodavárás? Nem elég, ha csak jobb, mint az elődje? Ha nem omlik össze a kormány félidőben, nem cserél gazdasági minisztert 2x, stb.? OK, arra nem elég, hogy kimásszunk a gödörből. De mint kormányzó erőt, többre tartanám, _ha_ akár egy kicsivel kevesebbet hibázna (és nem a kommunikációja érdekel, hanem hogy azon kívül mit tesz).

- Sajnos mindig ott a "ha". Semmire sincs garancia.
kg 2008.05.22 15:10:13
" Walter Melone · waltermelone.blog.hu/ 2008.05.22. 14:56:38
... Tudja valaki, mennyi állami támogatást kap a Magyar Katolikus Egyház, és azt mire fordítja? Nem tudja. Hogy miért? Mert TITOK."

:)))

Tudja valaki, mennyi állami pénz fordítódik a parlagfűirtásra? És pontosan mire költik? És a sportra? Vagy XY cég mire költi az adókedvezményét? Nem tudjuk! Ez mind titok! Vagy csak lusta vagyok utánanézni, mert nem is érdekel igazán. ;)
w A nyolcadik utas 2008.05.13 08:00:00
Hiába már a felháborodás, a dühödt kiátkozás. A vak is látja, mi folyik itt. Magyarországon működik egy alig mérhető, idegenszerű törpepárt, amely fikarcnyisága ellenére arcátlanul, gátlástalanul próbálja a többségre kényszeríteni az akaratát. Ez az akarat ráadásul nem…..
w Fuss el véle 2008.04.25 05:00:00
A tegnapi nappal véget ért a Modern Képmesék című animációs sorozat. Illetve nem ért véget, csak az MTV leadta az utolsó részt; ettől még, ahogy eddig is, az egész széria megtekinthető online, mert modernek vagyunk. Eddig is így volt, csak hát elszánt kutatónak kell lennie…..
kg 2008.04.28 08:40:17
" Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2008.04.27. 16:34:48
hhh: a vizitdíjas és a tandíjas részt a népszavazás ütötte ki, az eü pénztárakról szóló dupla részt a koalíciós szakítás. "

Árpád, ha elfogadjuk, hogy a sorozat nem politikai propaganda, hanem ismeretterjesztés, akkor miért kell vajon szemérmesen dugdosni a valószínűleg-most-nem-annyira-népszerű részeket? Már azt is furcsállom, hogy az MTV műsorideje drága ahhoz, hogy nem aktuális témákra akár két percet is áldozzon. Na de az Interneten azért sokminden elfér.
w Dömdödöm 2008.03.12 06:30:00
Eddig se volt minden világos, de most már végképp kiborult a sötétség. Nem a szög bújt ki a zsákból, hanem egy fallosz, a Navracsics Tibor álarcával a hegyén. És így szólt: a lenépszavazott forrásokat lottóból kell pótolni. Igazán rájuk bízhatjuk az országot, már…..
kg 2008.03.13 16:32:28
resz (Charlie) · www.chemres.hu/scientist/heberger 2008.03.13. 16:18:14
"meg vagytok orulve ezzel a versenykepesseggel. ezen az alapon nemeto. kevesbe versenykepes mint szlovakia, de azert nem szlovakoktol veszzuk a Combinot.
ne higyj mar mindent amit a media sugall!"

Úgy van! (A többi is, csak nem idézek mindent.)

Nekem a "jól megy" az életszínvonalamat (ahogy érzem) és a jövőbeni várható lehetőségeimet (amit még merek remélni) jelenti. Ezt nem lehet 3-4-5 gazdasági mutatóba zsúfolni.

Valamint mindennek ára van. (Az érem két oldala, stb.)
kg 2008.03.13 16:41:49
Árpád, te figyelsz :)

Tóta W. Árpád ·
www.worluk.hu/ 2008.03.13. 16:30:08
"kurvára lehetett számítani a problémára, hogy a kieső pénz pótlására vmi megoldást kell adni. nem számítottak? miért nem? én mire számítsak 2010-ben? ennyi eszük lesz akkor is?"

Nem mindegy, kinek a problémája. Ennek a kérdésnek a felelős megválaszolására csak a kormány jogosult, és csak tőle elvárható. Ebből a szempontból csapda. (Ugyanis erről is szól a kormányzás: a megoldandó problémákról.)

Ha én egy esetleges tandíj kapcsán téged kérdelek, hogy akkor most miből fizessem a gyerekem tanulmányait, rövid megfontolás után simán azt mondod, hogy az én dolgom. Ha ellenben elkezdesz agyalni, hogy a hétvégi túlóráimból fedezhetném, akkor beleléptél a csapdába. (Mert másra költöm, és különben is, semmi közöd hozzá.)

Az ember felelősen olyan kérdésre válaszoljon, ami az ő feladata, és hatásköre is van hozzá. Különben mindenképpen bohócot csinál magából.
kg 2008.03.13 17:19:16
Tóta W. Árpád · www.worluk.hu/ 2008.03.13. 16:59:41
"vizitdíj +100-200k / praxis. ennyit bukik a doki akkor is, ha a vizitdíj _előtti_ állapotot visszaállítják, az elvont összeget visszaadják."
Árpád, sok értelme nincs kiragadott számokkal játszani. Az összefüggésből hiányzik, mekkora egy praxis havi pénzügyi forgalma. (Sajnos én sem tudom.)
De most saccolni fogok. A doki rezsiórabére (amibe a kft-jének kerül, tehát a műszeramortizációtól az aszsisztens béréig) kb. 10-20e Ft-ra becsülném. Ha 1 perc alatt írja meg kézzel a kis számlát (ahogy az én dokim), akkor kb. annyit keresett, mint amennyivel többet dolgozott. (Ja, aki gyorsabban írt, még nyerhetett is rajta. De aki a sebesség miatt vett egy pénztárgépet, az most bukik.)
És tényleg: mostanában a rendelési időnek nyolckor van vége, az utolsó beteg meg 9 után végez. Szóval annyi történt, hogy a +100...200 ezerért kicsit túlóráztak. Ha nem, akkor a praxis csökkent, ami bevételkiesést jelentett.
Nem sajnálom én senkitől a pénzt - ráadásul meg is kellett érte dolgozniuk. Csak azt sajnálom, hogy az a "munka" nem a gyógyulást segítette.
w Nemzeti kaszinó 2008.03.10 06:30:00
Az a mi szerencsénk, hogy nem a szocializmusról népszavaztunk. Úgy megnyernénk, hogy megint negyven évig örülhetnénk neki. Pedig ha emlékeznénk, ha tanítanák az iskolában, miért és hogyan lett a szocializmusnak vége, akkor tudnánk, hogy nem negyven, de négy év szocializmusra…..
Állítólag a következő párbeszédek a tárgyalóteremben hangzottak el orvos és jogász között. Nem tudom, mennyire hihető a dolog, de ez az a kategória, ami még viccnek is jó.#1Jogász: Doktor Úr, hány boncolást végzett halott embereken?Orvos: Az összes boncolásomat halott emberen…..
kg 2008.02.27 07:33:06
Nem mentegetni akarom a jogászt - de mégis úgy fog tűnni.
Én már láttam olyan filmet (sci-fi? dokumentum? fene se emlékszik ;) ) ahol az ember agya kint volt, és mindenféle drótokkal meg csövekkel volt összekötve az élő testtel. Nekem az az infó, ha azt mondja egy szaki, hogy "az orvostudomány mai állása és/vagy az x. kórház lehetőségei figyelembevételével a test csak addig élhet, amíg az agy a koponyában van. Mivel kint volt, az ipse halott volt"

De mondok mást. Infós vagyok, mutatod a géped, hogy döglődik. Erre én felsorolok 15 jelenséget, aminek egy részét látod te is, másik részét nem, és ezzel lezártnak tekintem a kérdést. Te meg esetleg (ha nem értesz hozzá) állsz bután, hogy akkor most halott a géped, vagy nem.

Amire utalok, az az, hogy van, ami valakinek egyértelmű, de hiba azt feltételezni, hogy mindenkinek az. Van olyan közeg, ahol elvárhatom, hogy megértsenek fél szavakból is, és van olyan társaság, ahol úgy kell beszélni, ahogy egy tízévesnek magyaráznék.

Visszatérve a példára, a jogász azt akarta, hogy a doki mondja ki értelmes egész mondatban, hogy "halott volt, mert...".

Ehhez valóban hozzá tartozik, hogy a jogász a bíróság bohóca, de nem szabad elfelejteni, hogy akik miatt játszik, az a bíró/esküdtek (ha jól rémlik, ezek nem magyar sztorik ;) ). És pl. egy esküdtszék esetén nem lehet feltételezni, hogy az adott esküdt bármit is tud, ugyanakkor tény csak a tanúk szájából hiteles.

A történetben talán a jogászok is ostobák, de adott szituációban valószínűleg egy orvosi diplomával rendelkező jogásznak is ugyanezeket a kérdéseket fel kell tenni, amíg a tanú nem közli a tényt és a rövid indoklást végre egész mondatban.

Ja, és a fenti anekdoták nekem a legviccesebbek, mert se jogász, se orvos nem vagyok :)
A Zugügyvéd egy kiváló értekezést talált az ittas vezetés hivatalos honi megitélésével kapcsolatban. Az alábbi gondolatok sajnos nem csak erre a kérdéskörre érvényesek.Meg kéne már érteniük a döntéshozóknak: csak törvényekkel nem lehet egy országot kordában tartani, ha a…..
w E pur si muove! 2007.12.29 17:45:00
Töredelmesen bocsánatot kérek. A karácsonyfát a Jézuska hozza. T. Lakótársak! Dec. 23-án 9-16 óra között kerülnek kiszállításra a fenyőfák. Kérjük, a lakásokba való bejutást lehetővé tenni szíveskedjenek. Utak mentén, áruházaknál található fenyőárusoknál fát ne…..
kg 2007.12.31 14:26:29
Kedves Árpád!

Csak a példa kedvéért, hogy érezd, mi a gond az írással.
Az anyád tohonya. Meg vaksi. És rettenetes a frizurája. És mondjuk ezeket/ilyesmiket 2-3 naponta/hetente valaki az arcodba vág. Mondjuk hangsúlyosan május első vasárnapján is. Érzed?

Nem az a baj, hogy nem igaz, amit írsz. Még igaz is lehet, bár nyilvánvalóan nem ismered úgy a rkk egyházat, hogy mindent tudj róla.
A helyzet az, hogy valakiről/valamiről mindig csak negatívumot mondani modortalanság. Az oka pedig többnyire szűklátókörűség, vagy gonoszság. És ez még csak az egyik oldala a jelenségnek.

Látványosan nem veszel tudomást arról, hogy az egyházak létezésének oka nem az, hogy az emberek ez úton szeretnék megismerni a világot. Kifejezetten lelki okokra vezethető vissza a legtöbb egyház létezése. Vigaszt/reményt nyújtanak ilyen/olyan magyarázatok, ideológiák segítségével.
De nem a körítés a lényeg, hanem az, hogy az esendő ember ebben a roppant hatalmas és megismerhetetlen világmindenségben ráeszmél apró mivoltára, és kell neki egy kis segítség, hogy ebbe ne őrüljön bele.
Többségünk, akik egyáltalán felismerik önnön jenlentéktelenségüket, érzelmi fogyatékosok abból a szempontból, hogy ezt feldolgozni már nehezebben tudják. A hit a mankó, hogy az élet elviselhető legyen, a tapéta a falon lévő lyukon, hogy a külvilágot takarja.

A méltatlan az ilyen szurkálódásban pont az, mint a fenti durvának szánt példában. Egy fiúnak az anya nem azért fontos, mert olyan, mint húszévesen. Egy hívőnek a vallás nem azért kell, mert mindent azzal lehet megmagyarázni.
Csakhogy amikor értelemmel támadjuk az érzelmet, a válasz érzelemből fog jönni és nem értelemből. Hát ez az egyik gond a vallások bírálatával. (Rövidebben is írhattam volna: "Lehet, de minek?".)

A másik apróság, ami felett elsiklasz, hogy amit nyugati típusú civilizációnak hívunk, szellemiségében, hagyományaiban erősen a kereszténységen alapul. Nem egyenlő vele, sokat változott, de valami ott van a mélyben, amit hiba volna elfelejteni. Vannak emberek pl., akik szeretnek a gyökereikről tudni, és számukra jelen valóság a kereszténység akkor is, ha nem hívők. Amikor itt Európában a keresztény egyházat támadod (bocs, a folytonos negatív kritika már támadás), akkor emberek millióinak alap értékrendjét piszkálod. Senki nem bizonyíthatja, hogy bármit is elvennél tőlük, és mégis... Teheted? Tényleg jogod van figyelmen kívül hagyni mások érzelmeit? Persze! Lásd bevezető példám.
w Te is más vagy, te sem vagy más 2007.10.15 07:15:00
A nemzeti rockot nem muszáj szeretni, ahogy egyébként semmi más zenét, de hát az is csak egy keret, mint a klezmer vagy a britpop. Azon belül lehet szart csinálni és jót is. A Kárpátiának nem egy dala fülbemászó, kellemes sláger, ami kellő mennyiségű sörrel vidám közös…..
w Találkozás egy fiatalemberrel 2007.09.26 19:00:00
163 millió forinttal támogatja az állam az MTV új animációs sorozatát, a Modern Képmeséket. Mint a WBlog megtudta, a sorozat szövegét Tóta W. Árpád, az Index főmunkatársa írja. Exkluzív interjúnkban tetemre hívjuk a fenegyerekként tetszelgő publicistát: miért és hogyan…..
kg 2007.09.28 09:32:42
Árpitól: "... a másik lovacskám a felvilágosítás. Ezt is megírtam már sokszor itt. Ki tanított itt valaha piacról, kapitalizmusról, profitról, magyar felsőoktatásról, arról, hogy miről szól ez a kurva ország? Hol tanítják, miből van a nyugdíj? Sehol. Hát most mi megpróbáljuk, lehet segíteni, lehet kritizálni, és lehet folytatni."

Alapvetően téves koncepciónak tartom, hogy mindenkit érdekel, vagy kell, hogy érdekeljen a gazdaság működése. Ez egy magyar betegség, hogy ha egy tevékenységben érintőlegesen részt veszünk, mindig szakértővé akarunk válni. (Pl. a beteg mindig utánanéz az elérhető gyógymódoknak, és vitázik a dokival, az építtető jobban tud alapozni, mint a kőműves, stb.)
Egészséges társadalomban azért fizetjük a politikusréteget, hogy a társadalmi erőforrásokat a köz igényeinek megfelelően alakítsák, mozgósítsák. Ha ezt nem sikerül közmegelégedésre tenni, el lesznek zavarva, és a többséget nem érdekli, hogy milyen elméleti/gyakorlati kihívásokkal kellett szembenézniük. Az ugyanis az ő munkájuk, nekem meg van sajátom.
A társadalmi hatékonyság szempontjából igen rossz, ha a nép nem a saját szakmájában, hobbijában, tehetségében tökéletesíti magát, hanem féligazságokon rágódik kamatvágással, indexálással, újraelosztással kapcsolatban. Nem születik mindenki közgazdásznak, és nem is válhat mindenkiből piacgazdasági szakember. És sajnálom, ha úgy látja valaki, hogy egyetlen módja a politikusok ellenőrzésének, ha legalább annyit tudunk, mint a szakértőik.

(Érzem a túlzásom, nyilván 2 percbe nem fér egy szakma, de az eredménye mégis az lesz, hogy a sok "okos" azt fogja hinni, hogy most már tud mindent.)

Szóval figyelemfelkeltésnek jó ötlet, a rajzfilmekre én is kíváncsi vagyok, de nem gondolom, hogy ettől jobb lesz Magyarország.
kg 2007.09.28 15:00:32
a nagy levin 2007.09.28. 12:28:44

"...Alapszinten a gyerekeknek es a nyugdijasoknak is tudnia kellene, mi az a globalis felmelegedes, mi az, hogy piacgazdasag, mi az, hogy kamat es mit csinal a parlament. Mindenkinek a sajat szintjen ertenie kellene ezt..."

Értem, amit írsz, csak szerintem keverednek a dolgok. Ha ez a Mindentudás Egyeteme lesz 2 percre sűrített rajzfilmek képében, akkor továbbra is tartom, hogy csak szórakoztató, figyelemfelkeltő szerepe lesz. Ha ez a cél, akkor OK.

Szerintem nem célszerű összekeverni pl. a globális felmelegedés témakörét az egyéni nyugdíjelőtakarékossággal egy sorozaton belül, mert egy embernek eltérő a felelősségi szintje a nagyon különböző témákban, és esetleg elsikkadhat, hogy mennyire érintik a következmények. (Tehát egy sorozatba hasonló súlyú/témakörű részeket nyomva egymás után sulykolni lehet az egyéni boldogulás tétjét, míg ha keverednek a lokális/globális problémák, az egyszeri emberben kialakul egy érzés, hogy tehetetlen, és egyik témában sem fog lépni...)

A "mindenkinek a saját szintjéről" meg azt gondolom, hogy a jelenlegi szint pont ezt fedi. Ha 10 ember megnéz egy Al Bundy epizódot, jó, ha kettőnek eszébe jut, hogy egy társadalomkritikát lát szórakoztató formában. Az a kettő pedig hajlandó magától is tájékozódni a világban.

És említetted a eco-kultúrális elmaradottságunkat. Na, pont ez az a műfaj, ahol többet segít a piac, mint a központilag nyomott 2 perces spotok. Amíg a nyugdíjas az állam teljes védelmét élvezi "bármi áron", addig nincs az a középkorú, akinek be lehet adni, hogy gondolkodjon 20 évre előre...

Stabil, közmegegyezésen alapuló állami feladatkört kell a politikának körvonalaznia, tartania, és 20 év múlva nálunk is minden tejesember félretesz majd a nyugdíjára.

Én továbbra is úgy gondolom, hogy könnyebb abban hinni, mint amit tapasztalok, mint abban, amit "mondanak". Ha tényleg drágább lesz a gáz, majd építek atomerőművet a kertemben. De amíg az állam mesterségesen avatkozik piaci folyamatokba (nem mindig baj...), addig hiába akar meggyzőzni arról, mit kellene egyébként tennem.

Csak néhány pl.: Kegyetlen büntetés a környezetszennyezőknek. Diszkriminatív ártámogatások megszüntetése (pl. gáz). A fedezet nélküli nyugdíjrendszer szétrobbantása. ("Ki lesz az, aki odaáll a nyugdíjasok elé és megmondja: hölgyeim és uraim, maguk nem dolgoztak eleget, nem fizettek eleget, nem takarítottak meg eleget, nem csináltak elég gyereket, ezért nem lehet magasabb a nyugdíjuk? Interjú Jaksity Györggyel, a Concorde Értékpapír Zrt. első emberével.").

A helyes kormányzati lépések automatikusan kiváltják a megfelelő egyéni magatartást. Az ember nem azért lesz felelős, mert lyukat beszélünk a hasába, hanem azért, mert különben koppan.
A Zugügyvéd szóhoz sem jut. A népszavazás tragikomédia új fejezete szerint amíg Pokorni Zoltán a három, korábban jóváhagyott, lejárt határidejű fideszes népszavazási kérdés személyes átadásával bajlódott, egy magánszemély emailen, pontban a lejárt határidő utáni…..
A Zugügyvéd kapott egy beadványt, amit az adatok nélkül közzétesz.  Az irat egy igen elterjedt jogi trükk ellen tesz panaszt, amit a parkolási és egyéb díjak behajtásával foglalkozó ügyvédi irodák szoktak alkalmazni. Bár az ügyvédek elleni panaszt nem a bírósági…..