Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jehuda

0 bejegyzést írt és 77 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
JogÁsz A képembe hazudott a TV2 2019.02.08 13:28:03
Megtisztelő meghívást kaptam a Német-, Dán és Izraeli Nagykövetség által szervezett megemlékezésre és dokumentumfilm vetítésre. Az asztalnál (balról jobbra)az izraeli nagykövet, PhD Molnár Judit, Jonatan Jerichow filmrendező, a dán és a német nagykövet A megemlékezés és a dokumentumfilm azokról…..
Jehuda 2019.02.09 17:55:03
@Kunhalmi Neymar: Természetesen mindenkinek joga van abból az aspektusból megközelíteni ezt a kérdéskört, amit neveltetése, világnézete sugall. A szomorú az, hogy Magyarország egyik igen jelentős véleményformáló fóruma a Dániában 1943-ban történtekből nem látja fontosnak megemlíteni, hogy volt Európában egy olyan ország, amelynek népe összefogott és a zsidó lakosság 90+ %-ának életét megmentette (a másik ilyen ország Albánia volt), sőt a megfogalmazásból az derül ki, mintha Dániában is ugyanaz történt volna, mint máshol, pl. Magyarországon, ahol a vidéki zsidóság 90+%-át megölték és csak kis híja volt a pesti zsidóság teljes elhurcolásának, amit el is kezdtek egyébként, de befejezni már nem tudtak.

Másként ezt relativizálásnak mondják, és ez a jobboldal egyik közkedvelt módszere a Holocaust jelentőségének kisebbítésére.

A helyes talán az lett volna, ha úgy tesznek említést a dán nép hősiességéről, hogy azt az átlagnéző is megértse, ne fejben kelljen egy negyed mondatból kilogikáznia. Nekem ez megy, mert 36 évet éltem az átkosban, ahol ez napi feladat volt, de azóta felnőtt egy nemzedék, akinek ezt még meg kell tanulnia.
A TV2 múlt pénteken jelentkezett be élőben Oszter Sándor házából, ahol a többmilliósnak tűnő kazán beszart, így a színművész és neje kénytelen volt 13 fokban négykezesezni a zongorán, kabátban, sapkában, kesztyűben, mint az állatok. Az ominózus kazánt gyártó cég nem hagyta annyiban a dolgot, és egy…..
Esküszöm, éreztem, hogy nem kellene december 31 23:59 előtt lezárni a média 2018-as évének értékelését, na de mindegy már, a lényeg, hogy a TV2 és nívódíjas hírműsora, a rendkívül vicces, "Tények" címmel ellátott, naponta jelentkező izé december 29-én este csak rá tudott tenni egy lapáttal az egész…..
"Nemzeti identitástudatot és keresztény kulturális értékeket" kell ezentúl közvetíteniük az óvodáknak, vagyis immár a 3-8 éves gyerekek is a kormányzati propaganda eszközévé váltak. Orbán Viktor tényleg úgy védi meg keresztény hagyományainkat, ahogy senki más...
Aki annak idején utazott a Thököly úton vagy a Mexikói úton villamossal, az bizony jelenleg igencsak visszasírja ezeket a tujákat, mivel itt jelenleg millióféle buszjárat (vegyesen alapjárat és gyorsjárat) közlekedik, ezek viszont baromi zsúfoltan járnak (kivéve persze a 7E). Bár mostanság az az…..
Jehuda 2018.06.30 23:50:58
Ez egy újabb átgondolatlan, okoskodó terv, ami csak konfliktust szülne.

Az elmúlt 20 évben a Baross tér legalább 10 évig járhatatlan volt, mindig építettek ott valamit, már így is szörnyen néz ki, mit akarnak még oda tenni? Jelenleg Budáról a Bosnyák téren lehet lenni a 7-es, 33-as buszcsaládokkal 20-25 perc alatt, ha a Baross téren át kell szállni, akkor ez legalább 5-10 perccel hosszabb lesz, nem beszélve az átszállás okozta kényelmetlenségről.

Hosszabbítsák meg a négyes metrót, az is van olyan fontos, mint néhány stadion. Pénz egyébként is arra van, amire adnak. Okos ötlet a Keleti Pályaudvar néhány, még meglévő parkolóhelyéből villamos végállomást csinálni, nehogy már meg tudjon ott állni a vágányok közelében akárcsak egy olyan autó is, amely azért megy oda, hogy vonaton érkező utast várjon. Már így is az egyik oldalon BKK végállomás van félig kihasználatlanul.

Az az állítás pedig a hozzánemértés csúcsa, hogy a Nagy Lajos Király utat a villamos szűkíti le. Az Éles Saroktól (az még a Fehér út) az M3 bevezető szakasza feletti felüljáróig legalább 2 x 2 - 2 x 3 sáv útra plusz villamosvágányra van hely, csak nem építették ki a másik felét mindenhol, ki tudja miért. Az Örs Vezér tér közelében a MOL benzinkút drasztikusan leszűkíti a Fehér utat, ami folyamatos dugókat okoz évtizedek óta, de a MOL-t onnan elmozdítani egy centit sem lehet. Az M3 feletti felüljárót pedig nem folytatták egyenesen tovább, pedig tényleg néptelen utakon lehetne továbbvezetni a forgalmat a 10 percen túl is zárva tartható sorompók felett a XIII. és a IV. kerület irányába. Ehelyett 40 éve megy az araszolás az M3 bevezető szakaszán.

Szóval lehetne rendszerszintűen gondolkodni ilyen ötletelők helyett, akik a 30-40 éves Hannoveri villamosoktól és a kb ugyanolyan idős Tátra villamosoktól várják Budapest tömegközlekedésének jobbá tételét, semmilyen plusz erőforrást nem ajánlva az autósoknak, viszont lezárva félig Budapest fő ütőerét.

Kérem írja meg a posztoló, hogy ha elveszek meglevő vonalakról villamosokat, akkor a meglevő villamosvonal hogy fog tudni változatlan szolgáltatást nyújtani? Ha a Baross kocsiszín már most is tele van, akkor oda hogyan tesznek be új villamosokat. Egyáltalában van kocsiszín a Bosnyák téren, az nem jutott senki eszébe, hogy logikusan oda is lehet tenni villamost, ahol korábban is az ezeket a vonalakat kiszolgáló villamosokat tárolták?

Ez az egész ezer sebtől vérzik, kár foglalkozni vele.
Radnai György húsz éve, a Barátok közt kezdete óta fontos vezetője a produkciónak. Volt pénzügyekért felelős line producer is, majd Kalamár Tamás távozása után a sorozat ügyvezető producere lett. Három évvel ezelőtt aztán a sorozatot gyártó UFA Magyarország ügyvezető igazgatójának is kinevezték,…..
Örülünk, Vincent? Hettiták 2018.05.15 22:27:44
         A képen látható idős asszony a dédanyám. Hetvennégy évvel ezelőtt deportálták. Gázkamrában halt meg.  A részletekről nem beszélünk, arról az utolsó percről, ami után a meztelen holttestét elégették. A családom nagy része ugyanúgy a gázban pusztult el, de voltak, akik túlélték, és közülük…..
Jehuda 2018.05.16 17:53:41
A poszt egyfajta lehetséges megközelítést tartalmaz. Kicsit ismerve az izraeli helyzetet, azért más megközelítések is lehetségesek.

Az IDF feladata Izrael védelme, az ott élő lakosság megóvása. Izrael kicsi, nincs hova hátrálnia, ott kell megvédenie lakóit, ahol jelenleg élnek.

Arról számos hírforrás hallgat, hogy a tüntető palesztinok egy része fegyveres harcos, akik gyermekeiket és feleségeiket tolják fedezékül maguk előtt. Az IDF mesterlövészei célzottan kilövik a fegyveres tüntetőket. Sajnos száz százalékos találati pontosság nem érhető el, ezért mindig akadnak civil áldozatok.Ezért az a fél a felelős, aki gyáva módon gyermekeit és asszonyát pajzsként használja.

Azt visszafogottan közlik a hírforrások, hogy a palesztinok hogyan ölnek Izraelben, hány ártatlan utcai járókelőt szúrtak le orvul, hány autóbuszt robbantottak fel.

Azt sem ártana megemlíteni, hogy a Gázai övezet határán levő iskolákban a gyermekeknek bombariadó esetén 30 másodperc alatt kell az óvóhelyre menekülniük, hogy gyakori, hogy a terroristák aknavetővel lőnek át békés emberekre.

Auschwitzba deportált, törvénytisztelő nagyanyám és nagyapám életét semmibe vették, megölték őket. Ugyanígy tettek máshol nagybátyámmal, másik nagyapámmal. Örülök neki, hogy van most egy olyan hadsereg, amely megakadályozza, hogy ugyanez Izraelben megtörténjen. 1944-45-ben nem volt ilyen.

Sajnálatos ez az egész, mert a két nép akár békében is élhetne.
Reflektor Magyarország döntött 2018.04.14 08:00:00
  A választások estéjén fél Magyarország letargiába süllyedt. A pártok értelmetlennek érezték az elmúlt négy év építkezését (sokaknál inkább csak vergődést), a civil szervezetek felzizzentek, ahogy elképzelték a nyakuk köré fonódott kötél szorosabbá válását, az…..
Jehuda 2018.04.15 00:45:41
Érdemes megnézni Schiffer András négy évvel ezelőtti interjúját a Szabadság téri emlékműről. Schiffer dédnagyanyja és két nagyszülője is a Holocaust áldozata/túlélője volt, Schiffer abban a nyilatkozatban mégis megtagadta őket, arra hivatkozva, hogy ez nem fontos kérdés. Aki arra képes, hogy saját felmenőit így megtagadja, az mindenre képes.

Mindazonáltal az LMP szereplése csak egy oka a kétharmadnak, de nem a kizárólagos oka. Ha elhagyod Budapest határát, akkor már csakis kormánypropagandát tudsz venni a televizión, rádión, ezek pedig olyan agymosást rendeztek a választás előtti időszakban, amire a szocializmus éveiben sem volt példa. A vidéki lakosság többsége pedig nem áldoz arra, hogy a valós helyzetről internetes honlapokon keresztül tájékozódjon. Létezik egy virtuális Magyarország, ahol a legnagyobb probléma a migráns, ahol ha zenét akarsz hallgatni, akkor a Dankó Rádión megteheted és akkor megy a népdal reggeltől estig, a Super TV2-n a Jóban-Rosszban szünetében az Öt perc gyűlölet mintájára a Tények egy percben, és ez még csak egy kis része volt a választás sikerét biztosító intézkedéseknek. Ezrével hozták át a határon a szavazókat, a választási jegyzőkönyvekben tízszer annyi a hiba mint a korábbi választásokon, stb.

Tény, hogy az ország 70%-a jobboldali és szélsőjobboldali, de itt van azért még 30% aki nem az. Nem az a gond, hogy az a miniszterelnök, aki, hanem az, hogy a 30%-ot nem tekinti a nemzet részének, hanem megsemmisítendő ellenségnek. Azért abban az elítélendő kádári időkben az volt a mondás, hogy aki nincs ellenünk, az velünk van...
Jehuda 2018.04.16 10:26:43
@Gleccsertetű: A Szabadság téri emlékmű ellen nem egy 20 fős kisebbség tiltakozott, hanem sokszázan, számos és hosszantartó tüntetéssel, de nem is ez a lényeg. A magyar hatóságok aktív közreműködése nélkül a Holocaust nem valósulhatott volna meg. Eichmann 15 fővel érkezett Budapestre, ez a 15 fő nem tudott volna halálba küldeni mintegy 600.000 magyar zsidót. Nem Eichmann és nem a németek vagonírozták be a zsidókat 70-90 főt egy marhavagonba zárva 1 vödör vízzel, továbbá nem a németeké lett a magyar zsidók elrabolt vagyona, hanem a magyaroké. Nem a németek lőtték a Dunába a zsidókat Budapesten, hanem a nyilasok. Nem a németek ölték meg Balfon 15 éves nagybátyámat 6 órával a felszabadulás előtt, hanem a magyar keretlegénység. Folytassam? Ezekután legalábbis struccpolitika úgy tenni, mintha ehhez csak a németeknek lett volna közük. Még a német bevonulás előtt a magyar hatóságok küldtek Kamenyeck Podolszkba 20.000 magyar zsidót a biztos halálba. A keleti fronton sem a német hadsereg kegyetlenkedett a zsidó munkaszolgálatosokkal. Persze mit is lehetett várni egy olyan kormánytól, aki feláldozta nacionalista céljai érdekében a II. magyar hadsereget, téli felszerelés nélkül, ósdi fegyverekkel a frontra küldte őket a biztos halálba.
Az alvással életünk nagy részét töltjük, fontos, hogy minél kényelmesebb körülményeket teremtsünk ehhez. Például a jó matracválasztással...
Jehuda 2018.01.03 22:26:41
Mindannyian nagyon szeretjük és büszkék vagyunk a kisföldalattira, amely Budapest első és Európa második metróvonala, a londoni után. Turisták százai keresik fel naponta és gyönyörködnek egy-egy állomás szépségeiben (Csak a Mexikói útra ne tévedjenek :). Persze, amennyire aranyos és szerethető,…..
Jehuda 2017.11.27 12:57:14
Csináljunk Budapest legszebb, legelegánsabb részéből vágánytemetőt! A Vörösmarty tértől pinceszintről 100 m-en belül jöjjön fel a földalatti hídmagasságba, ami legalább 10 m szintkülönbség, majd ott menjen át csörögve a Duna felett, majd ott bújjon el a Várhegyben megint, de inkább a Szarvas tér felé, így aztán az eddig gyönyörű dunai panoráma semmivé váljon. Hogy juthat valakinek ilyen az eszébe? Az is nagyon jó, hogy a teljes rakpartot fel kell törni azért, hogy alagutat csináljanak, meg kell bontani az Erzsébet hidat, hogy alatta átmenjen, de még lehet, hogy a szép felső rakparti vasöntvény hidat is, amelyiken a kettes villamos megy, arról nem beszélve, hogy a most elkészült Vámház teret ismét fel kelljen bontani, a rajta levő fákat kivágni, ha egyáltalán elfér még ott egy állomás. Jut eszembe, hogy a Vigadó téren a szerelvénynek kanyarodnia kell és nem derékszögben, ezért a teljes Vigadó teret fel kell túrni, ott is kivágni a fákat, hadd legyen minél kopárabb és randább Budapest. Mindemellett rontani kell a színvonalat három megálló megszüntetésével, hadd gyalogoljon az a szerencsétlen öreg állampolgár kétszer annyit. Ott van továbbá Budapest Zugló pályaudvar, fel sem tud a vonat gyorsulni a Városligetig. Az nem jut eszébe a javaslattevőnek, hogy ha a 4-es metrót meghosszabbítanák Budapest Zuglóig, akkor egy nagykapacitású metrókapcsolat lenne, így viszont nem? Az 1-es villamos és a kisföldalatti összekötése jó ötlet, de nem a múzeumlátogatás, hanem a napi használat miatt. Mindemellett ez az egész olyan pénzbe kerülne, amit elképzelni is nehezen lehet, ugyanakkor többletkapacitás híján semmilyen pluszt nem adna, hiszen a kisföldalatti már most is nagyon zsúfolt, kapacitásbővítésre pedig korlátozottak a lehetőségek. Ez a cikk tipikus példája az átgondolatlan, számításokkal alá nem támasztott ötletrohamoknak, amely Budapest gyönyörű látképének tönkretételére, a fák kiirtására és Budapest sok évig tartó káoszosítására törekszik lehetőség szerint az ott élő polgároknak minél több kényelmetlenséget okozva. A 4-es metró miatt 7 évig volt káosz a Baross téren. Ha meg elkészül, akkor a Vörösmarty téren nézzük a rámpát, ahogy megy rajta felfele a villamos át Budára. Nem tudom, emlékszik-e még valaki arra, hogy a Vörösmarty téren busz járt és gépjárműforgalom volt, éppen a jobb élhetőség miatt szüntették meg a gépjárműközlekedést pár évtizede. Ezzel a jó hidas ötlettel olyan lenne, mint a New-Yorki magasvasút. Tényleg ezt akarjuk?
Minden októberben előkerül az óraátállítás és a téli időszámítás kérdése, hiszen nagyon sokan okkal gyűlöljük a téli időszámítást: december közepén már 4 óra előtt sötétedni kezd, pedig ennek nem feltétlenül kellene így lennie. A Jobbik többször is kezdeményezte már a téli időszámítás eltörlését,…..
Beljebb, vagy a városközponttól kijjebb érdemes lakást venni, szól az örök dilemma akkor is, ha valaki befektetésnek-kiadásra, vagy akár saját célra akar ingatlant venni. Példákkal nézzük meg, melyik lehet a jobb választás...
Jehuda 2017.07.15 08:35:56
Nem értek egyet a cikkíróval több mindenben. A Füredi úti lakás első emeleti, sötét konyhás és fürdőszobás, a konyhában étkezni nem lehet, a lakás rossz beosztású. A Füredi út mellett még ha parkra is néz, még akkor is kérdéses, hogy olyan csendes-e, mint amennyire írják.

A Jókai utcai lakás világos konyhás és fürdőszobás, a konyhában étkezésre tágas hely van. A kilátás elsőosztályú. Nem zajos, a főúttól távolabb van. Megjegyzendő, hogy nézőpont kérdése, hogy a XVI. kerületben a Jókai utcai lakótelep a legjobb lakótelep-e. Szerintem a Centenáriumi lakótelep jobb.

A Pillangó utcai lakás megintcsak sötét konyhás és fürdőszobás, továbbá bármelyik részén is helyezkedik el annak a három sokemeletes lakótömbnek, amelyet a metróból is látni lehet, zajos, mivel ott megy el két metróvágány és 2 x 2 sáv forgalom mindkét oldalról (Kerepesi út és Fogarasi út). Egész nap a szennyezett levegőt lehet szívni.

A Füredi úti és a Pillangó utcai lakásban is a hetvenes évek közepét idézi a fürdőszoba (vélhetően a Jókai utcai lakásban is, bár ott nem látszik, ennek a felújítása önmagában milliós tétel.

A Pillangó parki lakásban a konyhai tűzhely is igen öregnek tűnik, egy konyhafelújítás sem olcsó tétel.

Ezen túlmenően a XVI. kerület Budapest legbiztonságosabb kerülete.

Összegezve: Nem értek egyet a szerző sommás megállapításával, miszerint Mátyásföld túl drága, a magasabb ár magasabb színvonallal párosul.
Valami nagyon nem stimmelt a Soros György gonoszságára kifuttatott kormányzati kampány utolsó felvonásával. Az ördögi mosollyal riogató amerikai multimilliomos plakátjait le is szedeti a kormány egy meghatározatlan időre, hiszen Orbán Viktor is érzi, valami zavar támadt az erőben. A Fidesz most nem…..
Napok óta kering a sajtóban és a legutóbbi kormányinfón is lehangzott, hogy Hódmezővásárhelyen, kísérleti jelleggel elkezdik visszabontani a szocializmusban emelet panelházakat...
Jehuda 2017.06.05 22:20:48
Az az átkos korábbi rendszer felépített egymillió panellakást, hogy legyen hol élnie hárommillió magyarnak a Mária Valéria telep és egyéb nyomortelepek helyett. Ez a rendszer pedig csak rombolásban tud gondolkodni, elvenni azt a lakást, amiért egy élet munkájával fizetett a gazdája. Ez a jövőkép, hogy lerombolom az ország meglevő lakásállományát? Annak idején Romániában volt hasonló, ott falurombolásnak hívták. Szép falusi házakat romboltak le és költöztették össze a szerencsétleneket 3 x 3 m-es fűthetetlen szobákba.

Most is ez lesz, elveszik a tisztességes emberek lakhatását, néhány kormányhű nyalonc meg kap szép nagy tetőteraszt.

Ilyet még a világ nem hallott.

Létezik hőszigetelés, napellenző, lakások összenyitása, ablakfóliázás és még több más műszaki megoldás, amivel ezek a házak a lakásszám csökkentése nélkül élhetőbbé tehetők.

Össze lehet nyitni továbbá lakásokat, ha lakóterület növelés szükséges.

Az biztosan jobb lenne, ha a vert földpadlójú házakba küldenék vissza a népet és az udvarról kerekeskútról hoznák a vizet a konyhában levő teknőbe, ahol hetente egyszer akár meg is fürödhetnének, WC-re pedig a kert végén levő árnyékszékre járnának. Ezt az időt akarják visszahozni?

Félreértés ne essék, 1966-ban az ilyen házakból igen sok volt még Magyarországról, az pedig csak kb. 50 éve volt.

Köszönöm, ebből nem kérek, bár valószínű, hogy a véleményem senkit nem érdekel, ha egyszer a kedves vezető eldöntötte, hogy ezt kell csinálni, akkor észérvek nem számítanak, ugyanúgy, ahogy fél Bukarestet is lebontották, hogy egy széles sugárutat építsenek azért, mert Ceaușescu így gondolta.
Jehuda 2017.06.05 23:34:24
@Volocsájev nem eshet el: Nincs vita közöttünk, a Mária Valéria telepet jó szándékból építették, de az alkalmazott műszaki megoldások (kátránypapír tető, vizesedő falak) és az elképesztő zsúfoltság miatt nyomorteleppé vált. A mai József Attila lakótelep több ütemben, 1957-1967 és 1979-1981 között ennek a nyomortelepeknek a felszámolása után, illetve azok helyén épült fel. Azt gondolom nem vitatja senki, hogy a József Attila lakótelep házai nem nedvesek, egészségesebb lakhatást biztosítanak, mint a Mária Valéria telep házai, ahol az első ütemben ezer egyszobás, komfort nélküli lakáson nyolcezer ember osztozott. Ezt kívánjuk vissza? Vagy netán Dzsumbujt az Illatos út/Gubacsi út sarkán, ahol egy 4 x 4 méteres szobában és 3 x 3 méteres konyhában 4-8 fő lakott, minden két lakásra jutott egy WC, fürdőszoba pedig nem volt, viszont talán minden lakásban volt egy falikút. Nem vonzó perspektíva, ehhez képest egy lakótelepi lakás palotának számít.
Szerintem mindenkinek az egyik legvízkiverősebb rémálmát sikerült Tamásnak (pontosabban az Erstének) megvalósítania, amikor a bankautomatába befizetett pénz csak a gépbe került be, a számlára nem. Értem én, hogy pénzről van szó, meg kivizsgálás, meg alaposság, meg Tamás akár csal is lehetne, de…..
Kassai Viktor vezette a keddi nap meccsét, a Real Madrid-Bayern München BL-negyeddöntő-visszavágót, amin a hazai csapat volt az egyértelmű esélyes, mert az első meccset 2-1-re megnyerte. Ritkán látni annyi szarvashibát BL-szuperrangadón, amennyit a magyar bíró és segítői elkövettek. A németek 90…..
Nyári Gábor Vélemény Február 9-én volt Horthy Miklós halálának 60. évfordulója. Bár a XX. század még annyira élénken él a magyar társadalom emlékezetében, hogy igen nehéz Horthy szerepét megítélni, az vitathatatlan, hogy közel negyedszázados kormányzósága miatt a…..
Jehuda 2017.02.15 09:00:29
@bbjnick: Nézőpont kérdése, hogy Horthy mintegy hatszázezer magyar zsidó meggyilkolásáért felelős, vagy a Budapesten életben maradt kb 130.000 zsidó megmentése köszönhető neki. Egy parancsuralmi rendszerben -feltételezem, hogy senki nem vitatja, hogy a Horthy rendszer ilyen volt- mindenért a "kedves vezető" a felelős, nevezetesen Horthy. Engedtessék meg, hogy nekem, akinek három nagyszülője, nagybátyja és számos más családtagja a Holocaust áldozata lett, akiket nem csak megöltek, de ki is fosztottak -nem németek, hanem magyarok-, akinek 84 éves magatehetetlen dédnagyanyját Felsőkelecsényből lőcsös kocsin szállították Putnokra, hogy onnan Auschwitzba szállítsák megölni, minimális mértékben se fogadjam el azt, hogy egy diktátor az elkövetett bűncselekmények után még egy bő évtizedet éljen békességben és olyan tiszteletben temessék el, amelyről áldozatai nem is álmodhattak. Egyébként Horthy éppen azért kerülte el a felelősségrevonást, mert a budapesti zsidóság megmentését neki tulajdonították.
Jó képességű édesapámnak a Horthy rendszer miatt nem volt lehetősége arra, hogy felsőfokú tanulmányokat folytasson. Nagyapámtól elvették az élelmiszerboltját, utána a Nagyvásártelepre kellett járnia zsákot hordani. Hosszan lehetne sorolni még a Horthy rendszer bűneit, közép-Európa megmentőjeként viszont nem nevezném, annál is inkább, mert az akkori irredenta magyar politika éppen arra volt alkalmas, hogy minden szomszédunkkal összevesszünk.
Jehuda 2017.02.15 09:14:28
@rioide: Lehetséges, hogy Horthy jelentéktelen alak volt európai szinten, azonban Magyarországon ő volt élet és halál ura. A történelmi tapasztalat azt mutatja, hogy csak nagyon kevés diktátorral végez a népharag. Ceausescu példája kivételnek mondható. Én nem egy 21. századbeli hozzáállást vetitek vissza, én "csak" gyászolom számos Holocaustban megölt hozzátartozómat és igyekszem odahatni, hogy azt az időszakot, amelyben ez megtörténhetett, senki ne próbálja átértelmezni és hőst faragni abból, akinek ez többek között köszönhető volt. Ha ez indulat, akkor vállalom, hogy indulatos vagyok. Auschwitzban megölt apai nagyszüleim, németországi munkatáborban megölt anyai nagyapám, a felszabadulás előtt pár órával Balfon megölt 15 éves nagybátyám, nagyanyám testvérének Auschwitzban megölt 13 éves gyönyörű kislánya már nem lehet indulatos.
Bár semmilyen hivatalos közleményt nem adtak ki, a UPC Magyarország Facebook-oldalának dühös kommentjeire adott válaszokból kiderült: a szolgáltató hirtelen, február 5-től kivette analóg csatornakínálatából a miniszterelnökkel nemrég összeveszett Simicska Lajos tévéjét, a Hír TV-t. A UPC válasza…..
Az közismert, hogy az Orbán-rezsim az idei vizes világbajnokságot szánja az olimpiai pályázat referenciamunkájának. Az is: megmutatja, hogy mi lenne az adóforintokkal, majd a létesítményekkel, ha Magyarország nyerné el a 2024-es játékok rendezési jogát...
Nagyjából egy hónappal ezelőtt robbant a bomba, amikor is megrázó videó készült Laci bácsi gasztrobűneiből. Egy összeállítást készített Ivassalkapcsolatosproblemak mikroblogger Benke Laci bácsi konyhai ámokfutásából, amit főzés címen szokott rendezni különféle tévéműsorokban. Az ország gyakorlatilag…..
Jehuda 2017.02.05 19:22:32
Laci bácsi egy olyan gasztronómiai stílust képvisel, amely 30-40 évvel ezelőtt mindennapi volt és manapság is sok ember ízlésével találkozik. Mint 63. életévében levő ősbölény magam sem értem, miért kell kiátkozni azt a kort és vele együtt Laci bácsit. Nem értem az ellene irányuló nemtelen támadást, amely végülis ahhoz vezetett, hogy kórházba került és az életéért küzdenek. Aki pedig ezt okozta felelőtlen támadásával, megelégedetten dőlhet hátra székében.

Ha valaki nem kedveli azt a fajta konyhát, amit Laci bácsi képvisel, akkor választhat sok más gasztronómiai iskola közül is, de ne mondja azt, hogy egy hatalmas tányér közepén feltálalt falatnyi étel jobb, mint egy tál jól elkészített vese-velő, vagy csülkös pacal, mely ételekről a kényes gyomrú mai gastrobloggerek még nem is hallottak, de ha hallottak is, útálkozva fordulnának el tőle.

Ismerik ezek az ujdonsült ítészek egyáltalában a hagyományos ételeket? Ettek egykoron a Lucullus étteremben tojáslepényt parasztosan, vagy a miskolci Anna étteremben bélszínt Villa Franca módon? Tudják-e, hogy milyen jó a fekete retek a húslevehez? Ettek az akkori Népköztársaság útján levő Ádám sörözőben tatárbeafsteaket, netán egy jó pofa sör társaságában? Ettek a Műegyetem mögötti Egry József utcai állóvendéglőben vese-velőt? Ettek a Baross önkiszolgáló étteremben hortobágyi rostélyost, vagy alföldi marhagulyást? Ettek a Sport vendéglőben gombás kakasherepörköltet velős palacsinta körítéssel? Tudják, mi az a Marchall máj?

Szerintem nem és nem is ehettek, mert nem éltek akkor, amikor ezeket az ételek emberek tömegei jó étvággyal falatozták.

Tisztelt fiatal gasztronómusok! Elég nagy ez az ország ahhoz, hogy többfajta konyha is elférjen benne, kéretik nem vindikálni maguknak a kizárólagos értékítélet jogát és ne támadjanak mást személyében az elillanó pillanatnyi népszerűség reményében. Számomra ez a magatartás visszataszító és elfogadhatatlan. Lehet arra hivatkozni, hogy Laci bácsi főzési stílusa a posztoló ízlésétől idegen, netán ma nem korszerű, de ez nem azonos a személyében történő megalázással, mint ebben az esetben történt.

Elvárnám azoktól, akik ezt tették, a személyes megkövetést és bocsánatkérést Laci bácsival szemben.
Jehuda 2017.02.05 19:38:53
@henrik_: Nem, de hozzászólásomnak nem is ez a lényege. Engem kevésbé érdekel, hogy az adott ételbe tesznek-e Vegetát, vagy nem, az érdekel, hogy amit elém tesznek, az találkozik-e az ízlésemmel. Én elfogadom azt, hogy valaki a fine dining híve, magam is voltam olyan étteremben, ahol a körítés egy fél hónapos retek volt gyönyörűen kifaragva, de ugyanakkor szeretek jóllakni, ott meg amikor eljöttem, a szemem kopogott az éhségtől némi túlzással. Mindazonáltal én nem mondom azt, hogy a fine dining elvetendő, aki azt szereti, számos helyen hódolhat szenvedélyének.

Engem konkrétan az zavar, hogy a másik fél részéről ez a tolerancia nem lelhető fel.

Lehet, hogy a Vegeta korszerűtlen, de ma is félkilós kiszerelésben árulják a Spar-ban, így számomra úgy tűnik, hogy a mai magyar konyha lényeges része.
Jehuda 2017.02.05 20:33:08
@ati27: Az én édesanyám a háborút átélt nemzedékhez tartozott, most töltené be 91. életévét, de sajnos 80 éves korában elhunyt. Édesanyám a háborúban és a nélkülözés időszakában használt olaj és olajos kenyér hatására étolajat soha nem használt, leginkább disznózsírral főzött, esetleg néha libazsírral, ha volt. Meg is volt az eredménye, 182 cm magasan 18 évesen 92 kg testsúlyú voltam és azóta csak több lettem. Azt pedig, hogy a Deák étteremben és a Baross állóban mivel főztek, jobb, ha soha nem tudom meg. Az egy más világ volt, ez is egy más világ. Tény, hogy én sem szívesen használom a fűszerkeverékeket (nemcsak Vegeta létezik, van fasírt, csirke, hal, stb fűszerkeverék is), de előfordul néha, hogy elkerülhetetlen. Azt azonban,hogy ezért egy embert személyiségében támadjanak meg, nem tudom elfogadni. Tevékenységét lehet kritizálni, az más kérdés, de egy ilyen műfajban, amely meglehetősen ízléstől függő, avval is óvattal kell bánni. A konyhafőnök adásait szoktam időnként nézni, ott pl. a kritikák rendszerint ülnek.
A kép forrása: Menhely Alapítvány (A fotó illusztráció) Ma hajnalban rekord hideget mértek. Budapesten is. Kihaltak az utcák, már napok óta alig teszik ki a lábukat otthonaikból az emberek. Már persze azok, akiknek van hol laknia. Az aluljárókból is eltűnt rengeteg otthontalan, még azok közül is…..
Jehuda 2017.01.09 12:50:51
@CyberPunK: ...és esti fény. Akármi is történt, egy embert cipő nélkül nem rakok ki mínuszokba. Már csak azért sem, mert ha emiatt megfagy és meghal, a halála a lelkiismeretemet terheli.