Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zsoolt

401 bejegyzést írt és 124 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az észt statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint 30%-kal csökkent a kivándorlók aránya a megelőző három évhez képest Észtországban. A férfiak között már több a bevándorló, mint a kivándorló, a bevándorlók alatt azonban leginkább korábban elköltözött észtek…..
Az egyetlen dolog, ami miatt készpénzt kellett eddig kivennem az ATM-ből az a taxizás volt. Tallinnban a taxik szabad árasok, sok olyat lehet találni, amelyikben kártyával is lehet fizetni, azonban ha olcsó taxit akar fogni az ember, akkor azok még készpénzesek jobbára. Mostantól…..
Tallinnban Elina Born & Stig Rästa 2015.02.22 13:54:15
Elina Born és Stig Rästa duója nyerte az Eurovíziós Dalfesztivál 2015-ös észt válogatóját. Őket látjuk majd Bécsben ezzel a dallal. Tetszik nekem ez a szám, talán a fúvósok és a klipp dizánja miatt van egy kis 60-as évekbeli beütése. A férfi énekes engem amúgy kicsit a…..
Vita van Észtországban arról, hogy jó dolog-e teljesen elutasítani állampapírok kibocsátását. Az észt államadósság mértéke a legalacsonyabb Európában mindössze 9,4% és az ország 2002 óta nem bocsátott ki állampapírokat. Az alábbi ábra az államadósság mértékét…..
Két teljesen eltérő véleményt szoktam hallani észtektől arról, mennyire összetartó, szolidáris az észt társadalom. Az egyik vélemény szerint ez 1,3 millió önző kapitalista országa, ahol mindenki a maga pecsenyéjét süti és a Skype-ot is azért találták ki, hogy ne kelljen…..
Tallinnban Eurobarometer 2014 2014.12.26 15:22:23
Az eurobarometer 2014 novemberi adatai szerint az észtek 77%-a elégedett az életével. A kelet-európai mezőnyben egyébként a csehek (85%), a lengyelek (84%) és a szlovének (81%) vallották magukat legnagyobb arányban inkább elégedettnek. (a kép forrása) A magyar adat 64%. Nálunk…..
Az Eurostat legújabb adatai szerint Észtországban a vásárlóerő paritáson számolt egy főre jutó fogyasztás mértéke 35%-kal van az EU átlagértéke alatt. Ez némi leegyszerűsítéssel azt jelenti, hogy az észtek életszínvonala az EUs átlagértéktől nagyjából harmadával marad…..
A 13 tagú észt kormánynak jelen pillanatban 6 minisztere nő. Keit Pentus-Rosimannus most ül át a környezetvédelmi tárca éléről a külügyminiszteri székbe. (Azt még nem tudom, hogy ki lesz helyette a környezetvédelmi miniszter, remélem nő lesz) Anne Sulling a külkereskedelmi…..
Zsoolt 2014.11.13 07:48:10
@Ainult Mina: Köszönöm, kiegészítettem velük a listát.
Többször írtam már ezen a blogon Észtország előremutató fejlesztéseiről, amit az elektronikus kormányzás és a digitális társadalom irányába tettek. Nem tagadom, engem magával ragadott az, amit itt találtam. Az észtek viszonya az elektronikus és internet alapú megoldásokhoz…..
Lemondott Jürgen Ligi észt pénzügyminiszter. A kormányzó reform párt tagjaként a pénzügyi tárca élén lévő politikus azért kényszerült lemondásra, mert először egy TV vitában, később egy Facebook bejegyzésben Jevgeni Ossinovskira, a koalíciós partner szociáldemokraták…..
2013 január elseje óta ingyenes a tömegközlekedés Észtország fővárosában, Tallinnban. Az ingyenesség kizárólag a helyi lakosokra vonatkozik, azokra, akiknek a fővárosban van bejelentett lakcíme. A tallinni tömegközlekedési járműveket egy zöld színű kártyával lehet…..
Éppen 20 éve 1994 Szeptember 28-án hajnalban süllyedt el 989 emberrel a fedélzetén az ESTONIA komphajó a balti tengeren. Kompnak (car and passanger ferry) hívják, engem mégis mindig a nagy óceánjárókra emlékeztetnek ezek a hatalmas hajók.   A Tallinnból Stockholmba tartó…..
Tallinnban Barack Obama Tallinnban 2014.09.04 19:00:00
Barack Obama látogatása az észt fővárosban a szokásos felfordulást okozta, ahogy bárhol máshol is. Pár órán keresztül nem nagyon lehetett közlekedni a belvárosban Tallinnban, helikopterek köröztek a levegőben és mindenfelé rendőrök álltak vagy éppen járőröztek. Pár órán…..
Tallinnban A bűvös 1000 euró 2014.08.29 23:10:04
A második negyedévben a különféle jutalmak és egyéb juttatások nélkül számolt bruttó átlagjövedelem értéke átlépte az 1000 eurós határt Észtországban. Az átlagjövedelem 1023 euró, ami a mai árfolyamon számítva majd 322.000 forintnak felel meg. Magyar adatot egyelőre…..
Három napos nemzetközi konferencia zajlik a napokban a Tallinni Egyetemen az öngyilkosság témájában. A rendezvény egyik fő szervezője az Észt-Svéd Szuicidológiai Intézet alapító igazgatója Airi Värnik professzor, aki az egyetemen közvetlen kollégám. (Airi Väinik - fotó:…..
Szingapúri barátaim társaságában töltöttem el pár napot, és ők ajánlották figyelmembe Stephanie Koh youtube videóját, ami hatalmas felháborodást váltott ki Szingapúrban. Engem a videó egészen más okból fogott meg, mint amiért megmutatták, de nézzük először az…..
Zsoolt 2014.08.26 07:32:29
@Lifelover: nem láttam még, nagyon jó:)
Zsoolt 2014.08.26 19:13:52
@kupiczacola: a ritka pillanat, amikor valaki megérti miről írtam ezt az egész bejegyzést. Nagyon jó ez a Beijing Cream video, köszi, hogy megosztottad. Pontosan erre az új nyelvre gondoltam...
Augusztus elsejétől Észtországban is legális az otthonszülés, pontot téve egy mintegy 15 éves vita végére. Az új szabályozás értelmében, amennyiben nincs valamilyen veszélyeztető tényező, az észt nőknek joguk van otthonukban világra hozni gyermeküket. Egy tételes lista…..
Zsoolt 2014.08.26 06:40:18
@besztercei: Az otthonszülés Magyarországon kb. 3 éve szabályozásra került.

Nem tudom merre jártál tömegközlekedéssel, nagy fehér tájékoztató matricán orosz nyelven is kint van az utastájékoztató, majd ha eszemben lesz készítek róla fényképet. Az oroszok által inkább lakott negyedekben pedig általában még a reklámok is csak oroszul vannak.

Ezzel együtt nem mondom, hogy nincs problémája az orosz kisebbségnek, de történetesen a feliratok vagy általában a nyelvhasználat szintjén én nem érzékelem. Legalábbis Tallinnban, amilyen nyelven megszólalsz (észt, orosz, angol) olyan nyelven válaszolnak. Legyen az étterem, bolt, önkormányzat vagy magánbeszélgetés.

Észtország nagyon határozott neoliberális gazdaságpolitikát folytat.Szociálpolitikájában inkább az USA-ra mint egy európai országra hasonlít. Szinte mininmálisak a szociális juttatások, miközben a középosztály helyzete évről évre javul. Az egész ország nagyon gyorsan fejlődik, ugyanakkor a marginális helyzetben élők (idősek egy csoportja, fogyatékosok, egyszülős háztartások, alacsony iskolai végzettségűek, kistelepüléseken élők, a valamikori szovjet nagyüzemekben dolgozó betelepült oroszok) helyzete olykor kétségbeejtő. Ezzel együtt Észtországban a szegénység kockázatában érintett emberek aránya 25% körül van, ma Magyarországon ez az érték 33%.
Augusztus 20.-a Észtországban is nemzeti ünnep. 1991 augusztus 20-án kiáltották ki a második független Észt Köztársaságot. Észtország először 1918 februárjában vívta ki függetlenségét és alakított parlamenti demokrácián alapuló köztársaságot, ami akkor 22 évig…..
Zsoolt 2014.08.21 08:31:57
@maxval a bircaman: én is kritikusan viszonyulok az észtek orosz kisebbséggel kapcsolatos korábbi intézkedéseihez, azonban elnyomásról nem beszélnék.

A nagy apartheid közepette orosz ajkú oktatási minisztere van az országnak, minden de minden ki van írva oroszul is, az összes hivatalos honlap három nyelvű (angolul is elérhető általában), hivatalos ügyintézés, de egy sima bevásárlás is olyan nyelven megy amilyenen a vevő megszólal. A moziban a film felét nem látod, mert egyszerre van észt és orosz felirat.

Kommentárod úgy viszonyul a valósághoz, ahogy a "majdnem felét kitevő" megjegyzés a valós 26%-os adathoz. Van benne valami, de igen messze van az igazságtól.
Nagyjából fele akkora területen alig 1,3 millió ember lakik Észtországban. Az ország lakossága tehát még Budapest összlétszámát sem éri el, Tallinnban a fővárosban 400 ezer ember lakik, ami viszont arról is árulkodik, hogy még nálunk is vízfejűbb az ország, hiszen itt a…..
Zsoolt 2014.08.11 14:04:30
2011 márciusában átfogó megállapodást írt alá az észt kormány és a japán Mitsubishi cég. A megállapodás értelmében Észtország Japánban értékesítette kihasználatlan széndioxid kvótáját, aminek ellenértékeként elektromos autókat kaptak Ázsiából. Az Észt Elektromos…..
Tallinnban Drogproblémák 2014.08.05 11:52:09
Mivel az észt szociális háló még jóindulattal sem nevezhető túl erősnek, a különböző marginális élethelyzetű csoportok nagyon rossz körülmények között élnek az országban. Habár én úgy látom Észtország egyre erőteljesebben orientálódik a Skandináv térséghez, ez…..
Magyarra nem tudom hogy érdemes ezt a kifejezést fordítani, különféle Finnországról szóló blogokon a "mindenkit megillető jog" tükörfordítást találtam, de nekem az nem áll a számra. Mindenesetre arról az északi országokban évszázadok óta jelen lévő szokásjogról van szó,…..
Másodszor futok bele abba, ahogy a NOL.hu tálalja Magyarország Tallinni Nagykövetségének bezárását, illetve az arra adott észt reakciót, miszerint Észtország is bezárja nagykövetségét Budapesten. Előrebocsátom, hogy a lépés szerintem is barátságtalan, számomra személyesen…..
Zsoolt 2014.07.28 20:06:15
@Tubli:
Tubli én nagyon szívesen elolvasom a te tapasztalataidat is, én a sajátjaimat írom le mivel máséval nem rendelkezem.
Tallinnban Egy hölgy Párizsban 2014.07.16 21:07:52
Megnéztem ma az Egy hölgy Párizsban című 2012-es észt filmet és nagyon tetszett. Ilmar Raag alkotása díjat kapott a Locarnoi Fesztiválon, de én túl sok jó kritikát nem olvastam róla. A történet két észt nő találkozásáról szól. Egy idős, évtizedek óta Párizsban élő…..
Akármilyen a közélet szempontjából kicsit is releváns rendezvény vagy nemzeti ünnep van Magyarországon, külföldről nézve az ország egyre inkább a Walking Dead tévésorozat jeleneteire hasonlít. Néztem tegnap a Budapest Prideról készült videókat a médiában és már szinte…..
Zsoolt 2014.07.16 10:14:01
@hungarisztan:

Tudatosan nem törlöm ezeket a kommentárokat.

- Egyrészt azért mert számomra funkciójuk van. Mint a lakmuszpapír, úgy mutatják ezek a megnyilvánulások Magyarország tudatállapotait. Nagyon tanulságos, én sokat tanulok belőle.
- Ettől persze még utólag letörölhetném őket, de nem teszem. Maradjon itt emlékbe, majd lehet mutogatni az unokáknak, milyen nagyszerű ország volt ez.

Szóval ha kérdésként fogalmaztad volna meg, ez lett volna a válaszom.

Amúgy téged ki kényszerített arra, hogy elolvasd a kommentárokat?