Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KoreaiKultúra

132 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A SeoulMates egy több éves tapasztalattal rendelkező szervezőcsapat, amely K-pop bulik és koncertek szervezésével hozza el Magyarországra Dél-Korea lebilincselő világát és izgalmas zenei életét...
A hangszerkészítés teljes folyamata, a fa kiszárításán és a bőr megmunkálásán keresztül az első dallamok felcsendüléséig az UNESCO kulturális örökségének részét képezi. A kézzel, egyedülálló eljárással készült eszközök, luxus minőséget képviselnek a tömeggyártás világában. Az elkövetkezőkben az öt…..
A 2004-ben alakult Mozinet Kft 2006 óta foglalkozik filmforgalmazással és az elmúlt évek során több mint 120 filmet mutattak be a hazai mozikban. Olyan értékes alkotásokra specializálódtak, mint a Saul fia, az Ifjúság, az Eszeveszett mesék, a Mustang, Az ember tragédiája, a Pál Adrienn, A messzi dél…..
A 665 éves cívisváros. Mi is jut eszünkbe róla? A „Kálvinista Róma”. A Református Kollégiumban elmondott gyújtóbombaként ható Kossuth-beszéd. A híres Nagyerdő, az Aranybika Szálló patinája, és a Korea-rajongóknak még a Debreceni Koreai Kulturális Egylet lelkes csapata is. Az ázsiai – különösen a…..
Korea in Hungary Shim Cheong 2017.03.25 11:39:00
A Koreai Kulturális Napok záróelőadásán, 2017. április 9-én egy olyan történet elevenedik meg a közönség előtt, amely mind a mai napig szájról szájra terjed a népi meséket ismerők körében. A Koreai Kulturális Örökség Alapítvány által összeállított előadás alkalmával megismerhetjük Sim Cheong…..
„A képek ott vannak, csak meg kell őket örökíteni” – írta Robert Capa, a XX. sz. egyik legnagyobb, magyar származású fotográfusa. A fotók, amelyek a szemünk előtt nyíló, de sokszor meg nem látott képekről készülnek, mesélnek, árulkodnak, történeteket fednek fel a nézőnek, de soha nem elégednek meg…..
Bár nem tartom valószínűnek, hogy a magyar közönség valaha is hallott volna Kim Dzsunghjokról, a koreai irodalom iránt érdeklődők számára ajánlom, hogy jegyezzék meg a nevet. A negyvenes évei közepén járó novellista, regényíró és animációs filmekkel is foglalkozó - nem teljesen mellékesen jóvágású -…..
„Elnézést a megfogalmazásért, de az Ön műveit szenvedés olvasni.” Ezt a mondatot egy a szöuli Szadang metrómegállóhoz közeli vegetáriánus étteremben csíptem el néhány hete az írónővel való személyes találkozás során. A „kritikát” megfogalmazó indonéz műfordító rettentő zavarba jött saját…..
Azt mondják, alapszabály, hogy a nemzetközi történelemben nem szabad párhuzamokat vonni. Viszont igaz, ami igaz, március hava – 50-60 évnyi eltéréssel – Magyarországon és Koreában az ifjúság berobbanó közreműködésével lázas forradalmakat, majd szabadságharcba forduló mozgalmakat gerjesztett. Március…..
Dél-Koreát ma úgy nevezik, és mi is talán így szeretjük a legjobban: „a reggeli nyugalom földje”. Szinte nem is hisszük el, hogy a nyugati emberek első csoportjait, akik úgy az 1880-as évek elejétől fogva kezdtek nagyobb számban szállingózni a félszigetre, itt sok minden fogadta, csak éppen nyugalom…..
1933-ban, a Japán megszállás alatti Koreában az ellenállók merényletre készülnek a japán kormányzó és behódoló, kapzsi koreai szövetségese ellen. A Mandzsúriába menekült koreaiakból verbuvált elit alakulat furfangos tervét megnehezíti a likvidálásukra felbérelt profi bérgyilkos, valamint az…..
Aki látta a „Boys Over Flowers” c. sorozatot, bizonyára emlékszik az elit, hírhedt F4-csoportra, vagyis annak négy tagjára, akik az iskola szépfiúi, tisztelt és rettegett urai a közösségnek, s ha úgy vélik jónak „igazságot” szolgáltatnak. S aki látta a „Silla királyság ékkövé”-t, hogy is feledhetné…..
Erős kezdéssel indult a Koreai Kulturális Központ új, koreai pop-kultúrával foglalkozó esemény-sorozata, a K-Corner. Az előadásokból, közönségtalálkozókból, rajongói és egyéb programoktól bővelkedő sorozat a tervek szerint új színfoltja lesz a központnak, ami remélhetőleg még szélesebb körben tudja…..
A televíziózás Koreában a ’60-as években indult el. Ha eljött a vasárnap este az egész falu, lakóközösség vagy szomszédság összeült, hogy  együtt nézzék a műsort. Ahogy nézték, együtt kacagtak és tapsoltak a vidám jeleneteknek. A tévében feltűnő kabarészínészek egy-egy mozdulata, hanglejtése is elég…..
Rengeteg pénz és mindent befolyásoló hatalom; erről szól a csebolok világa. Az érvényesüléshez pedig nem kell más, mint egy – gazdag családból való – felmenő. A disszociatív disorder már más tészta, az egy gyermekkori traumára visszavezethető személyiségzavar. Ez pedig az orvosok, a kórházak…..
Akár iskolába vagy munkába, rendezvényre vagy ünnepségre megyünk, hajunk elkészítése sokszor tud komoly fejtörést okozni, ami nem is csoda, hisz a haj megjelenésünk egyik legfontosabb esszenciája. Egyfajta stílusfaktorként működik, de nem kizárólag a divat követésére vonatkozó értelemben. Olyan,…..
Korea in Hungary Magvas gondolatok 2016.02.04 09:14:33
November 18-án 14  aktív blogger vehetett részt egy, a KTO (Korean Tourism Organization) által szervezett koreai túrán. A világ minden tájáról érkeztek bloggerek, hogy négy felejthetetlen napot tölthessenek Dél-Koreában különböző helyszíneken, amik a későbbiekben jó témaként szolgálhatnak számukra.…..
A szépség belülről fakad – tartja a mondás és nincs ez másképp az MBC nemrég leadott romantikus sorozatában sem.  A ’She was pretty’ a divat és média csillogással és pörgéssel teli világában játszódik, magában hordozza a romantikus vígjátékok minden kötelező elemét, vidámsággal, szerelmi…..
Aki erre az oldalra lapozott, már bizonyára látta a hanbokok és saekdong jeogorik (csíkos, hosszú ujjú könnyű kabátkák) színpompás kavalkádját, vagy épp az ételek gondosan megkomponált színharmóniáját. Az öt szín különböző variációkban való megjelenítése Koreában azonban nem csupán esztétikai,…..
Korea in Hungary Megint szerelem 2015.12.07 15:07:12
Sung-chil, az antiszociális, mogorva öregember árufeltöltőként dolgozik a helyi szupermarketben. Nyugodt, magányos hétköznapjait csak fiatal főnöke keseríti meg, aki fáradhatatlanul próbálja rávenni az öreget arra, hogy hozzájáruljon a környék városrendezési tervéhez. Sung-chil makacsul ellenáll,…..
Egy vízcseppnek bizonyára rengeteg öröme lehet. Például akkor, amikor barátaival kergetőzik egy patakba pottyant szikladarab körül, vagy amikor úgy ragyog a napfényben, mint a legszebb briliánskő. De valószínűleg semmi nem ér fel azzal, amikor milliomod magával egyre sebesebben rohan egy sziklapart…..
A Koreai Kulturális Központban a nyár jelenti a pihenés időszakát. Ilyenkor kevesebb a program, az állandó tanfolyamok is szünetelnek (nyelvi órák, a K-pop tánc, hagyományos tánc és a gayageum kurzusok, stb..). Viszont éppen a nyári szünidő alatt vált lehetőség arra, hogy új kurzus indulhasson az…..
Korea in Hungary Jultagi 2015.11.30 16:52:50
A Jultagi (줄타기, ejtsd. dzsulthági) tradicionális koreai kötéltánc, egyszerre lélegzetelállító akrobata mutatvány és szórakoztató előadás, amelyben tréfás történetek, táncok és látványos mozdulatok jelennek meg a vékony kötélen. A koreai kötéltánc egy hagyományos, jellegzetesen falusi mutatványosság,…..
Ha Szöultól délre vesszük az irányt és egyenesen az óceán felé tartunk, akarva-akaratlanul is elérjük Namhae [ejtd. Námhe]-t, a kissé csorba partszakaszt, mely megszámlálhatatlan kis szigetekkel van körülvéve. Számos vonzó kis városka fekszik Namhae partszakaszán, de ezek közül is talán a legszebb…..