Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kun Ádám

1 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A blog egyik központi témája a génmódosítás és GMO-kérdés körüli viták, erre tettünk még rá egy lapáttal az utóbbi évben az újgenerációs genomszerkesztési technikákról szóló posztjainkkal. Mivel kevés olyan technológiát ismerünk, ami potenciálisan teljesen felforgathatja a jövőben mindazt, amit a…..
Kun Ádám 2016.07.13 20:45:46
Örülök, hogy van egy ilyen kérdőív. Bevallom én egyre kevésbé szeretem a választós teszteket, s egyre inkább a kifejtős teszteket tartom csak kiértékelhetőnek. Mert mit is jelent egy egyetértés vagy egyet nem értés adott esetben? Pl. ott a biotechnológia kérdés és az élelmiszer és a gyógyszer esete. Ahogy @glinolid írta feljebb az előállítástól függetlenül a gyógyszer hatóanyag az egy jól definiált valami. Tehát nekem az elég, ha feltüntetik, hogy mi van benne és tudom, hogy az előírások alapján minden más szennyező határérték alatt van. Nem kell feltüntetni a technológiát.
No de mit jelent a biotechnológia alkalmazása az élelmiszeriparban? Az alkoholos erjesztés az biotechnológia és nagyon remélem, hogy a söröm és borom látott gabonát / szőlőt és megfelelő mikroorganizmusokat is. De azért biztos ki lehet találni olyan biotechnológiai eljárást, amiről szeretnék külön tudni. Ezért az válaszoltam, hogy "nem tudom"

A nagyobb gond: Én nyíltan vállalom, hogy GMO ellenes vagyok. Nagyon. S ennek semmi köze nincs magához a technikához vagy a tudományhoz. Ehhez a jognak és a közgazdaságnak van köze. De joggal és közgazdasággal nem lehet hatni az emberekre, hárombetűs mágikus szavak ellenségként való megjelölésével (DNS-t tartalmazó kaját persze nem eszek tudatosan, mindig másra figyelek rágás közben ;) ) viszont el lehet érni az elutasítást, amire szükség van a jogi és gazdasági helyzet tisztázásához. Erre rá kellett volna kérdezni. Legalább annyiban, hogy "egyetért-e Ön, hogy cégek DNS szakaszokat levédessenek" vagy valami hasonló.
Kun Ádám 2016.07.14 17:42:01
@fordulo_bogyo: Egyszerű: ne lehessen élőlényeket szerzői jogi védelem alá vetni. Ez felvet egy adag problémát, amit fentebb amúgy kiveséztek (pl. újravethetőség, állandó vegzálása a gazdáknak, stb.). Monopóliumok alakulhatnak ki. Az nem jó az emberiségnek.
Az olcsóság és a terméshozam is annál összetettebb kérdés, hogy GMO jó, nem GMO rossz. Mert ott van a technológia és a mezőgazdaság fejlettsége is. Például az öntözéssel majdnem duplázni lehetne a termelést sok helyen. Erről itt írtam: kunadam.blogspot.hu/2015/11/tudjuk-majd-etetni-az-emberiseget.html
Evolúcióbiológusként az első bejegyzésem itt fura módon az intelligens tervezésről szól. Lassan ott tartunk a világ ismeretében, hogy egészen érdekes dolgokat tudunk racionálisan tervezni. Persze tervezni már régóta tervezünk dolgokat, mint épületeket, járműveket vagy akár számítógépeket. De…..
Kun Ádám 2016.06.26 07:17:30
@fordulo_bogyo: Köszönöm az észrevételt! Egy kicsit kiegészítettem itt-ott, ahol úgy éreztem, hogy nagyot ugrok a gondolatmenetben. Ha valahol konkrétan úgy érzed, hogy nem tiszta kérlek jelezd és megpróbálom érthetőbbre átfogalmazni.
Kun Ádám 2016.06.27 08:29:28
@fordulo_bogyo: Na ebbe nem akartam belemenni, mert akkor nagyon sokat kellett volna magyarázkodni. A randomizált rész nyugodtan bázispárosodhat, tehát elvileg 3 bázispár is lehet ott, vagy 1 vagy 2, vagy mind szabadon van, ahogy az ábrán. A cél RNS-nél így két belső hurok van (az UU és a GG), amit egymástól függetlenül néznek. Ilyen belső hurokra és környezetükre van példa a véletlenszerű 6-osok között. Tehát egységként a belső hurkokat tekintik és nem az GG belső hurok - két bázispár - UU belső hurok részletet. Ezért is keresnek mindkettőhöz külön egy-egy kötő vegyületet. Ezen két vegyület összeboronálása (itt a kettő pozícionálása azért nem volt triviális, de erről nem szólnak a cikkben) adja az alacsony koncentrációban is jól kötő vegyületet.
Darwin-nap alkalmából tegyük fel a címben szereplő kérdést. Szeretjük azt gondolni, hogy az ember az egyetlen faj az állatvilágban amelyik gondolkodni képes. Mivel pedig ismeretes, hogy agyunk komplexitása az egyik legnagyobb evolúciós vívmányunk, adódik a feltevés, hogy az emberi agy a gondolkodás…..
Kun Ádám 2016.02.13 19:25:09
@fordulo_bogyo: A bekarikázott résznek kéne legyen a kisagy, de nincs ott. Gondolom arra kép, hogy lehet nélüle is létezni. Amúgy igazad van, az ábraaláírások fontosak!
Szülinapi bulink leghosszabb programján Fábri Györggyel (ELTE), Stöckert Gáborral (index.hu) és Zsiros Lászlóval (Szertár) beszélgettünk arról, hogy tíz éve hogyan láttuk a tudományos ismeretterjesztést, ma hogyan látjuk, és mit gondolunk a szociális média szerepéről a…..
Critical Biomass Kritikus tíz év 2015.10.31 11:49:03
Már beharangoztam korábban, de most azért mégis durván hat leírni: ma pontosan tíz éve, hogy létezik ez a blog. Tíz év az nagy idő, nem csak már-már, hanem konkrétan történelmi távlat. Nemcsak abban mérhető (bár számomra természetesen leginkább), hogy azt a bizonyos első…..
Az eukarióta, vagyis valódi sejtmagvas sejtek kialakulása az evolúció egyik nagy újítása volt, egy igazi mérföldkő a komplexebb életformák kialakulása felé. Ugyanakkor a folyamat pontos mikéntje mindmáig homályba veszik és csak az az egy biztos, hogy az eddig felvázolt…..
Kun Ádám 2014.11.26 11:52:59
@dolphin: Az archaeák genomszerveződése is elég "prokarióta", bár igen találunk bennük hisztonszerűségeket. Viszont a membránjuk nagyon nem olyan, amilyennek kéne lennie (tudom korábban akár más lehetett a membránjuk).
Azért én nem vetném el azokat az elméleteket, amelyek a 3 nagy birodalom független eredetét feltételezik, sem azokat, amelyekben a Bacik és az Archaeák egyszerűsödéssel jöttek létre egy sokkal összetettebb ősből.