Regisztráció Blogot indítok
Adatok
TakácsRóbert

8 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A forradalom miniszterelnöke a Nagy Háborúban 2/2. rész Nagy Imre (1896–1958), miután megjárta Doberdó poklát egy sebesülést követően a hátországba került. Onnantól mindent elkövetett, hogy ne vigyék vissza a véráztatta sziklák közé. Az addig idealizált orosz front az olaszhoz képest nem jelentett…..
TakácsRóbert 2020.03.15 10:52:38
@BartókBéla: Köszönöm szépen!
TakácsRóbert 2020.03.15 10:56:40
@PintérTamás: Egyetértek Tamás! A történelemtudomány (és az ezzel foglalkozó történész/kutató) feladata, hogy a történelmi eseményeket a legnagyobb objektivitással kutassa és publikálja. Ha nem úgy teszi, az nem tudomány...
Az első világháború kitörésekor a légi hadviselés gyerekcipőben járt. Az olasz hadüzentkor sem lehetett még sejteni, hogy a két hadsereg légiereje gyilkos csatákat fog vívni egymással. A technikai fejlődés egyre komolyabb szerepet szánt azonban a repülőgépeknek és a pilótáknak. 1917–1918-ra már az…..
TakácsRóbert 2019.08.03 09:55:22
@BartókBéla: Én is négy elméletet írtam, Béla. :) Jó, három és felet. :) De van ott még több is. Véleményem szerint Baracca ekkor már akkora "hírérték" volt, hogy mindenki szeretett volna kapcsolódni a halálának történetéhez. Mert "ő lőtte le", "ő látta utoljára", "ő tudja biztosan". (Ez ma is megfigyelhető az emberek viselkedésében egy-egy fontosabb "bulvár" esemény kapcsán is! Ez emberi tulajdonság, hogy "én is részese akarok lenni az eseménynek".) Így én is csak csemegéztem az elméletekből. Tucatnyi kering még ezeken felül is. Némelyik csak egy-egy főelmélet csiszolgatásából keletkezett, de vannak egész hajmeresztőek is. Nekem is van egy de ezt csak az Isonzó Expresszen vagyok hajlandó kifejteni. :) Aki nem lesz ott lemarad róla. :)
TakácsRóbert 2019.08.03 09:26:41
@Hatvanas: Köszönöm szépen! Igyekszem!
TakácsRóbert 2019.08.03 09:47:14
@Hatvanas: @PintérTamás: A terület, ahol ma a keresztje áll ("Francesco Baracca la Croce" jelzéssel még a google térképe is jelöli), a Busa delle Rane nevet viseli. A korabeli térképeken is szerepel. Sőt, azok némelyikén nagyon jól láthatók a terület földrajzi viszonyai is. Egy igazi karsztos víznyelő terület. Az 1918. eleji térképeken a kolostor irányából egy hosszabb vízfolyás vezet a dolina felé, ahol kisebb mocsaras vízfelület látható. A csapadékosabb időszakokban valószínű, fedett karszt lévén lassabban nyeli el a vizet. Ennek megfelelően a vegetáció is bujább lehetett alapvetően. A tüzérség valószínű ezen az állapoton csak rontott, de ha idezuhant Baracca, akkor egy állásvonalak közötti területre eshetett. Az is érdekes kérdés, hogy ha a debreceniek "összefutottak" a ronccsal és a Baracca holttestével a súlyos harci helyzet dacára, nem jelentették volna-e, hogy egy "eléggé ismert" olasz ászpilóta zuhant le a területükön. Mert ez azokat az állításokat támasztja alá, hogy a Busa delle Rane "eldugott" körzetében csak harcok után találtak rá, az olaszok. Hogy kilőtte le? Ez már akkor sem volt beazonosítható. ma csak elméleteket gyárthatunk...
A könyvírás is fontos. :)
1917. március 8-án délelőtt a Csíkszentmártontól északkeletre, az Úz völgye fölé emelkedő Magyaros-tetőn a magyar honvédek komoly fegyverténnyel jegyezték be magukat a Nagy Háború történetébe. A támadás értékét nem az elért eredmény nagysága, mélysége, hanem annak hatékonysága és precíz végrehajtása…..
A Nagy Háború Nagy Imre, a katona 2015.10.23 09:56:03
A forradalom miniszterelnöke a Nagy Háborúban 2/1. rész Nagy Imre (1896-1958), az 1956-os forradalom miniszterelnöke, viharos életpályát futott be. Életrajzírói általában komoly fejezeteket szentelnek politikai előéletének, de az első világháborús katonaévei felett gyorsan…..
Nem egészen derék katonák kalandjai a Nagy Háborúban Az első, 1923-as megjelenése óta Jaroslav Hašek: Švejk, egy derék katona kalandjai a világháborúban című regénye megszámlálhatatlan kiadás élt meg. Jelenlegi tudomásunk szerint több mint 60 nyelvre fordították le…..
TakácsRóbert 2015.10.21 13:51:50
Köszönöm a kommenteket! A bátorítókat, az elgondolkodtatókat és a kritikusokat is! Lassan másfél évtizede kutatom az első világháborús hadszíntereket a helyszínen, levéltárakban, visszaemlékezésekben. Mégis a hadmozdulatok, helyszíni leletek izgalmánál sokkal érdekesebbek számomra a lélek rejtelmei. Mit hoz ki egy ilyen sokk az emberből? Akár katona, akár tábornok, akár író, költő az illető. Ez utóbbiak különösen közel állnak a szívemhez. Részint irodalmi rajongásom miatt, másrészt "civil" szakmámból kifolyólag: a mély lélektan, a pszichoanalízis szemszögéből. Hasek mellett Molnár, Tersánszky, Gyóni, hogy csak a "klasszikusokat" említsem, elemzésével is foglalkozom. Az ő életük, A Nagy Háborúban betöltött szerepük és írásaikra gyakorolt hatásuk nagyon izgalmas vetülete a háborúnak. Legalábbis számomra. Umberto Eco nyilatkozta állítólag a Rózsa neve című regényéről, hogy azért írta, mert meg akart ölni egy papot. Ha egy "boldog békeidőbeli" véleménykülönbség ilyen művet szül, mit hoz ki egy háborús katarzis az írókból? Számomra ez izgalmas téma. De hogy konkrétan a Svejkre visszatérjek, regénybeli személyisége, nem teljesen kitalált. A háború levéltári, magánlevelezési, napló anyagát böngészve számtalan "Svejk" figurára bukkantam a hosszú évek során. Ők azok, akik néha tényleg a polgári életben is így viselkednek, de vannak közöttük olyanok, akikből a háború hozta elő ezt az "életformát". Az, hogy ez mennyire volt "cseh" a Monarchián belül, na az az, ami bizonyosan nem igaz. Minden nemzetiségnél előfordult. Az már más kérdés, hogy honnan ered ez a csehekkel szembeni folyamatos bizalmatlanság. Szerintem ez még mélyebb kutatást igényel! Úgy érzem, még mindig nem sikerült rátalálni az igazi okára. Bármilyen témában kutatok ugyanis, akár katonai, akár a háborúról szóló irodalmi vonalon, akár egyéb téren, a "csehek megbízhatatlansága" döbbenetes módon, mindig előbukkan. Ha csak egy fél mondatban is, de mindenki megemlíti. És itt ér össze számomra a két téma. Mennyiben véletlen, hogy pont egy cseh írja meg ezt a "svejki" figurát? A Svejkben mennyire önmagát írja meg Hasek? Miért alakult ki ez a "cseh árulók" szereotípia? Holott tudjuk, ugyanekkor cseh ezredek is bátran harcoltak a frontokon! Hogyan és miért válnak lelkes önkéntesekből háborúellenes írókká, költőkké a frontot megjárt, és korábban felsorolt személyek? Miért nem maradnak a háború lelkes "lángszavú lelkesítői"? Miért maradt töretlenül népszerű a Svejk, annak ellenére, hogy már a 30-as években, maguk a csehek is kritikával illetik? Nem tudom, hogy mennyire okos dolog ezzel foglalkozni, de minden kétséget kizáróan izgalmas! Külön szeretném megköszönni mindenkinek pl.: Pollmann Ferencnek, az ötleteket, ajánlott írásokat, tudományos eredményeket ahhoz, hogy ebben a témában tovább kutathassak!
Szurmay Sándor vadászélményei a nagy háborúból Szurmay Sándor, a kárpáti csaták és az orosz front híres tábornoka szabadidejében megszállott vadász és horgász volt. A nagy háború után, e két sportág szakírójaként is tevékenykedett. Kalandjait a Vadászemlékek,…..
2014. december 12-14. között egy kedves orvos csoport hadtörténész kísérőjeként vehettem részt a limanovai csata centenáriumi rendezvényén. Megható volt az a barátság, ahogyan mindenütt fogadtak minket ezen a közös ünnepen. A limanovai csata kapcsán is megelevenedett az a…..
Szurmay Sándor, a honvédelmi minisztérium egyik legkiválóbb hivatalnok katonája a hadüzenet után komoly dilemma elé került: maradjon a minisztériumban, hogy közelgő előléptetésével államtitkár, majd utána miniszter legyen – ami később be is következett –, vagy pedig…..
TakácsRóbert 2014.12.07 20:57:13
@PollmannFerenc: Köszönöm szépen! Teljesen jó a felvetés! Azt is köszönöm. Igen sajnos, a nagy igyekezetemben, néhol lemaradtak az idézőjelek. Végig szerettem volna azt használni. A vázlatokon is. Javítom!
TakácsRóbert 2014.12.07 20:59:13
@Moticska Tihamér: Köszönöm szépen! Igen. Nem kis teljesítményt vitt véghez, már az első két hétben is. És utána is, "hű maradt" teljesítményéhez.