Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fosterur

202 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Időről-időre visszajárok a kedvenc helyeimre, például a Budai Várba, hogy lássam, mi történik ott. Önök is tudják, mennyire varázslatos hely az ódon Várnegyed, amely fontos szerepet töltött be évszázadokon át a város budai oldalának életében. Mennyi izgalmas részletet rejt! Különösen azokon a…..
fosterur 2024.07.22 08:46:44
@Gabor Major: Köszönöm, javítottam!
fosterur 2024.07.22 08:56:24
@Azbennvót!: Köszönöm, javítottam! Sajnos olyan forrásom volt, aki ezek szerint nem pontos.
fosterur 2024.07.22 08:57:01
@necrophil collins: Köszönöm, javítottam!
Tavaly nyáron egy reggel bekukucskáltam a repkénnyel borított udvarra, hogy készítsek pár fotót. Az Építészpince különleges hangulatú hely Budapesten. Meghitt kis oázis a nagyvárosban. Ódon kapu őrzi a VIII. kerületben, a Palotanegyedben, az Ötpacsirta utcában. Egy időben többször jártam itt, akár…..
A roppanós karamellréteggel ellátott, csokoládékrémes desszert még Erzsébet királyné és Ferenc József tetszését is elnyerte. 2024-ben éppen 140 éves a Dobos-torta. Akad ebben az országban valaki, aki gyermekkorában tisztában volt vele, hogy a Dobos-torta a nevét nem a tetejét díszítő, kemény…..
Csodálattal hódolok az üvegablakoknak, és azoknak, akik ezeket a fényben és színekben tobzódó míves munkákat elkészítették. Egy-egy épület - különösen a templomok - belső tereiben olyan atmoszférát teremtenek, amit máshol nem tapasztal meg az ember. De nem csupán a szakrális, hanem a világi…..
  A piacozás és a vásártartás az emberi élet természetes jelensége évezredek óta. És nem csak kistelepüléseken vagy kisvárosokban: piacok nélkül a nagyvárosok sem létezhetnek. A piacok és vásárok az árucsere és kereskedés legfontosabb színtereivé váltak az elmúlt évezredekben. Olyannyira, hogy nem…..
Mikor és miért építették meg a középkorban a pesti városfalat? Mi emlékeztet ma a régi városfalra és egykori kapuira?  Ha ránéznek egy mai Budapest térképre, és alaposabban szemügyre veszik a Belvárost, ma is „láthatják” az egykori pesti városfalakat. No nem falként, hanem kicsit…..
Milyen fogásokból áll itthon egy vasárnapi családi ebéd? Honnan ered a közös étkezés szokása? Miért fontos együtt ennünk másokkal? Fogadják szeretettel ezzel kapcsolatos gondolataimat! A közös étkezés sokkal több puszta táplálkozásnál. Mindig is ezt vallottam. Éppen emiatt mélyedtem el kicsit…..
A város területe az egyesítés előtt, 1873-ban, három különálló településből állt: Óbuda, Buda és Pest. Az 1867-es kiegyezés után Magyarország gazdasági fejlődése felgyorsult, és az egyesített főváros Európa egyik legnagyobb városává nőtte ki magát. A mai Budapest területének egy része már a kelták…..
Régi szállodák, amelyeknek nem ártott meg az idő: Hotel Astoria, Béke Hotel, Hotel Rába. Amikor 1913 nyarán Budapestre érkeztem – és bevallom, tele voltam kétségekkel és fenntartásokkal a várossal kapcsolatban –, egy szállodába költöztem, mégpedig a frissen nyílt Britannia Szállóba. A várossal…..
A Margit fürdő gyönyörű épület volt, mégis eltűnt a föld színéről. Hol állt pontosan? Ki tervezte? Mikor emelték? És miért bontották le? Utánajártam, és a legfontosabb tudnivalókat összegyűjtöttem Önöknek. Tudják, hogy 1913 óta járom Budapestet, akkor csöppentem ide, és még mindig találok…..
fosterur 2024.03.05 06:39:52
@tehtube: Köszönöm, hogy jelezte, sajnos az MTI-nél, a forrásnál van hiba a képaláírásban. Cseréltem egy olyan fotóra, ami valóban a fürdőt ábrázolja.
Hatalmas vita kerekedett nemrég abból, hogy felháborító-e vagy sem, ha a férfi a randevún a nővel ki akarja fizettetni, amit fogyasztott. Nemrég az egyik videómegosztón érdekes vitába botlottam. A polémia tárgya az volt, hogy a randevún ki fizeti a vacsorát. Egy fiatal influencer ahhoz adott…..
Kibe szeretett bele az idős Jókai Mór? Hogyan tekintett Csinszka Ady Endrére? Ki volt Móra Ferenc titkos szerelme? Miként vélekedett egymásról Szabó Magda és Szobotka Tibor kapcsolatuk kezdetén? A február minden évben a szerelmeseké. Évszázadok óta így van már. Február 14-e pedig a szerelem…..
A Városligeti fasor egyik figyelemre méltó épülete a viszontagságos sorsú Székács-villa. Néhány éve még az eltűnt Zsolnay-kandallóját is keresték. Mint azt önök is tudják, pontosabban a korábbi Facebook-posztjaimból és blogbejegyzésemből kiderül, nagyon szeretem a Városligeti fasort és környékét.…..
Az adventi és hanukai időszakban nagy szerepet kap a fény, és ragyogó díszekbe öltöztetik a fővárost. Aki figyelmesen járja Budapest utcáit az adventtől vízkeresztig tartó időszakban az nem csak a város épületeiben gyönyörködhet hanem az ünnepi fényekben is. Néha úgy tűnik, mintha minden évben…..
Egyáltalán nem tartom túlzásnak azt az állítást, hogy Budapest legszebb mozija az Uránia. Bár homlokzata is mutatós, kívülről nem is látszik, mennyire ámulatba ejtő a belső tere. A története pedig kissé kacskaringós. Az Urániához személyesen kötődőm: rendszeresen megfordultam a falai közt, mint a…..
Budapest 100. születésnapjára készült el, és most a 150. évfordulón csak a romjai nyomát láthatjuk. Ősszel szép arcát mutatja a Népliget. Bár erősen elhanyagolt és látszik, hogy még sokkal szebb lehetne. Vadregényes, de rendezett hely. Egyik érdekessége a Centenáriumi Park. Illetve annak…..
Sokan mondják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Annyiban értek vele egyet, hogy fontos, kihagyhatatlan, és az egész napunkat meghatározhatja. Akik régebb óta olvasnak, tudják, hogy ínyenc vagyok, és az ízletes reggelik rajongója. Előfordul, hogy csupán egy tea vagy kávé és egy croissant…..
Gyönyörű épületben, a Kőrössy-villában látható Budapest egyik legnagyobb Zsolnay kiállítása. Megcsodálták már valaha a Városligeti fasor szépséges villáit és palotáit? Ha még nem, szánjanak rá egyszer egy-másfél órát, sétáljanak végig nyugodt tempóban ezen az utcán, nézelődjenek, és gyönyörködjenek…..
Íme, a tökéletes budapesti szelfi helyszínek olvasóim ajánlásával! Nemrég olvasóimhoz fordultam segítségért: Facebookon és Instagramon is közzétettem egy-egy posztot, amiben tippeket kértem a legjobb budapesti, szelfire alkalmas helyszínekről. Számos ötletet kaptam, így született az alábbi…..
Újra felbukkant egy fotó, ami alapján azt állítják, hogy Woody Harrelson időutazó, és Sam Elliottal együtt védte Budapestet a töröktől. Biztosan Önök is találkoztak már olyan mémekkel, amelyek évek óta vagy akár több mint egy évtizede keringenek. Ilyen többek közt a Hide The Pain Harold mém, a…..
Nézzék, mennyi izgalmas részletet fedezhetnek fel a felújított Lánchídon! Talán nem túlzok, ha azt állítom, hogy a Lánchíd Budapest jelképe és a város arculatát meghatározó építmények egyike. Sőt: a legnépszerűbb látnivalók közé tartozik, blogbejegyzésem írásakor a Tripadvisor Budapest Attractions…..
Több mint 200 éve járnak a város lakói a tóhoz kikapcsolódni, szórakozni, randevúzni, Hogyan jött létre a tó? És hogyan alakult át az elmúlt évszázadok alatt? Amióta csak Budapesten élek, minden évben többször is elsétálok a Városliget tavához. Nyáron csónakázni vagy a csónakázókat figyelni, ősszel…..
Csupán kevesen tudnak a Nyugati pályaudvar titkos gyöngyszeméről: a Habsburg család királyi váróterméről, de most megmutatom Önöknek! Sokszor keltem útra szállodám közeléből a Nyugati pályaudvarról, és sokszor mentem el szórakozottan a Királyi Váró bejárata mellett úgy, hogy fel sem tűnt, mi is az,…..
Budapesten több olyan vízparti vagy a Dunához közel eső helyet találnak, ahol lazíthatnak, szórakozhatnak, élvezhetik a folyó közelségét. Valami mágikus erővel bírhat a Duna, hogy tavasztól őszig úgy vonzza magához az embert, mint mágnes az aprószöget. Ahogy melengetni kezdenek az első tavaszi…..
Gyönyörű, illatos, mutatós, titokzatos virág a rózsa. A kertek és parkok dísze. Milliók kedvence. Az elmúlt évezredekben számtalan jelentéssel felruházták. Mivel ellenállhatatlan növénynek tartom, és azt is tudom, hol láthatók rózsák Budapesten, elhatároztam, hogy egy teljes blogbejegyzést…..