Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BSimonkrisztian

39 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A nőjogok ma kettős ostrom alatt állnak Európában: egyik oldalról a „neoliberális neopatriarchátus”, másik oldalról az illiberalizmus próbálja meg visszaforgatni az időt. Pető Andrea, történésszel, az MTA doktorával, illiberális kormányzatokról, a nőjogi szervezetek harcairól, államilag támogatott…..
A Brexit árnyékában megnyílik egy szociális unió létrehozásának lehetősége. Az uniós vita persze még csak az elején tart, de Orbán Viktor már arról beszélt, Magyarországra veszélyt jelenthet a koncepció. Pedig ha jól csinálják, épphogy lehetőséget biztosítana arra, hogy végre hatékonyan zárkóztassák…..
Ausztria elnökválasztásának második fordulóján két nagyon is ellentétes felfogás csap össze. Mondhatni a két véglet: az idegenellenes, populista, szélsőjobboldali jelölt és a befogadáspárti zöld. A konzervatív és szociáldemokrata mainstream pártok már rég kiestek a versenyből. Per pillanat nagyon…..
A válság egyre intenzívebb, a bizonytalanság egy cseppet sem enyhült, a harcostársak egy része pedig már elhagyta a süllyedőnek látszó hajót. A baloldali radikális Sziriza viszont ennek ellenére is kormányon bírt maradni Görögországban. Giorgos Katsambekis politológust arra kértük, magyarázza el…..
Az előítéletek sokkal többet árulnak el a gyűlölködőkről, mint a rasszisták által kipécézett arabokról, feketékről vagy zsidókról – állítja Stephen Eric Bronner, a Rutgers Egyetem politológus professzora. Arról kérdeztük, miért lett ennyire előítéletes az amerikai…..
Donald Trump legfőbb riválisa egy halk szavú, már-már narkolepsziásnak tűnő nyugdíjas agysebész, aki szerint a piramisokat a bibliai József építette gabonatárolásra, a holokauszt pedig nem történt volna meg, ha minden európai zsidónak lett volna saját lőfegyvere. Bár Carson…..
A republikánus választók egy olyan jelöltért rajongnak, aki maga se tudja, mit akar, azon kívül persze, hogy 2017-től elnök úrnak szólítsák. És mindezidáig úgy néz ki, bejön neki, hogy tájékozatlanságát megfelelő mértékű bunkósággal társítja, miközben rendre jó…..
Amerikában tarol egy magát demokratikus szocialistának tekintő (bár talán inkább szociáldemokratának nevezhető) jelölt. Hogy valaha elnök lesz-e belőle, az még több mint kétséges. De hogy az Egyesült Államoknak a javára válik, ha sokáig marad még a ringben, az egészen…..
Rémmesével kedveskedik a magyar miniszterelnök a német olvasóknak. Ezzel akarja meggyőzni őket, hogy Európa valójában a menekültek áldozata, és csakis kegyetlenkedéssel tudja megvédeni magát. Az európai keresztény értékrend az ő megfogalmazásában nem más, mint az…..
A héten olyan szintre jutott a menekültek körüli machinálás, hogy nem is tudjuk, lehet-e ezt fokozni. Egy jobboldali politológus már-már azt követeli, lőjön a rendőrség a menekültekre. Egy másik azon sopánkodik, hogy oda a nemzeti szuverenitás. Azzal meg senki nem foglalkozik, hogy…..
Lassan eldől, hogy megkaphatja-e a 86 milliárd eurós újabb hitelét a görög kormány. Persze nem lesz nagy meglepetés: valószínűleg igen. Csak épp az elvárások kemények, a görögök helyzete pedig továbbra is kilátástalan, a kormánynak pedig végképp semmi mozgástere nincs –…..
Nem elég, hogy itthon uszít a Fidesz a menekültek ellen, most a háborús zónákba is importálná a propagandát. Az emberéletek, úgy tűnik, nem számítanak már a finkelsteini-habonyi…..
Ma egy komplex, többdimenziós válság közepén vagyunk, amire mindezidáig csak látszatmegoldások születtek. Ezt a tömegek is látják, mozgolódnak is, de mint azt az Occupy Wall Street példája…..
Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy aki nem szervez politikailag értelmezhető mozgalmat, annak a véleménye ne is számítson a közéletben. Ez is nagyban hozzájárul a politika élet egyenlőtlenségéhez – véli Gagyi Ágnes szociológus. Beszéltünk még többek között a kelet- és…..
Orbán Viktor és a menekültek ellen hergelő barátai nem tudnak lekattanni arról, hogy szerintük a menedékkérők azért érkeznek ide, hogy erőszakkal magukévá tegyék a fehérbőrű nőket. Akkor nézzük meg sokadszorra, miért is baromság ez. Svédországot a muszlim bevándorlók a…..
Manapság a választások olyanok, mintha a Coca-Cola és Pepsi között vacillálnánk a vegyesboltban: bárhogy is döntünk, majdnem ugyanazt kapjuk, csak más csomagolásban. Az emberek emiatt egyre apolitikusabbakká válnak, és egyre kevésbé érdekli őket, mi történik a…..
A szociáldemokráciának az emberekért kellene fellépnie, de az SPD (Németországi Szociáldemokrata Párt) a görög válságra, az ukrajnai konfliktusra és a menekülthullámrra adott válaszával csődöt mondott – írja nyílt levelében Yascha Mounk, a Harvard Egyetem tanára, aki ezzel…..
Az elitek azért félnek a populizmustól, mert azon keresztül a tömegek és az elnyomottak is kivehetik a részüket a politikából – véli az újbaloldal egyik intellektuális iránymutatója, a tavaly elhunyt Ernesto Laclau. Szerzőtársával, Chantal Mouffe-fal évtizedekig azt…..
Miközben a Nyugat azon van, hogy bezárja a kapuit a menekülők előtt, azt mintha nem venné észre, hogy emberek milliói abból a káoszból menekülnek, amelynek az előidézője a Nyugat volt. Michael Lüders Közel-Kelet szakértővel beszéltünk arról, milyen károkat okozott az Egyesült…..
Kedden reggel Marine Le Pen bejelentette, hogy elindítja a Szabadság és Nemzetek Európája (SZNE) nevű szélsőjobbos frakcióját az Európai Parlamentben. Állítólag ezzel pénz és befolyás jár, mégse érdekel senkit. És talán joggal nem. Nem is tudom, már mióta hallgatjuk azt,…..
A lobbisták beépültek az uniós intézmények szövetébe – írja könyvében José Bové zöld EP-képviselő. Brüsszelben tízezrével találni lobbistákat; ráadásul egy részük leendő vagy egykori EU-hivatalnok, aki belülről ismeri a rendszer minden gyenge pontját. A napokban…..
A Labour újbóli bukásával még egy szöget vert a mai európai balközép pártok koporsójába. Mostani vegetálása pedig ilyen formán hátráltatja a progresszív baloldali alternatívák létrejöttét is. Ed Miliband lemondott a Labour vezetéséről, miután pártja az eredetileg…..
Már-már klisészámba megy, de úgy tűnik, megint le kell írni. Éppen elindulna valami – Baltimore-ban ezrek vonulnak békésen, hogy hangot adjanak a rendőri brutalitás felett érzett undoruknak, és felháborodottságuknak, valamint bizakodjanak a változásban –, de a…..
Úgy néz ki, Alekszisz Ciprasz Orbán nyomdokaiba lép. Egy progresszív baloldali párt mégis miért rajongja körbe Putyint és illiberális rezsimét? Az új görög miniszterelnök (tudjátok, az, akinek az újbaloldali pártjáról többször is ódákat zengtünk, mert szembemenne az…..
15 hónappal azután, hogy megalakult a párt, már vezeti Spanyolországban a közvélemény-kutatásokat. De vajon képes arra egy párttá alakult grassroots mozgalom, hogy átvegye Spanyolországban a hatalmat? Vagy az egész csak egy hatalmas lufi, ami hamarosan kipukkan? A Guardian nagyon…..