Regisztráció Blogot indítok
Adatok
merkl

6 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Távol még a nyári nyüzsgő rovarélet, a szemünkbe szálló levéltetveknek, a nyitott ablakon berepülő éjjeli lepkéknek vagy a sörünkbe szédülő darazsaknak még se híre, se hamva. De van egy bogár, ami olyannyira nem bír magával, hogy már az első melegebb februári napokon előbújik, és őrült tempóban…..
Faágakkal töltött műanyagdobozok tornyosulnak a Bogárgyűjteményben. A rendhagyó lakberendezési kellékek nem a tűzifa pormentes tárolására szolgálnak, hanem egy közel-keleti ország, Libanon cincéreinek és díszbogarainak bölcsőit rejtik. Írta: Németh Tamás (Bogárgyűjtemény) Látványos díszbogár…..
A Magyar Rovartani Társaság és a Magyar Természettudományi Múzeum által indított internetes szavazás alapján az év rovara 2017-ben a nagy szarvasbogár (Lucanus cervus). A szarvasbogárfélék (Lucanidae) közé 1300 ma ismert faj tartozik. Fajszámát tekintve ez a kisebb bogárcsaládok közé számít – de…..
A természettudományi gyűjteményekben az időutazás nem illúzió. Igaz, a jövőre nem, de a múltra vonatkozóan pontos adatokra lelhetünk bennük. Írta: Bauer Norbert (Herbarium Carpato-Pannonicum) és Merkl Ottó (Bogárgyűjtemény)  A gyűjteményekben őrzött példányok adatainak biológiai, természetvédelmi…..
merkl 2016.04.22 09:10:39
Fantomfajnak a rovarászok az olyan állatot nevezik, amelyre valaki valahol rábukkant az elfeledett múltban, de soha többé nem találkozott vele senki. A gyűjteményben lévő bizonyítópéldányt – ha létezik egyáltalán – kipusztult faj képviselőjének tekintik, vagy lelőhelyadatát megbízhatatlannak…..
merkl 2016.04.14 09:55:22
@Mahoberberis thunbergii:

Szívből örülök, ha tetszett.
Merkl Ottó
Rendhagyó kívánság érkezett 2014 őszén múzeumunkba. Filmes stáb kereste fel a Bogárgyűjteményt, hogy segítséget és szakmai tanácsot kérjen egy Magyarországon forgatandó játékfilmhez. Írta és fényképezte: Németh Tamás Forrás: Filmvilág Blog A hazánkban élő angol rendező, Peter Strickland…..
merkl 2016.02.16 15:44:09
@Mr Eggs: Írhattuk volna, hogy entomológia, entomológus. Viszont így mindenki megérti, és nem kell megmagyarázni.
A Szent István Egyetem 1. évfolyamos biológus (BSc) hallgatói tudományos ismeretterjesztő írás elkészítését kapták feladatul egyik múzeumi munkatársunktól. A legjobban sikerült írásokat blogunkon is közzétesszük. E sorozat következő részeként Tyler Teadora írását olvashatjuk a növények…..
merkl 2016.01.30 18:49:27
@BéLóg: nem, nem volt muszáj. Így hát kimoderáltalak (bár nem tiltottalak ki).
merkl 2016.01.30 21:10:58
@BéLóg: Na, azér'. Rendben.
A január holtszezon a rovargyűjtők életében. A legtöbb rovar pete, lárva vagy báb formájában várja a tavaszt, és bár akadnak fajok, amelyek kifejlett (imágó) állapotban telelnek, ezek is elrejtőznek a talajba vagy a korhadt fák mélyére. Él nálunk azonban egy bogárfaj, amelyet szinte kizárólag ekkor…..
merkl 2016.01.08 22:20:19
@Mészáros Laci: a kifejlett bogár 13-15 milliméter. A báozódás előtt álló lárva 15-20 milliméter.
merkl 2016.01.08 22:21:24
@merkl: Természetesen bábozódást akartam írni.
Írta: Merkl Ottó Negyvenkilenc év: ennyi ideig tartott Kaszab Zoltán (1915–1986) munkássága a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteményében, miután 1937-ben fizetés nélküli gyakornokként az intézmény munkatársa lett, s mielőtt 1986-ban nyugdíjas főigazgatóként…..
Szerzők: Görföl Tamás, Csorba Gábor. Fotók: Judith L. Eger Ha valaki új emlősfajt akar felfedezni, legjobb, ha a denevérek között próbálkozik. A különbségek aprók az egyes fajok között; néha csak egy testrész mérete a döntő.  A Magyar Természettudományi Múzeum…..
merkl 2015.07.29 22:44:30
@solymosgyu: Nem hozzák be az országba, de a denevérek nem ölnek embert. Rovarokkal táplálkoznak, illetve a trópusi fajok egy része gyümölcsökkel vagy nektárral. Egyetlen denevérfaj létezik (Dél-Amerikában), amelyik állatok - és néha az ember - bőrét megsebzi, és a kifolyó vért felnyalja, de belehalni ebbe sem szokás. Európában szó sincs ilyesmiről, de Laoszban és Vietnámban sem.
Jókuthy Emese rovata Múzeumi munkatársakról elnevezett bogárfajok A SYNTHESYS-program évente több száz kutatónak nyújt lehetőséget Európa-szerte, hogy különböző természetrajzi gyűjteményekben folytasson kutatást. Egy-egy új faj felfedezése és leírása fontos tudományos…..
merkl 2014.12.30 21:58:36
@Jókuthy Emese: A méltán híres Athous korsosi-ról mintha már írtunk volna... Bár lehet, hogy az csak egy fb bejegyzés volt?