Regisztráció Blogot indítok
Adatok
thac

69 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„A Racing - Independiente mérkőzés ismét beigazolta, hogy Korein kivételes tudása oly fokon áll, amelynél már nincs lehetősége a fejlődésnek. Hogy a mérkőzés második félidejében a Racing kilenc emberrel játszva az eredményt nemcsak megtartani tudta, hanem még győzni is volt ereje, ez elsősorban a…..
Ember József 1908. március 15-én született Soroksáron id. Ember József törvényszéki börtönőr és Szabó Rozália gyermekeként. A szolnoki törvényszéki fogházban dolgozó id. Ember József 1913-ban lépett át az államrendőrséghez, és hamarosan a detektívi kar tagjává vált. Az 1920-as évek elején elsősorban…..
Ha a magyar futballbajnokságok második világháború előtti idegenlégiósairól van szó, alighanem az első évek több angol vendégjátékosa, esetleg a profi korszak osztrák különítménye jut eszünkbe. Kevéssé ismert, hogy az 1920-as és 1930-as években több más országokból érkezett játékos is megfordult a…..
Göltl Béla 1937-ben, Kaposváron született. Már gimnáziumi évei alatt kiváló sporteredményeket ért el – 1955-ben a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium 4/b osztályos diákjaként osztályának futócsapatával 4x100 méteren legyőzte az akkori megyei válogatottat. Nehézatlétikában is kiválóan teljesített – a…..
Kedves Olvasók!   Örömmel írhatom, hogy az Aposztróf Kiadó gondozásában megjelent új könyvem, a Mert kell egy csapat.      Klubtörténetek egy kicsit másképp...   A kötet a magyar labdarúgás történetével kapcsolatosan tár fel új, eddig ismeretlen vagy nem rendszerezett információkat, a…..
Kedves Olvasók!  Megjelent a blog néhány régebbi írását, valamint új cikkeket tartalmazó Elfeledett főszereplők - Életrajzok és történetek a magyar futball 120 évéből című kötet az Aposztróf Kiadó gondozásában.     A magyar futballtörténet újrafelfedezésének korszakát éljük. Az Aranycsapat és…..
1928 őszén a Ferencváros keretéhez érkezett egy fiatal, nagy tehetségűnek tartott csatár, a Fradi által a Felsőgödi TK-ban felfedezett Hermann András. „Előző tanyája után” első körben felmerült, hogy új csapatában Felsőgödi néven szerepeljen, ezt végül egyszerűsítették, és Hermann a Gödi művésznevet…..
Viszonylag kevés olyan hazai futballcsapatról tudunk, amelynek alakulási dátumát nehezebb kinyomozni megszűnése dátumánál – a története során sok néven szereplő Húsos SC ezek közé tartozik. A legtöbb forrás 1919-re teszik a klub (pontosabban a Húsiparosok nevet viselő alakulat) megszületését, de…..
Jeszmás József 1897-ben született Bécsben, Jeszmás Karolina (házasságon kívüli) gyermekeként. Apja nevét csak közvetetten, Károly nevű bátyja egyik hivatalos irata alapján valószínűsíthetjük, a kézzel írott nevet Joseph Horsfeldként (Honfeld?) azonosíthatjuk. Józsefnek legalább két bátyja és egy…..
Lucius Károly Frigyes Ottó Bécsben született 1873. november 19-én Lucius Károly Henrik (Karl Heinrich Lucius?) és Köllen Lucia gyermekeként. Valószínűleg német származású apját 1887-ben már budapesti „papírkárpitáru üzlettulajdonosként” (máshol egyszerűbben fogalmazva tapétagyárosként) találhatjuk…..
1913-ban három Móra nevű játékost, három testvért igazolt az ILSZ-ből a Ferencvárosi TC együttese: Móra Kunót, Móra Arnoldot és Móra Miksát. Mindannyian Lembergben, a mai Lviv (lengyelül Lwów) városában születtek, zsidó családban. Anyjuk Maurer Elka, apjuk Móra (Maurer?) Slomó volt. A legidősebb…..
A harmincas évek elején a már több éve tartó gazdasági válság a társadalom egyre nagyobb rétegeit érintette. Egy fiatal munkanélküli 1932. december 29-én bűnös tettre szánta el magát:  „Mozidrámához hasonló postarablás pergett le néhány perc alatt csütörtökön este a főváros hetedik kerületének…..
A magyar futball kezdete – mint azt már korábban is írtuk –, nem szűkölködik legendás alakokban és legendás eseményekben. Ilyen legendás története van az első Magyarországra került valódi futball-labdának is. Egyes források szerint ugyan már 1893-ban játszottak futballt Magyarországon, az első…..
thac 2018.09.16 08:58:37
@Secnir: Az MLSZ a bajnoki cím 10 éves évfordulója alkalmából emlékérmet küldött neki Ausztráliába, ennek apropóján született az írás.
thac 2018.09.16 08:53:46
@Secnir: 1911-es utólagos cikk Ray-ről. Ekkor már Ausztráliában élt.
A magyar futballtörténet első éveinek szereplői, az első játékosok többsége mára nagyrészt az ismeretlenség homályába veszett. Hivatalos források hiányában a mérkőzések jegyzőkönyveit a kortárs sportlapok, hírlapok alapján lehet csak kisebb-nagyobb mértékben összeállítani, az egymásnak gyakran…..
Az első világháborút és az oroszországi forradalmat követően az egykori cári Oroszország területéről komoly emigrációs hullám indult el – a legnagyobb orosz emigráns közösségek Nyugat-Európa egyes országaiban, elsősorban Franciaországban és Németországban alakultak ki. A francia diaszpóra tagja lett…..
Turbéki István 1922. november 23-án született Szigetváron. Igazi labdarúgócsaládba érkezett, két testvére, János és András is a Délnyugati kerület II., majd I. osztályában szereplő Szigetvári AK csapatában kergette a labdát. Az 1911-ben született Turbéki János és Turbéki András 1933-ban a Tokodi…..
Az 1921-ben Túrkevén született Vadas György játékosként próbálkozott először a labdarúgással. A Tipográfia csapatában szerepelt, de ezen minőségében nem futott be különösebben komoly karriert.  „Sajnos, annak idején többet voltam kiállítva, mint amennyit játszhattam – mondta egy bemutatkozó…..
Ha nem is állíthatjuk, hogy a Nehadoma-család a leghíresebb hazai futballcsaládok egyike, az azért biztos, hogy az 1930-as és 1940-es években a magyar futball ismert alakjai voltak a Nehadoma-testvérek. Pályafutásuk különböző - János, a legidősebb testvér itthon kevés sikert tudhatott magáénak,…..
A hazai futballtörténet sajnos nem szűkölködik olyan játékosegyéniségekben, akik élete, pályafutása a feledés homályába veszett. Közéjük tartozik Kotász Antal, a Vasas, a Sztálinváros, majd a Honvéd 37-szeres válogatott fedezete is.      Forrás: Tarsoly József és dr. Kotász Mária…..
  Viszonylag gyakran előfordult a hazai futballtörténetben, hogy egy-egy testvérpár mindkét tagja az élvonalig jutott. Ritka viszont az a helyzet, amikor egy testvérpár élvonalbeli pályafutását követően szakvezetőként is az élvonalig jut, ráadásul igen komoly sikereket is elér, mint a szombathelyi…..
A sport, ezen belül pedig kiemelten a futball olyan fontos társadalmi tényező, amelynek birtoklása, irányítása a második világháborút követően azonnal politikai harc színterévé vált. Az MKP már 1945 elején sürgette az egységes sportélet kialakítását, „népfrontos” szellemiségű egységes ifjúsági és…..
  Kazinczy László 1935. augusztus 8-án született Budapesten. 1949-ben kezdte labdarúgó pályafutását a Rákoshegyi TC együttesében. 1952-ben, 17 éves korában az MTK igazolta le, majd a másodosztályú KISTEXT játékosa lett, ahonnan hamarosan meghívást kapott az utánpótlás-válogatott keretébe. Az…..
Nem egyedi eset, de azért nem is túl gyakori, hogy egy apa és két fia is a labdarúgó élvonalig jusson. A budafoki Bánkuti család ilyen „labdarúgó-családnak” számít, hiszen az apa, idősebb Bánkuti István, valamint két fia, Bánkuti László és ifjabb Bánkuti István is stabil élvonalbeli játékosnak…..
A Laczkó Mihály névről sokaknak bizonyára a rendszerváltás korszakának MLSZ-elnöke, a fiatalabbaknak esetleg fia, a FIFA-licenszes játékosügynök jut elsőre eszébe. Csak kevesebbek számára ismert, hogy ezen a néven a hatvanas és hetvenes években (ráadásul egyszerre) két kiváló labdarúgó is szerepelt…..
  Noha a labdarúgás, mint versenysport nem elsősorban az olimpiáról, és az olimpia nem elsősorban a labdarúgásról szól, tény, hogy a magyar labdarúgósport utolsó komoly sikerét kereken ötven évvel ezelőtt könyvelhette el. A Lakat Károly dr. irányítása alatt pályára lépő olimpiai válogatott…..