Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Heimann Zoltán

0 bejegyzést írt és 83 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A rózsaszín borok hazai piacon betöltött szerepe gyakorlatilag közismert. Mennyiség, cash flow, technológia és popularitás, ráadásul abban sem vagyok biztos, hogy most akkor kereslet szült-e ekkora kínálatot, vagy éppen fordítva. Talán ezért tűnhet meglepő húzásnak ifj. Heimann Zoltán kísérlete,…..
Kapocs borvidéki múlt és jelen között – keresve sem találni jobb szerepet a szekszárdi kadarkának. Bár többé-kevésbé közismert, hogy a nemzeti kincsként kezelt fajta gyökerei közel sem hazai eredetűek, tény, hogy azt a szocializmus nagyüzemi borideológiája sem tudta kizökkenteni…..
Heimann Zoltán 2017.02.06 10:08:04
@gergo16: hát, egyik sem hozta el a szent grált, továbbra sem viselkednek úgy, mint egy cabernet sauvignon. Viszont a P9-hez képest azért látványos a különbség:

Kevésbbé rothadnak, homogénebben érnek és 5-10 nappal tovább tarthatók a tőkén. Az elmúlt 2015-ös és 2016-os évben egyértelműen hoznak jobb minőséget.

Az önálló palackozás részben piaci döntés is: mi azért nem léptük meg, mert túl kicsik lennének az egyes tételek, és házasítással jobb eredményt tudunk elérni. Egyszerűbb az üzenet is.
Heimann Zoltán 2017.02.06 16:16:26
Heimann Zoltán 2017.02.06 18:24:08
@Szegediszomelijé: szerintem a Koch és a Ménesi két külön pálya: a Koch a túlérettséggel, a Ménesi pedig eleve tanninosabb, testesebb klónok miatt nagy. Annak idején a Harmados kadarkánk is a túlérettség, a töppedés miatt volt nagy, édes és koncentrált.

Én elfogadom, ha szerintetek sok a fa, de szerintem nagyon átsüt a hordófűszeren a kadarka könnyedsége, fűszeressége, behízelgése. Úgyhogy ezt most elkezdtük... nyilván lesz még finomabb a fahasználat, jobb az évjárat, profibb a borász... de nekünk ez a bor tetszett eléggé ahhoz, hogy kezdjünk egy új, nagy kadarka márkát.

Minden összemérés, kadarka-szakértés szerintem izgalmas, jó téma. Ebbe adunk mi mostantól egy komplexebb bort, az 'egyszerűbb' kadarkánk mellé.
Úgy gondolom, hogy hajmeresztően merész kísérlet a magyar viognier. Nem is próbálkoznak vele sokan: ahol van, ott többnyire alacsony palackszám mellett készül belőle érdekességnek szánt látókörtágító bor, vagy kisszázalékos összetevőként igyekszik házasítást…..
A felső sorban, balról a második: Ottlik Géza (forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum) "Ottlik Géza Iskola a határon és a Buda című regényeinek katonaiskolás szereplői felnőttként megélték a világháborút, majd a kommunista hatalomátvételt és '56-ot is. Az író…..
Heimann Zoltán 2013.05.10 20:39:24
Heimann Zoltán 2013.03.14 09:29:04
inphoto.blog.hu Mi az a Fuxli? 2013.03.08 11:05:43
"Fuxli a szekszárdi siller Tavaly hat szekszárdi borász döntött úgy, összefog, elkészíti a maga Fuxliját, azaz a klasszikus szekszárdi sillert, az egykori szekszárdi gazdák mindennapi borát. Életben tartani az életérzést, a legendát. Első körben hat, egyedi, jó…..
Magyarországot úgy kerülik a világ vezető építészei, mint az ördög a tömjénfüstöt. Talán az utóbbi évtizedek, évszázad egyházi építészetének legjelentősebb feladatára kit bíztak meg? John Pawsont. Elnézve a Nemzeti Szinház épületét, világi épületeknél nem játszik…..
Bordogság Heimann Fuxli 2011 2012.06.22 06:30:00
Azt hiszem, idén nem sok rosét fogok inni. Az utóbbi idők siller ínsége lassan megtörni látszik. Nem is olyan rég, még jó, ha 3 termelő volt a látókörömben siller ügyben: Hemiann Fuchsli, Légli Géza pirosbora és Gál Lajostól szintén ezen a néven forgalmazva egy…..
inphoto.blog.hu Hogyan készült? 2012.05.22 06:20:00
Heimann Zoltán 2012.05.23 08:49:42
@Romanee Conti: nagyon szeretem ezt a mentalitást.
inphoto.blog.hu RC50 2012.04.25 20:47:00
  Azért megosztom az információt, ma lettem 50 éves...
Heimann Zoltán 2012.04.25 23:47:37
Most szombaton kékfrankos nap lesz a Terra Hungarica szervezésében, ráhangolódásképp ellátogattam a napokban megtartott Terroir Club kóstolójára. Kellemes hangulatú, újdonságokat bemutató, mini rendezvény volt a club óbudai üzletében. Okosan összeválogatott sort állítottak…..
Borász-celebek vörös házasításait mérte meg egy teszt a közelmúltban, a bírálók között ott volt Heimann Zoltán, Konyári János, Kovács Nimród és mindkét Takler Ferenc is. Öngólok vagy megdicsőülések? Minden kiderül a tudósításból. Az előző évtized vörös…..
inphoto.blog.hu Választóvonal 2012.03.20 21:15:00
Az elmúlt napokban többen mondták, VA is hogy azért nem ártana valamilyen módon elbúcsúzni. Mivel MOST valamilyen szinten vége valaminek, és kezdődik valami, fontos, vizuálisan is elválasztani. Eddig azért nem tettem meg, mert túl teátrális, és személyes lettem volna, most már…..
Ez az egyik kedvenc időszakom az évben: a pincében pár hét alatt olyan változások történnek a borokban, mint egyetlen más időszakban sem - kialakulnak a végleges ízek, illatok, rá sem lehet ismerni egy-egy nedűre. Őszintén sajnálom azokat a pincéket, ahol az anyagi kényszer vagy…..
Üzletünk dekorációjának két legkarakteresebb eleme a marha és a malacpofa. Az üzletbe lépve egyből bekéredzkednek a vevő látómezejébe. Az ezüst színre fújt gigantikus trófeák a tőkehúsos pult fölül szemlélik mélabúsan a világot.  A két gigász védőcsomagolásban…..
Heimann Zoltán 2012.01.18 00:48:14
inphoto.blog.hu Goldenblog bukta 2011.08.11 21:04:00
Előjött belőlem a Homo Ludens, azért jelöltem a Goldenblogra az InPhoto blogot. Jobb lett volna ha az arisztokrata énem azt mondja, nem kéne... (a családom azon kevés magyar család egyike, akinek sose volt semmilyen arisztokrata ága, ezt elvi értelemben használom:) Azért reméltem,…..
galtibor Paris 2011.06.03 02:14:00
 2010/2011-es tanévet Párizsban töltöttem a Sorbonne-on, gazdálkodási és marketingképzésen...de nem is ez a lényeg. Sokat tanultam és sokat tapasztaltam, talán diakévéim legszebb korszaka ehhez a városhoz kötődik és ezen belül is Párizs déli részén elterülő Cité…..
A német Baden-Württemberg tartomány Heimann Zoltánt választotta az „Év Európai Borszakértőjének”. Az öt éve alapított ArtVinum rendezvényen két borvidék, Baden és Württemberg (összesen 28 ezer hektár) legszebb fehér és vörös borait díjazzák, továbbá egy-egy…..
Heimann Zoltán 2011.04.11 20:59:11
Update2: az Onyx egy két személyes vacsorával jutalmazza a jó hír hozóját, amit persze nem tartok meg magamnak, szóval hamarosan egy nyereményjáték következik, ahol a nyeremény egy Michelin-csillagos vacsora lesz két főre! Facebookhoz érdemes csatlakozni addig is! Update1: megvan a…..
Heimann Zoltán 2011.03.16 11:00:41
@gregorik: Central Europe helyett Eastern Europe-ra keresve is érdekes térképet kapunk. en.wikipedia.org/wiki/Eastern_Europe

Szerintem ezen felesleges rágódni: ténykérdés, hogy Ausztria átlagszínvonala előrébb jár. Jó, hogy mi is feljődünk, jó, hogy ezt a Michelin Guide is elismeri és kicsit reflektorfénybe helyezi.
Ettől még sose leszünk a Nyugat részei... de talán nem is erre kéne törekedni.
Heimann Zoltán 2011.03.16 11:32:01
@gregorik: Grat a cikkekhez, az aktivitásod jó!
Én nem hiszem, hogy Magyarországot a nyugathoz kéne sorolni. Magyarország a Kárpát medencében, erős nyugati (leginkább német) és szintén erős szláv hatásokban él. A mechanizmusaink és a mentalitásunk sok esetben nem nyugatias, nem is lesz az – és ez nem is baj. Szerintem, legalábbis.
Ez persze nem jelenti azt, hogy ne kellene fejlődni, Michelin csillagot kapni, und so weiter.
Ahogy Csaba is említette tegnap, az új MacBook Prók tisztességes ráncfelvarrást kaptak, a Core 2 Duók kiesése főleg az alsó kategóriás Pro laptopoknak jelent hatalmas sebességnövekedést.A 15 és 17 colos modelleket azonban már mind négymagos Core i7-essel kínálják, ami szintén…..
Heimann Zoltán 2011.02.25 20:13:36
@csicskalangos: ...ott van még az OSX, ami ugyan már nem a régi fényében tündököl, de még a mai napig nagyon jó.

Én Panther óta használok OS X-et és szerintem egyre jobb lett az idővel (és még most jön az Auto Save, Versions, mind-mind baromi hasznos a Lion-nal).

Az igaz, hogy közben már talán nincs fényévnyi különbség a Win7 és a Snow Leo között (mint régen), de ettől még az OS X egy baromi jól – és egyre jobban használható OS maradt.
Ugye már jó ideje mennek körbe pletykák azzal kapcsolatban, hogy az Apple egy képernyővel felszerelt Apple TV-t is piacra dobna, ami egyáltalán nem hülye ötlet. Az Apple TV dobozka legutóbb leginkább árával és méretével sokkolt, 99 dollárért egy egész használható cuccot…..
Heimann Zoltán 2011.02.21 10:40:00
@daneelolivaw: egyszerű: nem kell rákötni a géped. :-)
Az előzményeket már tudjuk, csak idő kérdése volt, hogy egyszer hivatalos legyen a dolog, hát most itt van. Megegyeztek a mobiltelefon-gyártók az Európai Unióban kötelezően használandó töltők szabványáról, 2011-től mindenkinek támogatnia kell a Micro USB-t, hogy az Unióban…..
Heimann Zoltán 2011.02.13 15:49:24
@csodalampa: OFFra válaszul:
Azért adtak dokkolót az iPhone 2G mellé, mert 500 dodóba került előfizetéssel; nagyon elitnek és jólfelszereltnek kellett tűnni. Éppúgy a régi iPodoknál is volt benne töltő, USB és Firewire kábel, dokk, minden. Aztán ahogy olcsították a terméket, úgy pakoltak mellé egyre kevesebb cuccot.
Szinte hajszálpontosan egy évvel ezelőtt hoztuk össze a nagyszabású olaszrizlingezést a Szekszárdi Boregyetemen, és idén megint történt valami hasonló, ezúttal Csopakon. Jásdi Istvánnak jutott eszébe, egy asztal mellé kéne ültetni a legjobb magyar olasztermelőket, valamint…..
Heimann Zoltán 2011.01.29 17:22:13
Szerintem a külföldi és belföldi piacnak mások a problémái, érdemes őket külön kezelni, és mindkettővel foglalkozni. A magyar borászat igazi fellendüléséhez kell az export is (leginkább Közép-kelet Európa adja magát) és a hazai borfogyasztás erősödése is.

A legnagyobb bajunk szerintem -és ezt többen is jól látják– a hihetetlen mennyiségű, kutyult, részben olasz-import, olcsó és közel ihatatlan "bor". A nagy termelőknek (Alföld, helló! - persze tisztelet a kivételeknek) nem Olaszországból kéne bort behoznia piaci ár alatt, szürkén, hanem sokkal inkább a magyar kistermelőktől -szigorú minőségi kontroll mellett- felvásárolni a termést. A jelen helyzet szerint a magyar kisparaszt szőlőtermelő halálra van ítélve, mert már nyomott áron se veszik meg a szőlőjét, jobban megéri olaszországból behozni a nettósított lőrét.

Ezen helyzet megváltoztatásához politikai erő kéne, mert így a nagy halakat nem lehet kifogni a tóból: ahhoz túl sok nyugdíjas vámparancsnok dolgozik a "szervezetben". Persze ezen összefonódások aztán olyan összefogott akciókhoz vezetnek a minőségi borászatok ellen, mint amilyen a villányi címkebüntetős akció, vagy a mostani borzárjegyet visszahozni kívánó törekvések.

Bocs, ha pesszimista voltam - az vagyok.

Ui.: Az olaszrizlinget nem átnevezni kell, meg welsh-rieslingként árulni, hanem "olaszrizling" néven behozni a nemzetközi köztudatba. Csakúgy, ahogy a kékfrankos se blaufränkisch Magyarországon.

Uff.