Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Giulio

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem hiába remek fotós Bálint barátom. Olyan apróságokat is kiszúr, mint amilyen a Sherlock Holmes 2-ben felbukkanó Budapest-felirat. A Watsonnak érkező csomagra van bélyegezve, épp csak az "utcza" neve nem olvasható ki.  Azon egyébként mindketten elmerengtünk, mit keres ott…..
  A sok fejes kitalálta a parlamentben, hogy a papoktól is el kell venni a jogsit, ha sok volt a misebor! Az ötlet szerintem rendjénvaló (és remélem, tettek is követik), de a sok kibaszott csuhás már fel is lázadt, mondván, nekik az a foglalkozásuk, hogy vedeljék a sok jó bort!…..
Giulio 2008.01.28 23:03:04
Egészen tetszik amiket írsz.
A lendület, amivel felvállalod a véleményed.
Gondolom elég rosszat hallhattál, esetleg tapasztaltál az keresztény egyházakkal kapcsolatban.

Örülök annak is, nekem teljesen más tapasztalataim vannak mint Neked. Hogy ismerhetek számos olyan papot, aki komoly felelősséggel segít másokon, sokat-sokat küzd rossz sorsú emberekért, akik életüket valóban oly célokért áldozzák nap mint nap, amit nem könnyű követni.
Igen, ismerem én is a keresztény egyházak hibáit. Mivel benne, bennük és köztük élek, valószínűleg sokkal több rosszat is tudok mesélni mint Te.

Hasonlóképp, mint ha Te a családodról gondolkoznál. Nyilván Te több jót és rosszat is tudsz mesélni apádról-anyádról mint én. Na, így vagyok én is a katolikus és protestáns egyházakkal.

Mégis, amit elmondhatok Neked.
Igen, vannak bűnös emberek az egyházi klérusban. Pont mint minden közösségben és emberek alkotta szervezetben.

Azonban, ha szánsz időt és tiszteletet a megismerésére, lehet hogy meglátod: a gyökerek honnan erednek és merre haladnak a növekvő ágak. És itt a düh nem segít. Kb. mint amikor egy kamasz nekimegy a szüleinek - bár szükség van a lázadó korszakra, mégis elég kicsi az esélye, hogy abban az életszakaszában megérti őket.

Ha már szidni akarod az egyházat, pont nem azokat a bűnöket emelném ki, mint amit Te.
Mert szerintem nem ezek a lényegesek, és pláne nem ez az általános - az igazi sebek szerintem máshol húzódnak.

Ha elkövetsz egy hibát, az visszaüt.
Hidd el, az egyház is viseli minden hibájának a következményét.

Ugyanakkor az egyház nem egy elvont dolog: olyan emberekből áll, mint Te vagy én.

Értéket kereső, a világért tenni akaró, sok esetben hibákat elkövető, hivő emberekből.
Hinni szerintem Te is hiszel valamiben, ami mozgat, amiért élsz, amiért reggel felkelsz.

Egyre kérlek - ha kérhetlek.
Ha véleményt formálsz valamiről, és így megosztod másokkal, akkor őszinte ismeret alapján tedd, ne bulvárhírek alapján.

A kenyér és a bor.
A munka és gyümölcse.
Ezek szimbólumok.
Azt hiszem Neked nem is kell ezeket elmondani, csak hogy kicsit kerek legyen ez a hozzászólás.

A katolikus szertartás része mindkettő: a kenyér is és a bor is.
Egy megemlékezés - Jézus tanítása szerint - az utolsó vacsoráról, mielőtt keresztre feszítették. De ennél még többről is van szó. A keresztény tanítás Jézus üzenetének továbbvitele, egyfajta módon átlényegülnek ezen szimbólumok, amiben Jézus személye egészen kézzelfoghatóvá válik.

"A bor legmélyebb szimbolikus értelmét a keresztre feszítése előtti utolsó vacsorán nyeri el. Az evangélisták szerint a vacsoránál megtört kenyeret Jézus a testének és a bort a vérének nevezte. S felszólította híveit, hogy emlékezetét úgy őrizzék meg, hogy ezeket szertartásosan magukhoz veszik. A hagyomány a mai napig él a keresztény egyházi liturgiában, hiszen a katolikus szentmise és a protestáns úrvacsora nélkülözhetetlen része a bor."


Nem nagy mennyiségeket fogyaszt a pap (és adott esetben a hívek): egy szertartás alatt fél-egy deci tiszta bor fogy el összesen, pár csepp vízzel higítva - de ez már egy másik szimbólum.

A kereszténység a története elsősorban arról szól, hogy Isten fiának, Jézusnak feltámadását hirdeti. Evangélium annyit jelent: örömhír. Eközben számtalan szimbólumot halmozott fel és használt - sokat nehezen, nagyobb utánajárásal lehet megérteni.

Kb. mint egy kétezer éves család hagyományai.
Sokszor nem érthető a családtagok számára sem, mi miért van úgy ahogy. Kívülről még kevésbé érthető talán.

~

Az alkoholizmus visszaszorítása az utakról nagyon helyes.
Ugyanakkor elképzelheted, egy vasárnap alatt összesen 1, max 2 deci bort elfogyasztani - az nem jelent alkoholizmust.

A kérésem tehát: ne általánosíts, se a papokra, se az egyéb egyházi személyekre vonatkozóan. Ha igaz képet akarsz róluk, rólunk, szívesen bemutatlak református, evangélikus vagy katolikus vezetőknek, akiket megismerve nagy eséllyel közelebb kerülhetsz a valósághoz.

Jóéjt.