Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szil5

449 bejegyzést írt és 460 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyre többen keresnek meg ezzel a kérdéssel e-mailben. Már nem csak az orvosok, hanem nővérek, gyógytornászok, pszichológusok, és tanárok is.A legpraktikusabb ha összefoglalom, akkor nem kell egyenként megválaszolnom a sok e-mailt.Alapvetően kétféle módon lehet kijutni:I,…..
Kedves Olvasók! Előre szólok... hosszú lesz. 2011. április végén teherbe estem. Boldogok voltunk férjemmel, mert mindketten gondolkodtunk már a gyermekvállalásban. Kb. 8 hetes terhes lehettem, mikor kiderült egy nőgyógyászati vizsgálat alkalmával. Igyekeztem körültekintő lenni…..
Sok történetben szerepelt már itt, a blogon is az, hogy mennyire kell vigyázni külföldi munkavállalásnál (is...), hogy mit ír alá az ember, és milyen közvetítőkön keresztül vállal munkát. Ferenc története Németországon és Anglián át Svédországig tart, nem kevés…..
szil5 2013.03.20 21:18:55
@andaluzkutya:
Én az egyik ingyenes nyelvtanfolyamot biztosító céggel jöttem ki, de hallottam erről a cégről is és ismerek pár kollegát akik velük szerződtek. Részleteket nem tudok, de az eddigi itteni ( 7 év) tapasztalatai alapján kizártnak tartom, hogy az orvosok és a kórházak közötti szerződés ne lenne rendben. Náluk egy 3 résztvevős szerződésről van szó, az orvos-közvetitő cég részéről nem tudok szinte semmit. Nagy disznóságról nem hallottam, némi morgást igen. Kiváncsi lettem, ezért nemrég feldobtam a kérdést az itt dolgozó kollegák között. Eddig egy válasz érkezett:
"Én csak jókat tudok mondani. Laza, kötetlen interjúk, ment minden simán. Nem hagytak szarban egy percre sem."
A posztban leírtak a két cég közös tulajdonosának másik cégében történtek, ezért arról nem lenne korrekt ha bármit mondanék.
szil5 2013.03.20 21:28:24
@andaluzkutya: Ezek szerint te Norvégiában dolgzol és szintén zenész?
szil5 2013.03.20 21:43:42
A google a barátom, és ezt köpte ki nekem :

st.nu/ekonomi/1.590589-byggnads-lettiska-arbetare-utnyttjas-som-slavar?m=print

Ez a cikk nem a cég mellett szól. Ezek szerint az Euro4work-nek már 2oo5-ben is komoly vitái voltak az itteni adóhivatallal, evvel az "alkalmazotti" pontosabbn résztulajdonosi formával kapcsolatban csak akkor az olcsó baltikumi építőmunkások voltak aktuálisak.
Azt reméltem, hogy az Avensisünk szerelős posztjai nem fogják a Belsőségről kiszorítani Csikós szarjait, mert hát egy Toyota nem romlik el. Ami persze nem igaz, hiszen kopik, és ami kopik, az egyszer elfogy. Ennek ellenére nem panaszkodnék túlzottan. Tán emlékeznek még páran a…..
Ildikót elég sűrűn megkeresik a különféle állásközvetítők, hol Svédországból hol pedig Norvégiából.Most éppen egy norvég cég jelentkezett be a Rettbemanning, svédországi partnerük pedig a StaffUP.Mindkét cég több területre specializálódott, így nem csak az eü-ben…..
szil5 2012.02.04 18:38:43
@Robes67:
Sajnos konkrét álláskeresésben nem tudok segíteni, de itt egy csokorban megtalálod, amit Svédországról és az álláskeresésről tudni kell.

expsycho.blogspot.com/p/infomorzsak-svedorszagi.html

A legnagyobb problema egyébként pont a nyelvtudás hiánya.
Tisztelt Praxis Blog! 29 evig eltem Magyarorszagon.Nyilvanvalo volt, hogy valamilyen immunrendszeri betegsegem van, hiszen minden betegseget elkaptam, es egy egyszerubb, masnak 2 napos fekvessel jaro influenzaval en ket honapot fekudtem.   Edesanyam gyermekkoromtol fogva orvostol orvosig…..
szil5 2012.01.15 21:03:08
Tkp. kár is bármit hozzászólni, de azért mégis.
Igen mindenki keveset keres otthon, de ami a baj ezenkivül, hogy felborult a osrrend. Az egész világon a fizetések alapja a szakképzésbe fektetett idő, energia és a felelősség. Mert bizony vanna fokozatok.
Itt látrahtok a 2010-es svéd átlagfizetések:
2010-ben ennyit keresett havonta egy...

• kávézói alkalmazott – 18.800 kr
• állatgondozó – 19.000 kr
• taxisofőr – 21.500 kr
• recepciós – 22.200 kr
• segédápoló – 23.500 kr
• óvónő – 23.900 kr
• bolti pénztáros – 24.100 kr
• tanító – 26.000 kr
• szociális ügyintéző – 27.100 kr
• épületács – 27.200 kr
• gimnaziumi tanár – 28.100 kr
• rendőr – 29.100 kr
• kompjutertechnikus – 30.300 kr
• szülésznő – 30.500 kr
• műtőasszisztens – 30.800 kr
• gépésztechnikus – 37.300 kr
• ügyvéd, ügyész – 49.000 kr
• reklám szakember – 53.000 kr
• orvos, pilóta – 55.700 kr
• állami főtisztviselő – 61.200 kr
• tőzsdeügynök – 83.900 kr

• parl. politikus, miniszter – 72.000 kr
• parlamenti képviselő – 57.000 kr
• a miniszterelnök – 135.000 kr
Nagyon örülök, hogy itt dolgozom és nem a 15x-s fizetés miatt. Az a mérhetetlen gyülölködés amit otton zajlik és itt a blogon is nagyon jó lejön ,vezetett arra hogy elmenjek. Az elején voltak olyan beteges gondolataim, hogy egyszer majd hazamegyek, de hála nektek észre tértem.
Ja- volt magánrendelésem is és adtam számlát.
szil5 2012.01.15 23:03:56
@neoteny:
Matekbol jó, de a lényeg megértéséből bukta.
Hiába jut majd több pénz egy orvosra, attól még a túlterhelés még nagyobb lesz, nem lesz elég orvos az ügyeletek ellátásához, egyre hosszabbak lesznek a várólisták, egyre nagyobb lesz az elégedetlenség és a köpködés. Hiába kap majd (elméletileg)az a kevés megmaradó orvos több fizetést, attól még nem lesz ellátás. Az sem biztos, hogy kiosztják a megmaradó pénzt a többi orvosnak, elvégre kell a stadionokra. És azt se felejtsd el, hogy már most sincs utánpótlás és a jelenleg praktizáló orvosok 10%-a máris túl van a nyugdíj korhatáron.
Az meg, hogy el lehet-e hagyni az országot, a rád nehezedő nyomástól függ. Van egy pont ami után, bármi jobb.
Most olvasom milyen szép éjféli misét celebrált Erdő Péter bíboros úr, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Bazilikában. Könnyen meglehet, hogy bejgli kómát vagy töltött káposzta mérgezést kaptam, de akkor sem emlékszem az evangélium melyik részéből idézett a…..
szil5 2011.12.26 20:12:08
Az egyik gyerekem járt(sajnos) egyházi iskolába. Mivel katolikus családban nőttem fel, jó néhány ősöm egyházi iskolában, apácáknál tanult és nevelkedett és igen rendes és nagytudásó emberek lettek, gondoltam csak jó lehet. Hát tévedtem, ez már nem az ami régen volt. Ma csak a politikáról szólt az egész. A szakszerűségről is mesélhetnék. A számítástechnika tanár arra buzdította a gyerekeket, hogy májusi családi napra-amikor is a templomtéren kézműves és egyéb dolgokat is árultak- készítsenek letöltött zenékből és filmekből cd-t, DVD-t és azt árulják, hogy az iskolának legyen pénze. Győztük megmagyarázni a gyereknek, hogy ez törvénytelen. Kértük ugyanezt a nagyon jól képzett számtek tanárt a szülőin, hogy tegyen már szürést a gépekre, mert a gyerekem ott látott előszőr pornót,nem is akármilyet, amikor felügyelet nélkül ültek a gépteremben. Azt sem értette miről beszélünk.
A tornatanárnő óra után bejárt a 7.-es fiuk öltözőjébe és a zuhanyozóba és utólag végigpofozta azokat a fiúkat akik nem viselkedtek rendesen az órán.A kosáredző pedig láncdohányos volt, az edzésen szívta bent, ezért a gyerekem egy edzés után feladta nem akart megfulladni. Az iskolaszék összejövetelein a társaság nagy része tanár és buzgó szülő egyaránt asztal alá itta magát.
Szeretett fideszes( elmult ciklus) polgármesterünk olyan részeg volt az új tornaterem felszentelésekor (később miséket is tartottak itt) hogy ketten támogatták le a szinpadról. A választások előtt egy szabad cm2 nem volt a falon az iskolában kitapétázták Viktor képével. A szülóknek is kötelező misén meg nem kértek, hanem egyenesen fenyegetőzött a pap, hogy aki nem OV-ra szavaz az a pokolra kerül.Még szerencse, hogy mélyen hívő és e- szerint is élő nagyszüleim ezt a mocskot már nem érték meg.
szil5 2011.12.26 21:18:24
@csi szi:
Valszeg tájokézatlan vagyok, de a Jókai utcai ügyeletet nem értem. A mese sajnos nem mese, de neked nem kell elhinned. Amíg a gyerekem oda járt nem voltunk abban a helyyetben hogy balhét csináljunk, amúgy is tudtam, hogy nemsokára messzi vizeken fogunk evezni.
Ez már engem nem érint.
Vannak(nem nálunk) tisztességes egyházi iskolák is és nálunk is voltak.
Azt a betyár mindenit... ...hogy az aktuális drága kormányunknak van képe ekkorákat hazudni. Nem szeretem a politikát, nem is lesz itt ezen a blogon ilyen sokszor, de nem lehet elmenni mellette szó nélkül. A drágalátos KDNP-nek valami ifjúsági tagozata csinált egy honlapot még az…..
Otthon rendszeresen adtam vért, de itt az elején sokminden más volt aktuális nem a véradás. Aztán épp elkezdtem gondolkodni rajta, amikor egy itt dolgozó magyar kollégát avval utasítottak el, hogy nem svéd állampolgár. Leveleztem gyorsan a Socialstyrelsennel, akik…..
szil5 2011.10.13 22:38:10
@H.Melinda:
Hogy miért nincs Svédországban Tiapridál,nem tudom. Itt is érdekes játszmák zajlanak a gyógyszergyárakkal. Pl. A Wellbutrin (itt most VOxra) otton csak antidepresszásnak van regisztrálva, hiába próbálkozott a gyártó megkapni a javaslatot mint dohányzásról való leszokást segítő szert. Itt pedig csak ezt kapta meg először (Zyban néven )és csak 3 évvel később lett regisztrálva a depresszió kezelésére. Sok minden nincs itt,ami van otthon. Pl. nincs Fenystil gel,de hasonló sem. Csak valami szalmiákszeszes vacak kapható csípésekre. A nővérek imába foglalták a nevem, amikor hoztam otthonról a gyerekeiknek.
Amit itt leírsz az nyilván egy akut dystonia lehetett, ami egyéni érzékenységtől függ. Minden antipszichotikumnak lehet ilyen mellékhatása. A Tiapridál is ide tartozik, de valóban szokták rendelni TIC-ben, Choreaban stb.
Rendszeres olvasója vagyok a blognak és sokszor elképedek, felháborodok azon ami nálunk az egészségügynek nevezett intézményekben zajlik.Ami velünk történik az ennél is felháborítóbb. Ha úgy érzed hogy az alábbi írás méltó arra hogy bekerüljön a blogodba az több ezer beteg…..
szil5 2011.09.01 22:12:45
@ccsvi:
Magyarországnak arra sincs pénze, hogy alaphangon müködtesse az egészségügyet. Pontosabbna az eü-re nincs, de focira van.
Nem csinálhat minden ország saját teljes körü studyt. Ennek a kora már különben is lejárt. Nyilván megvárják a nemzetközi vizsgálatok eredményét. Amióta világ a világ mindig nehéz volt az egyéni érdeket( még ha sokan is vannak a most kezelsére váró sm-s betegek) és a közösség érdekeit pl. hogy csak evidens based kezeléseket alkalmazzanak , összeegyeztetni.
szil5 2011.09.01 22:23:12
@ccsvi:

Egy kis segítség a kereséshez:

www.webicina.com

Itt mindent meg lehet találni egy helyen.
A Propavan az egyik leggyakrabban felírt altató Svédországban. Otthon nincs pontos megfelelője, csak a rokon vegyületek ismertek. Magunk között szólva, elég régen kimentek a ”divatból”. Ilyenek a Hibernal és a Tisercin. Itt tovább élt és igen "poppis"…..
szil5 2010.12.25 18:33:25
@Felicitasz:
Attól függ milyen tip.az alvászavar.
Az alapbetegséget kell kezelni, altató max néhány hét. (na ez az amiért keményen kell küzdeni a betegekkel)Ha csak átmeneti a zavar és tisztán elalvási zavar akkor zolpidem. Ha hosszabb hatásra van szükség akkor zopiklon (a vizsgálat is ezeket hozta ki legjobbnak.)
Tökéletes altató sajnos még nincs. Az egyik legfontosabb szempont, hogy a normális alvásmintázatot ( REM, nonREM ) a legkevésbbé zavarják.
A legrosszabb ebből a szempontból a jó öreg nitrazepam, ami szintén toplistás és szeretik is kombinálni Propavannal.
Ígéretes alvásrendezés szempontjából egy relativ új antidepresszáns az agomelatin, ami reszinkronizálja a megzavart cirkadián ritmust.
Erről ha érdekel itt egy nagyon jó cikk:

www.mppt.hu/upload/pszichofarmakologia/magazine/0902_OK1_depresszio.pdf
Amint az már írtuk a blog máshova költözött.A folytatás (és az eddigi írások is) itt olvashatók:http://expsycho.blogspot.com/..
No, hát ezt is megértük...nem gondoltam volna, hogy több mint, 20 évvel a rendszerváltás után egy médiatörvény miatt kell még az írásainkat is elköltöztetnünk otthonról.Igaz ennek a blognak nem témája a politika, de azért a blog gazdái szeretik a véleményüket cenzúra…..
Ildikó szokásos (blog)téma vadászós körúton volt és találta ezt a WHO oldalt.Ezen az oldalon különféle szempontok alapján lehet adatbányászatot végezni a WHO adatbázisaiban. Lehetőség van gyors keresésre (Quick Search) ahol adott országra vonatkozó összes szempontról…..
szil5 2008.10.26 21:58:01
Kiszamoltam. Átnéztem egy hónapot, levonogattam a különféle megbeszélésekkel töltött időt.
Havi átlagban a munkaidő 50 % -a megy el ilyenekre.
Mivel itt nem úgy néz ki egy rendelés mint otthon, nincs asszisztens, orvosirnok jelen, ezért sokkal lasabban megy minden.
A beteggel 1 órat ülünk, néha már azt sem tudjuk miről beszéljünk. Kifizette a vizitdijat, ezért kiakarja használni az egy óráját ami szerinte jár neki. Utánéztem, ez nem is igaz, az orvos dönti el, mennyi idő egy látogatás, de ők ezt nem tudják és ugyebár a jogok.
Miután elmegy a beteg lediktálom, majd egy másik rendszerbe belépve, eltávoztatom, várólistára teszem, vagy konkrét időpontra foglalok neki egy kontrollt, beirkálom a diagnózist, a beavatkozás kódját. Megírom TP-s papirját mert erre a beszélgetés alatt nincs mód.
Ha nagyon sietek ez fél óra. Szóval 1.5 óra betegenként. Ha a megbeszéléseken kivűli összes időt, betegfogadásra és az ahhoz szorosan kapcsolodó adminisztrációra fordítom, akkor ez napi 2-2.5 beteg. De akkor még nem írtam kórrajzkivonatot, nem hosszabbítottam meg Apodost, nem irkáltam olyan recepteket, amiért csak betelefonáltak.
A beteg nem kap a kezébe semmit. Ha valahova tovább akarom utalni, akkor a beutalót is le kell diktálni, ha elkészült az írás, akor postán megy az illetékesnek. Ő pedig miután megkapta és beregisztrálta, választ ír nekem, hogy megkapta és mondjuk 6 hónapos várólistára tette a a beteget és majd a vizsgálat megtörténte után válaszol megint. Persze mi ezt is regisztráljuk.
Persze nekünk is ugyanígy kell. Ha kapunk egy beutalót, akkor a team eldönti, hogy fogadjuk-e, hogy melyik foglalkozási csoporthoz kerül (orvos, psychologus, nővér. stb.) Az adott csoport a kapott betegeket felosztja egymás között. Aki megkapta a beteget, az előjegyzi magának és erről ír egy választ a beutaló orvosnak. A várólistámat folyamatosan figyelnem kell, ha közeledik a megadott 3 hónap, vagy akármennyi idő lejárta, akkor konkrét időre foglalom be magamnak, kinyomtatok erről egy behívót amit a beteg megkap. Nem is ragozom tovább.
Arról már ne is beszéljünk, hogy naponta 2x fél óra fika szünet, amikor mindenki eldob mindent és elmennek kávézni.
Ez a maradék 50 % munkaidő is úgy szét van forgácsolva, hogy semmit nem tudsz egyszerre megcsinálni, mindenbe 20 x kezdünk bele.
Hát ezért kell ide sok orvos.
Csak egyszer engednék meg , hogy úgy magyar módra rendeljünk, egy aszisztenssel, egy orvosirnokkal.
20 perc alatt kész a beteg. A receptet kinyomtatva a kezem alá teszik, csak aláirom, úgy mint a megírt beutalót. A beteg saját felelőssége, hogy elmegy-e a vizsgálatra vagy sem, visszahozza-e a leletet vagy sem.
Na ez itt több szempontból lehetetlen.
Először is egy nővér meg egy orvosirnok, ugyanott áll a ranglistán mint az orvos, tehát kizárt, hgy a cél érdekében a kezem alá dolgozzon. A beteg úgy mint minden állampolgár le van kiskorusítva, semmilyen felelősség nem terheli, mindent a hivatal csinál helyette.
Hogy ebből az következik, hogy több hónapos várólisták vannak, hogy a betegek ellátatlanul maradnak és hogy 10x ennyi orvossal sem lennének sokkal előbbre? Ez itt nem érdekel senkit.
szil5 2011.01.04 15:27:43
@Grifftojás:
A svédek általában elhiszik, amit állambácsi és a media mos a fejükbe. Ha azt mondják nekik, hogy ez a világ legjobb ellátása, akkor nekik ez az. Volt olyan AT-m ( rezidens orvosom), aki vitába szállt velem, mert nem hitte el, hogy Mo-n 3 évig lehet otthon maradni a gyerekkel és mind a 3 évre még pénzt is adnak (hogy az mire elég más kérdés) Nem hitte, mert ő azt tanulta az egyetemen, hogy a világon Svédországban lehet a legtovább otthonmaradni a gyerekkekel és ez 1.5 év. Tehát az ki van zárva, hogy nálunk 3 év lenne. Szerinte én tudom rosszul, aki 3 gyereket szültem itthon.Csili-vlil rendelő, bájolgó személyzet. Az hogy erre mennyit várnak és mit kapnak érte? Na de nekik addig jó amig hisznek benne.
Nekem egy igen vastag mappám gyült össze azokból az elkefélt esetekből, amit 4 év alatt egy kisváros pszchiátriáján találtam. Elnézett agytumor,19 évig fel nem fedezett veleszületett kombinált szivhiba, 15 évig pszcihogen vizivási kényszernek kezelt súlyos hormonzavar- szorongásnak kezelt 210-s tartós vérnyomás- zavartságnak kezelt, fel nem fedezett nagyon magas vércukor- depresszionak , táplálkozási negativizmusnak diagnosztizált koponyaüri vérzés nyelésképtelenséggel és még sorolhatnám. Engem nem győztek meg. Én és a családom továbbra is hazajárunk a kollegákhoz. Svédországban max. sürgősségi ellátást veszünk igénybe.
Mint már írtam a TV4 pár hete beharangozta hogy olyan információk birtokába jutottak, amelyek alapján erősen megkérdőjelezhető Anna Lindh  ellátásának szakszerüsége.A svéd külügyminisztert egy áruházban támadták meg és késsel több helyen megsebesítették.A…..
szil5 2010.12.29 21:46:37
@Judit Lingon:
Egyetértek, a szervezetlenség és bizony néha a tudáshiány is botrányos.
Annyi haszna van annak ha híres ember ügyét piszkálják, hogy az mindig nagy nyilvánosságot kap. Ez akár a földi halandóknak is hasznára válhat egyszer.
Orvoshiány továbbra sincs a számok szerint. Nemsokára jön megint egy összehasonlitás néhány országgal.
Svédország nagyon rosszul gazdálkodik az orvosaival. Feláldozza az ellátást a túllíhegett egyenjogúság és az ál team munka eszméjének oltárán.
Kedves Kollégák!   Korábban Svédországban dolgozó, ez év őszén immár újra a magyar pszichiátriába is visszatért pszichiáterként szeretnék egy kerekasztalt szervezni a 2011. január 26-28. között megrendezett MPT Vándorgyűlésre, s ehhez támogatásotokat és…..
szil5 2010.12.20 23:39:36
@vincent Le Roy:
A puding póobája az evés. Otton beállítok a patikába egy itteni Ritalin recepttel, itt meg egy magyarral.Majd megírom a tapasztalataimat.
Bekerülhetne szerintem a Guiness rekordok könyvébe az a norbotteni (Észak-Svédország) orvos akinek az ügyeletei után 8096 óra ki nem vett pihenő ideje (kompledighet) gyűlt össze, ami négy évnek felel meg. Mindesetre Svédországban ő a topplistás. Úgy mint maga Norbotten megye, ahol…..
szil5 2010.12.17 08:33:46
@geegee:
Hali!
Ti most ne a nyugdijjal hanem a" GYED-el, GYES-sel" foglalkozzatok. Erröl is sokat irtam a blogon.
Grattis a kiscsajhoz, jo husiban van a kepeken, nem csoda ha nehez utja volt kifele. Kommenteltem nektek akkor, de elbenaztam es elszällt.Utäna meg el kellett mär mennem igy elmaradt.
A tapasztalatlanság nem akadály. Ezt mutatja egy EU finanszírozott vizsgálat Norbotten megyében (Észak-Svédország). Ebben az évben 15, 75 év feletti nyugdíjas kapott "okos" telefonokat  kipróbálásra. Néhány közülük még sosem használt mobiltelefont. A…..
A mai megyei lapban jelent meg ez a cikk, mely szerint Örebro megyében 20 körzeti orvosi állás betöltetlen. Vannak rendelőintézetek ahol egyáltalán nincs alkalmazott orvos, bérvosok dolgoznak heti váltásban. Ennek főleg a krónikus betegségben szenvedők látják kárát. A…..
Egyszer volt, hol nem volt itt a messzi északon egy fekete cica, akiért a gazdája mindenre képes volt. Fél évvel ezelőtt azonban a cicának nyoma veszett. Volt nagy bánat, de a gazdi nem adta fel. Hirdetést adott fel, teleplakátozta a várost a cica képével. Teltek, múltak a…..
Mielőtt hazautaztunk Magyarországra mégegyszer jártam az itteni véradóban. Most a változatosság kedvéért plazmát adtam. Nekem ez új volt, otthon valamiért ez kimaradt. A különbség annyi, hogy ebben az esteben a vért egy készülékbe vezetik, ahol centrifugálással…..
Nemrég otthon egy ismerős fogorvos mesélte, hogy kemény 95 ezer Ft a nyugdíja. Persze dolgozik tovább ameddig bír. Ma pedig olvasom a Délmagyarban, hogy 120 ezres nettó fizetés esetén 40 ezer Ft nyugdíjra lehet számítani a jelenlegi rendszer mellett. Topon van a téma a…..
Mikulás partyKedves gyerekek! Úgy hallottam, hogy ismét ügyesek és okosak voltatok! Jól megy nektek a svéd, jól viselkedtek az iskolában, és még a tanárt sem jelentettétek fel. Ezért úgy döntöttem, ismét meglátogatlak Titeket.December 4-én rénszarvasszánommal Hudiksvallba…..