Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mrfoster

93 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Grósz (Nagy) Bella és Jókai Mór. Az idős írót teljesen megbabonázta a tehetséges fiatal nő, akit színiiskolába járatott, saját darabjaiban szerepeltetett, s nem győzött a közvélemény és az akkori lapok előtt dicsérni. Kép forrása: Erdélyi Mór fotográfus felvétele 1899-ben, wikipedia; Adolf Dauthage…..
Áll egy különös erejű ház a Bajza utcában, ami mellett sosem tudok elmenni anélkül, hogy meg ne állnék, és vissza nem idézném az 1880-es éveket, amikor ebben a velencei stílusú, téglaköves palotában gyűltek össze nap-nap után a kor leghíresebb, legszebb és legtehetségesebb emberei, legyenek azok…..
Petőfi Sándor és Szendrey Júlia életének legboldogabb fejezete minden bizonnyal a koltói kastélyhoz kötődik, ahol Teleki Sándor gróf jóvoltából több, mint hat hetes nászútjukat töltötték. (Nyitókép: Petőfi és Szendrey Júlia. Forrás: OSZK) Mintha a képzelet után alkotta volna a természet, olyan szép…..
Ybl Miklós tervei alapján 1855-ben épült fel az Alsó Vendéglő (vagy Alsószigeti vendéglő), amelyet 1869-re átalakítottak. Az épületegyütteshez tartozott egy favázas épületű kávéház és egy cukrászda is. Kép forrása: Ybl-archívum Gondolták volna, hogy a Margitsziget tele van eltűnt épületek nyomával?…..
The love story of Rigó Jancsi and Clara Ward is easily among the greatest ones. Their relationship was full of passion, playfulness and erotica, and naturally, they shared many adventures. There are plenty of pictures about their relationship, which scandalized the contemporary public opinion.…..
The Story of Pilvax Wandering around Pilvax Alley in the city centre, I can’t stop thinking about what happened to the meeting point of the revolutionary youth - one of the most well-known cafés in Budapest. Several buildings used to stand on Pilvax Alley and one of them hosted the Pilvax Café.…..
A Kisszálló épülete a Margitsziget északi részénél, ahol jelenleg a parkolók találhatóak. Kép forrása: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum A Margit fürdőt már bemutattam Önöknek korábban, míg most, folytatva a sorozatot a sziget északi végében található egykori Kisszálló történetének…..
A margitszigeti lóvasút abban az időben létesült, amikor még sem a Margit-híd nem épült meg, sem a sziget rendezése nem történt meg. Kép forrása: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Azt bizonyára sokan tudják, hogy a Margitszigetet József nádor fia, József Károly főherceg európai hírű…..
1. Mysterious beehive stones We can find several strangely carved stone formations, so-called beehive stones in Hungary and their origin is still unclear. There are 564 niches in total at 56 different locations! The creation of the niches began around the 4th-5th century and it lasted up until…..
When you look at an older building, do you know anything about its origins or the vision its architect had in mind? I have already showed you the Budapest Time Machine, which helps you look into the past of a building or a part of the city. In this post I share the blueprints of a special hotel,…..
Száz év alatt mennyit változott a szilveszter éjszakák hangulata? Hol mulatott, milyen programra vágyott a századforduló polgára? Régi újságokat lapozgattam, tartsanak velem! (Nyitókép: Szilveszter éjszaka a Britannia Hotelben, Fortepan, 1936.) Boldogok és részegek tömege a pesti utcán „A régi,…..
If Budapest is your next travel destination and you would like to learn more about its history then you should definitely read this post! I will show you how to turn back time and discover what a famous location looked like more than 100 years ago. What is the Budapest Time Machine? The Budapest…..
Egyik kedvencemnél fejezem be a túrát, Budapest lélegzetelállítóan szép zöld szigetén, ahol nyaranta egész napokat töltök. Megannyi örömöt lelek a sziget tornyában is, odabent kovácsoltvas csigalépcső, márványtábla a tengerszint feletti magasságok részletes adataival, fönt apró panorámaerkélyek,…..
Sokan várták annak idején, hogy Pesten magyar színház működjön. Amikor végre megnyitotta kapuit a Pesti Magyar Színház, a későbbi Nemzeti Színház, az első, legnagyobb magyar tragika, akinek minden álma az volt, hogy a nemzet színpadán lépjen fel, soha nem játszott ott. Vajon hogyan fordult más…..
I’m thrilled that breakfasts are in again. As a fan of hearty breakfasts, I savour every moment of them. Whenever possible I try to eat in peace, enjoying the flavours and different textures. (Photo: Zsolnay Cafe, Brinner) Start you day with dinner, finish it with breakfast. And I know that…..
Ma már nehéz lehet elképzelni, hogy nem is olyan nagyon régen csak csónakkal, hajóval lehetett megközelíteni a Margitszigetet. Sőt azt is, hogy még a Margitsziget sem létezett a jelenlegi formájában. Most pedig szinte magától értetődő, hogy a Margit híd nem csupán a budai és a pesti városrészt köti…..
Whether Hungarian cuisine even exists was an essential question of the gastro revolution, when Hungarian gastronomy broke free of the shallow, almost industrial hospitality services. Is there such a thing as explicitly Hungarian cuisine? Are there especially Hungarian dishes? Some argue that…..
Felismerik ezt az Attila úti épületet? Napjainkban mezőgazdasági múzeumként és könyvtárként működik, de 1922-ben, amikor tervezték, korántsem az volt a cél, hogy elméleti kutatások színtere legyen. Eredetileg ez volt a Bellevue Szálló, nevéhez hűen szép kilátással: várra néző függőkertjét és…..
 A hamburger az egyik legnépszerűbb étel most már Magyarországon is. És nem csak Budapesten nyíltak az utóbbi években kiváló burgerezők, hanem máshol is, például Szegeden. Sokan keresik a nem gyorséttermi, hanem kézműves hamburgereket. A hamburger népszerűségét és a nálunk kapható ínyenc burgerek…..
Legtöbbünknek nincs ideje azon gondolkozni, milyen extrával is kápráztathatja el a meghódítandó nőt, vagy férfit, vagy a már meghódított szerelmest. Pedig elhihetik, akár férfiről, akár nőről van szó, mindkét nem vágyik rá, hogy időnként valami különlegessel rukkoljunk elő. Hogy miért? Mert jó azt…..
mrfoster 2019.05.23 09:41:56
@Rugovicsvalagba: Köszönöm a kiegészítést és javítást, valóban igaza van, Gül baba élete legendákon alapuló történet. A bejegyzésben is pontosítottam a romantikus túlzást.
The history of the plane trees on Margaret Island dates back all the way to the early 1800s, the time of Archduke Joseph, Palatine of Hungary, who did quite a lot for the development of the island, including the domestication of the rapidly growing plane trees. For in 1790 it was decided in the…..
Elképzelték már, hogy milyen lehet egy patinás épületnek a belseje? Milyen zegzugokat, folyosókat, helyiségeket rejt magában? Nemrég a Budapest Időgép segítségével századforduló előtt épült szállodák és fogadók tervrajzainak nyomába eredtem. Így találtam rá a Margitszigetre elképzelt, Ybl Miklós…..
A budai várban két olyan több száz évvel ezelőtt is működő fogadó volt, amelyek a mai napig álnak. A Vörös Sün fogadó volt Buda első valamirevaló fogadója, ahol emellett színdarabokat is rendszeresen előadtak, a Fortuna fogadó pedig az első reprezentatív szálláshely, amelynek földszintjén ráadásként…..
You could easily spend an entire week at the Buda Castle just visiting the monuments. I will now introduce seven of my favorites, and I would love to hear your suggestions as well! 1. Medieval Dwelling House – 14 Tárnok Street A medieval storied building, which stands out from the other buildings…..
 Bár ma már egyáltalán nem divat képeslapot küldeni, tudjuk, nem volt ez mindig így. Sőt. Volt idő, amikor egy képeslappal világot lehetett rengetni; vallomások ezrei hevernek ma is a különböző múzeumok gyűjteményében. Szavazzon a bejegyzés végén: Ön melyiket küldte volna el? (A borítókép ITT…..