Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fala Bella

0 bejegyzést írt és 43 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagy érdeklődéssel olvastam Amundsen és Scott Déli-sark meghódításárt folytatott küzdelméről. Persze mindjárt levontam a fantasztikus megállapításaimat is. :-) De mielőtt belemennék, álljon itt a nem túl rövid történet. (Vannak ugyan jóval rövidebb összefoglalók is, de azokban nem látszódik olyan…..
Fala Bella 2020.08.03 17:16:50
Felhatalmazási törvény. Sokat hallottuk ezt a kifejezést a héten, sok mindent mondtak róla mind az ellenzéki, mind pedig a kormánypárti képviselők, de azt kevesen tudják, hogy mi is ez valójában. Miért tiltakozik ennyire az ellenzék és miért ragaszkodik hozzá oly nagyon a kormánypárt?..
Fala Bella 2020.03.28 11:22:07
Fala Bella 2020.03.28 12:05:36
@lüke: nem gond,másmilyen koronát:)
Tegnapi fejlemény, hogy néhány Fidesz-politikus módosítaná az önkormányzati törvényt. Ha indítványukat elfogadja az országgyűlés, akkor ez lesz a Lex Dézsi. Megengedné a nemrégiben megválasztott győri polgármesternek, hogy tovább vezethesse a helybéli szívcentrumot. Az újdonsült városgazda reagált…..
A különböző nyelvek közötti szóegyezések esetén mindig kérdéses a szóátvétel iránya. Ezt csak a nyelvi, történeti, néprajzi, régészeti adatok együttes elemzésével lehet megállapítani. Az ugor, iráni és türk nyelvekben közös a lótartásra vonatkozó szavak jelentős része. Több adat arra utal, hogy az…..
Fala Bella 2019.12.26 00:19:01
@Benkő István: a " fehér" lovat " szürkének" hívjuk. A pej lónak hívjuk a barna szőrű lovat, fekete sörénnyel/ farokkal.
No, nem jelenkori teljesítményünk, hanem hagyományos lovas közkultúránk miatt! Hogy mi a közkultúra? Hát például az, hogy ha elkezdődik egy nemzeti dallamsor, akkor azt többé kevésbé mindannyian be tudjuk fejezni, mégha nem is rendelkezünk zenei műveltséggel. A közkultúra az, hogy nem kell az adott…..
Úriember módjára most ugorjunk is át gyorsan azon, hogy Brüsszel ≠ Európai Unió, és hasonlóan bigott tézisek. Maradjunk annál az egyszerű ötletnél, hogy egy szép napon arra ébrednek a fent nevezett várossal (gyakorta hibásan) fémjelzett bürokraták, hogy ők is plakátolni kezdenek, mintha nem lenne…..
Ezt a cikket a "Puszta ötös" Facebook oldalról töltöttem le, két okból. Az egyik, hogy mérhetetlenül tisztelem Lénárd Bélát, a másik pedig, hogy teljes egészében egyetértek vele. "Pepe" (Balázsi Péter patkoló kovács) dolgozott nála a manézsban, és gyakran hallottuk tőle, amint elmesélte a Puszta…..
Na, Fazék fényképei kapcsán ismét vita alakult ki azt illetően, hogy Fazék nem követte nemzeti hagyományainkat, mivel elengedte a szárat. Én is így tanultam lovagolni, hogy esésnél semmi szín alatt ne engedjem el a szárat, amit a mai napig betartok, amennyiben módomban áll a hagyományőrzés. Ez egy…..
Fala Bella 2017.02.17 13:37:18
@Panyi György:
És ez egészen pontosan így volt!!!!
KAISERGALOPP Monspart Gábor 2017.02.07 07:54:19
Monspart Gábor ny. huszáralezredes, lovaglótanár (Zalaegerszeg, 1906. április 13. – Kaposvár, 1997. július 14.) Apja Monspart István főerdőmérnök, anyja: Mihály Aranka. Lovaglással nyolc éves korában kezdett foglalkozni édesapja birtokán. Gyermekkorát Zalaegerszegen töltötte, itt érettségizett…..
Fala Bella 2017.02.15 12:07:00
Én Kaposváron tanultam, de mikor odakerültem, már nem dolgozott ott, így sajnos nem ismerhettem. Azért sok történetet meséltek még róla.
Az egyik, hogy amikor edzést tartott, mivel már nem tudta végig állni, leült a kör közepén egy székre. A lovasnak megtiltotta, hogy a ló szájához érjen. Amikor viszont a ló éppen a háta mögött dolgozott, a lovas mégis rendszeresen belerántott a szárba. Amikor ezt megsejtette, feltekerte a hallókészülékét és a ló patadobbanásának a változása alapján megállapította, hogy mikor nyúl a szárhoz a lovas és abban a pillanatban szidta meg őt mindig, amikor az a szárba belerántott.
Akkoriban Előd volt az egyik legmegbízhatóbb ifi ugróló. Én azt hittem, hogy ez a ló mindig olyan áldott jó természetű volt, mint amikor megismertem. De elmesélték róla, hogy anno befejelt és igen közveszélyessé vált. Gábor bácsi "kezelte ki" méghozzá a receptje az volt hozzá, hogy semmilyen körülmények között ne nyúljanak a szájához. Állítólag heteken keresztül, naponta többször is bevitte a pályáról az istállóba full vágtában a lovasát, de hajthatatlan volt, útban az istálló felé is csak a szár csatját foghatta a lovas. Visszabattyogtak és kezdték újra a munkát hosszú száron. Én csak a végeredményt láttam, hogy arra a lóra bárkit rá lehetett volna ültetni ugratni tanulni.
Tehát minden körülmények közt komolyan vette "a szár sohasem feszülhet meg" alapelvet.
Zabla & Kengyel "Földmunka" 2016.05.04 12:17:33
Moys Elemér huszár ezredes kézen dolgozik Kiváló barátom, Panyi Gyuri, a napokban cikket tett közzé a földmunkáról. A cikket ide kattintva lehet olvasni. Gyurinak magának, de írásainak is nagy híve vagyok: találóak, tömörek, humorosak. Gondolatait most azonban nem tudom szó nélkül hagyni, mert a…..
      Kurva jó buli ez a "rideforéppenaktuálisáldozat" játék...! Itt ki lehet nyilvánítani az együttérzésünket (amivel természetesen egyetértek), a lovas közösség összetart, lám már világszerte faszom tudja hány millióan éreznek együtt Olíviával, és alig kellett egy hetet várni, máris itt van az…..
Fala Bella 2016.03.16 00:20:05
Nagyon jónak tartom a kezdeményezést
ezért csatlakozom egy történettel.
Kb. 16 éves lehettem, 2-3 éve lovagoltam rendszeresen. A lovardánkban volt egy középkorú, teljesen kezdő bértartó, aki két- három hetente jött csak ki a lovához. Nekem jutott a feladat, hogy kísérjem el terepre. Neki kancája volt, én meg megkaptam vezető lónak a lovarda ( angol telivér) fedező ménjét. Elöl lovagoltam, minden rendben is ment, mígnem egy kereszteződésben pillanatra megálltunk, és amíg vaciláltam, hogy merre is menjünk tovább, a kanca mellém keveredett. A lovam pedig -mindenféle előjel és a megkérdezésem nélkül-megpördült, és hátulról ráugrott a kancára, hogy amíg én töprengek, ő kihasználná az időt és befedezné gyorsan...
A lovas rögtön a ló alá esett, a kanca pedig párszor kirúgott ránk, aztán hazavágtázott. Pár pillanatig aztán az én ágaskodó lovam volt a földön fekvő ember felett, és fogalmam sem volt, hogy jobbra vagy balra fordítsam, mert nem láttam, hogy hol van, csak azt tudtam, hogy alattunk...
Bár a combját megrúgta valamelyik ló, szerencsére komolyabb baj nem történt, de ez pusztán a szerencse vagy a gondviselés...
Mindenesetre már egy kevéske szakmai hozzáértéssel is megelőzhető lehetett volna ez az eset.

Még egy apró megjegyzés, amit viszont ezen a télen láttam, amikor terepen lovagoltam.
Szemben jön egy lovas, egy fiatal lány.... a szár a lova nyakán hagyva, mert ő épp a lovaglás közben, a két kezében egy könyvet tartva olvasott... Hát... ilyet se csináljatok lszi!
Mindenki a Zabla és Kengyel blogot olvassa! :) Tavaly a cikkek 23.854 (!) lájkot kaptak. A fényképekre adott lájkokat nem is számoltam... A blog indulása óta csak a blogoldalon (a facebookot nem számítva) 432.602 cikkolvasás, a youtube oldalon 109.292 videóletöltés…..
      Teljesen átlagos szülő vagyok, ami ebben a témában körülbelül annyit tesz ki, hogy "ami nekem nem sikerült, azt majd a gyerek megvalósítja", és ebben  megadom neki a lehető legtöbb "támogatást", hogy neki már ne kelljen a részletekre koncentrálni, így rögtön a…..
Elöljáróban annyit ajánlanék, ezt a bejegyzést egyedül olvasd el, ne legyen senki a közeledben, mert amennyiben érző szív, netán "lovasszív" dobog a mellkasodban, garantáltan folyni fog a könnyed. Olyan dolgokat fogsz itt olvasni, amit nagy valószínűséggel még nem hallottál, a történelemkönyvekben…..
Ez a kép abból a videóból származik, ahol  életemben először ugrottam 2.15-öt. Ez van a képen, a videót nem tudtam beilleszteni ide, ami egyébként egy héttel azelőtt készült, hogy Hortobágyra haza mentem vele, és a Räubival. Amikor először ültem rajta, Gerd felrakott nekem…..
...... története Németországban esett meg velem, s bár én csak szemtanúja voltam az esetnek, egy életre elég volt a tanulsága. Mindig csodálattal adózom azoknak az embereknek, akik teljesen magabiztosan ki mernek jelenteni bizonyos dolgokat a lovakkal kapcsolatban. Gondolok itt olyan…..
Fala Bella 2015.03.15 02:27:52
Nagyon igaz! Nagyon tanulságos és remélem, akik elolvassák, tanulnak is belőle:)

Engem is mindig meglep, hogy emberek milyen határozottsággal jelentik ki, hogy a ló oldalra nem rúghat, emberre nem tapos, vagy ha elég domináns a testbeszédünk, nem kell soha, semmilyen erőszakot alkalmazni...

Hát én a lovas pályafutásom legelején rögtön kaptam egy leckét erről, hogy az ilyeneket ne higgyem el. (Persze azért sokszor elhittem még.)

Katalinpusztán kezdtem el lovagolni, az állomány itt mindössze három iskolalóból és egy két éves méncsikóból állt. Mindegyik lovat pucolgathattuk kedvünkre, nem emlékszem, hogy rosszindulatúak lettek volna, az iskolalovakon pedig bármilyen kezdő is bátran lovagolhatott.
Egy hatalmas karám is tartozott az apró istállóhoz, ez volt a legelő, meg a lovaspálya is egyben.
Tehát itt legelt mindig a négy ló együtt, és amikor jött valaki lovagolni, felnyergelték az egyik kancát, (jelen esetben a méncsikó anyját) és engem ért a kitüntetés, hogy vezetgethetem a lovast körbe- körbe 30 percig a karám szélénél. A többi ló tovább legelt békességben.
Sétáltunk egy ideje, minden nyugodtnak tűnt, aztán annyira emlékszem, hogy hirtelen egy hatalmas ütés ér hátulról, hasra esek és nem tudok levegőt venni.
Aztán felfogtam, hogy éppen a Kormos (a méncsikó) vágtatott rajtam keresztül. Nem nagyon tudtam mozdulni, csak amikor kiabáltak, hogy jön felém megint, akkor azért kimásztam a karám alatt (mert bejönni értem senki sem akart), éppen az utolsó pillanatban mert ahogy kiértem, láttam ahogy elvágtázik Kormi, kétséget kizárva, hogy ismételni akart.
A hátamon maradt pár hétig egy szép kis patanyom, hogy ez valóság volt, nem álom, de ennyivel megúsztam és persze azonnal megtanultam, ha lovakkal dolgozunk, hátul is kell legyen szemünk.

Persze, nem lett volna szabad, hogy a lovak szabadon legyenek, meg mit keresett ez a méncsikó a többi ló ( két kanca, egy herélt ) között, de mivel messze is volt tőlünk a csikó, meg látszólag nem is zavartuk egymást még a mai napig érthetetlen ez az eset.

Ezért gondoltam megkérdezem erről a véleményed;)
Fala Bella 2015.03.15 02:47:02
Nagyon igaz! Remélem, akik elolvassák, tanulnak is belőle :)

Engem is mindig meglep, hogy emberek milyen határozottsággal jelentik ki, hogy a ló oldalra nem rúghat, emberre nem taposhat vagy ha megfelelően domináns a testbeszédünk, nem kell soha többé erőszakot alkalmazni.

Az első leckén a lovas pályafutásom legelején a következő volt:
Katalinpusztán kezdtem el lovagolni, az állomány itt mindössze három iskolalóból és egy két éves méncsikóból állt. Mindegyik ló barátságos volt, az iskolalovakon pedig a kezdők is bátran lovagolhattak.
A kis istállóhoz tartozott egy óriási karám, ez volt a legelő meg a lovaspálya is egyben.
Tehát itt legelt mindig a négy ló együtt, és amikor jött valaki lovagolni, felnyergelték az egyik kancát, ( jelen esetben a méncsikó anyját ) és engem ért a kitüntetés, hogy vezetgethetem a lovast körbe - körbe 30 percig a karám szélénél. A többi ló tovább legelt békességben. Már pár kört megtettünk, minden nyugodtnak tűnt, aztán annyira emlékszem, hogy hirtelen egy hatalmas ütés ér hátulról, hasra esek és nem tudok levegőt venni. Aztán felfogtam, hogy éppen a Kormos ( a méncsikó ) vágtatott rajtam keresztül. Nem nagyon tudtam mozdulni, csak amikor kiabáltak, hogy jön felém megint, akkor azért kimásztam a karám alatt ( mert bejönni értem senki sem akart ) az utolsó pillanatban, mert Kormos elvágtázott ismételten, kétséget kizárva, ismételni akart.
A hátamon maradt pár hétig egy szép kis patanyom, de ennyivel megúsztam és persze azonnal megtanultam, ha lovakkal dolgozunk, hátul is kell legyen szemünk.
Persze, nem lett volna szabad, hogy a lovak szabadon legyenek, meg mit keresett ez a méncsikó a többi ló ( két kanca, egy herélt ) között, mivel messze is volt tőlünk a csikó, meg látszólag nem is zavartuk egymást még a mai napig az egész számomra érthetetlen.
Ezért gondoltam megkérdezem erről a véleményed;)
...... "törhetetlen" vagyok, s ezt látszottak igazolni korábbi "töréstesztjeim" is, amiből volt bőven a repertoáromban, hiszen sokáig mást se csináltam, csak estem, keltem. De, mindennek vége szakad egyszer, így nekem sem tartott örökké a törhetetlenségem.Az első esetet tulajdonképpen nem is…..
Fala Bella 2015.03.10 11:37:31
Hát ez az, "oktalan küzdelem"!
Számomra döbbenetes a körülöttünk levő (szak)emberek felelőtlensége!
17 éves voltam, amikor azt mondta az edzőm: "Nézd, itt van ez a csodaszép telivér kanca. Futott még egy utolsót a galoppon, aztán idehoztuk, tegnap még pihenhetett a boxban. Ülj fel, menj egy órácskát ki vele egyedül, szigorúan lépésben, a zablához ne nyúlj, bántották már úgyis eleget, csakis hosszú odadobott szárral!"
Valahogy borítékolható volt, ami történt. 180 fokos perdülés, hegynek le, ami a csövön kifér, természetesen folyamatos bakolás mindeközben. Miután leestem, engem úgy tanítottak, szárat el ne engedjem, úgyhogy húzott még egy darabig, meg belém is rúgott párat.
Miután visszaballagtam megtépázva, én lettem a milyen béna, hogy egy ilyen egyszerű feladatot sem bízhatnak rám.
(És amikor 15 év múlva találkoztunk, még mindig így gondolta.)

De ennél semmivel sem kisebb felelőtlenség azt sugallni, hogyha valaki körkarámban megcsinál egy csatlakozást a lovával, onnantól örökös vezére lehet, a ló meg követi majd bárhová.
A ló ugyanis minden másodpercben letesztel minket és rögtön átveszi a vezetést, ha úgy látja, hogy körkarámon kívül már nekünk nem megy.

Elkalandoztam. De számomra döbbenetes, hogy ma egy féléves OKJs képzéssel "lovas sportoktató" ill. "lovas sportedző" lehet Magyarországon bárki, aki alapszintű!!! lovastudással rendelkezik ( és be tud 350.000Ft-ot fizetni).
          Mivel nagyon vizes a karám, két kanca a pályára van kiengedve. Délben kapnak szénát, de nem a pályára, hanem közvetlen a pálya melletti kifutóban. Egyszerű az egész, csak berakom a szénát a kifutóba, a lovakat meg beengedem a pályáról, aminek a kapuját nyitva…..
Fala Bella 2015.03.08 08:55:59
      Pár éve a Tomnál egy problémás lóra készültem felülni, s ilyenkor mindig viszek magammal egy kis szénát hogy lássa, jóindulattal érkeztem, nem szeretnék háborúzni. Igen ám, de amint nyújtottam neki a szénát, ö kikapta a kezemből, majd tátott pofával…..
......nem váltotta be a hozzá fűzött üzleti reményeket, ezért még mindig zöld Wartburggal jártam, és a Rolls-Royce vásárlási tervemet későbbre halasztottam. Azzal nyugtattam magam, hogy a Wartburgnak is megvolt az az előnye, ha megjelentem vele Leinburgban, rögtön tudta mindenki, hogy Georg…..
     Kicsi ló volt, aranyos, okos és nagyon szemtelen. Az anyját én fedeztettem, jelen voltam, illetve segítettem neki a világra jönni, én neveltem fel, majd amikor arra került a sor én "törtem be" (ezt direkt provokatíve írom így, a finom gyomrúak kedvéért, mert ez olyan brutális szó, hogy ettől…..