Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kirunews

52 bejegyzést írt és 87 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha már megmondtam, miért olyan fontos a jó programozó, illene megmondani, hogyan lehet beszerezni őket, igaz? Vagy háromszáz fejlesztőt interjúztattam különböző munkahelyeimen az elmúlt tizenhét évben, és bár a bombabiztos receptet még mindig nem találtam meg, azért nagyon…..
kirunews 2015.09.21 12:42:38
@Kulics: hogy ők miért tették fel, nem tudom, de én azért szoktam feltenni, mert rávilágít arra, hogy egy váratlan helyzetben, egy sok ismeretlenes kihívást hogyan tud a jelölt analizálni, elemeire bontani, általános ismereteire építve tippelni. Amikor feltették a kérdést elmondták, hogy természetesen nem az várják, hogy tudom a választ, hanem arra kíváncsiak, hogyan jutok el a tippelésig.
kirunews 2015.09.21 13:24:54
@nagybalfasz: A kérdés lényege - szerintem - nem az, hogy pontosan válaszoljál, hanem, hogy hogyan jutsz oda, illetve milyen képed van a világról.
Seminar Programme: Göttingen Dialog in Digital Humanities (2015)The dialogs take place on Tuesdays at 17:00 during the Summer semester (from April 21th until July 14th). The venue of the seminars is to be announced, at the Göttingen Centre for Digital Humanities (GCDH). The centre's address is:…..
- A gentle proposal, v2.0 - by Levente Seláf1 and Péter Király2 1levente.selaf (.) elte.hu, ELTE, Budapest 2peter.kiraly (.) gwdg.de, The Göttingen Society for Scientific Data Processing INTRODUCTION This is a technical suggestion for an implementation of a federated search engine provides…..
Ezt a bejegyzést eredetileg a magyar könyvtárosok levelezőlistájára írtam, de talán érdekelheti a szemantikus web iránt érdeklődő nem könyvtárosokat is. Tegnap nagy jelentősségű bejelentést tett az OCLC. A Worldcat-en belül elérhetővé tettek 194 millió munka-szintű…..
In Europeana we use Apache Solr for searching. Our data model is called EDM (Europeana Data Model), in which a real record* has two main parts: the metadata object, containing information about an objects stored in one of the 2400 cultural heritage institutions all over Europe, and the contextual…..
Farkas Gábor Farkas hétfői 12 órás előadását mintegy négyszáz érdeklődő figyelte és hallgatta, sőt még éjfélkor is húszan tapsolták meg az utolsó mondatokat. Az izgalmas históriák szüneteiben több kérdést kapott könyvtárunk Régi Nyomtatványok Tárának vezetője, most át is adom neki a szót: A…..
kirunews 2013.11.28 17:51:39
Először is elképesztően szép ez a kép. Olyan mintha egy szövetmetszet lenne mikroszkóp alatt. Vagy mintha egy csip volna. Esetleg egy metszet egy robot szövetéből. Pedig valójában Amszterdam egy részlete látható a képen, a színek pedig a korukat jelzik. A térképen egy…..
kirunews 2013.10.08 23:50:20
Egy kis háttérinfó, mivel volt szerencsém együttműködni az alkotókkal. A térképet a Waag Society [1] készítette, akiknek a fő céljük, hogy a holland közadatok nyilvánosságáért küzdjenek (ezért még Hollandiában is keményen meg kell dolgozniuk), és hogy a nyílt adatokra épülő meggyőző alkalmazásokkal támogassák érveiket a döntéshozókkal folytatott megbeszélések, viták során. A társaság közintézményektől, illetve olyan szervezetektől kér adatokat, akik valamilyen módon az adófizetők pénzét használják különféle szolgáltatások működtetésére, például minisztériumokét, iskolákét, tömegközlekedési vállalatokért stb. Mivel a társaság erőforrásai korlátozottak, a lehetséges irányok közül a geometriai dimenziót választották, tekintve, hogy Hollandiára vonatkoztatva a nyílt fejlesztésű és nyílt adatokkal dolgozó Open Street Map [2] adatbázisa nagyon jó kiinduló pont. Az Open Street Map nem csak pusztán egy georeferált térkép, de egyúttal egy elég szofosztikált geográfiai ontológiai is, és az ontológia egyes tételei egyúttal egy-egy layert is jelentenek a térképen. Például le lehet kérdezni, és meg lehet jeleníteni külön a villamosmegállókat, vagy az általános iskolákat. A társaság jelen fejlesztése a földhivatali ingatlanyilvántartás bizonyos adatait kapcsolja össze a többi adattal és a saját fejlesztésű megjelenítő szoftverükkel. A térkép segítségével majdnem minden (közel 10 millió) épületről megtudhatjuk a pontos címét és építési idejét, az egyes építési korszakokat (<1800, 1800-1850, 1850-1900, 1900-1930, 1930-1945, 1945-1960, 1960-1975, 1975-1985, 1985-1995, 1995-2005, >2005) pedig különféle színekkel jelölnek a könnyebb áttekintés végett. Az összes adat elérhető API-n kesztül is [3], amit a Waag egy nagyobb projekt [4] keretében más európai városokkal (pl. Helsinki, Manchester, Liszabon, Isztanbul, Róma, Barcelona) együtt fejlesztett. Érdekesség, hogy a Waag Society épülete az a hát, ahol Rembrandt „Tulp doktor anatómialeckéje” című monumentális festményének tárgyát képező boncolás a XVII. században lezajlott (waag = mázsaház, a város egyik középkori kapuja, a XVII. században az orvosok és felcserek céhének épülete).

[1]
waag.org/
[2] www.openstreetmap.org/
[3] dev.citysdk.waag.org/
[4] www.citysdk.eu/
kirunews Europeana in Ubuntu 13.10 2013.10.03 22:42:49
Smart Scopes is one of the novel features of the new Ubuntu (13.10 a.k.a. Saucy Salamander, which will be released in October 17th). Unity Dash has been the place in Ubuntu where you can find applications, files, settings, music etc. So far it searches among things belonging to your computer, or one…..
Az alábbi szöveg az Europeana Alapítvány által készített röplap (http://pro.europeana.eu/documents/858566/0/AllezCulture+leaflet) fordítása. A röplapot az #AllezCulture („Hajrá kultúra!”) kapmány keretében készítette az Europeana annak érdekében, hogy az Európai Unió…..
In my part time I am working on eXtensible Catalog Drupal Toolkit project. It is a next generation Open Source library* discovery interface, i. e. the end user interface of a catalog. We have three types of Drupal projects: a row of Drupal modules (about 20+ modules), a theme, and a distribution…..
Május 22-én tartottuk a második Open Data Meetupot, ahol a résztvevők megegyeztek abban, hogy a jövőben szorosabban fognak együttműködni a nyílt adatok ügyének előmozdításán. Ennek első lépése a magyar Open Data Hub elindítása. Cégünk, a Precognox vállalta egy CKAN…..
A Facebook Graph Search keresőjét hatalmas médiazaj kísérte, annak ellenére, hogy jelenleg inkább ígéret mint ütős alkalmazás. Mindeközben a LinkedIn halkan megújította keresőjét és lépéseket tett a tartalomipar irányába is. Most, hogy a Google bejelentette a Reader…..
Egyetlen pillanat alatt beleszerelmesedni nem csak emberbe, városba is lehet – én legalábbis régóta hiszem ezt. Így járt a mai poszt írója, Zeeuws Meisje is, aki ráadásul egyetemistaként került ki egy varázslatos holland településre. Már meg is kértem, hogy ha gondolja, folytassa…..
kirunews 2013.01.20 14:11:48
@bastian: "Zeeuws Meisje" = zeelandi lány
kirunews 2013.01.20 14:43:13
@zuulululu: nincs egy éve, hogy itt élek, és szinte mindent máshogy látok mint te, valószinűleg nem ugyanazok az élmények értek minket. Minden ország sokszinű, sokféle állítás igaz lehet, a tied is, meg a posztolóé is (az én eddigi benyomásaim inkább az övéihez közelítenek). Egy mondatodra azonban konkrétan reagálok:
"felerosodott az idegenellenesseg (pl honlap ahol fel lehet jelenteni kelet-europai(!) bunozoket)."
A honlapot egy szélsőséges párt (PVV) hozta létre, akik a szeptemberi választásokon jelentősen vesztettek a súlyukból (a korábbi 24-ből 15 képviselőjük maradt, bár még így is 10%-on állnak). Viszont idejövetelem után néhány héttel kaptam egy (kétnyelvű) levelet valamenyik minisztérium diszkriminációellenes osztályától, amiben az iránt érdeklődtek, hogy engem személyesen ért-e bármilyen inzultus, diszkrimináció, megjegyzés és efféle. A tanulság (számomra): ha van is idegenellenesség (én nem tapasztaltam, sőt...), a holland társadalomban van igény ennek ellensúlyozására is. Egyébként ha bárkit érdekel mindennek a történelmi, szociológiai háttere és részletes elemzése, ajánlom Bogyay Mária Hollandia magyar szemmel című könyvét (Akadémiai Kiadó, 2008).
kirunews A könyvtár jövőjéről 2012.11.05 16:54:04
A könyvtár jövőjéről Könyvtár Szerepe A könyvtár célja az információk eljuttatása a felhasználókhoz. Ezek az információk hordozói a jövőben egyre kisebb mértékben lesznek a könyvek. Az információszolgáltatás helye egyre kisebb mértékben a könyvtár, a könyvtári…..
no, hát nem gondoltam volna, de rájöttem, hogy kimaradt egy kis post... amolyan, ami kimaradt és eszembe jutott menet közben:) és ehhez kapcsolódóan még az elején említettem, hogy minden sztereotípia élni látszik, amit hallottunk a hollandokról.. nos egy megdőlt és ez nagyon fontos…..
kirunews Két hónap 2012.08.13 21:39:41
Ha gyalog megyek be a könyvtárba néha megfogalmazok magamban mondatokat arról, amit jelenleg átélek, de amikor gép közelében vagyok általában a munkámra koncentrálok, vagy a családdal tartom a kapcsolatot, vagy ügyintézek (ami hollandul nem mindig egyszerű dolog, tekintve, hogy nem…..
kirunews 2012.09.04 22:37:19
@nevergone: Az első két hónapban egy üres lakásban laktam, még teát sem tudtam főzni. A holland szakácsművészettel a munkahelyi menzán ismerkedek (a menza egy étteremlánc (La Place - www.laplace.nl/) egyik pontja), az ottani ételek ízvilágával korábban az IKEA éttermében találkoztam. A menzán egyébként túlnyomórészt szendvicseket lehet venni, vagy készíteni, a készételek kisebbségben vannak.

Ami jellegzetesség: remek tejtermékek (sajt, joghurt, tej, kakaó stb.) és halételek. Van egy sajátos heringes bodegalánc, ahol csak különféle heringet lehet kapni (az egyikre ez van írva: "Eat a herring a day, keep the doctor away"), és ezen kívül mindenféle egyéb halas helyek. A hentes és a sajtos (rengeteg sajtbolt van) készít friss szendvicseket is (a legtöbb holland ebédre szendvicset eszik). Plusz mint más nagyvásorokban is, itt is vannak mindenféle népek éttermei-kifőzdéi. A munkatársaimmal néha el szoktunk menni a Vapiano nevű olasz látványkonyhába, ahol úgy készülnek a tészták, hogy a félig megfőtt, lefagyasztott alaptésztát bedobják egy, a pultba beépített lyukacsos edénybe, ami automatikusan elmerül a forró vízbe majd néhány perc mulva felbukkan újra, miközben serpenyőben megpirítják a zöldségeket, és egyéb hozzávalókat. Összekeverik, megszórják sajttal, zöldfűszerrel, és lehet is vinni. Az asztalokon cserepes oreganóból, mentából stb. lehet csipegetni és szórni a tésztára.

Amióta itt van a család, a párom főz. Nincs minden, amit otthon megszoktunk (pl. nem találkoztunk még élesztővel, és tejföllel [tejföl van két féle is, de az egyik bár úgy néz ki mint a tejföl, de az íze kimondottan a túróé, a másik pedig nagyon sűrű). Ami nagyon jó, az a piac, ami állítólag Európa legnagyobb piaca. Itt teljes a multikulti: az árusok legalább felerészt valamilyen ázsiai vagy afrikai nép leszármazottjai, és szerintem egy-egy forgalmasabb napon legalább 100 féle nyelvet lehetne hallani a vásárlóktól. Hihetetlen arcok és ruhák, indiai, kínai, maláj, nyugati túrista, holland őshonos, indián, gengszterrapper és Zámbó Jimmy hasonmás egyidőben egy helyen. A piac fele élelmiszer (a kötelező sajtos és halas mellett mindenféle zöldség-gyümölcs, pékségek, kifőzdék, őstermelők és profi piacolók stb.), a másik fele pedig zsibi: ruháktól iPhoneig minden (including TV, hűtő, csador, balett-felszerelés). Szotyis nincs. De itt vettünk a kocsiba elsősegélydobozt. Itt szoktunk kenyeret venni. Török kenyérnek mondjuk, valamiféle mérsékeltebb ázsiai csapat adja, nem biztos, hogy törökök, de valamiféle muszlim előírás szerint készül, és nagyon finom. Mások mondják, hogy a török boltok kínálata közelebb áll a magyar elvárásokhoz. Pl. a holland húskészítmények a boltban nagyon kis adagokra vannak kiporciózva (klasszikus húsospultot én még nem is láttam, még a hentesnél sem), ezzel szemben a törököknél még él a nagycsalád modellje, tehát ott simán lehet venni 2-3 kiló húst anélkül, hogy a fél bolt összeszaladna. De török boltba még nem jutottunk el.
Mi jut eszetekbe Hollandiáról? A kerékpárok? A kávéházak? A tulipán? A sör? Mai szerzőnk, Hothead régi írónk és kommentelőnk, egyike a legrégibb törzstagoknak (aki egy ideje már követi a blogot, az biztosan emlékszik a Hollandián keresztül Ausztráliába költöző…..
Jól éreztem magam a tegnapi Smartmobil konferencián, sok érdekes információt, előadást hallottam. Ugyanakkor nem mehetek el szó nélkül a magyar konferenciák állandó problémája, az idők nem betartása mellett. Előrebocsátom, magamat sem tartom kiemelkedő előadónak, mégis a problémát és az óriási…..
kirunews 2012.04.02 18:33:52
@pollner: Köszönöm! Ezeket nem ismertem.
Sorozatunk korábbi részeiben olyan szolgáltatásokat mutattunk be, melyek nyers adatokat és az elemzésükhöz szükséges eszközöket kínálják, ill. rendezett formában egy API-n (application programming interface, alkalmazás programozási interfész) keresztül teszik elérhetővé a…..
kirunews in_array() vs isset() 2012.02.28 13:09:00
Sometime I need to test whether a given value is in a list. In PHP there is a built in function in_array() which does this test. But under the hood it might make use of an iteration, comparision of each list element, and the original value. This iteration might take some time. There is another…..
kirunews 2012.02.07 14:05:57
Jó bevezető, de szerintem néhány fontos dolog lemaradt:

1) a szemantikus technológiákkal matematikai logikai értelemben vett állításokat fogalmazunk meg, amiken aztán logikai műveletek (következtetések) végezhetőek. (Pl. ha leírjuk, hogy Kaposvár Somogy megye székhelye, hogy Somogy megye Magyarország része, és más efféléket, gépi úton is kikövetkeztethető, hogy Kaposvár magyar város, anélkül, hogy ezt a konkrét állítást megfogalmaztuk volna.).

2) a schema.org és számos más kezdeményezés közös szótárat határoz meg az állítások értelmezési keretéül. A szótár biztosítja, hogy különböző adatforrások ugyanazokat a fogalmakat használják ugyanannak a dolognak a leírására. A szótár elemei különféle relációkban lehetnek egymással, melyek segítségével egy fogalmi háló (lezább tezaurusz, vagy szigorúbb ontológia) épül fel.

3) Az állítások alanyai, állítmányai és ideális esetben tárgyai is (URI formátumú) egyedi azonosítók, melyek azt biztosítják, hogy egymástól független állítások összevethetőek, összekapcsolhatóak legyenek (pl. német, osztrák, szlovák, magyar stb. adattárak ugyanarról a Dunáról szóljanak.)

Számomra a szemantikus web legnagyobb előnye, hogy transzparenssé, explicitté teszi a hétköznapi tudást, amit aztán beemelhetünk a saját nem túl exact adatbázisunkba, akár a keresőidőben, akár ténylegesen. Tehát például ha Kaposvárral kapcsolatban fogalmazunk meg állításokat, akkor nem feltétlenül kell Kaposvárnál tágabb horizontú állításokat rögzítenünk, mivel szerencsés esetben ezeket más adatbázisokból is átvehetjük, és Kaposvár is rajta lesz a "dunántúli színházak" találati listáján.