Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GasztroMenza

101 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokszor próbáltam már teljes kiőrlésű lángost készíteni, de mindig kudarc lett belőle. Nem volt se állagban, sem ízben olyan igazi lángosos. Ez a verzió úgy született meg, hogy a szokásos nagy adagot be akartam keverni, de jött egy kósza gondolat, hogy a felét teljes kiőrlésűnek keverem be. Ha nem…..
Palacsinta, nokedli, pizza... Olyan ételek, amelyekből nem lehet keveset enni. Ha egyszer neki kezdesz nehéz mértéket tartani. Annak ellenére, hogy nem vagyok a szénhidrátcsökkentett lisztek híve, néha mégis alkalmazom ezeknél az abbahagyhatatlan kajáknál. Így nem eszem több szénhidrátot a…..
GasztroMenza Spenótos kosárkák 2016.04.21 17:58:37
Ezek a tavaszi krémes kosarak gyorsan elkészülnek. Reggelinek, akár vacsorának vagy vendégvárónak is megfelelő falatok. Igaz, hogy a spenótnak tavasszal szezonja van, ennek ellenére én most kényelmi szempontból fagyasztott spenóttal készítettem el. Friss spenóttal viszont még jobb, csak jól össze…..
HOZZÁVALÓK 3 tekercshez: A palacsintához: 80 g hajdinaliszt200 ml víz1 tojás100 g cékla lereszelveesetleg só2 ek. olívaolaj a sütéshez A csirkés töltelékhez: 20 dkg csirkemellfilé100 g feta50 g bébispenót2 ek. olívaolaj ELKÉSZÍTÉS: A csirkemellet öblítsd le a csap alatt, majd vékonyabb…..
A brassói is egy olyan étel, mint a lecsó vagy a töltött káposzta. Mindenkinek meg a saját receptje. :) Ennek ellenére bátorkodom megmutatni az én verziómat, ami azért szuper, mert diétás. Csirkemellel készül, olívaolajon, édesburgonyával és prosciutto sonkachipsszel. Más sonkával is…..
GasztroMenza 2016.02.27 18:46:10
@miyagawa: Kedves Miyagawa! Kérésre szívesen kiszámolom egy-egy recept szénhidrát, illetve kalóriatartalmát, de itt most nem feltétlen ez a lényeg. Ha valakinek szigorúan tartania kell egy diétát, akkor persze ez nagyon fontos. De alapvetően a recept célja az, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy egy-egy alapanyag egészségesebbre cserélésével könnyebbé és diétásabbá tehető egy-egy hagyományos étel és nem kell lemondani semmiről. Ennek a diétás brassóinak a kalóriatartalma összesen: 2080 kcal. Ezt kell például négy adagra elosztani. Ekkor egy adag: 520 kcal.

Ha sertéshúsból, szalonnával, sima krumpliból készülne az +670 kcal-t jelentene ezzel a recepttel. Egy adag 167,5 kalóriával lenne több. De a kalóriatartalmat leszámítva is sokkal egészségesebb a csirkemell, a soványabb sonka és az édesburgonya. Remélem tudtam segíteni!
HOZZÁVALÓK: 500 g kelbimbó1 fej lilahagyma4 gerezd fokhagyma5-6 koktélparadicsom4 ek. olívaolaj1/2 ek. Worchestershire szószsó ízlés szerint ELKÉSZÍTÉS: A zöldségeket készítsd elő és mosd meg. A kelbimbóval annyi plusz munka van, hogy le kell szedned a külső csúnyább leveleket. Ezután már csak…..
Cukormentes, még a díszítés is teljesen természetes. 50%-ban teljes kiőrlésű, de akár 70% vagy 100%-os arányban is megoldható. Az viszont érződik majd az állagán.Kényelmesen a sütőből, olajszag nélkül. Összesen 30 perc alatt elkészül takarítással, pakolással együtt+a díszítés. HOZZÁVALÓK 16-18…..
Valentin-napra vagy csak úgy, nagyon finomak és aranyosak ezek a linzerek. 100%-ban cukormentes és majdnem 70%-ban teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, így szuper lehet diétában is. A vaj miatt viszont nem éppen fogyókúrás, de hát a linzer az ettől linzer. Ha a búza finomlisztet egyáltalán nem…..
A házi pita készítése számomra mindig egy varázslat. Egyszerűen jó nézni, ahogy egy lapos tésztadarab felfújódik és tölthető batyuvá válik. Egy zsebes pita lesz belőle, amit tele lehet tölteni sok-sok finomsággal. Ha pedig ez csupa egészséges alapanyagból is készül, na az már szinte hihetetlen is.…..
Az íze egy kicsit hasonlít a tepertős pogácsáéra is. Hűtőben kelesztett és hajtogatás nélkül is tökéletes. Lehet ez lenne a lusta csajok pogácsája?! Hozzávalók 120-125 db-hoz: 200 g TK tönkölyliszt200 g TK búzaliszt250 g vaj100 g reszelt sajt1 tojás1 tojássárgája30 g friss élesztő100 g 20%-os…..
Nem kell többé bűntudatodnak lennie, ha pizzát eszel! Próbáltam durum, szénhidrát csökkentett és tönkölylisztből is pizzát készíteni, de sosem volt az igazi. Az élesztő nem tudta felfújni a nehéz tésztát és az ízétől sem ájultam el. Gondoltam kipróbálom most a teljes…..
GasztroMenza 2016.01.08 21:09:06
@Karibu: Kedves Karibu! Köszönöm, hogy leírtad a tapasztalataidat! :) A teljes kiőrlésű lisztek nehezebbek, mivel rostdúsabbak, így tényleg nem tud megkelni csak kb. fele akkorára a tészta, mintha fehér lisztből készülne. Még akkor is igaz ez, ha finomliszttel lazítunk rajta. Ha nem vagy rákényszerítve, akkor nyugodtan lehet finomítani rajta fehér liszttel, így növelve az élvezeti értékét. Ha akár csak 50%-ban használsz teljes kiőrlésű lisztet, az már elegendő a kedvező élettani hatásokhoz. :) Ez az ízén javít, de továbbra sem dobja meg a vércukorszintet túlságosan. Azért amikor csak lehetséges érdemes minél nagyobb arányban használni a TK lisztet. De sütiknél vagy kelt tésztáknál, ahol fontos az állag is, ott elegendő tartani az 50%-ot. :)

Én ezt a receptet használom rendszeresen, nagyon bevált:
gasztromenza.blog.hu/2015/11/08/a_legjobb_teljes_kiorlesu_pizza_egyszerre_ropogos_es_puha
Szuper süti a hétvégére. Egyszerű összerakni, mégis mutatós. Az étcsokit leszámítva cukormentes. A mandula és a csoki nagyon jó páros. Hozzávalók: 150 g finomliszt150 g mandulaliszt100 g zabpehelyliszt1 cs. sütőpor60 g 4-szeres édesítő erővel rendelkező édesítőszer3 ek. (kb. 20 g) cukor nélküli…..
Remek hús imitátor és szuper egészséges szénhidrátforrás. Frissen a legjobb. Zsálya helyett bazsalikommal is nagyon jól működik. 14 darabhoz:1 konzerv lencse1 gerezd fokhagyma2 ek. barna rizsliszt (De sima rizsliszttel és teljes kiőrlésű lisztekkel is működik.)1 tojás4 nagy…..
GasztroMenza Cukormentes bejgli 2015.12.23 21:59:24
Szenvedélyesen imádom a bejglit, ezért nem volt kérdés, hogy egy egészséges verziót megalkossak. Vékony tésztás, sok töltelékkel. Íme a hagyományos bejgli, cukorsokk nélkül. :) Hozzávalók 2 rúd bejglihez: A tésztához: 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt 200 g finomliszt…..
Így dekorálja az ételeket egy igazi fan premier idején! :) Képek: pinterest Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, megtalálsz a facebookon!Napi kajatippekért és inspirációért pedig gyere az instagramra!..
A lazac azon kívül, hogy nagyon egészséges, azért egy szuper hal, mert különleges íze van és szinte szálkamentes. (Vigyázat, azért néha előfordulhat benne 1-2 szálka.) Ebben a verzióban a halak királya nem csak tésztába van csomagolva, de még mustárral és spenóttal is tovább bolondítottam. A leveles…..
Vendégváró falatoknak vagy salátával kiegészítve előételnek is tökéletes. Hozzávalók kb. 15 falatkához: 2 teljes kiőrlésű wrap/tortillalap2 kisebb kaliforniai paprika (különböző színűekkel fokozhatod a látványt)4 szelet csirkemell sonka1 marék bébispenótolívaolajsó,…..
Azért jók ez a lepények, mert csupa vitamindús alapanyag van bennük, amelyek még a minőségi szénhidrátbevitelt is biztosítják számodra. A cékla a fetával nagyon jó páros. A csicseriborsó kissé húsos íze, pedig azt is rabul ejti, akinek eszébe sem jutna vegának lenni.…..
Az édesburgonyát ugyanúgy meg lehet sütni, mintha házi tepsis sült krumplit készítenénk. Az édesburgonya viszont kenterbe veri a szimpla krumplit ebben a verzióban, ugyanis sütés közben kicsit karamellizálódik is. Ettől pedig leírhatatlanul finom lesz. Belül puha, illatos,…..
Meleg leves hűvös estékre krumpli helyett édesburgonyával és vitaminbomba brokkolival. Hozzávalók 3-4 személyre: 1 kis fej brokkoli1200 ml víz200 ml főzőtejszín1 nagyobb édesburgonya2 kisebb sárgarépa1 kisebb fehérrépa1 vöröshagyma2-3 ág tárkony levelei1 ek. friss…..
Ezt az ételt még az is megeszi, aki nem szereti a sütőtököt! A paradicsom és a feta tökéletesíti a vitaminbomba sütőtököt és kicsit el is fedi az intenzív ízét. Szuper krémes tésztaétel a végeredmény, ropogós kolbász darabkákkal a tetején. Hozzávalók 2…..
Ezek a muffinok annyira jók, hogy még a Mikulás is elmerült bennük. Hozzávalók 12 darabhoz: A tésztához: 250 g megsütött sütőtökhús3 kisebb tojás200 ml tej160 g zabpehelyliszt50 g apró szemű zabpehely30 g eritrit steviával (vagy más 4-szeres édesítőerővel rendelkező…..
Ebben a receptben most nem a gombaragu az érdekes. Azt bárki elkészítheti kedve szerint, ahogy szokta. De azért én is leírom most ennek a receptjét. A figyelem most az édesburgonyát illeti. Finom, egészséges, különleges ízzel rendelkezik. Kicsit répás, talán sütőtökös…..
Pihe-puha rugalmas amerikai palacsinta. Kókuszos íze igazán különlegessé teszi. Lekvárral és még egy kis kókuszreszelékkel a tetején igazán jól esik egy kényelmes reggelen. Hozzávalók 12 db kisebb tenyérnyi méretű palacsintához: 100 g zabpehelyliszt50 g kókuszliszt1…..
Ha már unod az üres omlettet! Teljes kiőrlésű kenyérrel 2 személynek megfelelő vacsora lehet. Hozzávalók 2 személyre: 1 kisebb cukkini2-3 szál újhagyma vagy egy kis fej vöröshagyma3 tojás1 kis konzerv (70 g) hozzáadott cukor nélküli sűrített paradicsom1-2 ek. vízsó,…..