Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Uridin

0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Megjelent a cikksorozatom 3. része is az IPM-ben; és – sajnos szokásosan – csak annyi késéssel tudtam megírni, hogy immár nyilvánosan is elérhető: Ferenci Tamás: Az orvoslás tévedései, 3. rész: Megfigyelés és kísérlet. INTERPRESS MAGAZIN 38: (7) pp. 48-55. (2018). Link. A cikksorozat korábbi…..
Uridin 2018.08.29 19:37:04
@Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu):
Értem. Király :) Csak féltem, hogy abbamarad.
A címbe nyugodtan berakhattam volna a szokásos "félig off" jelzőt is, de ennyire nem akartam bonyolítani, meg egyébként is valószínűleg sokakat érdekel a téma. Többször írtam már, hogy a védőoltásokról, legalábbis általános szinten (a konkrét marhaságok cáfolgatása nyilván a végtelenségig mehet)…..
Uridin 2018.06.21 11:39:55
@Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu): Köszönöm szépen.
Kezdeném a címhez képest fordított sorrendben, az apropóval. Nemrég jelent meg egy rövidhír arról, hogy a bárányhimlő elleni oltást elképzelhető, hogy kötelezővé teszik jövőre Magyarországon; már most többen kérdezték erről a véleményemet. Szerencsére nagyon röviden tudok válaszolni, ugyanis amit…..
Uridin 2017.08.31 09:37:11
@Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu): Bocsánat. Igazad van, rosszul láttam, 22 ezernek néztem a fekvőbetegekét.
Tartalomjegyzék gyanánt Jogi szempontok a magyar védőoltási rendszer kapcsán Ez a fejezet csak kiegészítő jellegű: én alapvetően tudományos kérdéseket szeretnék vizsgálni, így a különböző jogi dolgok szinte irrelevánsak a mostani megközelítésben. Két apróságra mégis szeretnék kitérni, ezekre is…..
A címben jelzett kérdést tette fel a kormánynak egy újságíró a napokban; a kapott – nemleges – választ, illetve mindenekelőtt az indoklását talán nem felesleges egy-két szempontból kommentálni. Elöljáróban azzal kezdeném, hogy a válaszban leírtak túlnyomó részével egyetértek (olyannyira, hogy egy…..
Uridin 2017.06.18 09:44:20
@Karinthy-paradoxon:
"Valamilyen kutatást, statisztikát, korrelációs együtthatót várnék."

Kutatást nem találtam, de elgondolkodtató, hogy Németországban, a homeopátia őshazájában (ahol nagyon népszerű módszer) mennyi az oltásellenes, meg mondjuk Magyarországon. Nyilván ez csak korreláció, meg az sem mindegy hogy itt kötelező rendszer van, de az nem kérdés, hogy a homeopátia hogyan viszonyul az oltásokhoz.

"Az én hipotézisem szerint ( amit nem tudok kutatással alátámasztani )
homeopátiás "oltáskivezetés" nélkül éphogy sokkal rosszabb lenne az átoltottság,
esetleg több problémás eset vagy szülő lenne."

Arra gondolsz, hogy egy szülő elhiszi, hogy pl. autista lesz a gyereke az oltástól, de ha emellett azt is hiszi, hogy pár cukorgolyóval ezt megelőzheti, akkor mégis beoltatja?
Uridin 2017.06.18 16:10:25
"Tanulmányt, számokat, statisztikát, kutatást kérnék."

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11587822

"Egy magyar homeopata orvosnak hagyományos orvosi végzettséggel is rendekkeznie kell."
Csak még szomorúbb, hogy orvosok is ilyen hülyeségeket terjesztenek.

"Ha találsz olyan homeopátiás orvost, aki védőoltás ellenes, akkor jelezd a magyar orvosi kamarának."
Minek jelenteni azt, amit teljesen nyíltan hirdetnek?

"De az oltási rendről, oltások bizotnságosságáról vitázni, kérdéseket feltenni nem védőoltás ellenesség. A demokrácia ezzel jár."
Ja persze, ők csak annyira oltásellenesek, mint Szendi. Lásd egy korábbi posztban:
"(Igen ironikus módon a fenti jelenségre épp Kürti Katalin szervezete szolgáltat látványos illusztrációt. Honlapjuk közepén egy pirossal szedett Fontos felirat alatt olvashatjuk, hogy ők "nem az oltások ellen" emelnek szót, "hanem azok kötelezőségének megszüntetéséért". A munkatársaink pont alatt legelső helyen szereplő szakmai tanácsadó nevét beütve a Google-be, az első találatok között jön be az interjúja, melyet "A védőoltás bűn" címmel (így!!) adott egy internetes tévének. Tehát ők nem védőoltás-ellenesek, ugyanmár, dehogy, természetesen nem az oltások ellen emelnek szó (és fel is háborodnának, ha valaki ezt mondaná rájuk!), mindössze annyi van, hogy az első helyen felsorolt munkatársuk "A védőoltás bűn" címmel ad interjút...)" vedooltas.blog.hu/2017/04/17/valasz_kurti_katalin_nepszavaban_megjelent_cikkere
Uridin 2017.06.22 20:38:30
"A te általad linkelt vélemény cikkben is benne volt benne, hogy a nem orvosi végzettségű homeopatákkal és természetgyógyászokkal van gond.
"the (non-medically trained) homoeopaths and naturopaths tend to advise their clients against immunisation."
és a megoldási javaslat is a jobb tájékoztatásra ( képzésre) fókuszál.
Vagyis öszhangban van a hazai szigorúbb szabályozással, hogy bizonyos TGY témákhoz az orvosi végzettség kötelező legyen.

Az lehet, hogy az orvosi végzettséggel is rendelkező homeopaták között aránylag kevesebben oltásellensek, de egyrészt ők sem feltétlenül állítanak kisebb hülyeségeket, mint az orvosi végzettséggel nem rendelkezők (legfeljebb óvatosabban fogalmaznak lsd. a Kürti féle cikket), másrészt a végzettségük egy orvosi tekintéllyel is alátámasztja a mondandójukat.

Valamint a kontextust is nézd.
A cikk megjelenésekor, 2001-ben a Wakefield ügy legelején jártunk és mindenki pánikban volt. Még a miniszterelnök gyerekét se oltatták.
Pár évvel előtte a Kergemarhakór(BSE) félrekezelésével megégette magát az ottani ÁNTSZ és a közbizalom a mélyre süllyedt.
Én azt olvasom ki a cikkből, hogy az orvosi végzettségű természetgyógyászok és homeopatáknál nem volt ilyen szélsőséges tendencia."

Érdekes meglátás. Nem ismerem a Wakefield hiszti lefutását, simán lehet, hogy 4 év múlva is ekkora hatása volt még, de a cikkben citált vizsgálatok között több olyan is volt, ami 1998 előtti (most nem néztem meg, de talán 94-esek), tehát nem lehet ezzel magyarázni.
Múlt hét szombaton a Népszava mellékletében jelent meg egy egész oldalas írás Kürti Katalin tollából a védőoltásokkal kapcsolatban. Többen buzdítottak rá a blogon a kommentek között, hogy írjak választ rá; ezt most meg is tettem. Eredetileg az volt a buzdítás tárgya, hogy ezt küldjem be az újságnak,…..
Uridin 2017.04.19 21:53:12
"Én ezt tartom fontosnak, szerintem ez az értelmes vita alapja: hogy ne személyeskedjünk. Kürti Katalint - elárulhatom - személyesen is ismerem, volt egy kb. 2 órás élő rádióbeszélgetésem vele, és egyszer nem személyeskedett. Megtehette volna, hogy előszedi, hogy de hát én nem is vagyok orvos, nem is látok beteget, hogy ilyen fiatalom mit tudhatom én, hogy biztos lefizetett a gyógyszerlobbi (hányszor hallottam ezeket másoktól...!), de nem tette"

Én is úgy gondolom, hogy egy vitában kerülni kell a személyeskedést, de ez, amit leírtál pont Kürti Katalinra és a homeopatákra nagyon jellemző. Neked úgy tűnik szerencséd volt, de pl. Boldogkői Zsoltéknak ezt válaszolta:

"Köszönjük a Népszavának, hogy mind az oltáspárti, mind az oltáskritikus véleményeknek helyt ad. Erre eddig nem volt példa.
Mindhárom kedves kollégának - akik közül egyikük sem gyakorló orvos, gyermekorvos meg főleg nem, egyikük sem találkozik nap-nap után páciensekkel és azok szüleivel, látva és hallgatva történeteiket – üzenem, én jobban hiszek a saját szememnek, a saját több évtizedes tapasztalataimnak, mint az ő hármuk mantrázásának. Többet tanultam egy-két kollégától és a szülőktől az oltásokról, a kötelező oltási rend visszásságairól, mint az egyetemen, vagy bármilyen továbbképzésen.
Nem akarom e három jeles kollégát meggyőzni. Sem őket, sem másokat. Tiszteletben tartom mindhármuk megingathatatlan véleményét. A tudománynak azonban újra és újra kérdéseket kell feltenni. És lehet, hogy az idő múlásával a válasz megváltozik. Érdekes, hogy a terápiás beavatkozásoknál és a diagnosztikában ezt mindenki természetesnek éli meg, tehát azt, hogy egyes elméletek vagy gyakorlatok elavulnak, mások kivirágzanak, fejlődnek, változnak. Biztos, hogy az oltások esetében nem ugyanezen az úton kellene menni?
Orvosok és kutatók – szerte a világon - jól haladnak, hogy választ találjanak az oltásokkal kapcsolatos kérdésekre. Anyagaikat mindhárom kollégának szívesen a rendelkezésére bocsátjuk, ha esetleg eddig nem találkoztak volna ezekkel. Azonban addig is, amíg válaszok születnek akár arról, hogy minden rendben van az oltások körül, akár arról, hogy valamit változtatni kellene, nem értem, hogy miért nem tartozhatunk Európa lakosságának 85%-ához egy választható oltási renddel? A kötelezőség további erőltetése csak a kétkedők táborát fogja növelni."
Most már lassan hagyományossá kezd válni, hogy a "félig off" címkét az ilyen 'orvosi kutatások kritikus értékelése' témakörben végzett munkáimra tartom fenn. De ha már erről – még ha ilyen címke alatt is – de beszámolok, márpedig ezt fontosnak tartom, mert félig igenis a védőoltásokhoz is…..
Uridin 2016.08.29 18:51:31
@Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu): Köszi szépen a választ, de én közben beszéltem a főnökömmel és nem tudom megoldani, hogy elmenjek. Elnézést, hogy raboltam az idődet.
Tartalomjegyzék gyanánt Biztonság Veszélyes összetevők Alumínium A védőoltás-ellenesek talán legújabbnak mondható riogatása ahhoz kapcsolódik, hogy egyes oltásokban alumínium van. Mielőtt bármit mondanék, szeretném már most rögzíteni, hogy ezt – bármilyen meglepő – de tulajdonképpen nagy…..
Nemrégiben megjelent az Origón egy cikk, A nagy védőoltás-hazugság címmel, Boldogkői Zsolt tollából, mely egy Andrew Wakefield nevű gengszter, sajnos védőoltásokra is masszívan kiható történetét ismerteti. (Én is elmeséltem részletesen annak idején.) Jelen bejegyzésemnek azért adtam a "kiegészítő…..
Uridin 2016.03.05 15:57:40
@Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu):

Ilyen szempontból lehet, hogy igazad van (bár én ezzel sem teljesen értek egyet). De a homeopátia kapcsolata az oltásellenességgel egy létező dolog. Innentől kezdve szerintem elég visszás dolog eltitkolni az igazság egy részét, azért hogy pár potenciális olvasó felett megőrizzük a befolyást. Ez a fajta öncenzúra nem sokkal etikusabb, mintha pl. egy folyóirat nem hoz le egy bizonyos oltással szemben kritikus cikket, mert az adott oltás gyártója hirdet náluk. Ez persze hangsúlyozottan csak egy szubjektív vélemény.
Tulajdonképpen a blog első "komoly tudományos" eredményéről számolhatok most be. (Remélem persze, hogy az eddigi munkám is "komolynak" minősült (bár ennek természetesen nem én vagyok a jó bírája), de a lényege mégis csak a meglevő ismeretek összefoglalása, és nem újak gyártása volt. Talán…..
Uridin 2016.03.24 15:16:40
Nemrégiben a blog.hu rendszere bevezetett egy új kezdőoldalt, mely – többek között – azt is kiírja, hogy hány bejegyzés van az ember blogján. Így aztán nem tudtam nem észrevenni, hogy kilencvenvalahánynál tartok, és rögtön arra gondolni, hogy akkor nemsokára... Jelentem, ez most megtörtént: ez a…..
Először is elnézést kérek a címadásért, mert pont azt a stílust hozza, amit általában nagyon nem szeretek (ritkán vannak dolgok, amik komplett legendák, és ritkán dőlnek össze állítások komplettül és azonnal), de ez a poszt egy akkora kutatómunka eredményeit mutatja be, hogy megengedtem magamnak…..
Sokszor eszembe jut védőoltás-ellenes írásokat olvasva, amikor valami explicit fals dolgot látok, hogy vajon a szerző egyszerűen téved, vagy szándékosan nem mond igazat? Persze tudom, hogy a valóságban ez nem ilyen egyszerű dichotómia, és tudom – bár magam csak igen morzsányi…..
Uridin 2015.10.23 16:17:57
@Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu): Nem azért írtam ezt ide, hogy védelmembe vegyem Szendit, hanem pont azért, mert úgy gondolom, hogy ha efféle, neki nem tetsző cikkeket ízekre tud szedni, akkor a máskor elkövetett ferdítéseit elég nehéz jóhiszemű tévedésnek gondolni.
A ruhadivat világának, a trendek, divatszínek váltakozásának hátterében nagyon jól kiszámított, megtervezett döntések húzódnak. A trendek alakítása néhány nagy cég, "divatdiktátor" döntésének eredménye, akik évekkel előre jól tudják, milyen ruhaanyagokat érdemes…..
Uridin 2014.11.13 19:38:15
@Aser Tzuiko: Mi a baj az atorvasztatinnal?

A 200 éves könyv meg hogy jön ide?