Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bilsiczky Balázs

51 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Akit jobban érdekel annál a futball, mint hogy megnézte a magyar válogatott tavalyi Eb-meccseit, az tisztában van az olyan, klubcsapatok közti, sokszor ideológiai alapokon álló és kibékíthetetlen ellentétekkel, mint a Barcelona és a Real Madrid, a Roma és a Lazio, vagy (hogy hazai példát is…..
Szeretföld címmel, közösségi finanszírozással készítette el első nagyjátékfilmjét Buvári Tamás, akit főként az előző évtizedben forgott rövidfilmjei, többek között a 2002-es Velencei Biennálén is bemutatott Posztkatona, vagy a 2006-os Filmszemle kísérleti és…..
A doppelgänger-jelenség, vagyis egy élő személy (általában gonosz) hasonmásának többnyire képzeletbeli, esetenként valóságos ikertestvérének bemutatására nem csak a filmművészetben, de az irodalomban is számtalan példát találhatunk: a mitologikus eredetű, az idő előrehaladtávál már paranormális…..
A fesztivál Fritz Lang újragondolva szekciójában nem csak eddig nem látott, vagy nehezen hozzáférhető darabok, de egy jól ismert klasszikus, az M - Egy város keresi a gyilkost (1931) is helyet kap. Lang első hangosfilmje (melyről a rendező annak idején, mint a legjobban sikerült munkájáról beszélt)…..
A mozivászon előtti rettegésre a legkisebb mértékben sem vágyó nézőként különösen aberrált húzásnak tűnhet önként jelentkezni a horror, mint alapzsáner bármilyen nyúlványát értékelő recenzió megírására (és a cikk tárgyát jelentő film ezzel járó megtekintésére), az átélt élmény mégis inkább a…..
Droghelyzet van, súlyosabb, mint valaha, de készülő drogfilmünk nincs. Szerencsére nem mindenki törődik bele, hogy sikerült kriminalizálni és szőnyeg alá söpörni az egyik legsúlyosabb problémát. Miért nem készül manapság nálunk drogfilm? Készülhet-e ma Magyarországon…..
Drága Egyetlen* Olvasó... …és vége!(Lovasi András: Jutka - részlet) Mert valóban vége, Drága Olvasó, ezek a búcsú pillanatai. Nem örökre, és kizárólag csak az előbb hetente, majd naponta jelentkező tévéajánló gazdájaként intek istenveledet Önöknek, de a lényeg…..
Amióta a Disney benyelte a komplett Star Wars univerzumot, a keményvonalas rajongók még mindig számottevő része rendszerint habzó szájjal veszi tudomásul a mesestúdió újabb és újabb folytatásokra, előzménytörténetekre vagy matinésorozatokra vonatkozó bejelentéseit. Az új égisz alatt tavaly…..
Jodie Fostert, a Taxisofőrben tizennégy évesen kulcsszerepet játszó színésznőt is utolérte a gyerekszereplőként induló, majd a sztárok között rengeteg munkával a csúcsra (vagy annak közelébe) érő aktorok sorsa: nem elégedett meg a kamera lencséjével szembeni pozícióval, hanem a korábban őt instruáló…..
Bármilyen vonatkozásban is vizsgálja egy film a holokausztot, a drámai hatás elkerülhetetlen. A feldolgozás hangvétele ugyanakkor a filmkészítő attitűdjétől vagy a konkrét témától függően már eltérő lehet, gondoljunk csak Roberto Benignire és Az élet szépre, mint a fenti állítás legszélesebb körben…..
Nomen est omen: a latin nyelvekben a film és a mozi hímnemű. A rendezőnők száma ugyan növekszik, de a stúdiókban még mindig patriarchátus van. A film mint alkotó- és művészeti tevékenység különlegessége többek között abban áll, hogy a filmek létrehozása a művészi kreativitás mellett jelentős…..
A várva várt Batman-Superman csörte ugyan szerintünk is megbukott, a ki tudja, mióta tartó, a közelmúltban ismét nagylángra csavart magyar filmesek vs. hazai kritikusok tusában viszont egy szerencsés kezdeményezésnek köszönhetően legalább sikerült egy asztalhoz ültetni a civakodó feleket. A Hurok…..
A kortárs skandináv mozi zászlóshajója jó ideje a többnyire regények adaptációjaként vászonra kerülő thriller, amelyet nem beláthatatlan, de tisztes távolságból követ a jégkásás horror vagy a groteszk feketekomédia műfaja. A tíz év alatt mindössze harmadik nagyjátékfilmjével jelentkező norvég…..
Gerard Butler a 300 óta még mindig óriásira tudja nyitni a száját üvöltés közben, Nikolaj Coster-Waldau végleg letette a voksát a hol bárgyú, hol szofisztikáltabb, de véletlenül sem magasröptű fantasyk mellett, az egykor még kultfilmekkel jelentkező Alex Proyas rendezői renoméja pedig két évtized…..
Bilsiczky Balázs 2016.03.02 19:13:12
@Globetrotter2014: azért tartok ki a fantasy mellett, mert egyfelől tele van a film fantasztikus elemekkel, másrészt a silány fantázia is fantázia. Csak unalmas :(
Lenny Abrahamson nagy fába vágta a fejszéjét, amikor Emma Donoghue azonos című regényének, A szobának mozgóképes adaptációjáról döntött. A tavaly előtt bemutatott, laza, de nem szétesett, kimondottan szórakoztató Frank után a pozitív fogadtatás ellenére is mindenáron vissza akart térni a biztos…..
David O. Russell, a Joy rendezője mintha elveszítette volna időérzékét. A jelenség derült égből lesújtó villámcsapás, hiszen a tavaly bemutatott Amerikai botrány vagy más, korábbi munkái esetében alaposan kimért zsáneradagokkal pakolta meg a tányérokat. Hogy Russell képtelen…..
A filmipar összeesküvés-elméleteken alapuló történeteinek számos darabja általában a CIA-t, mint az amerikai kormányzat mellett (fölött) működő, kvázi világhatalmi szervezetet építi be szüzséjébe a szálakat a háttérből mozgató láthatatlan kéz gazdájaként. A múlt és…..
Bilsiczky Balázs 2016.01.02 01:48:22
@Beyonder: én még a Puskin Amarcord termének a vásznát is kicsinek gondoltam (mert az). Corvin kellett volna...
Két film alapján még merész dolog messzemenő következtetéseket levonni, de úgy tűnik, a Köbli Norbert író és Szász Attila rendező alkotta szerzőpáros a kosztümös bűnfilmek talaján érzi magát a legnagyobb biztonságban, illetve nem szeret kockáztatni. Tavaly bemutatott túsztörténetükkel, A berni…..
Gárdos Péter első regénye, a Hajnali láz (2010) londoni fesztiválsikerét követően világhódító útját járja. A rendező szüleinek megismerkedéséről és a köztük fellángoló szerelemről szóló mű eredetileg filmnek indult, végül könyv formájában jelent meg. Gárdos közel…..
Az iráni felmenőktől Németországban született, majd Bécsben és Teheránban asszonnyá érett Sudabeh Mortezai tavalyi bemutatkozó nagyjátékfilmje, a Macondo leforgatása után nehezen tagadhatná le mind felnőtté válásának multikulturális hátterét, mind a korábbi,…..
A hétvégén még javában tart az idei Verzió. A korábbi beharangozókban említett filmek és az afgán filmtörténet megmentéséről szóló Pislákoló igazság mellé még két-két biztos ajánlatunk van szombatra és vasárnapra. Toto és nővérei (Toto si surorile lui – román,…..
A tegnap esti megnyitó után mától csúcssebességre kapcsolva indul el a 12. Nemzetközi Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, ahol vasárnap estig szemezgethetünk a kirekesztés elleni harcot vagy más, az emberi jogok csorbulásának bemutatását a zászlajukra tűző filmek…..
E héttől látható a hazai mozikban Hörcher Gábor dokumentumfilmje, a Drifter. A rendezővel a dokumentumfilmezés szépségeiről, az öt éven át tartó forgatásról és a filmhez szorosan kötődő kisjátékfilmről, a főszereplő nevét címként viselő Ricsiről is beszélgettünk,…..
Pehelysúly, középsúly és nehézsúly. A 90-es évek óta virágzó (most éppen hanyatló), hazai kínai kereskedelem három szintjének egy-egy emblematikus figuráját mutatja be a Spektrum saját gyártású sorozata, a Kicsi ország, kicsi Kína című kreatív dokumentumfilm első…..
A Pink Floyd rajongótáborának komoly hányada, vagy a korabeli és a manapság már életművet összegző, kortárs zenekritikusok szerint is A Fal a világhírű zenekar legjobban sikerült nagylemeze. Ezt persze elsősorban azok állítják, akiknek a szemében Roger Waters a mára feloszlott,…..
Bilsiczky Balázs 2015.10.05 17:59:04
@Dani77: Köszi az észrevételeket, a Live Aid-et javítottam, ahogy árnyaltam egy kicsit a "nem hívja meg őket..." részt is. Mason ugyanakkor maga mondja el egy 2007-es BBC dokumentumfilmben, a The Pink Floyd Story: Which One's Pink?-ben, hogy Waters már nem akart vele zenélni. Wright erősebben fogalmaz: szerinte először őt rakta ki Waters ("sacked me"), a következő pedig Mason volt. Ezt én összességében lapátként értékelem.