Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ati981

0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szőlőművelés 2016 2016.12.22 22:01:38
Egy újabb éven vagyok túl, és megszámlálhatatlanul sok dolog történt velem. Ha majd egyszer lesz öt percem visszatekinteni, valószínűleg életem egyik legdolgosabb éveként fogok 2016-ra emlékezni.   Még télen kezdtük a metszést a családdal, hol a feleségem, hol a 11 éves nagyfiam tartott velem.…..
Ehhhh, ez a hét brutális meleget hozott, és még hátra van július és augusztus. A korábbi esőzések miatt a talaj nedvességi állapota kitűnő, és a meleg-nedves időszak ellenére alig van gombafertőzés a szőlőn. Néhol látható pár folt beszáradt perenoszpóra, néhány levélen felismerhető az orbánc, talán…..
Ati981 2016.07.11 22:01:55
@RAMBO: Jót még nem mondtak róla. Igaz szántóföldi vontatott tárcsákat láttam még belőle. Váztörés, csapágytörés, kivan spórolva az anyag, nincs súlya. Zsírozd rendszeresen a csapágyakat.
Nagyobb portrét utoljára tavaly februárban adtunk a Mátra „borképét” ma már meghatározó Losonci Bálint és Szecskő Tamás munkásságáról. Noha boraik elég gyakran szerepelnek kisebb posztjainkban, kóstolási jegyzeteinkben, nem árt azért ráfrissíteni az eddigi ismeretekre. Ha nem is sok, de azért vannak…..
Ati981 2016.07.02 22:01:36
@elivi: Ezt nagyon szépen leírtad a szőlőtermesztő kollégának. Egyet értek veletek, meg értem h miért csináljátok így. Pedig én is "konvencionálisan" művelek 20 hektár szőlőt a MÁTRÁBAN, csak én eladom a termést. Sok itt a környéken az okos ember akik, megszokásból permeteznek, kultivátoroznak hetente. És az ilyen "újítókat" mint ti meg leszólják. Nem kell foglalkozni a sok bevakult parasztal. Mindent meg kell próbálni a jobb termés MINŐSÉG (és nem mennyiség) érdekében.
Ati981 2016.07.09 23:31:29
@BZoltan: Szerintem nem állította senki, hogy a fungicidek védenek a szőlő kabócától. Viszont, vannak rovarölő szerek (inszekticidek, akkor már maradjunk a szaknyelvnél) amik igen. Piretroid hatóanyagú készítményekkel már eredményesen lehetne ellene védekezni, nem kell rögtön I. kat szerekhez nyúlni. Komolyan kellene venni a védekezést ellene, mert ha nem komoly problémákat okozhat. Lehet nem most, nem is jövőre, de 30-40-50 év múlva akár.
Befejeződött a telepítés az új területen - véget ért az idei év legnagyobb projectjének első felvonása. Megpróbálom összeszedni a tapasztalatokat, okulásul az mindazoknak, akik az itt olvasott dolgok ellenére belevágnának egy efféle kalandba. Bár informatikai igazgatóként túl vagyok egy saját…..
Lassan beérik az a rengeteg munka, amivel a halom-hegyi területünket olyanná formáltuk, hogy szőlő kerülhessen bele. A legutolsó munka a táblák kijelölése, amelyet geodétákkal végeztettünk el. Mivel három tábla lesz, és az ezek közötti kezelőutak nem párhuzamosak, ezért azt megoldani, hogy a sorok a…..
Ati981 2016.04.14 19:17:35
@vilag: Idén szinte biztos, hogy már nem lehet beadni, de ebben a az országba ki tudja. Pár év múlva elvileg lesz, de más feltételekkel.
Ati981 2016.04.15 21:40:46
@RAMBO: Az pont az a üzem méret, ami munkából már sok(főleg állás mellett), pénzből meg még kevés, ha fejleszteni is akarsz. Persze csak akkor kevés a pénz, ha eladod a szőlőt, ha magad dolgozod fel, akkor a bor már jobban megéri, főleg a palackos.
Ati981 2016.04.15 21:42:15
@RAMBO: Minden esetre nagy beruházás, és dícséretes, hogy bele mertél kezdeni.
Lassan meggyőződésemmé válik a felismerés: a szőlő nem opcionálisan multikulturás növény, ami az én értelmezésemben azt jelenti, hogy valódi növénytermesztésre van szükség a szőlősorok között is.    Ennek lényege az ún. "zöld futószalag", az általunk kívánt talajtakaró növényzet megtartása. Ez nem…..
Ahogy azt már korábban írtam, a szőlősorok közé az ökológiai gazdálkodásban talajtakaró növényt vetünk annak érdekében, hogy annak gyökérzete fellazítsa a talajt, dúsítsa a sorközök életközösségét és zöldtrágyaként visszapótolja a talaj nitrogéntartalmát. A vetés során a legnagyobb problémát az…..
Sokan kértétek a szőlő telepítésével kapcsolatos számításokat Excel formátumban. Legyen meg az ezerfejű cézár akarata, innen tudjátok letölteni a nyers táblázatot. ..
Ati981 2016.01.16 20:49:24
@RAMBO: Szia! A támrendszernél nettó árban számoltál?
Tüzijáték, himnusz, elnöki köszöntő: papíron 2016-ot írunk, de a Mezőgazdasági Lemaradással Korrigált Időszámítás (MLKI) szerint 1996-ban vagyunk. Miért mondom ezt? Készítek egy olyan sorozatot, amelyben a szőlőművelés gépeit veszem sorra, és nagyon hamar kiderült,…..
Szőlőművelés Juhfark 2013 2015.06.23 05:49:10
Emlékeztek még erre a postra? Az elmúlt másfél évben a juhfark csak várt a pincében, időnként nagyon finoman megkéneztem, és hagytam, hogy dolgozzon a természet. Két fejtést kapott a bor, többre nem volt szüksége, szépen letisztult, és a magas sav miatt egy cseppet sem aggódtam…..
Ati981 2015.08.05 22:08:08
@RAMBO: Szia!
Ami a képen van műanyag úszófedeles tartály azt hol vetted? Szerinted melyik a jobb ár érték arányban a rozsdamentes vagy a műanyag, megéri dupla árat fizetni a rozsdamentesért?
A múlt héten Dörgicsén olyan meleg volt, hogy egy kicsit se lepődtem volna meg azon, ha a szőlőmben egy ott bujkáló Predatorral találkozom - de a földönkívüliek a rekkenő hőség ellenére maradtak a saját bolygójukon, pedig a plazmafegyverével segíthetett volna lukat ásni a…..
Ati981 2015.07.09 21:59:47
@kunzoo: Fehér fajtából, szerinted mi az ami szóba jöhet, és hasonlóan stabil mint a kékfrankos?
Ati981 2015.07.10 22:32:35
@kunzoo: Eddig csak eladásra termeltünk ha abba gondolkodnál egyértelműen mindent kékfrankossal ültetnékbe. Most jelenleg nincs egy darab fehér fajtám se, idén ültetünk 1-1 hektár irsait és rizlingszilvánit. A következő évi telepítésen gondolkozom, 2 hektárt szeretnék 3 fajtával be telepíteni. Valószínűleg szürkebarát, sauvignon blanc,
és chardonnay vagy pinot noir lesz. Tudom egyik se tökéletes termesztés szempontjából, de talán erre van a legnagyobb igény.
Ati981 2015.07.11 10:38:05
@RAMBO: Rajnai rizlingen is gondolkodtam, de a mátraalján azt nem telepítik igazából így az eladása is problémás lehet, ha nem tudok belőle bort készíteni. Itt a irsai, szürkebarát, sauvignon blancra van talán a legnagyobb igény. Kékfrankosom van 1 hektár, Fehér fajtákat (esetleg pinot noirt) szeretnék még. És valóban olyat kellene választanom aminek több évig is tartható a bora, mert kezdőként biztos nehézkes lesz az értékesítés. Szürkebarátot mindenképpen telepítek, mert azt jól el lehet adni, és a maradék 1 hektárra még 2 nagyobb potenciálú fajtán gondolkodom amiből tudnék saját magam is feldolgozni. Ha valakinek van valami ötlete szívesen meghallgatom. Valamiért a sauvignon blanc és pinot noir vonz, de már többen próbáltak lebeszélni, és ha belegondolok igazuk is van.
A növényvédelmi munkákat akkor végezzük jól, ha a lehető legkevesebb alkalommal, a lehető legkevesebb vegyszer kijuttatásával védjük meg a szőlőt. Az ökológiai gazdálkodásban elfogadott kontakt szerekkel történő védekezés egyik sarkallatos pontja a vegyszer pont…..
Ati981 2015.04.27 07:16:59
@RAMBO: Melyik az a olaszrizling klón ami számodra legjobban bevált?
A hét végén tartották a BNV területén az Agromashexpo-t, ami nem tudom, mit jelenthet, mindenesetre remek alkalom arra, hogy az ember traktorokat és egyéb gépeket nézegessen. Kikértem hát a fiamat a suliból egy napra és csináltunk magunknak egy…..
Ati981 2015.02.06 11:05:05
@RAMBO: A 320as MTZ helyett (ha abba gondolkodsz) érdemesebb 422 vagy 622est venni. Az egy dolog hogy ezekhez az alkatrész a töredékébe kerül mint a nyugati gépekbe. De a nyugati traktorokat valószínűleg kevesebbszer kell szervizelni. És kényelemben és tudásban a kettőt össze sem lehet hasonlítani (persze árban sem). Nekünk van egy Carraro és egy MTZ is. Összesen 15 hektár szőlőt, gyümölcsöt művelünk velük, a carraroval 5év alatt gyakorlatilag olyan hiba nem volt amitől ne lehetett volna dolgozni vele. Ha meg teheted, és hosszútávra tervezel szerintem megéri normális erőgépet venni, és inkább a munkagépeken spórolni, úgy hogy használtat keresel pl. egy kultivátoron nincs minek elromlani, azt bátran lehet használtan venni az új ára feléért. Én permetezőből se venném a legdrágább elektrosztatikus, elektromos vezérlésű permetezőt. A forrást is belehet úgy állítani h kb 400 liter vízből szórj le egy hektárt az alá meg nem érdemes menni, főleg kontakt szerekkel.
Ati981 2015.02.07 14:21:36
@kunzoo: Nekem is kétszer repedt meg a felni, elsőre hegesztettem, másodjára már belső is ment bele. Az MTZ is jó, de 2,5 méteres sor távban nem lehet használni.
Az új szőlőkhöz fém támrendszert telepítünk, mégpedig azért, mert ezt a legkönnyebb művelni. A legnagyobb előnyt a befűzőszálak (vezetőszáltól számított) magasságának állíthatósága adja. Ez azt jelenti, hogy ahogyan a szőlő növekszik, úgy lehet emelni vele a…..
A mezőgazdaság szóban a gazdaság arra utal, hogy a termelésnek jövedelmezőnek kell lennie. De hogyan számítsuk ki a jövedelmezőséget?    Kezdjük a beruházási költséggel. Írtam már arról, hogy mi minden kell egy kis borászat beindításához (szőlőtermő terület, pince,…..
Ati981 2015.01.05 20:22:31
@RAMBO: A terület méretét is leméri, vagy kiszámolja?
Szőlőművelés Lex Rambo? 2014.12.02 12:02:11
Bevallom őszintén, masszívan hiszek az összeesküvés elméletekben és szeretek a szükségesnél jóval nagyobb fontosságot tulajdonítani ennek a blognak. Itt van például az előző bejegyzés ahol leírtam, hogyan segíthetné az állam a szőlőtelepítést. És erre mi történik? Az…..
Az elmúlt néhány évben többször is telepítettünk szőlőt (erről jó sok bejegyzés született ezen a blogon), és ez alatt az idő alatt is zajlott a permanens forradalom az intézmények átszervezésében. Az MgSzH-ból NÉBIH lett, a telepítés engedélyezése átkerült a…..
Ati981 2014.11.11 23:33:12
@juhostt: Nyilván neked fogják engedélyezni hogy a nyírségben telepíthess szőlőt. Nem véletlen nem engedélyezik, amúgy se tudnál azon a homokon normális bort csinálni. Inkább telepítsd be akáccal a földed. Ne sírj itt állandóan h nem adnak kvótát senki nem kíváncsi rá.