Regisztráció Blogot indítok
Adatok
AngLia.blog.hu

71 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
AngLia "Levelet hozott a posta!" 2020.08.07 14:33:41
Volt egy időszak mostanában, amikor az átlagnál több levelet kaptam. Itt most nem számlalevélre és egyéb hivatalos dologra gondolok, hanem a jó öreg papírra írt levelekre. Ez inspirált arra, hogy írjak egy bejegyzést a levelezésről, postáról, ehhez kapcsolódó dolgokról.   Címzés, megszólítás,…..
Hétfő Kalandok hosszú sora 2020.08.06 20:42:56
Egy január végi napon történt, amikor egy délelőttöt egy előkészítős osztályban töltöttem. Névsorolvasás és olvasás gyakorlás után a számítástechnika terembe mentünk, ahol játékos feladatokat oldottak meg a gyerekek a gépen, betűkkel, rövid szavakkal kapcsolatosan. Visszamentünk a terembe,…..
Néhány "fűszeres" nap A középiskolát követően néhány napra abba a suliba kerültem vissza, ahol fűszernövények adják az osztályok nevét. Ezúttal a harmadik évfolyam volt a cél, amin belül mindhárom osztályban (Rozmaring, Koriander és Turbolya) segítettem. :) Most osztályban kevesebbet voltam, mint…..
Hétfő Új tanév, új helyszín 2020.05.24 01:52:50
Az új tanév rögtön egy érdekes feladattal kezdődött. Egy helyi középiskolában töltöttem egy hetet. Több szempontból is új. 1 - Helyi. Végre először nem kellett órákat buszoznom hozzá. Óriási könnyebbség! 2 - Olyan évfolyamokkal dolgoztam, amivel eddig még nem. A másik középsuliban voltam…..
Ezek csak néhányak azokból a rejtélyekből, amire mostanában kerestem a választ. Fejfedő-kérdés Ismét csak a kezdő lépésből indulok ki, mint a palacsinta esetében a múltkori bejegyzésben. Hat= kalap, cap=sapka. Ez eddig rendben is volna, de mégis, amikor bemegyek egy boltba, télre sapkát venni,…..
AngLia Palacsintológia 2020.04.10 20:46:00
Amikor először megtanuljuk angolul azt, hogy ‘palacsinta’, akkor a ‘pancake’ (ejtése [penkék]) szóval találkozunk. Sőt, ha olvasunk, vagy hallunk a ’Pancake Day’-ről, ez is megerősít abban, hogy az általunk jól ismert finomságnak ez az angol megfelelője. Pedig nem. :) Filmekből ismerős lehet a…..
AngLia Nyugodtan, mosolyogva 2020.03.25 19:46:08
Jelen vannak a mindennapi életben, az emberek életstílusában, felfogásában. Nem csak üres szóvirágok, ők valóban így gondolják.   Keep calm and carry on. (Maradj nyugodt és tedd tovább a dolgod!) Nincs olyan angol szuvenír bolt, ahol ne árulnának hűtőmágnest, bögrét, képeslapot, pólót ezzel a…..
AngLia Rácsodálkoztam... 2020.02.15 12:41:39
Ismét  azokat a dolgokat gyűjtöttem össze, amikre rácsodálkoztam mostanában. Szokások, nyelvhasználati kérdések, mindenféle. 1. Sokszor találkoztam azzal, hogy egy olyan személy, akinek két gyereke van, úgy utal rájuk, hogy „oldest”, illetve „youngest” (legidősebb, legfiatalabb). Mi annak idején…..
AngLia Színházban 2020.02.09 19:24:25
Pantomime, ami nem pantomimot jelent magyarul. Karácsonyi szokás, mégis játszák még január végén is. Sok kérdés tisztázandó a színház világában is. Nézzünk be egy kicsit a világot jelentő deszkákra! Szinte kötelező program karácsonykor a színházba látogatni a családnak, hiszen akkor van a pantomime…..
AngLia "Állatkerti útmutató" 2020.02.09 19:08:22
Van egy ilyen című versike/ ének is, de itt most nem erről lesz szó. A cím azonban jónak tűnt ahhoz, hogy állatos kalandjaim beharangozójának használjam.    A szafari parkban Egyik tavasszal egy szafari parkban voltunk. Óriási területen fekszik, s felülírja az összes állatkerti élményeinket.…..
AngLia Mutasd a kosarad... 2019.04.20 14:03:36
  ... nem mondom meg, ki vagy, hanem inkább nézzük meg, hogy mi is van benne! Mi is az, amit az angol emberkék legtöbbször vesznek? Az előző bejegyzés folytatása. Tegyük hozzá, hogy egy átlagos vásárlásról beszélünk. Nem egy ünnep előttiről, nem is egy olyanról, amikor csak pár dolog kerül a…..
Kisgyerekként kétfajta élményt jelentett a vásárlás. (Élelmiszerboltban való vásárlásról beszélünk most. ) Négy bolt határozta meg nagyjából ezeket az élményeket: az egyik az utcánk sarkán lévő kisbolt, a másik pedig a nagy ABC a városközpontban. Előbbibe sűrűbben mentünk, utóbbiba havonta…..
AngLia Az angol életérzés 2019.04.11 14:47:15
Nemrégiben vendégek érkeztek hozzánk egy hétre. Azért is szeretem nagyon, ha olyanoknak mutathatom meg a környéket – vagy akár Londont – akik még nem látták, mert ők olyan dolgokra világítanak rá, amire magamtól nem biztos, hogy felfigyelek. Ilyen volt például legutóbb, hogy a rendszámok elől…..
Kedvenc iskolámba tértem vissza a tanév végére. Amikor a hatodikosokkal befejeztem a munkát, utána kerültem a középsuliba, majd onnan újra ide. Nagyon vártam, hogy visszatérhessek. Bár ezúttal az infant oldalon dolgoztam, azért nagyon jó volt újra látni az ismerős arcokat. A megbízás ezúttal az…..
Ahogy már utaltam rá, nem töltöttem az itteni nyolcadikosokkal annyi időt, van azért néhány érdekesség, amiről be tudok számolni.    Ez nem az az osztály, nem is az az iskola. Csak kerestem egy képet, amin középiskolás gyerekek vannak. :)   Spanyol  Most azért hoztam elsőként a spanyol órát,…..
Folytatom a hetedik évfolyamon szerzett élményeimet. A két csoportbontásos óra után most jöjjenek azok, ahol az egész osztály együtt dolgozott.    Fizika A természetismeret ezen szakaszában a hetedikesek fizikát és földrajzot tanultak.  Fizikát egy fiatal, lelkes és lendületes tanár úr…..
Hétfő Újra középiskolában 2018.07.09 19:40:45
Nagyon érdekes feladatot kaptam nem is olyan régen: egy középiskolában kellett dolgoznom. Titokban mindig is vágytam ilyesmire. Otthon hét évig tanítottam középsuliban, és szerettem volna megtudni, milyen is itt ez, hogyan épül tovább a rendszer. Kicsit azonban tartottam tőle, pont emiatt, hogy…..
AngLia.blog.hu 2018.07.11 20:08:04
@Terézágyú: Szia Terézágyú! Köszönöm a hozzászólásodat. Én is kisvárosi gimnáziumba jártam. Ezek szerint a Te sulidban több alkalommal voltak csoportbontásos órák, mint az enyémben, ott csak két órán voltunk "szétszedve".
Pontosan arra szerettem volna utalni, hogy - ahogyan Te is írtad - Magyarországon vannak osztályok. Itt, ebben a suliban meg nincsenek.
Azaz, a kimaradt tárgyak: irodalom, matek és kreatív foglalkozás. :) Irodalom Minden nap van irodalom órájuk, ahogyan matek is. Ebből két napon csoportbontásban dolgoznak, mely csoportbontás a képességek szerint történik. Ezen a két napon a három hatodik osztálynak egyszerre vannak matek és…..
Mindig izgatottan vártam, hogy mi fog történni aznap. Minden órát alkalmam nyílt megfigyelni, s most elmondom, mit láttam.    F r a n c a i s Kezdem a kedvenc délelőttömmel, a szerdával. Azt már említettem az előző bejegyzésben, hogy ekkor három részre oszlott a délelőtt, és a francia óra volt az…..
Második megbízatásom a munkaközvetítőnél az volt, hogy egy hatodikos kisfiút segítsek a tanulásban. Nem az anyanyelve az angol, nem is itt született, bár kicsi korától kezdve itt él. Most már jól érti és beszéli a nyelvet, de azért még akadnak nehézségei a tanulásban. Én azért kellek, hogy ezeket a…..
Hétfő A kócsagok földjén 2018.06.20 19:39:18
Mi ez a fura cím már megint? :)  Időrendben a második évfolyam következik, amiben szintén volt részem, hiszen Ádi osztályával is sokat voltam. Most egy másik iskolában is volt lehetőségem megismerni az ottani másodikosokat. Nem voltam velük túl sokat, talán két-három napot, de azt leírom.  S hogy…..
Hétfő Fűszernövények 2018.06.14 18:58:16
  Miképpen is kerül ilyen cím és kép egy tanítással kapcsolatos bejegyzés élére? Az iskola környéken rengeteg gyógy- és fűszernövényről elnevezett utca van. A másik oka pedig az, ami talán ennek köszönhető: az osztályokat is gyógy- és fűszernövényekről nevezték el. Van itt kakukkfű, babérlevél,…..
Sok évi várakozás után alkalmunk nyílt egy 4 napos hosszú hétvégére ellátogatni Angliába, Harry Potter hazájába. Ez volt az utolsó téli hétvége az évben, azaz eléggé hideg volt (5-7 °C), de szerencsére egy délutánt leszámítva megúsztuk az esőt. Baselből este indult a gépünk, helyi idő szerint fél…..
AngLia.blog.hu 2018.05.24 20:08:39
  Vagyis, üdvözlünk az előkészítő osztályban! Amiről olvashattunk, láthattuk filmekben talán, de sosem tudtuk igazán, mi az. A soron következő helyszín egy kisgyermek életében az előkészítő, vagyis "reception", ami minden esetben az iskolához tartozik már, és ide az öt évesek járnak. itt még csak…..
Régóta nem írtam, de mentségemül szolgáljon, azt az időt tanítással töltöttem. És nem csak hétfőn! Bizony!  Amikor elkezdtem ezt a blogot, még valóban csak a hétfők voltak, amit tanításként fel tudtam mutatni. Azonban ennek köszönhetően már egy idő után tudtam jelentkezni munkaközvetítő…..