Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ildikó Gyöngy Tóth

88 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hozzávalók: Nescafé, víz. Fontos: A kávékép száradás után selyemfényű lesz és ragadhat azokon a részeken, ahol több lett felhordva belőle. Ezért, ha nem tesszük üveg alá nem keretezzük azonnal, hanem mappába tesszük, tegyünk rá műanyag lapot, zacskót, hogy ne ragadhasson össze…..
Ildikó Gyöngy Tóth 2016.08.17 23:20:09
@Évili:

Kedves Évili!

Elvileg bármilyen fotó, kép jó. A blogban szereplők többsége a googlee-ról lettek leszedve éppen azért, hogy bárki megtalálhassa őket. (pl. Grafika ló) Tény át kell egy kicsit "dolgozni" mivel a kávé lazúros, így előfordulhat, hogy, ha nincs átdolgozva több réteg kávéval történő megfestés után sem tűnik el a nyomtatott kép, hanem átlátszik. Az alap kép értelemszerűen legyen fekete - fehér. (vagy tegyük azzá.) És alaposan le kell halványítani, de úgy, hogy legalább három árnyalatunk maradjon. halvány szürke, sötétebb szürke és egy még erősebb, ami még nem fekete. Így a fehér alap színnel együtt négy "színünk" van, ami már a szem számára térhatás illúzióját adja. Mint írtam a kávéfestés lényege, hogy a gyerekek nem rajzolni tanulnak, hanem az árnyalást. A kinyomtatott kép éppen azért kell, hogy legyen némi segítség. A figura, pl. ló esetében (és érdemes ezzel kezdeni nem épülettel!!!!!!!!!!!! ) tűecsettel körbe kell rajzolni azt majd a hátteret kell megfesteni puha lapos ecsettel. Ez azért fontos, mert a sötét háttér segít a szemnek tisztábban látni, hogy mi a további teendő, hogy a térhatás tökéletesen kirajzolódjon és nem utolsó sorban ezzel a két lépéssel már megismerhető a kávé viselkedése a papíron. (Ha túl sokat viszünk fel akkor buborékok lesznek és sokáig kell oda - vissza "simogatni" . Már ezért is érdemes gyerekekkel ezzel festetni, mert megtanulják mennyire is érdemes az ecsetet festékbe mártani! A következő lépés ismét tűecsettel a vonalakat megrajzolni, majd egy vastagabbal a foltokat megfesteni. Ahol világos egyszer, ahol pedig sötétebb a szürke kétszer, vagy háromszor száradás után megfesteni. (Így lesz világos, sötétebb és nagyon sötét barna, hogy több réteget viszünk fel. Pl. ló fülének lyukja,, orrlyukja, szeme, árnyékok.) Mire ezzel készen leszünk a kép már száraz is és nincs más dolgunk, mint a lapos ecsetünket vízbe mártani és azzal a ló fejének formáját követve kissé összemosni a felvitt kávét. Ha jól dolgoztunk a nyomtatandó kép átdolgozásával akkor az alapkép a kávéval történő megfestés után egyáltalán nem látszik át.
Jó munkát! Üdv: Ildikó BayTi Műterem.
Különleges látvány még is végtelenül egyszerű elkészítési mód kihagyhatatlan lehetőség. Tulajdon képen minden háztartásban fellelhető maradékból csodás dísz készülhet. Elkészítés módja:  http://gyongyszem-napkozi.blog.hu/2015/03/13/44_husveti_ajtodisz_keszitese_otthon Aki kedvet kapott ne…..
Ötévesek foglalkoztatásánál már érdemes elkezdeni ezt a technikát. Az öntapadós tapétából készült kép mit gyakorolhat, fejleszthet? Többet, mint gondolnánk. - Formák előrajzolása negatívba gondolkodva. - Íves vágás több méretű ollóval. - Kompozíció elhelyezése. - Színválasztás. -…..
Ha gyerekekkel alkotunk, ne csak az legyen szempont, hogy lefoglaljuk őket, de még azzal se elégedjünk meg, hogy új anyagot, eszközöket ismer meg, vagy, hogy ezzel a feladattal még ügyesebb lesz a keze... Legyen cél az is, hogy az alkotásból legyen VALAMI. Hogy mi is a gyerek számára a valami? Amit…..
Angyalkák készítése nem olyan nagy feladat, így nem szabad megijedni tőle. Minden háztartásban megtalálható a hozzávaló alapanyag, így érdemes kipróbálni.               Az  anyagra rajzoljuk elő, a testet majd vágjuk ki. Varrjuk össze…..
Bár a tanulással nem volt túl sok gondom a szorzótábla rögzítésénél a 7 x 7 valamiért nem ment a fejembe. Mikor kb. századik alkalommal sem a 49 jött ki a számon, mint inkább az, hogy mi a csodának kell ezt megtanulni anyámtól akkora fülest kaptam, hogy az óta is vágom a 49-et.…..
Az ünnepi készülődés gyakori kérdése, hogyan őrizzünk hagyományt úgy, hogy még is legyen benne valami új, különleges? Íme, egy ötlet, amikor nem a megszokott műanyag fóliába kerül az édesség, az ünnep után pedig nem a kukába köt ki a "csomagolás". Hozzávalók:  -…..
Gyakran felteszem magamnak azt a kérdést, hogy miért nem nők tervezik azokat a dolgokat, melyeket kénytelen, kelletlen ők használnak, tisztítanak, takarítanak, hiszen ki is tudná jobban melyiknek mi a hiányossága, ha nem az, aki nap, mint nap bosszankodik azon, hogy ezt is férfi…..
A mai családok igen nagy hangsúlyt fektetnek (gyakran idejekorán) a gyerekek  "mozgásfejlesztésére", (ugráló vár, sport, úszás, tánc, stb.) miközben tömegében megfeledkeznek a kezeik fejlesztéséről. Valójában akkor eszmélnek, amikor elkezdik az  iskolát és a problémák…..
Ebbe a bejegyzésbe szeretnék egy olyan lehetőséget megmutatni, amit több szempontból is érdemes kivétel nélkül mindenkinek elkészíteni. Hogy miért? 1. Mert kiváló lehetőség arra, hogy a gyerek mind két kezét munkára fogjuk. 2. Mert megismerkedhetnek a gyerekek azzal, hogy…..
Nagyon kellemes foglalatosság hűvös őszi hétvégékre (akár már az egészen kicsiknek is) az ujjbábok készítése papírból. Nem kell hozzá más csak egy sörpapír, karton, vagy, ha nincs, más megteszi egy szétvágott cipős doboz is.   A kartont osszuk fel 7 x 10 centiméteres…..
Bár a műanyag palackkal igen régóta dolgozok több használható és hasznos alkotás született már belőle most bemutatok egy olyat, amire legszívesebben azt írnám: Elrettentő példa kísérletezőknek. Hogy miért? Mert olyan nesze semmi fogd meg jól alkotás, amire ráfecsérlünk sok…..
Néhány éve az  egyik boltban vásároltam egy reklámtáskát. Nem,  mint, ha szükségem lett volna rá, mint inkább felkeltette az érdeklődésemet a kosárból kilógó magyaros asztalterítő hullámzása során a négyzetek látványa. Mindenképpen ki akartam próbálni! És nem csak…..
Amikor már önmagamnak teszem fel a kérdést, hogy fanatikus, deviáns, vagy már orvosi eset vagyok, lehet, hogy ideje elgondolkodnom? :) De alkotni annyira  jó! Főleg, ha az ember vendégeket vár és nem csak a szívét, a lakást, az asztalt is ünneplőbe akarja öltöztetni és…..
Szinte mindenben van alkotási lehetőség ha nyitott szemmel járunk sőt még az is előfordulhat, hogy sokkal erősebb, különlegesebb jöhet létre, ha felfigyelünk kiváló adottságokkal rendelkező alapanyagokra. Korábban gyerekekkel már próbálkoztam alufóliából virágokat…..
Népi motívumaink felhasználása nem  csak gyökereink ápolása, hanem kornak megfelelővé átalakítva tovább élésére, megújulására is lehetőséget ad! A hímzéshez már egyre kevesebben értenek és valljuk be az igényes szép munkához szükséges idő sem áll már…..
Talán nem túlzás, ha azt mondom, hogy a háztartások legnagyobb mennyiségben előforduló hulladéka a műanyag.  Vizes palackok, tusfürdős, öblítős flakonok, stb. Éppen ezért újrahasznosításuk sokak fejében üt szeget. És valóban lehetséges igen szép és nem utolsó sorban…..
Egy különlegesnek tűnő még is végtelenül egyszerű lehetőség arra, hogy szobánkat egyedi módon dekoráljuk. Nem kell hozzá más csak egy 50x70 centiméteres fotópapír, fehér zselés toll és bárki elkészítheti azt  a képet, amit  mindenki meg fog csodálni. Keressünk egy…..
Egy egyszerű ötlet, amit már az elsősök is el tudnak készíteni. Mivel én szeretem és tisztelem a fát a megkopott dohányzóasztalkámat nem teljes festéssel újítottam fel, csupán a teteje kapott festést. De menjünk sorba. Egy fadarabra csiszolóvásznat  tekertem és azzal az asztal…..
    A társasjáték mindig jó szórakozás a gyerekek számára, bár tény, hogy igen drágán lehet megvásárolni és a gyártók tartósság szempontjából többnyire nem veszik figyelembe azt a tényt, hogy a gyerekek könnyen elszakíthatják a tartódobozt, és a papírból készült…..
Mióta léteznek ezek a "szuszogtatós" vízkőoldók azokat használom, ha  nem is egy márkához kötődő hűséggel, de soha nem jártam még úgy, hogy a csap felülete megsérüljön. Most ez is bekövetkezett. Először csak matt lett, majd, mint, ha valamivel összekarcoltam volna. Mivel a…..
A tanév végéhez közeledve minden gyerek számolja a napokat, hogy hányat kell még aludni, hogy végre elérkezzen a szünet. A ballagók még inkább izgatottak, hiszen valami véget ér számukra és az  új kezdetével tovább léphetnek óvodából iskolába, egy új közösségbe,…..
Egyszerű még is nagyszerű egy esős délután engedni a gyereknek, hogy kisajátítsa a konyhát. Fejleszthetjük ezzel kezei, ujjai ügyességét, megismeri több alapanyag illatát, állagát, ízét és tanulja a kenyér készítésének egyszerű módját. Biztosíthatok mindenkit remekül…..
  Csörgött a telefonom. Zille hívott a négy éves unokahúgom. "Ildikó! Túró rudi lettem! Nem mehetek, óvodába megyek hozzád!" Április közepén egyre több gyerek lett bárányhimlős őt sem kímélte, így lett a miénk közel egy hét. Természetes most sem maradhatott ki az…..
A lakásokban van gyertya, ha máskor nem is, karácsonykor mindenképpen, de a csonkokkal ritkán kezdünk valamit. Pedig érdemes lenne összegyűjtögetni és új életre hívni, hiszen jobb lesz, mint,  ami a boltokban kapható! Vásároltam kanócot. Másfél méter 180 Ft. A magam…..