Regisztráció Blogot indítok
Adatok
LillaLulla

44 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az idei tavasz és az országos aszály sajnos megint nem kedvez a vadon termő és igen ízletes gombáknak, de láposabb területeken olyan kincsekre lehet lelni, mint a pisztric vagy más néven bagolygomba.Olyan szerencsések vagyunk, hogy Vrancsik Tibi gombaszakellenőr (Erdőkert) barátunk meglepett minket…..
Az idei évben annyi spárgát ettem, mint eddig életemben összesen. Többször adtam már esélyt neki, de csak most sikerült ráharapnom az ízére. Ezúttal sem terveztem spárgát főzni, de váratlanul kaptam egy csomaggal a kedves svájci falubelinktől, aki hazautazás előtt már nem tudta megfőzni. Gondoltam…..
A tavaszi szezon megnyitása mindig nagy ünnep számunkra az orfűi nyaralónál. Rendszerint valamilyen gourmet fogással készülök ezekre az alkalmakra, idén a lazacos tésztára esett a választásom, mely a spenót miatt abszolút szezonális és nagyon gyorsan elkészül, gyakorlatilag annyi idő alatt amíg…..
Lassan kitavaszodik, de az igazi, vitaminnal teli tavaszi zöldségekre még várnunk kell pár hetet. Az időjárás is folyton bolondozik még, így a hűvösebb napokon különösen jól esik ez a fűszeres - csípős ragu csicseriborsóval és édesburgonyával. Egész évben nagy kedvencünk ez az étel, és egyben ez az…..
LillaLulla 2019.03.19 23:22:12
@Republic Forever!: Persze az édesburgonya elhagyható, lehet helyette répa vagy akár cukkini. A kókusz tej helyett pedig tejszín. Én is főztem már ilyen verzióban is.
Az induló tavasz két legnagyobb sztárja a konyhában a medvehagyma és a kucsmagomba, érdemes őket együtt elkészíteni! Két éve készülök erre a receptre, de tavaly sajnos nem volt kucsmagomba így csak vágyakozhattunk. Idén viszont Tibi barátunk rengeteg cseh kucsmagombát tudott gyűjteni, gyorsan le is…..
Anyukám klasszikus téli salátája, melyet évek óta fogyasztunk nagy lelkesedéssel. Jól variálható és gyakorlatilag az összes fontos téli zöldséget felhasználhatjuk hozzá a cékla és a savanyú káposzta alap mellé. Ebédre és vacsorára egyaránt kiváló egy szelet hús vagy egy szelet pirított rozskenyér…..
Készítsünk bátran házilag tésztát! A különbség leírhatatlan a száraz bolti társaihoz képest. Ha van tésztagépünk azért, ha szeretjük a sodrófás kihívásokat, azért! Bevallom, hogy én még nem mertem tésztagép nélkül belevágni, de egyszer teljesítem ezt a kihívást is.…..
LillaLulla 2018.02.26 22:12:53
@Graham Gray: Köszönöm, nagyon örülök, hogy tudtam segíteni! :)
Az új év új kihívásokat hozott a konyhában, egészségügyi okokból a jövőben jobban kell figyelnünk az ételek szénhidrát tartalmára és a szénhidrátok felszívódására. Így nagy barátunk lett például a zab, amit eddig is szerettem, de most újabb receptekben próbálok ki. Abban a szerencsés helyzetben…..
LillaLulla Konyhája Diós csiga 2017.10.30 20:59:07
Sajnos nem emlékszem apai nagymamámra, Gizella mamára, mert másfél éves koromban meghalt. Számos receptjét őrizzük kincsként, melyeket maga írt bele a Horváth Ilona szakácskönyvbe, hova máshová. :) Ezek közül az egyik recept a vaníliás csiga, melyet anyukám igazított hozzá egy gáztepsi méretéhez és…..
LillaLulla 2017.10.31 14:18:17
@Krutzifix: A vaníliás tejes locsolgatástól lesz vaníliás, de persze a töltelékbe is lehet tenni pluszban, de az eredeti receptben nem szerepel.
Nagyon egyszerű mégis nagyszerű túrós süti, melyet évtizedek óta sütünk a családomban. A recept a blogon szereplő kuglófhoz hasonlóan Ausztriából származik, a sváb dédnagymamám 40-es években Linz környékén vásárolt Dr. Oetker süteményes füzetéből. Ez a füzet magyarul is megjelent szintén a 40-es…..
LillaLulla 2017.04.16 20:31:07
@Topsy Krett: Köszönöm a visszajelzést és örülök, hogy jól sikerült. Nagyon jó ötlet a tojásfehérjéket a töltelékhez elhasználni, köszönöm a tippet. :)
Volt három szomorú, kissé túlérett banánunk, amiket már senkinek sem volt kedve megenni, és mivel régóta motoszkált a fejemben a zablisztes amerikai palacsinta kipróbálása, így kombináltam a két dolgot. Az elkészítés előtt végigbogarásztam sok receptet, de az interneten jellemzően "mindenmentes"…..
LillaLulla 2017.01.23 23:16:50
@gigus: Örülök, hogy jól sikerült! :) Én is kipróbálom majd graham liszttel, jó ötlet. :)
Az ünnepek után nálunk január a kamra takarítás hónapja. Így kerültek a kezembe régebb óta feledésbe merült alapanyagok, például a nagynéném isteni marinált paprikája még 2014-ből és a nászúton vásárolt olasz orecchiette (fülecske) tészta. Időközben megtanultam magam is orecchiette tésztát készíteni…..
Sütőtökös levesen törtem a fejem, de krémlevesben már nehéz újat mondani, aztán hirtelen bekattant a sütőtökös tortellini, mint levesbetét és rögtön utána a bolognai gasztroélményeim, így született meg ez a leves. Jópár éve már, hogy véletlenül Bologna-ba keveredtem el Pisa helyett, amiről azon…..
Sváb dédszüleim 1939 környékén Ausztriában, Linz környékén próbáltak kitörni a magyar nagyparaszti létből. Dédnagymamám itt kapta ezt a receptet, melyet előbb nagymamám, majd édesanyám őrzött meg számunkra, újra és újra átmásolva a családi receptkönyvbe az…..
LillaLulla 2016.04.21 23:35:32
@Andrea Pálfi: Nagyon örülök! Köszönöm a visszajelzést! :)
A hétvégén tésztakészítő tanfolyamon jártam, pontosabban egyik kedvenc gasztroblogerem, Petike Petra a Tisztatészta blog szerzője és a Csipet kiadó által szervezett „Bevezetés a tésztaformák változatos világába” című gasztronómiai programon. Régóta nézegettem, csodáltam Petra tészta költeményeit, de…..
Így tél végén, a közelgő tavasszal egyre jobban ki vagyunk éhezve a friss ízekre, de még nehéz megfelelő minőségű friss hozzávalókhoz jutni. Jobban járunk tehát ha még a megbízható téli zöldségeinkhez nyúlunk, például a céklához, mely valódi ásványi anyag és vitaminbomba. Ezt a tészta ételt pedig az…..
Sose volt az a nagy Amerika mániám, de mindig érdekelt, hogy mit rohangásznak ezzel a tojás alakú labdával "páncélban" az amerikai filmekben foci címszó alatt és miért őrül meg ezért mindenki? Pár éve aztán elém sodorta az élet és egész jó móka néha NFL meccset nézni, a Superbowl pedig szerintem…..
USA gasztronómiájának egyik legjobb terméke szerintem a barbecue szósz, melynek számtalan módozata ismert, tipikusan igaz rá, hogy ahány ház annyi szokás. Az általam kínált receptet sem kell szó szerint betartani, a megadott fűszerekkel nyugodtan zsonglőrködhet mindenki kedve szerint. Ne ijesszen el…..
Nincs mit hozzátenni, mindenki nagy kedvence: nagyon káposztás és nagyon finom, imádjuk! :) Hozzávalók (4 főre)- 1 fej káposzta, kb. 1 kg tisztítás nélkül- 2 evőkanál étolaj- 3 tojás- 3 dl tej- 0,5 dl olívaolaj vagy étolaj- 240 g finomliszt- 120 g teljes kiőrlésű liszt (tönköly vagy búza)- 5-6…..
LillaLulla 2016.01.20 22:06:33
@A fickó: Hm, köretként még nem gondoltam rá, jó ötlet köszönöm. Nálunk ez a tipikus együnk vmi húsmenteset alkalmakkor került elő, céklával kipróbálom annak biztosan a színe is jó lesz. :)
A mák a karácsonyi asztalon a bőség és gazdagság szimbóluma, hazánkban egyetlen ünnepi asztalról sem hiányozhat a mákos guba vagy a mákos bejgli. Ha szeretnénk egy igazán mutatós újdonságot feltálalni karácsonyi desszertként, akkor készítsük el ezeket a mini narancskrémes…..
Ha karácsony, akkor pulyka! Persze nem minden családban van így, de már sokak ünnepi asztalára kerül ebből az Amerikából származó szárnyasból, mely hazánkba török közvetítéssel került a XVI. században. Az angolszász egyben sütött és töltött variációnak sokakkal együtt…..
A két nagy karácsonyi klasszikus leves a halászlé és a borleves. A mi családunkban egyik sem szokás, így a borleves az én fejemben nem édes, hanem sós levesként élt, úgyhogy ezt a képzeletbeli sós borlevest fejlesztettem tovább téli gyökérzöldségekkel és a karácsonyi…..
Az égetett tészta több európai konyhában is jelen van, mi magyarok a vaníliakrémmel töltött verziót ismerjük képviselőfánkként, de az olaszok és a franciák számos egyéb változatot is készítenek, elég csak a profiterolra vagy az eclair fánkra gondolni. Az alábbi recept…..
Nagyszerű kiegészítő krémlevesekhez, de magában is fogyasztható egy kellemes őszi borozós estén!   Hozzávalók (12 darabhoz)- 1 csomag réteslap (8 lap)- 200 g feta sajt- 200 g túró- 2-3 evőkanál tejföl (20%-os)- 2 paradicsom- 4 marék rukkola (kb. fél zacskó)- 1 tojás-…..
A nyár utolsó lehelete ez a mediterrán ízvilágú paradicsomleves. Készítsük el, amíg még kapható szabad földön termett magyar paradicsom! Hozzávalók (4 főre)- 50 - 60 dkg paradicsom (kisebb szemek kb. 8 db)- 210 g sűrített paradicsom (1 kicsi és 1 nagy konzerv)- 125 g…..