Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Uf

0 bejegyzést írt és 160 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A TASZ jelenti Mit érdemel? 2015.09.08 16:15:45
Mit érdemel az a szülő páros, aki a jelzőrendszer szerint nem megfelelően neveli a gyerekeit? A gyerekvédelmi törvény tökéletesen rendelkezik erről. Családba fogadás, helyettesítő szülői szolgálat, ideiglenes hatályú elhelyezés. Ha az utóbbi mellett döntenek, a szülőknek a törvény szerint harminc…..
Mi is az az oltás-paradoxon? Az oltások által megelőzhető betegségek előfordulása illetve az ilyen betegségek által okozott halálesetek száma az elmúlt évtizedek alatt rekormélységekbe zuhant. Ezáltal a kötelező védőoltások számítanak az eddig bevezett orvosi és…..
Uf 2015.08.27 21:57:55
@Kalmár Éva:

Nem pont ez a félrevezető. Az hogy valamit egyszerűen nem érvekkel támasztanak alá, hanem számbeli kérdést csinálnak belőle. A konszenzust létrehozó eredményeket kell bemutatni. Ugyanis a vita célja a meggyőzés, és nem értékbeli kérdés amiben elfogult ez az írás. A vita célja a jobb érvek előhozása és nem a borítékolt végeredmény. Ez az ami tétet ad az egésznek, különben csak immitált lesz az egész. Akkor mondja el a 98% nevében egyedül amit gondol és probléma letudva, csak ne hívjuk vitának.

Van olyan kontextus (absztrakt algebra), ahol 6*6 = 1 (a teljesség kedvéért odaírhatom, hogy mod 7). Érdekes lenne, hogy mit mondott volna Pitagórasz, mert nem tartották számoknak pl. az irracionális számokat. Sokáig a számokat a törtszámok jelentették.

Nem azt mutatta be John Oliver, hogy konszenzus van (hiszen tények alig hangzottak el a klímaváltozás kapcsán), hanem érvek helyett érzelmekre apellált (nézd a szegény jegesmedvét).
Boross Péter aggódik. Aggódik, mert "az európaiaktól eltérő bőrszínű emberek érkeznek milliószámra Európába", ráadásul ezeknek az embereknek másak "a biológiai, genetikai adottságaik is". Sok minden miatt lehet okkal aggasztónak találni a napi többezer menekült érkezését…..
JogÁsz Börtönbe velük! 2015.08.26 12:27:14
 Már megint piszkálják a Btk.-t.  Csemegi Károly a jogalkotásban azt az elvet vallotta, hogy az igazi kodifikációs munka – hasonlóan a nagy művészeti alkotásokhoz – egyszemélyes, egyedüli teljesítmény és felelősség. Életének fő művén öt éven át dolgozott: ez volt az…..
A tumblr-ön már egy ideje kering az Amnesty International ajánlására reakcióul aláírogató celebekről szóló mindenféle bejegyzések, de engem azon túl, hogy elolvastam az elém kerülő eszemefuttatásokat, olyan nagyon nem érdekelt a dolog. Nem ez az első eset, amikor emberek úgy…..
Uf 2015.08.15 20:55:22
@noname.blogger:

Ez egyszerűen úgy magyarázható, hogy az író szerint a prostitúcióra mindenkit kényszerítenek. Ezért számára a kettő ekvivalens (a prostitúció dekriminalizálása és a büntetőjogi felelősség eltörlése).

Van egy videó ami egy ilyen szemléletű nő állításaira reflektál:
www.youtube.com/watch?v=hACVlRThMH4
Reggel netezgetés közben bukkantam rá az Éden-Tv2 per hírére. Nem a konkrét témáról szeretnék írni, hanem a klasszikus, sok-sok helyen idézett mondatról: "aki kurva, ne csodálkozzon, ha basszák". Ez mind nagyon jól hangzik, csakhogy általában ezt szokták érteni alatta: "aki…..
Uf 2015.07.30 22:02:08
@noname.blogger:

Igen van ilyen értelme is, de kiemelted azt amit nem (nem feltétlenül) a szexmunkásokra használnak. Ide másolom az egyik szótár meghatározását (a példákból egyértelmű). Várjunk azt mondod, hogy a kényszerített miatt pejoratív, mert egyszerűen ezt a foglalkozást választotta? Ez tényleg valamennyire benne van az elnevezésben, de akkor ne a "Bármilyen etnikumot és nemet lefedhetnek ezzel a szóval" stb. érvet mondjátok, mert én ezt nem látom diszkriminatív elnevezésnek.

prostituált (melléknév)
1. Szexuális szolgáltatásra kényszerített (ember, nő), aki testét pénzért cserébe rendszeresen áruba bocsátja. Az utcasarkon két prostituált nő beszélget. A prostituált nő kivágott ruhája rögtön elárulja, hogy mire kívánja felhívni a figyelmet.
2. Szégyenletes állapotba juttatott (személy), aki elveit, meggyőződését, tudását anyagi előnyökért, önző érdekből áruba bocsátja. A prostituált politikus nagy vagyonra tett szert képviselősége alatt. A prostituált szerkesztőt megvásárolták, és bármit kiad az újságjában, amit kívánnak tőle.
3. Szégyenletes állapotba juttatott személyre jellemző (gondolkodás, megnyilatkozás, cselekedet); vele kapcsolatos (dolog). A prostituált életmódot folytató ember elveszti önbecsülését. A prostituált felajánlkozás szégyenletes annak is, aki elfogadja azt.
Uf 2015.08.02 00:06:03
@noname.blogger:

Na én ez nyelvileg nem tudom, hogy a főnév honnan jött. Inkább a melléknévi igenév képzésnél van ilyen elavul -> elavult. A főnév jelentése ugyanúgy kettős.

@Ivonn88:

A többi érv elég gyenge. Inkább ilyen belátáson alapuló.

"Ez a kifejezés nem esik negatív morális megítélés alá, történelmileg nincs megbélyegezve."

Lehet, hogy a szexmunkás is ugyanolyan megbélyegző lehet később. Szerintem ez a használattól függ, nem a szótól.

"Nem úgy utal rájuk, mint szociális problémára, valamint nincs bűnnel megbélyegezve."

Azért szerintem elég keveseknek jutna eszébe ez. A morális megítélése meg a cselekvésből származik.

"A szó jelentése megmagyarázza, hogy akik ezzel foglalkoznak azok gyakorlatilag mit csinálnak (pénzkereső tevékenység)"

Szerintem a prostituált szó is ezt magyarázza el, vagy mondd el mi a különbség.

"Szexuális jellegű munkák széles körét, valamint körülményeit is lefedi."

Szerintem az is ugyanaz, pl. pornós pénzért lefekszik másokkal.

"Azáltal, hogy ezt munkának ismeri el, a szexmunkásoknak több eszközük van arra, hogy jobb, biztonságosabb és elfogadhatóbb munkakörülményekért küzdjenek."

A munkakörülmények nem ettől a konkrét szó használatától javulnak. Ez egy marketing szempontból előnyös kifejezés, ha így akarod megfogalmazni.

"A szexmunkás kifejezést már számos kormány, emberi jogi szervezet és szakszervezet használja, akárcsak az ENSZ."

Ez megkerüli a kérdést, mert eltolja más helyre. A pc kifejezések általában pontosítások, de a szexmunkás nem pontosabb.

Visszatérve a szexmunkás szót használva megint kialakulhat, hogy többnyire nőt jelent. Mivel ez ennek a foglalkozásnak sajátja (a nemek aránya ebből következik). Nem az elnevezéstől jön létre, hanem csak a valóságot tükrözi. Ha pedig egy etnikum többségbe kerül itt, akkor azt.
Uf 2015.08.04 21:44:23
@noname.blogger:
Amit mondasz az egy szubjektív szempont. Ugye a probléma az, hogy szerintem így használják szerinted meg úgy. Én pornóstól is hallottam (amikor a munkájáról beszélt), hogy pénzért lefekszik másokkal. Innentől kezdve definíciószerűen az ami, vagy adjál jobb definíciót. Enélkül viszont bárki bármilyen értelemben használhatja a szót, akkor viszont nem is lehet megbélyegző (legalábbis nem általános használatban).
Az elmúlt évek GMO vitáiban vissza-visszatérő motívum volt (a mir részünkről mindenképpen), hogy csak idő kérdése és megjelennek azok a modern genom-editálási technikákkal létrrehozott élőlények, ahol annyira banális a változtatás (praktikusan pl. egy gén elrontása), hogy…..
Nem szoktam káromkodni, de az illetőt nem tudom máshogy nevezni, mint így....   Szóval tegnap írt rám, hogy szívesen találkozna, nekem meg kb. semmi melóm nem volt a hónapban - nem is írtak sokan, de egyszerűen időm se volt. Viszont a kiadásaim meg magasabbak lettek, mint…..
Uf 2015.07.09 19:20:04
@Ivonn88:

"Szóval tegnap írt rám, hogy szívesen találkozna"

"ha valaki beleegyezik egy találkozóba az összes információ birtokában, akkor az összes feltételbe beleegyezett"

Ő kezdeményezett találkozót, akkor mi a kérdés? Szerintem egyszerűen kitalálta, hogy nem fizet és kész. Erre te meg védekezési módot keresel ez ellen, hát erre nincsen. Akármit csinálsz mindig lesznek olyanok, akik érvényesítik a lehetőségeiket. Nem azért nem fizet ki mert nem tudná megtenni, hanem azért mert így dönt és te nem állsz ellen.

"Valószínűleg érvek nélkül is ment volna mindenféle ebek karóhoz kötésével, de a kvázi szándékosan logikátlan vitatkozás eszközével sosem tudnék élni."

Ezt nem értem. Kb. azt mondod, hogy nem nem fizettek ki, hanem én mondtam le róla, hogy kifizessenek.

"egyébként bocsi, de egy kicsit f.szkivan az "így csinálod, mert nő vagy"-típusú kijelentésekkel."

Na én ilyet nem írtam, de tapasztalatból mondom, hogy a nőket gyakrabban fizetik ki késve vagy nem arányosan és erről ez a viselkedés tehet. Én már rég felmondtam volna, hasonló helyzetekben. Az, hogy minden nőre ez áll fenn, csak felmententést adna és nem igaz.
Uf 2015.07.10 22:52:44
@Ivonn88:

"Feltenném ismét a kérdést, hogy te mit tettél volna, de elég nehéz igazolni, hogy hatásos lett volna-e vagy sem."

Fel kellett volna emelned a hangod és kicsit balhézni.

@noname.blogger:

"A nemek kérdése amúgy hogy jön ide?"

Az érdekérvényesítő képesség jön ide, ami azzal függ össze. Nem mindig de általában számít a származás, ha akarod keresek kutatást az USA déli és északi részeiről származó emberek "b*zd meg" tesztjéről is. Leültetik direkt az iroda folyosójára papírokat kitölteni, úgy hogy ne lehessen elmenni mellette, majd küldenek valakit aki nekimegy és megfigyelik a reakcióját. A lényeg, hogy a déliek hevesebben reagáltak.
Mindenki szereti kényeztetni a bőrét és igyekszik minél fiatalabb maradni, így mindent megtesz a cél érdekében és akár bármilyen élőlény testváladékát vagy testrészét magára keni. Ez azonban nem vegán.   Vegánként nem csak nem eszünk állati eredetű dolgokat (értsd húst, tejterméket, tojást és…..
A TASZ jogi képviseletet nyújt három ügyfélnek, akik a kormány menekültellenes plakátjait átfestettéssel vagy letépéssel pozitív üzenetté formálták. A TASZ álláspontja, hogy a plakátok megváltoztatása sem bűncselekményt, sem szabálysértést nem valósít meg. Ennek több…..
Budapest főpolgármestere természetellenesnek és visszataszítónak találja melegeket. A Budapest Pride pedig nem méltó az Andrássy út történelmi környezetéhez (sic!). Tarlós István mindezt a TV2 reggeli adásában mondta, mintegy magánvéleményként. A helyzet azonban az, hogy Tarlós Istvánnak nem lehet…..
Kalifornia, Berlin, Kanada, Mexikó. Az utóbbi hónapokban egyre több helyről jelentenek kanyarójárványt. Ez egy olyan betegség, amely ellen már igencsak hatékonyan felvette az emberiség a küzdelmet: a legyengitett kórokózót tartalmazó oltóanyag segitségével (itt olvasható egy…..
Uf 2015.06.03 10:14:57
@fordulo_bogyo:
"A GMO-cimke az eloallitas modjara utal, nem a tartalomra. Olyan, mintha azt irnak ra kezzel kapalt vagy traktorral talajmuvelt.
A tartalomra az utalna, ha a konkret genetikai valtozast irnak ra."

Ahogyan a "vérfertőző kapcsolatból származó gyermek" fogalom is az előállítás módjára utal nem pedig a gyermek konkrét tulajdonságaira. Ettől még elég világos a fogalom jelentése (valószínűleg megérted), és a GMO esetében is bizonyos eljárások egy felsorolását értik.

Egyéb példák az eljárás feltüntetésére élelmiszereken: hőkezelt, pasztőrözött, préselt, szűrt, ... Nyilván te is találkoztál ilyennel.
Uf 2015.06.05 08:51:19
@fordulo_bogyo:
"De itt arrol van szo, hogy ha a verdertozo kapcsolat hagyomanyos modon megy vegbe, az OK, de ha tervezve van akkor nem OK... pedig az eredmeny ugyanaz."

Igen értem.

"A tobbi peldad viszont nem jo. "hőkezelt, pasztőrözött, préselt, szűrt,"- ezek hatassal vannak a vegtermek minosegre. "

Az eljárás megnevezéséről van szó, ami helyettesíthető. Pl. szűrés helyett ülepítés. A végtermékben nem feltétlenül van különbség, de más az eljárás. A GMO is egy eljáráscsoport ami helyettesíthető (vagy nem).

Viszont ma már olyan megnevezések is rákerültek a termékekre (nem tudom a pontos nevét), mint "a nem kivágott esőerdő területen neveltük az állatot aminek a húsát megveszed". Szóval rég túlment a dolog az összetevőkön.
Az NSA-botrány, azaz az amerikai titkosszolgálatok túlkapásainak leleplezése olyan hullámverést keltett, hogy a téma a népszerű médiát is elérte. John Oliver Last Week Tonight című műsorának néhány héttel ezelőtti adásában a fő téma az volt, hogyan élnek vissza a kormányok hatalmukkal, és figyelik…..
 UPDATE2: letiltottam a blog kommentelését, ez volt az utolsó kommentem:  "Én itt most kiszállnék, és bocs előre is, de letiltom a post további kommentelését. Amit el akartam mondani, megtettem, viszont megint egy olyan típusú vitába mentem bele, aminek nem látom értelmét,…..
Uf 2015.05.09 18:12:39
@Ivonn88:

Szét kellene választani, hogy mi az ami nem tetszik és mi az ami nemi erőszak. Tehát attól mert valami nem tetszik attól még az nem lesz büntetendő. És ezt itt teljesen elvétették.

A viccről: "akár a szex után is" ez azt jelenti, hogy kitalálhatsz egy mesét utólag. És ez meg is történik sok esetben.
Uf 2015.05.10 18:39:23
@Ivonn88:

"hamisnak számít az is, ha valaki menet közben visszavonja a feljelentést"

Amúgy nem, bár az ügyészek így gondolják. Volt egy eset amikor valaki bejelentette a személyigazolványának az eltűnését és őt vették elő. Az ügyész megfogalmazása szerint a saját igazolványával élt vissza, és alibiből jelentette az eltűnését. Nyilván sokkal valószínűbb minthogy valaki ellopta. Szóval inkább örülj, hogy a te esetedben "csak" nem történt bűncselekmény és megszüntették a nyomozást.
Uf 2015.05.10 20:48:26
@Ivonn88:
Statisztikától függ. Attól mert visszavonom a feljelentés még nem lesz valótlan a korábbi állításom. Nem tudom milyen statisztikát láttál (az adatforráson múlik).
Tartalomjegyzék gyanánt Biztonság Konkrét gyanúsítások Autizmus Az egyik leggyakoribb védőoltásokat érintő gyanúsítás, hogy közrejátszanak az autizmus kialakulásában. Az autizmus egy szociális és kommunikációs készségek zavarában megnyilvánuló összetett fejlődésneurológiai rendellenesség, mely…..
Vajon miért titkolja a Kocsis Máté vezette önkormányzat a közvélemény elől, hogy pontosan mit is tesz a drogügyi krízishelyzet kezelése érdekében? A Kék Pont tűcsere program bezárása az alapvető jogok biztosának októberi állásfoglalása szerint jogsértő helyzetet eredményezett. Az ombudsman ezért…..
Uf 2015.04.16 13:23:11
@niemand1:
És mióta célja az igazságszolgáltatásnak, hogy profitábilis legyen? Komolyan van aki azt hiszi, hogy az emberölés azért büntetendő, hogy pénzt keressenek rajta?
Uf 2015.04.17 19:26:19
@niemand1:
Egyfelől nem értem mi értelme összeszorozni a várható élettartamot az évente meghalók számával.

Másrészt az alkohol fogyasztás következtében meghaló embereket hogyan definiálod? Csak azért mert elég sokféle betegség okozhat májzsugort, szóval hogyan különbözteted meg? Ráadásul pl. a keringési problémákat nem is az etil-alkohol fogyasztással függenek össze, hanem a szesz (egyéb összetevői) okozza. Most akkor mi számít alkohol következtében meghalt embernek és mi nem?

A marihuánát dohánnyal keverik a fogyasztók tipikusan. Szóval hogyan válik szét a dohány hatása marihuánával keverve, a dohányzásban meghaltaktól? Tök jó ez, hogy az alkoholfogyasztásra általánosan ráhúzod az összes részének a hatását, a marihuánát meg szeparálod a dohánytól. Kényelmes, csak senki sem ezért küzd. Akkor igyunk vodkát (meg a többi töményszeszt, ami egyszerűbb összetételű) és szívjunk a marihuánát pipából. Így elkerüljük pl. a metil-alkohol és a dohányzás káros hatásait. Igaz tönkremegy a bor és sör gyártás valamint a dohánytermesztés is.
Tulajdonképpen már régebben gondoltam rá, hogy ha új előadás-anyagot rakok fel, akkor illene arról egyúttal egy nagyon rövid bejegyzést is írnom (hiszen ki az, aki naponta megnézné az előadásaimat tartalmazó oldalt, "hátha felkerült valami új" alapon). Ez eddig elmaradt, de…..
Uf 2015.04.06 11:30:08
Észrevettem egy kommunikációs zavart, amire rákérdeznék, bár nem tartozik szorosan ide. Alapvetően a HPV oltással kapcsolatos ANTSZ magyarázatáról van szó, hogy fiúknak miért nem adnak oltást.

www.antsz.hu/hpv/hpv.html#fiuknakmiertnem

Nekem ez a szöveg ellentmondásos, mert férfiak körében tényleg nem fordul elő a méhnyakrák. Viszont ezután a nyájimmunitásról beszél, aminél az oltott férfiak is csökkentenék a nők megbetegedésének esélyét. Ráadásul ez alapján, ha lenne külön rubeola elleni oltás azt is csak a nők kapnák meg, mert a CRS csak náluk fordulhat elő. Szóval miért tévedek? Amúgy ha azt írná, hogy drága az oltás és így spórolunk az teljesen érthető.
Uf 2015.04.08 18:07:57
@Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu):
Értem... Ez az illusztráció meglepett, mármint a lányok közel 100%-os oltottsága elegendő lehet a nyájimmunitáshoz (heteroszexuális párokat feltételezve). Az ANTSZ válasza (2. bekezdés) erre utalhat. Szerintem ezt a döntést nehezebb kommunikálni, mert belemegy a szexuális szokások kérdésébe.

@Sebes Anna:
Vicces, mert nem lehet ilyen egyszerűen magyarázni az ilyen dolgokat. Az összeesküvés is ilyen egyszerű magyarázat, de sokan elhiszik.
"For every complex problem there is an answer that is clear, simple, and wrong." H. L. Mencken
Elöljáróban azzal szeretném kezdeni, hogy az IPM magazint nem ismerem túl régóta, talán ha egy éve akadt – teljesen véletlenül – a kezembe egy számuk. És azonnal ledöbbentem. Ebben persze biztos az is közrejátszott, hogy milyen sztár-, meg egészség-, meg opardon…..
Uf 2015.04.01 19:12:17
@Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu):
Értem, hogy leminősítésnek szánja. Viszont az ideológiai kérdés nem egyenlő az üres dogmával. Ez valószínűleg az előző rendszer eredménye, hogy az emberek az ideológiai kérdéseket tartalmilag üresnek tartják.

Újra elolvastam a cikket. Nagyjából rendben van. Mármint az egyoldalúság, csak az olvasók miatt gond. Szendi érvel az egyik oldal mellett és nagyjából igaz amit ír. Persze a bevezetés az megtévesztő, mert olyan képet fest mintha teljes képet próbálna adni. Ha nem így indítana, hanem elmondaná, hogy szerintem az oltásoknak ma már nem kellene használatban lennie, akkor a meggyőzés egyenesebb. Az más kérdés, hogy csak ebből senkinek nem szabadna következtetést levonni az oltásról(pont az egyoldalúsága miatt).
Uf 2015.04.02 18:46:41
@Ferenci Tamás (vedooltas.blog.hu):
Úgy mondom akkor, hogy ha nem csak az ő véleménye szerepelne, akkor oké lenne. Mármint vannak statisztika érelmezési kérdések, mit kell nézni halálozást vagy megbetegedést, mit jelentenek ezek az adatok, .... Ezeket a dolgokat meg lehet beszélni. Szemben azzal amikor a védőoltás után megbetegedett/meghalt gyerekeknek kirakják a képeiket meg ilyesmik.
Egy kis hiánypótlással folytatnám: az országgyűlési választások előtt megjelent az Index-en egy izgalmas cikk, ami azt hiszem az itteni olvasókat is érdekelheti, csak sajnos a rengeteg egyetemi dolgom miatt nem jutott időm, hogy beszámoljak róla. A lényeg, hogy az Index szervezett…..
Uf 2015.04.02 18:29:46
@Karinthy-paradoxon:
Ő csak arról beszél, hogy általánosságban jogos elvárás a biztonságos védőoltás és ennek ellenőrzése. Ebben igaza is van, de ettől még nincs feltétlenül igaza a felhozott sclerosis kapcsán annak a képviselőnek. Persze ki is hátrált ebből előtte.

JB előtte ezt mondja:
"Az oltásellenesség kapcsolatban: ebben nem értünk egyet Michele Rivasi képviselőnővel, akivel egyébként más területeken, például energetika politika területén kiválóan dolgozunk együtt. Én azt gondolom, hogy a megelőző oltások fontosak a népegészségügyi helyzet javítása érdekében. Itt ugyanakkor azt megint figyelembe kell venni, hogy, mint ahogy mindenhol, a gyógyszeriparban és egészségügyben is irdatlan pénzek mozognak, irdatlan pénzügyi érdekek állnak a háttérben. Ezért oda kell figyleni, hogy ezek a pénzügyi érdekek ne írják felül a biztonságot, mint mindeneket megelőző prioritásnak az elvét, az elővigyázatosság elvét."