Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szabolcs282

231 bejegyzést írt és 148 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
200 éve, 1821 márciusában lázadtak fel a görögök az oszmán uralom ellen. A szabadságharc világszerte a figyelem középpontjába állította Hellászt. Sikk lett szeretni mindent, ami görög...
Szabolcs282 2021.03.29 07:37:55
@apro_marosan_petergabor: a kritika jogos! Valóban szabadságharc volt, aminek nem szinonimája a forradalom.
Bármit is gondolunk a Mekiről, vitathatatlan, hogy a gasztronómia új formáját teremtette meg. A nyugati világban az amerikai gyorséttermek, a vasfüggöny mögött pedig a Nyugat szimbóluma lett...
Szabolcs282 2021.03.06 21:02:40
@Inimma: szerintem sokkal inkább az amerikaiakat, mint a McDonald's minősíti, hogy a 2000-es években egy film tudatosította bennük, hogy minden nap a McDonald's-ban enni egészségtelen.
A könyvbarátok jobban szeretik a papírt az algoritmusoknál – írják le a könyvpiac helyzetét a legfontosabb szereplők. Az online könyvesboltok térnyerése és az egyre több e-book ellenére a nyomtatott könyv él és virul. Még mindig sokszor annyit adnak el belőlük, mint az elektronikusokból. Ráadásul az…..
Akkor még senki nem sejtette… Hideg szél, eső és ködszitálás. Az írek mégis lazák és jó hangulatúak – tapasztaltam, amikor 2019 decemberében a nyugat-írországi városban jártam. Mindenki a nagy napra várt. Hónapokig tartó előkészületek után színes utcai programokkal és tűzijátékkal akarták…..
Columbo a tévétörténet egyik legismertebb alakja. 50 évvel a sorozat kezdete és két évtizeddel az utolsó epizódja után is szinte mindenki ismeri. Karakterét a kiváló forgatókönyvek és Peter Falk tehetsége teszik felejthetetlenné. Nem csak Columbonak van mindig egy kérdése. A nézőkben is sok minden…..
Szabolcs282 2020.12.27 07:37:31
@Keller Pál: ez szerintem vitatott, az igazolványról nem derül ki egyértelműen
Szabolcs282 2020.12.27 07:38:59
@bruticsello: A Berlin felett az égről tudtam láttam is. A Meghívás egy gyilkos vacsorára új nekem. Köszi a tippet, a tartalma alapján érdekes. Meg fogom nézni.
Az igazság a legélesebb fegyver a jelenünket meghatározó általános pesszimizmus ellen! – véli Hans Rosling. A ’Factfulness’, magyarul ’Tények’ címen megjelent kötet vezérgondolata szerint csak az tud egy szituációt helyesen megítélni és jó döntést hozni, aki ismeri a releváns tényeket. Ez azonban…..
Átalakultak az utazási szokások. A többség otthon marad. Aki utazik, az tengerparti all-inclusive szállodák helyett túravakáció vagy menedékház mellett dönt. A természet profitál, de sok idegenforgalomból élő ország gazdasága az összeomlás szélére került. ..
Szabolcs282 2020.11.29 06:14:56
@zsu80: az után voltunk, hogy megnyitották a határokat a turisták előtt. A bevétel pedig úgy kellett neki, mint egy falat kenyér...
Szabolcs282 2020.11.29 06:16:35
@santagepard: a nettel biztos egyszerűbb. Én utoljára a 90-es évek végén voltam bent a 2 múzeumban. Akkor hosszú utca sorbanállás volt.
Szabolcs282 2020.11.29 06:18:22
@masterpiece1: ez igaz. Bajorországban élek. Gyakran túrázunk. Az Alpok népszerű túraútvonalai hétvégente akár München belvárosa.
James Bond a modern kor ikonikonja. Karaktere 1953-ban született Ian Fleming (1908-1964) tollából. Az angol író a Reuters hírügynökségnél kezdte pályafutását. Később tőzsdeügynökként dolgozott. A II. világháború alatt a brit titkosszolgálat szerződtette. Az MI6-nél szerzett tapasztalatai ihlették…..
Szabolcs282 2020.11.10 20:51:17
@doggfather: köszi!
Biztonság, pontosság, gyorsaság – a japán vasút szinonimái. Több, mint egy közlekedési eszköz. A japánoké a világ legjobb vasúti infrastruktúrája. Technikai fejlettségük, innovációs képességük, precizitásuk szimbólumának tartják – joggal. Nem mindig volt így...
Szabolcs282 2020.10.14 13:59:57
@Renáta Kovács1: jogos észrevétel. köszi. az állítás csak a shinkanzenre igaz.
Az ’Unortodox’ világsikere után berlini életéről mesél Deborah Feldman. Első kötetében a New York-i szatmári közösséget mutatta be. Élete első 23 éve. 6 évvel ezelőtti menekülése után Berlinben kezdett új életet. Erről mesél új kötetében...
Negyven éve követték el a világháború utáni Itália történetének legvéresebb merényletét. 85 halott és 200 sebesült a szomorú mérlege az 1980. augusztus 2-án a bolognai főpályaudvaron elkövetett robbantásnak. A megbízókat máig nem ítélték el...
Mekkora része volt Mileva Marićnak férje, Albert Einstein tudományos munkájában? Milyen ember volt a zseniális tudós a magánéletben? – ezeket a kérdéseket feszegeti Marie Benedict Terrell dokuregénye. Nem túl hízelgő kép tár elénk minden idők egyik legnagyobb fizikusáról. A kötet regény, mert…..
Aligha van, aki sose kóstolta volna a Nutellát. De kevesen tudják, hogy kényszer szülte a csokis-mogyorókrém receptjét és nevét is. Sikerével 11 milliárd eurós bevételű világcéggé változtatta a Ferrero család Torino közeli cukrászdáját...
Szabolcs282 2020.05.26 17:35:42
@Dan da Man: köszi :) én is szeretem. utánozhatatlan az íze. a hasonló krémek a nyomába se érnek.
Japánban elvárás túlzásba vinni a munkát – mindenáron, tekintet nélkül az egészségre. A jelenség a nyugati társadalmakat is elérte. Orvosok és közgazdászok szemléletváltást sürgetnek...
A Föld népességének fele, 3 milliárd ember házi karanténba kényszerült. Jó részük a Netflix, az Amazon Prime & co. sorozatival múlatja, üti el az időt. A sorozatok többsége Amerikából jön. Azonban néhány regionális blockbuster esetében is sikerült a nemzetközi áttörés. Íme, a legkülönlegesebbek!..
Deborah Feldman (1986) a világ közepén, New Yorkban, egyszersmind teljes izolációban, a metropolisz Williamsburg nevű városrészében nőtt fel. Brooklynnak ezt a negyedét csak az East River és 2-3 kilométer választja el a lüktető Manhattantől. A 200.000 lakó fele ultraortodox zsidó. Párhuzamos…..
A spagetti, a pizza, a lasagne és az espresso mellett a legismertebb itáliai gasztrofogalom és egyben a legkedveltebb olasz édesség, nem csak Itáliában, de szerte a világon is.  ..
Szabolcs282 2020.04.04 07:37:42
@aadriennn: az én kreációm tojás nélküli!
Szabolcs282 2020.04.04 07:38:26
@Karolac: mármint az enyém?
Szabolcs282 2020.04.04 14:10:45
@Mitzi von Küche: köszi :)
Jól hangzó, a könyvpiacot forradalmasítani akaró ötlet. Ausztria egyik legsikeresebb kiadója egykori vezetőjének fejéből pattant ki. Hannes Steiner szerint a XXI. század legfontosabb könyves innovációja az egyéni kiadás (self publishing) és nem az e-book. Véget vetett a hagyományos kiadók…..
– a kérdés, amit az iskolások a leggyakrabban feltesznek a kötelező olvasmányokkal kapcsolatban. Sokat elárul az irodalomoktatás állapotáról. A konkrét esetben egy németországi iskola 9. osztályában a ’Tamás bátya kunyhója’ a szóban forgó regény. De a kérdés naponta hangzik el magyar iskolák…..
Jugoszlávia 1948-ben szakított a Szovjetunióval. Nemzetközi elszigetelődés fenyegete. Tito az antikolonialista mozgalom támogatásában látta a kitörési pontot. Az ebből kialakult "El nem kötelezett országok" mozgalmával Jugoszlávia a nemzetközi politikai élet fajsúlyos szereplője lett.   ..
Bologna vörös, tanult és pocakos - tartják az olaszok a közép-olasz egyetemi városról. A libreria.coop, egy könyváruház a város szívében jól szimbolizálja ezt a hármasságot...
„Rettenetesen nagy jelentősége van a kíváncsiságnak. Ha egy levéltárban ülök, a koszos iratokat forgatom és rábukkanhatok olyan dolgokra, amiket senki sem tud, csak én most, itt, fantasztikus érzem magam” – mesélte Ormos Mária egy interjúban. A ’14 és ’45 közötti történelem tudósa, a…..
Az olcsó repülés iránt érdeklődőknek ma már a bécsi alternatívát is érdemes szem előtt tartani. Honlapja szerint a schwechati reptéren csak tavaly nyáron megjelent Wizz Air 26 ország közel 40 városába indított, illetve indít majd járatokat, miközben a Lauda is feltámadt és több más diszkont…..
A Szent Jakab-utak behálózzák Európát. Teljes hosszuk 80 ezer kilométer! Mindegyikük az észak-nyugat-spanyolországi Santiago de Compostelába vezet. Homályos múltja nem árt a Caminó népszerűségének...
 A párizsi ’Shakespeare and Company’ több, mint könyvesbolt. Nélküle nem lehet megírni a XX. századi francia irodalom történetét.  ..