Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Chouwen

12 bejegyzést írt és 96 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Minden évben eljön az ideje, hogy néhány nagy kedvenc szögre akassza a csukát, és életében először alapozás nélkül töltse a nyarat. Sokuknak ez biztos megkönnyebbülés, de a szurkolóiknak csak az üresség marad. Nézzük, kik voltak a 2019-ben visszavonult játékosok közül a legnagyobb egyéniségek, akik…..
A halál és az adók mellett a japán vonatok pontosságát tartottuk az élet biztos pontjainak, ám a legfrissebb statisztikák utóbbit megcáfolják...
Nehéz (egyre nehezebb) elképzelni azokat az időket, amikor még levelezve tartotta a kapcsolatot az ember a külföldön élő családtagokkal, barátokkal, vagy hetente egyszer (jó esetben) telefonon beszélt velük, de nem túl hosszan, mert sokba került. Ma már rengeteg ingyenes applikáció segíti a…..
A Fuji arnyekaban Aranyhét 2016.05.11 08:21:56
Japanban 15 nemzeti unnep van egy evben, nehanyuk 1-2 napos csupan. A harom legfontosabb, az Ujev, az Aranyhet es az Obon...
A hong kongi Kowloon Walled City helyén ma már egy park áll, de húsz évvel ezelőtt még 40-50 ezren lakták a nagyjából 0.026 négyzetkilométeres területet. Ezzel a világ legnépesebb területének számított, ráadásul úgy, hogy mindenféle szakember vagy tervezés nélkül duzzadt…..
Dóczi Tamás A shunga (春画) - 'tavaszi kép' - effektíve masszív Edo-kori pornó. Egy mostani kiállítás Tokióban azonban a művészi oldalát próbálja megragadni a dolognak, az Eisei Bunko (永青文庫) múzeum ezzel nem kis feladatra vállalkozott. A kiállított művek ugyanis történelmi értékük mellett a mai…..
Chouwen 2015.12.09 13:36:55
@Huffnágel Pista: Ez a tavalyi nyugati média hype-meglovagolása. Nem fognak a japánok kihalni 囧
A keleti orvoslás princípiumai elsősorban Kínából erednek, és több száz év gyakorlata, kutatása eredményezte az olyan belső halmazok létrejöttét, mint amilyen az akár a Palota ékköve című sorozatból ismert koreai hagyományos orvoslás is. A globalizációnak köszönhetően mára a nyugati világban is…..
Chouwen 2015.10.19 11:03:48
Az itt elérhető - eng.tramedi-expo.or.kr/sub/03_03.jsp - eredeti, 1613-as kiadás teljes egészében kínaiul íródott, koreai jegyzetek nélkül. Arról lehet tudni valamit, mikor egészítették ki koreai magyarázatokkal?
myrtill@Japan visszatérés Tokyoba 2015.04.07 05:14:56
Vasárnap reggel tehát elindultunk a nahai reptérre. A meleg kellemes volt, de a páratartalom még mindig nagyon magas. Ragad a kezed, göndörödik a hajad, nem szárad meg a vizes ruhád, ha szabad levegőn szárítod. A meleget bírnám, de a páratartalmat nem. A Hanedára érkeztünk,…..
Bent ülünk az intézet közepes befogadóképességű tárgyalótermében, azt hiszem itt ül a modern törisek nagy része. A lekerekített, hosszú sötétbarna asztal körül foglaltak a székek, de a fal mellett végigrakott helyeken is akadnak hallgatók. Az asztalfőn rekedt hangját…..
Chouwen 2015.09.19 08:53:40
@matyko: Sok sikert akkor! Haha, januárban végeztem szerencsére!
Komoly válság alakult ki Japánban, azon egyszerű oknál fogva, hogy a jelek szerint az embereket egész egyszerűen nem érdekli a szex. A jelenségnek már neve is van: sekkusu shinai shokogun, azaz cölibátus szindróma. A probléma súlyosabb, mint elsőre hangzik. (fotó: pixabay.com /…..
CSÚNYAIRODALOM - A 干 kínai jelnek 17 különböző jelentése van, és a fordítóprogramok nem mindig a legelőnyösebbet ismerik. Egyaránt kifejezheti ugyanis a "tenni", a "szárítani" és a "baszni" igéket is. Íme néhány fantasztikus felirat Kínából, ahol nem sikerült eltalálni,…..
A Nemzetkozi Jeg-es Hofesztivalt hivatalosan januar 5-en nyitottak meg, de mar elotte is beengedtek a turistakat. Mi januar 2-an voltunk ott, az osszes epitmeny keszen allt, csupan nehany jeg szobron dolgoztak meg egy lezart teruleten. 1963 ota minden evben megrendezik Harbinban ezt a meltan…..
Minden rosszban van valami jó, mondhatnák a japánok is, hiszen a japán szigetcsoport alatt a földlemezek előszeretettel ütköznek, és a vulkáni aktivitás is elég nagy, ennek köszönhetően Japán a föld mélyéről feltörő termálvizek országa. Ezért, ha egészségügyi gondjaid…..
Úgy hangzik, mintha egy közepesen rossz horrorfilm címe lenne, és bár erről szó sincs, olyan nagyot mégsem tévedünk, hiszen a vidékről Pekingbe érkező kínai belső migránsok élete még a helyi fogalmak szerint is durva, Európából nézve pedig egészen elképesztően kemény. A…..
Chouwen 2015.02.05 16:36:37
@LaMettrie: valóban patkánytörzsről/patkányklánról van szó az elnevezés kapcsán (鼠族)a kínai 族 nemzetség/klán/törzs kifejezés számos társadalmi csoportosulás leírásakor használt fogalom, bővebben lásd: doufukuai.blogspot.com/2012/04/hangya-nemzetseg-es-meztelenul.html
A nagy pandavadászat (szegények nem bírták a meleget...) Jing'an(静安) Templom A világ tetején, a sörnyitóban jártunk A nagy izgalomra egy kis kínai fagyi, avagy jégkása mangószósszal leöntve (igazán fincsi) ..
Chouwen 2014.11.11 17:19:26
Kína - régen és ma Közbeszéd 2014.07.25 21:19:53
Ma, amennyiben külön jelzőt nem teszünk hozzá, a kínai nyelv alatt annak pallérozott, központilag bevezetett változatát, az ún. putonghuat értjük. Ennek alapja a mandarin - vagyis a hivatalnokok által használt nyelv - pekingi formája, azonban kellő megmunkáláson esett át, mire…..
Chouwen 2014.10.06 18:01:34
Érdekes módon 2000-es években az ország mindössze 50%-a (!) beszélte csak a putonghuát, ezt feltornázták 70 fölé az elmúlt pár évben, de a tavalyi pekingi becslések szerint még így is kb. 400 millió kínai nem beszéli a mandarint (www.bbc.com/news/world-asia-china-23975037), bár az tény hogy a komcsiknak sikerült jó pár nyelvjárást kipusztítva sarlóval-kalapáccsal lenyomták a köznyelvet a népen. Mondjuk a magam részéről nagyon ritkán találkozok olyanokkal, akik nem beszélnek putonghuát, bár azok többsége valami fogatlan zhejiang-i vámpír.
Mivel Japán igen messze van nekünk, én viszont elég sokat tudok róla, úgy döntöttem, hogy tartok egy kis tanítást nektek, hogy közelebb kerüljetek ehhez az izgalmas nemzethez. Japán (jelentése: A bukake és a szellemek földje.) egy olyan nemzet, ami a világ másik végében van, ha…..
Chouwen 2014.10.01 08:08:10
„Japán az ellentétek országa, ahol a hagyományos és a modern békésen megfér egymás mellett, sőt kiegészíti egymást” – szól minden ismeretterjesztő film bevezetése erről a távoli országról… és ez teljesen igaz. Először is három elképesztő dolgot szeretnék…..
Chouwen 2014.09.24 17:44:51
@Lordmotor: egy Tokyo-Kyoto shinkansen-nel 13-14.000 yen, kb. 30. 000 huf körüli.
Azt olvasom, hogy: A kínaiakkal történő kínai nyelvű beszélgetést nehezíti, hogy a mandarin nyelv nagyrészt kétszótagos szavakból áll. Minden szótag négy különböző hangsúlyt kaphat: magas, emelkedő, ereszkedő, ereszkedő-emelkedő, plusz lehet afféle hangsúlytalanul…..
Ma sajnos nem az év dolgozója cím felé tartok gőzerővel. Dacára annak, hogy igencsak korán lefeküdtem tegnap, most reggel sikerült fél 9 után nem sokkal magamhoz térnem, ami épp fél órával később van annál, mint ahogy dolgoznom kéne. Hát, ja, elég ciki, de előfordul…..
A 19-ével kezdődő héttől ismét elindulnak a vizsgák. Az osztályok méretétől függően 2-3 hétig tartanak majd. Általában három darabra szedtem őket, az egyetlen kivétel a turizmusos csoport, ők alig vannak, így ott mindössze két részre lett bontva a csoport. Ezúttal…..
ELŐZMÉNYEK:A kínai határviták - bevezetőA kínai határviták - Tibet, Kasmír és Ladakh   A Kínai Népköztársaság mai teljes szárazföldi területe - néhány, a gyakorlatban soha senki által nem birtokolt kies, lakatlan régiót leszámítva - a történelem során valamikor a…..
Az éttermek után a sörkertekről ír virágelvtárs, aki a kozmopolita nagyvárosok züllött lakóihoz hasonlóan maga is állandó látogatója ezen intézményeknek. Azt hiszem, ez sok dolgot megmagyaráz. ________________________________   Hogyan szórakoznak a kínaiak? - 2.…..
ELŐZMÉNYEK:A kínai határviták: bevezetőA kínai határviták: Tibet, Kasmír és LadakhA kínai határviták: az (ex)szovjet határ   Kína területi vitáinak manapság leginkább fókuszban lévő, a médiában gyakran figyelmet kapó pontjait a Kelet- és Dél-kínai-tengeri szigetek…..