Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bugart

0 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Szerbiába szakadt Hajdújárásról, a Szabadka-Horgosi borvidékről származik ez a kadarka, amelyet egy 1880-ban telepített ültetvényről készített Maurer Oszkár. A hátcímke szerint „Tudomásunk szerint a világ legidősebb kadarka szőlőültetvényének a termése a palackban…..
bugart 2013.05.29 12:55:32
@Türkménbasi: a 8 és 8 boltok egyikében vásroltam kb 2 hete - talán még maradt
Feindék nagy ráncfelvarrást végeztek, a közértek polcain nagy számban megtalálható palackjaikon. Feltűnő, de nem feltűnősködő, fiatalos és letisztult cimkékkel és csavarzárral vonják magukra a potenciális vásárlók figyelmét. A pincészet rögtön két változatát is…..
Néhány éve még a világ egyik legdivatosabb fajtája volt, de az utóbbi időben kicsit megkopott a népszerűsége, ennek ellenére világszerte szinte az összes fontosabb bortermelő országban termelik. Nekem pont ez az egyik legvonzóbb tulajdonsága, érdekes látni hogy egy fajta a…..
bugart 2012.11.27 00:17:58
@rszabi: sajna nem tudom de neten keresve találat akad
Gereg. Losonci Bálint szerint teljesen atipikus mátrai dűlő: kis túlzással mediterrán foltnak lehetne nevezni az amúgy hűvös Mátrában. Gyöngyöspatától északkeletre található, viszonylag nagy kiterjedésű, délnyugati tájolású, 220 és 340 méter közötti magasságú…..
bugart 2012.05.23 23:08:22
@e_easy: vegyél egyet
Ha egyszer cabernet franc sorozatba fog az ember, ezt a megállót előbb vagy utóbb mindenképpen útba kell, hogy ejtse. A fajta otthonának tekinthető Loire-völgyről van szó, illetve ennek is a középső fertályáról; itt találjuk Chinon, Bourgueil, Saint-Nicolas-de-Bourgueil és…..
bugart 2012.01.16 21:27:55
@Octopus: ténylegesen a hideg és melegkezelés is stabillá tehet borkat megfelelő idő alatt a 10 es kén kb arra jó hogy ráírhassuk: szulfitokat tartalmaz, vsz időnkét elvégzett zárt szűrések még a gyümölcsök megőrzését is engedik, de akkor mi a fenének ez a 10 es kén? én nem értem:)
Komoly adósságom ez a recept.Elég nehezek voltak nekem az utolsó hónapok, ezért is hirtelen felindulással húsvétkor elmentem Erdőbényére az Ábrahám pincéhez pihenni, beszélgetni, borozgatni, kikapcsolódni.Ha már ott voltam, főztem is néhány dolgot. Szerettem volna a bárányomat…..
Nemcsak az X-faktor, az év is régen elmúlt már, de mi folytatjuk rendületlenül. Ott tartottam legutóbb, hogy a tehetségkutató tanulságaiból kiindulva fel mertem tenni a kérdést: vajon tényleg az egyensúly vagy a harmónia a legfontosabb a borokban, mint azt sokan állítják? A…..
Idén lesz öt éve, hogy odisszeázni kezdtem, és nemcsak, hogy szívemhez nőtt ez a fajta, de úgy érzem, hogy a 2008-as és 2009-es évjárattal nagykorúvá vált. Látni vélek egy olaszrizling mikrouniverzumot, és jó jel, hogy egyre több borász veszi a fajtát elég komolyan ahhoz, hogy…..
bugart 2011.01.25 19:43:56
@csikos: inkább a b verzió
bugart 2011.01.25 20:01:38
@BZoltan: már egyzer beszélgettünk valami hasonlóról:)
kicsit én is helyesbítenék
fajélesztős (neutrális) beoltással
nem olyanok lesznek a borok amilyennek akarom őket (ízben semmiképen)
amiben igazad van hogy a szárazsági fokot
jobban közelítjük, de pl mégsem koppszárazok esetenként

mustot nem feltétlen azért ülepítek mert kicsontoznám a borokat hogy aztán mindenképp fajélesztőt használhassak
hanem olyan dolgokat távolítunk el amik nem igazán szükségesek az erjedéshez,
persze ez együtt jár azzal hogy hasznos dolgok is távoznak

ez nem jelenti az ülepítés elsőbbségét
csak általában szebbek így a borok
minden jót
bugart 2011.01.25 20:26:02
@BZoltan: az nem baj
de pl vannak ténykérdések
egy bor alkoholfokát nem lehet belőni fajélesztővel:)
A Művelt Alkoholista Bogaras borok 2011.01.12 08:00:00
Nem túl gyakran találkozom rhone-völgyi borokkal, amikor pedig mégis, mindig arra jutok, hogy gyakrabban kellene randevúznunk. Ezért is mentem el még tavaly október végén a Terroir Club kiváló kóstolójára, ahol Léon Barral, a Domaine de Villeneuve és a Domaine des Escaravailles…..
bugart 2011.01.12 22:31:19
@palack: kérlek válaszoljatok a peti69
felvetésére
kíváncsi lennék
bugart 2011.01.13 13:33:37
@palack: azt értem miről szól a bejegyzés
viszont petike kommentjének az implikátuma
hogy a gere kopar vagy kopár viszont
bőven nem éri meg e borokhoz képest
bugart 2011.01.13 14:27:58
@palack: a borok pontrendszerét valhogyan létrehozzátok
szóval mindig méricskéltek körtét alával
per def.
ez velejár

hát igen az ár- érték nem mindenkinek számít
és biz boroknál már lényegtelen
Ne tessék megijedni az alcímtől, nem hatolunk az intim szférába, szigorúan maradunk a bornál. Arról van szó csupán, hogy néhány fogalom ellentmondást nem tűrően rátelepszik a borvilágra, követésük nélkül akárki boristentagadó eretnekké, de minimum sült bolonddá válik,…..
bugart 2010.12.19 23:11:26
@BZoltan: kedves zoltán

kérlek ezt gondolt végig jobban
persze nem ismerjük egymást
de
1. a 2009 es év - alapfurmintommal megvártam a teljes érést (nem szeretek sem savat tompítani, igazán almasavbontós sem vagyok) és elszállt az alk: 15
főleg a száraz boraink mennek, ebből élek
sorry (legközelebb esetleg újvilágiasítok, esővíz, ozmózis,:) fene tudja hogyan mehetnék a furmint alkoholjával alacsonyabbra, főleg kiválóbb években, mint a 2009, a természetes félédes bor már már halott hegyalján- lassan lehet követik az édesek is:)
2. a természetesség nem természeteség határai nem egyértelműek és sosem tisztázhatók teljes filozófiai igénnyel per definitionem (egyébként nem kommunikálnánk/ beszélgetnénk az interneten - és a fogalmakat mi hozzuk létre
3. bizonyosan kevés bort kóstoltam még
azért igyekszem
s valahogy úgy látom 14 alk alatt pár éven belül a borok meghalnak
én hosszú távon (?) érlelhető bort akarok, főleg dűlős tételeimnél és nem vagyok ezzel egyedül hegyalján
pl 2007 furmint szt tamás is egy ilyen tétel
emlékeztetőül kb 23 mm - 15,1 alk
ha emlékezetem nem csal ennek a bornak 14,7 körül van alk ja és múlt hónapban kóstolva még sokat ígér a jövőre nézve
a tavaly kóstolt lőcse 2003 még nem volt túl a csúcson (pár bor már igen, de ezeket hagyjuk)
4. az érvemre válaszod vékony:
te is a term része vagy és folyamatosan beavatkozol (vagy a borászod szőlészed)
a határ hogy mi legitim és mi nem az
hosszabb eszmefuttatást kívánna.
a fajélesztők nem gonoszak éppúgy élőlények mint a szőlőhéjon található term. mikroflóra élesztői. szar szőlőből ők sem tudnak tökéletes bort készíteni, bár elfogadhatót igen - ez a techné része a dolognak - a lényeg a művészet e fölött áll, és kevesen értik keveseket érdekel- ez is igaz - bár vakkóstoláson vsz kevesen is tudnák kikóstolni a fajélesztettséget,
term. ettől ragaszkodhatunk hozzá, értékek célok, stb mentén, de ez nem igazán lényeges -már a spontán erjedéshez. a lényeg az értékrendünknek megfelelő, a tökéletességhez közelebb kerülő bor - aminek közhelyalapja a szőlő.
minden jót
bugart 2010.12.20 13:48:57
@pinotnoir_777: nyilván a mosel, rajna -
iszonyú savak kb ilyen évjáratom van most -
szépek a borok de lehet ihatatlanok a savak miatt - lehet e savak az alacsony alkoholok ellenére tartják e borokat évtizedekig

egyik boromat chablihoz hasonlították többen - vettem hát egyet (nem premier és gran kategóriákban) nekem kevés volt két nap után széthullot

pont ezért nem tetszenek attila borai sem nekem nem elég komplexek, kifejezők
uakkor
örülök hogy valaki így készít bort, bár
jónéhányunknak fogalma sincs róla hogy hogyan (már a pontos tech. folyamatábrákra gondolok) nem lettem okosabb attilával beszélgetve sem - a nagy titok:) uakkor a sokszínűség sztem érték - és vsz nincs egyetlen helyes út
e kis országban- tekintve szőlészeti sokszínűségét
bugart 2010.12.29 15:23:56
@ringsider: nem számolom az eltött napokat de asszen vagyok ott annyit:)
BorBoy Erdőbénye a Rádayban 2010.12.08 08:48:00
Ez itt reklám lenne, nem is ereszteném bő lére. A lényeg: a Bonvin borkereskedésben (Budapest, 9. ker., Ráday u. 23., bejárat a Mátyás utca felől) két erdőbényei borászat borait lehet kóstolni december 11-én délután 2-től este 8-ig. A reklámozás oka egyszerű: egyrészt…..
bugart 2010.12.09 21:26:06
@e_easy:
király de akkor az már nagyon régen még idő előtt lehetett:)
Még az ősz elején, Erdőbényén vettem a Hetedhét pásztortüzek fesztiválon. Ungváry Krisztián a frissen vásárolt, ám erősen leharcolt kúriája előtt, egy sörpadon mutatta be a borait. A 2009-es Vayi Cuvée-t együtt kóstoltam a 2008-assal, ami egy dinamó, de nekem az új évjárat…..
bugart 2010.12.07 18:18:09
Egerben szomorú év az idei. Ha a Gróf Buttler pontszámait kiiktatjuk az egyenletből, három pont alá süllyed az átlag. Kövér vígasz, hogy 2009 és 2006 konszenzusos aranyév volt. Az igencsak sokszínű borvidéki termék- és fajtapaletta lassú tisztulásának jeleként fogható föl,…..
bugart 2010.11.29 14:10:45
Amikor először olvastam Ungváry Krisztián évjárat-értékelését, azt gondoltam, bátor ember. A szőlészek, borászok, gazdák nyilván heroikus küzdelmet folytattak, hogy megmentsék az idei termést. Vagy legalább egy részét. És érthető, hogy ennyi munka után az eredményt…..
bugart 2010.11.26 16:18:41
@fiatalborivo: a borélesztők mikrobiológiája, növényvédőszerrezisztenciája azért jóval bonyolultabb ennél
ajánlom: borászati mikrobiológia (valamikor a 70 es években jelent meg)
nagyrészt ma is megerősített tudományos tézisekkel
hasznos érdekes
üdv
Megint a mi Józsink, a gasztrobloggerek, és más húsevők kedvence.Azt hiszem, lassan át kéne írni a dalt, hogy "Gedeon bácsi a nők bálványa", Józsira, igaz nem csak a nőké, lásd Horasz, Toma, meg p. az unokaöcsém, aki szintén szeret főzni és enni, és már felfedezte.A…..
Erdőbényén jártunk, s ha már így alakult, akkor meglátogattuk Homonna Attilát. Nem volt egyszerű megszervezni a találkozást, ha jól emlékszem tavaly óta legalább háromszor kaptam kosarat tőle – hol épp Amerikában járt, hol családi program miatt nem ért rá. Most is csak…..
bugart 2008.08.20 19:29:22
Ráértem, olvasgattam – legutóbb éppen sok-sok kommentet, mert azokból mindig tanul az ember: talál más nézőpontot, új ötletet, elbizakodottsága bírálatát, akármi hasznosat. Így tűnt fel a „cuccos” témaköre, jelentsen bármit is a szó. Óhatatlanul eszembe…..