Regisztráció Blogot indítok
Adatok
'n Quijote

35 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vannak a magyar internetnek olyan szegletei, ahová csak akkor megy az ember, ha mér eleve kurva szar napja van, mert már úgyis mindegy neki, nem oszt, nem szoroz egy 888-, Ripost- vagy éppen Pesti Srácok-írás. De amikor rálel egy olyan írásra, amit már megcáfoltak kommentben, a neten, MINDENÜTT, és…..
Figyelem! A blog elköltözött a http://newtonhiggs.wordpress.com címre. Kommentezni már csak ott lehet...
Ezt a kifejezést az azóta elhunyt Szőkefalvi-Nagy Béla professzor úrtól hallottam réges-régen egy funkcionálanalízis előadáson.  A jóindulat megragadása. Az én jóindulatomat sikerült is megragadnia: lelkesen bejártam az előadásaira, pedig…..
 (folytatás)Nézzük meg azért azt a házi feladatot közösen is!* Nyilván az a megoldás, hogy a tevét a lyuk síkjában össze kell nyomni, arra merőlegesen pedig meg kell nyújtani. Írjuk le ezt pontosabban!Az egyszerűség kedvéért maradjunk 4-dimenziós vektortérben. Legyen a…..
A Nature 1987. szeptemberi számában megjelent Ian Stewart egy cikke "The symplectic camel" címmel. A szimplektikus tevét nem ő találta ki, hanem Mihail Leonyidovics Gromov, mintegy két évvel azelőtt. Ian Stewartnak van egy matematikát népszerűsítő könyve magyarul is,…..
Vannak azok, csak rosszul keressük őket. A mágneses töltés fogalma az elektromos és mágneses jelenségek közti analógia alapján született. Ez alapján az analógia alapján logikusan várhatnánk az elektromos töltés mágneses megfelelőjét, de úgy tűnik, hogy a természet nem…..
A differenciálforma (más néven k-forma) egy differenciálható sokság minden pontjában az ottani érintőtéren értelmezett antiszimmetrikus multilineáris forma. Vagyis minden érintőtéren egy olyan függvény, ami k darab érintővektorhoz egy valós számot rendel úgy, hogy ha a vektorok…..
Az euklideszi terekben a távolság különbségből származtatható: a p és q pont távolságad(p, q) = |p - q|,ahol p - q egy vektor, és | ennek a vektornak az euklideszi normáját jelöli. A Riemann-terekben azonban a vektorok nem pontok különbségei, hanem az érintőnyaláb elemei, és…..
Az előző bejegyzésben láttuk, hogy az LXY Lie-deriválás értéke a p pontban egy olyan vektor, ami az X vektormezőnek (vagyis a rátóti legények sebességmezejének) a p ponton áthaladó φp integrálgörbéje mentén összehasonlítja az Y (a létra szabad ága irányába mutató)…..
Merthogy nemcsak libát loptak szegények, hanem létrát is vittek az erdőben. Keresztben. A legények egy folyamot képeznek a felületen, a létra pedig egy vektor, amit a folyam tol előre (ld. pushforward). A legények folyama egy φ : (R x M) → M : (t, p) → φt(p) …..
Neumann János 1935-ben Pascual Jordan-nal írt egy közös cikket1, ami lényegét tekintve arról szól, hogy az euklideszi terek legalapvetőbb összefüggése az úgynevezett paralelogramma azonosság. Ez egy elemi összefüggés a paralelogramma oldalhosszai és átlóhosszai között: az…..
'n Quijote 2009.01.18 09:17:05
A párhuzamosság fogalmával eddig két különböző értelemben találkoztunk. Az egyik a párhuzamosítható sokaságok, a másik pedig a párhuzamos eltolás (parallel transzport) fogalma volt. Az előbbi tisztán topológiai fogalom, az utóbbit pedig fibrált nyalábokon megadott konnexió…..
Nem üveggolyó, hanem konnexió. És igazából nem is távolság, hanem norma. Ugyanaz, amelyikről az előző bejegyzésben volt szó. Sőt tulajdonképpen nem is a normáról szeretnék beszélni, hanem a területről. Vagyis arról, hogy terület-fogalom van távolságfoglom nélkül is. És…..
Az előző bejegyzésben szereplő sebességmező,  vagyis egy forgó merev test adott pillanatbeli sebességmezeje egy Killing vektormező. Persze a Killing vektormezőnek nem ez a definíciója. Azt általában a Riemann-terek izometrikus folyamainak a…..
Egy forgó merev test minden nemnulla sebességű pontjának pillatatról pillanatra változik a sebességvektora. Mégis van értelme "változatlan forgás"-ról beszélni, olyan értelemben, hogy egy egyenletesen forgó merev testnek a tér adott pontján éppen ott lévő pontjának a…..
A sík forgatásai topológiailag egy körvonallal (S1) azonosak, ez nyilvánvaló. A körvonal minden pontja pedig egy egységnyi abszolút értékű komplex számnak felel meg, ráadásul ha a φ szögű forgatásnak az eiφ komplex számot feleltetem meg, akkor ez a megfeleltetés egy…..
Folytassuk rombolásunkat! Paul Dirac derékszíját már sikerült tönkretennünk a vastag gombostűkkel, most egy gumilabdát vágjunk félbe. Olyat keressünk, amit amúgy is két félgömbből ragasztottak össze, mert ezen szépen látszik a ragasztás nyoma, mint valami egyenlítő: itt…..
Kérjük kölcsön Paul Diractól a derékszíját, és tűzzük tele gombostűkkel jó sűrűn végig a középvonalán (belülről kívülre), úgy, hogy amikor a szíjat szépen kisimítva lefektetjük az asztalra, akkor a tűk mind szépen párhuzamosan álljanak egymással, függőlegesen…..
A sündisznótétel azt mondja, hogy S2 érintőnyalábjának nincs sehol sem eltűnő szelése. Magyarra lefordítva: a gömb felszínén nem lehet olyan folytonos vektormezőt megadni, ami sehol sem 0. Sündisznóra lefordítva: Az összegömbölyödött sündisznó valamelyik tüskéje mindig…..
Mint már említettem, az érintőnyaláb olyan vektornyaláb, amelynek a fibrumai a bázistér érintőterei. Ez önmagában persze még csak annyit mond, hogy a fibrumok  a bázistér dimenziószámával azonos dimenziójú vektorterek. De ez még nem a teljes definíciója az…..
Annak ellenére, hogy egy nyaláb trivializációja lényegében véve önkényes, egy ilyen önkényes trivializáció átmeneti függvényeit megvizsgálva meg tudjuk mondani, hogy a nyaláb triviális-e, vagy sem.Példaként nézzük a nemtriviális Möbius-szalagot illetve a triviális…..
De miért érdekes ez?Azért, mert szeretném elmagyarázni - de mindenekelőtt megérteni - a principális nyalábok lényegét. A definíciójukat természetesen el tudom mondani (már el is mondtam valahol), és azt is tudom, hogy miután megismertük őket, másféle nyalábok már szinte…..
Talán kicsit barátságosab lesz az  Elrettentő Példám (a továbbiakban: EP), ha elárulom, hogy mi köze van a Möbius-szalaghoz. Hát ez:                  Az EP nem más, mint az a nyaláb,…..
Vegyük a newtoni téridőt, vagyis az (E, T, Π,  X) fibrált nyalábot. Itt az E 4-dimenziós sima sokaság az események halmaza, vagyis a téridő, T (1-denziós sima sokaság) az időpontok halmaza, és Π az a függvény, amely minden eseményhez hozzárendeli a bekövetkeztének az…..