Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Danube Institute

3427 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem vitás: Kína már egy ideje rendszerszintű kihívója a világ országainak. Az EU inkább fenyegetésként, minthogy partnerként értelmezi, az USA pedig figyel: hová tart a nagy vetélytárs?..
Kazahsztán legnagyobb olajmezője, a Tengiz soha nem látott mennyiségű kőolajat termelt ki októberben eddig. Eközben az OPEC+ (Kőolaj Exportáló Országok Szervezete) Kazahsztánt, Irakot és Oroszországot a termelési kvótákat sorozatosan figyelmen kívül hagyó országoknak bélyegezte. A kőolajpiaci árakat…..
A nyugat-afrikai országban rendszeressé váltak az iszlamista fegyveres csoportok által a keresztény közösségekkel és a civil lakossággal szemben elkövetett erőszakos támadások és mészárlások. A hivatalos adatok szerint csak január óta több mint 6000 áldozata volt a hadsereg és az iszlamista erők…..
Ítéletet hozott Trevor Reed, az Amerikai Egyesült Államok volt tengerészgyalogosa ellen egy orosz bíróság. Az Ukrajnában önkéntes szolgálatot teljesítő, de az orosz álláspont szerint illegális zsoldosként tevékenykedő Reed 14 és fél év börtönbüntetést kapott, illetve az oroszok kérvényezték a…..
A válságok korában Magyarország egy sajátos álláspontot emelt zászlójára. Ez nem más, mint a konnektivitás, vagyis az „új hidegháború” egyik eredményeként létrejövő blokkosodó világnézettel való szembenállás. A magyar stratégia egyik legfontosabb eleme a Nyugat és a Kelet összekapcsolása. Ezen…..
A lázadó csoportok elutasították a több mint három éve tartó polgárháborúban a harctéri veszteségek és a disszidálások miatt küzdő mianmari junta békeajánlatát. A diktatúra 2021-es hatalomátvétele óta ez az első ilyen jellegű közeledés, de a tényleges fegyvernyugvás még messze van. ..
2024. októberének első napján az Egyesült Királyság utolsó szénerőműve is leállt. Az első ipari forradalom hazájában a szén, ez az egykor az egész világot hajtó erőforrás, többé már nem tartozik a „tűrt” források közé. Ebben az új helyzetben úgy látszik a földgáz és kifejezetten az LNG került…..
Nyolc millió fiatal fog először szavazni az amerikai elnökválasztáson. A választók mintegy harmadát kitevő 35 év alatti szavazókért mindkét párt harcol, és a felmérések szerint a gazdaság a legfontosabb prioritás számukra...
Az egy évvel korábbi október 7-i, megrázó Hamasz-támadás a Holokauszt óta a levéresebb, zsidók ellen elkövetett mészárlás volt Izrael modern kori történetében. A tragédiát követő sokk és a nyomában kitörő háború vége pedig egyelőre távolról sem látható...
Oroszország 25%-kal növeli védelmi kiadásait, amivel a katonai költségvetése minden eddiginél magasabb szintre emelkedik. Ez a döntés Vlagyimir Putyin eltökéltségét tükrözi, hogy folytassa az Ukrajnában zajló háborút, valamint fokozza a Nyugattal való szembenállást...
Norvégia határkerítés felállítását fontolgatja Oroszországgal közös határán. Norvég politikusok indoklása szerint Finnország kezdeményezését akarják követni, amely ezen kerítés felállításával akar gátat szabni az oroszok által előidézett migrációs válságnak...
A Hatalom Gyűrűi megjelenését követően parázs vitákat váltott J.R.R. Tolkien rajongói között, ezen év augusztus 29-étől pedig a második évad is kezdetét vette. Ez ismét komoly vihart kavart a kulturális térben és korántsem tekinthet fényes jövő elé. Különböző források ugyanis rohamosan csökkenő…..
Több év börtönre akarja ítélni Matteo Salvinit a palermói ügyészség, amiért még 2019-ben belügyminiszterként nem engedett kikötni egy migránsokat szállító hajót. A döntést több jobboldali politikus felháborítónak nevezte, szerintük ugyanis Salvini nem tett mást, mint védte országa határait. Nem az…..
Thaiföldön a monarchia jóváhagyta a házassági egyenjogúságról szóló törvényjavaslatot és ezzel az állam az első ország lett Délkelet-Ázsiában és a harmadik Ázsiában, amely elismeri az azonos neműek házasságát. Ezzel éles ellentétben áll Lengyelország, ahol az Emberi Jogok Európai Bírósága is…..
Az Egyesült Államok alelnökjelöltjeinek vitáját J.D Vance és Tim Walz között kiemelt figyelem övezte, mivel nagy volt rá az esély, hogy ez lesz az utolsó nyilvános megmérettetés a kampány hátralévő részében. A 90 perces program kiváló lehetőséget biztosított nekik, hogy saját elnökjelöltjük…..
A 2022 február 24-én kitört ukrajnai háborúban Belarusznak kulcsszerepe volt. Az orosz erők rendkívül gyorsan kerültek az ukrán főváros alá. Ez annak volt köszönhető, hogy Minszk engedélyezte Moszkvának, hogy csapatai Belarusz területéről induljanak el Kijev ellen. Mint ismeretes, a villámháború nem…..
A demokrata Tim Walz és a republikánus JD Vance kedden összecsapott egy alelnökjelölti vitán, amely meglepően civilizált volt az eddig heves retorikával és két merényletkísérlettel tarkított választási kampány véghajrájában. A riválisok a november 5-i elnökválasztás előtti utolsó vitán a…..
A világrend nem más, mint a nemzetközi gazdaság, nemzetközi politika, nemzetközi, kulturális kapcsolatok kooperatív és/vagy konfrontatív rendszere. Nemzetközi politikai konstrukció, meghatározott erőviszony-szerkezet és intézményrendszer. Ez az, ami meghatározza az országok egyéni politikáját. Ez…..
A vasárnap tartott parlamenti választásokon az Osztrák Szabadságpárt kapta a legtöbb szavazatot, ezzel Ausztria is bizonyítékát adta az elmúlt években Európa-szerte jobbra tolódott politikai tendenciáknak. Herbert Kickl, a párt vezetője „a történelem egy darabkája”-ként deklarálta pártja győzelmét,…..
Az izraeli hadsereg pénteken támadást mért, a libanoni síita terrorszervezet, a Hezbollah központi parancsnokságára, Bejrútban. A légicsapás célja a milícia vezetője, Haszan Naszrallah sejk likvidálása volt, az akció sikerességét pedig azóta mindkét fél elismerte. A robbanások hatalmas károkat…..
Az ukrajnai és a közel-keleti harcok árnyékában sok más térség ügyei háttérbe szorultak az utóbbi években. Az egyik ilyen éppen az Afrika Szarvának nevezett régió, ahol az elmúlt bő egy évben a feszültség egyre magasabb szintre került. Etiópia, Egyiptom, Szomália és Szomáliföld mind „stakeholder”-ek…..
Az Európai Unió megkezdte a tárgyalásokat Örményországgal a schengeni vízummentességről, amely megkönnyíti majd az örmény állampolgárok Európai Unióba történő beutazását. Ez nemcsak az utazási lehetőségeket bővítené, hanem szorosabb együttműködést is eredményezne az EU-val. A folyamat során az…..
Rómában a parlamenti képviselők jóváhagyták egy olyan bizottság létrehozását, amely törvényeket alkothat az erőszakos szexuális bűnelkövetők androgén blokkoló gyógyszerekkel való kezeléséről. A Képviselőház elfogadott egy indítványt, ami kimondja, hogy a kezelésnek közös megegyezésen kell alapulnia,…..
Cipruson, ahol évente több mint 300 napsütéses nap van, olyan tetőtéri rendszereket alkalmaznak, amelyek hasznosítják a nap energiáját; az ország minden más uniós tagállamot megelőzött a melegvizes napelemes rendszerek bevezetésében, becslések szerint a háztartások 93,5%-a használja ki az alternatív…..
Rebecca Cheptegei olimpiai futónő meggyilkolása újra felerősítette a kenyai nőgyilkosságok elleni erőteljesebb fellépést követelő felhívásokat. Az eset nemzetközi visszhangot váltott ki a médiában és rávilágított a kenyai nők helyzetének súlyosságára...