Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Liktor Katalin

33 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Az irodalom történetéből agyonhallgatással próbálják kitörölni. A politikai diktatúra a politikai vétkeket néha – kellő vezeklés után – megbocsájtja. A világlátás másságát azonban soha.”[1] – írta Jókai Anna A vádlott című regény Ajánlásában. Az elfelejtett, pontosabban kíméletlenül felejtésre…..
Katus Kovásza Kovászos Lángos 2020.02.04 10:29:22
Sziasztok! Olyan isteni lángost sütöttem ma este, hogy még mindig alig hiszem el! 400 gr liszt (bl55, kbl120 és rétesliszt)280 gr víz180 gr tk királylisztből készült kovászSóOlaj Fél óra autolízis után a tálban fakanállal dagasztottam, olajozott jénaiban pihent összesen 3 órát, ebben volt 2…..
 Na, ez az a téma, ami befejezhetetlen. Én csak ámulok-bámulok, hogy háziasszonyok és háziférjek milyen csodákat sütnek otthon kedvtelésből, a hivatásos, lelkes, és lelkiismeretes pékekről nem is beszélve. Ez egy olyan közösség, amely tagjának lenni megtisztelő érzés. Tényleg. Mert ezekben a…..
Kovászt készíteni, még ha körülményesnek tűnik is, nem nehéz mutatvány. Kellő lelkesedés és egy kis koncentráció szükségeltetik a megfelelő alapanyagok mellett. Amire szükségünk van: csírátlanított befőttesüveg (0,7 literes bőven elég), egy kanál, liszt, tiszta víz és egy mérleg. A liszt lehetőleg…..
Katus Kovásza Bűvös virág.... 2020.01.16 09:45:08
A kovászos kenyér valóban meghálálja a gondoskodást és a szeretetet. Meg az odafigyelést. A tegnapi nap során három kenyeret sütöttem: kettőt ajándékba, egyet magunknak. Közben dolgoztam, ügyeket intéztem, beteg gyereket ápoltam és ahogy telt az idő, egyre jobban szétesett a figyelmem. A kovász…..
Katus Kovásza Az alapanyagokról 2020.01.14 15:40:54
A kovásszal való munka egyik legfontosabb tényezője, a megfelelő alapanyag használata. Ennek kiválasztása alapos körültekintést igényel, és ebben rengeteg blogoldal és facebook-csoport nyújthat segítséget. Eleinte úgy gondoltam, hogy a boltok polcain kapható lisztek, és még nem is legolcsóbbak…..
Kedves kovászolni vágyó Barátom! Szeretettel üdvözöllek a blogoldalamon! Az itt található írások saját szerzemények, saját fotókkal és saját történetekkel, tapasztalatokkal igyekeznek Neked segítséget nyújtani az otthoni kovászolással kapcsolatban. Három gyermekes anyukaként fontosnak tartom,…..
Reményik Sándor: Karácsonykor   A szent estén majd eljövök ide. Álmaim szekerébe fogatok És szólok fantáziám táltosához: Hipp-hopp, ott legyek, ahol akarok, És álomhintón eljövök – ide. Itt minden fehér lesz, – fehér, s halott. Csak egy hang lesz a halott rengetegben: A zúgó patakok. És én…..
A hadüzenet és a román betörés - 1916 A Román Királyság 1881-től vonhatta központosított közigazgatás alá az addig egymástól elkülönült fejedelemségekben élő románokat.[1]..
Liktor Katalin 2019.12.15 11:19:20
@Louis Dioszegi: Nagyon köszönöm, kellemes olvasgatást kívánok továbbra is! :)
Az idei év is újdonságot hozott a Reményik-recepció történetében: Balázs Imre József és Urbán László közös munkájának gyümölcseképpen látott napvilágot Reményik Sándor korai írásainak gyűjteményes kiadása: Rianás. Kiadatlan versek és kisprózai írások. (Jaffa, Budapest, 2019.) Az író születésének…..
Adorjánné Weress Margit: Magyar szó Erdélyben – Visszaemlékezés II. (1916–1924). Az előszót írta, a szöveget gondozta és jegyzetekkel ellátta Liktor Katalin. 490 oldal, 32 szövegvégi képmelléklettel. Kemény táblás, 40 lej. Weress Margit visszaemlékezéseinek tavaly megjelent első kötetében…..
Berde Mária a mai napon 130 éve, 1889. február 5-én született Kackón. Értelmiségi család sarja, édesapja református lelkész volt. Nagyenyeden töltötte gyermek- és ifjú korát, később itt is tanított 1917-1920 között a Bethlen Kollégiumban magyar-német szakos tanárnőként. Írásaiban többször térnek…..
Adorjánné Weress Margit: Magyar szó Erdélyben. Visszaemlékezés Reményik Sándornak A műhelyből című, 1924-ben megjelent kötete egy olyan verset is tartalmaz (Azt mondják… a címe), amelynek címe alatt egy név van ajánlásul: „Weress Margitnak”. A versolvasó ilyen nagy időtávolból általában átsiklik az…..
  (A bejegyzés szövege megjelent: Tatainé Liktor Katalin: Reményik Sándor az első világháború éveiben és önkéntesi szolgálata. Selye János Egyetem Nemzetközi Doktorandusz Konferenciája (2016), Selye János Tanárképző Kara, Komárom, 2017, 700-710.) Reményik Sándor 1919-től egészsége megrendüléséig…..
  A trianoni békediktátum aláírásának 97. évfordulója alkalmából Reményik Sándor Pünkösdi királyok című versével emlékezzünk az első világháború után hazánkat ért igazságtalanságra. Ez számunkra már történelem, azonban nekünk feladatunk nem felejteni, és a jövőben is a magyar szó megtartásáért…..
A Kolozsvári Ünnepi Könyvhét keretei belül tarthattam meg "Hát ide figyeljen, Margit kedves" - Áprily Lajos és Weress Margit barátságáról című előadásomat a Minerva-ház Cs. Gyimesi Éva termében.  Alapvető forrásként Weress Margit kiadás előtt álló Magyar szó Erdélyben című önéletírása szolgált. A…..
Reményik Sándor: Mindennapi rózsáinkat...   Te így imádkozol: A mi mindennapi rózsáinkat Add meg minekünk ma. Add, hogy a kenyér mellett rózsa is legyen, S add, Istenem, hogy békében megéljünk Több rózsán és kevesebb kenyeren. Te így imádkozol, Megtoldva csendesen a Miatyánkot. És Jézus, a…..
                                                                                                                                                                                A férfi volt, ki mindig…..
  (Reményik mellszobra a kolozsvári evangélikus templom udvarán) Reményik Sándor 1941. október 24-én hunyt el Kolozsvárt. Halálának híre megrázta az erdélyi és magyarországi olvasó- és írótársadalmat. Az ezt megelőző évben a Pásztortűz különszámmal köszöntötte a már súlyosan beteg költőt…..
Egy lángot adok 1956 Erdélyben 2016.10.23 17:56:47
http://www.3szek.ro/load/cikk/96381/most_mar_az_sincs_hova_hazamenni_/beszelgetes_david_gyula_irodalomtortenesszel_otvenhatos_elitelttel/_otvenhat_erdelyben#.WAr-XeWI-eE.facebook 1956. október 23-ának forradalmi lángja Erdélyben is fellobogott. A kívánt reformokat és a szabadságot ugyan nem…..
http://www.mediaklikk.hu/video/tokeczki-es-takaro-tortenelem-es-irodalom-mindenkinek-irodalmi-baratsagok-es-kapcsolatok-petofi-arany-remenyik-aprily-2016-10-08-i-adas/…..
Kolozsvár földrajzi fekvése mindig is arra predesztinálta a települést, hogy kereskedelmi illetve politikai-kulturális központi funkciót töltsön be. Mint az a későbbiekben egyértelműen kiderül, ennek az elvárásnak eleget is tett. Földrajzi fekvését illetően az Erdélyi-középhegység és…..
             Reményik Sándor életműve kiemelkedő jelentőséggel bír az erdélyi magyar kisebbség számára. A két világháború közti kisebbségi léthelyzetben viselte az érzékeny lelkű költő az otthonmaradás nehéz keresztjét. Költészetét három nagy téma határozza meg: Isten, Erdély és a szerelem s e három…..
Reményik Sándor és Áprily Lajos barátsága a világégést követően, 1920-ban mélyült el, és vált a magyar irodalomtörténet egyik legőszintébb, legszebb költőbarátságává. Kettejük levelezésében nem tudjuk fel nem fedezni a hasonlóságot és a párhuzamot Arany János és Petőfi Sándor között kialakult…..
„Mi elmegyünk, de a lelkünk itt marad...” – A „Költözők” határátlépései Reményik Sándor életművében              Repatriálás. Ez a szó sokunkban kételyeket támaszt a jelentését illetően, mert repatriálni a szülőhazába történő visszatérést jelenti. Azonban az első világháborút követő zűrzavaros…..