Regisztráció Blogot indítok
Adatok
aki mást mond az hazudik (törölt)

0 bejegyzést írt és 640 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Subba Napod, heted, életed 2015.02.09 14:04:44
A kiscsirke vagy. És ezt a képet miért kellett :(((((((((..
aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.13 02:10:37
Thomas Jefferson, az Amerikai Egyesült Államok harmadik elnöke, és felesége, Martha Skelton 10 éven át boldog házasságban éltek, összesen hat gyermekük született. Amikor Martha súlyosan megbetegedett, férje megígérte neki, hogy az asszony halála esetén soha többé nem nősül…..
aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.10 00:37:05
@martineden: kepmutato, hipokrita, szemforgato hozzaallasod van
Elarulom, Sally jobban elt Jefferson mellett, mint egy atlag amerikai manapsag vagy akar akkoriban. Teljesen normalis dolog mas rasszokba tartozokkal viszonyt folytatni. Allatokkal (birka, kecske stb.) is lehet szexelni, ezt is elfogadom. Az kicsit meredek, hogy gyereket is csinalt neki, ez az en ertekrendembe nem fer bele, de szive joga, a sajat genallomanyat ugy szennyezi el mindenki, ahogy akarja.
Franciaorszagban szabad felverkent nem biztos, hogy sokaig elt volna, par evre ra jott a forradalom es neki valoszinuleg guillotine jutott volna. Gyanus kulfoldi.
Nem veletlenul maradt egyutt Jeffersonnal. Anyagilag es erzelmileg magasan ez volt a legjobb dontes.
Jefferson nem azert nem szabaditotta fel, mert egy "geci" volt, hanem mert igy maradhattak egyutt. Valoszinuleg azert kurogattak mindketten masokkal is, ezert is volt kerdeses Sally kolykeinek szarmazasa.
A kor erkolcsei szerint ez rendben volt, nincs jogunk itelkezni felettuk.
Az en szivemhez a regi romai csaladjog all kozel, pater familias, nem mindenki egyenjogu, azt ki kell erdemelni. A bigott kereszteny csaladmodell egy hanyatlo birodalom termeke volt.
aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.12 06:15:11
@martineden: "aljas ,tetu dolog ,ha egy ember a sajat gyereket hagyja rabszolganak" - nem, nem az, te semmit nem tudsz a rabszolgasagrol, en picit utanaolvastam ennek a kerdesnek evekkel ezelott, a rabszolgak nem egyseges csoport volt regen, egyik tortenelmi korban sem
csak az amerikai rabszolgasagra kiterve: jelentos reszuk nem is fekete, hanem feher volt
es a feher (ir) rabszolgaknak sokkal rosszabb volt a soruk, mint a fekete, afrikaiaknak
koszonhetoen a briteknek

szoval Sally ezerszer jobban elt akkor, mint egy atlagember
rabszolga statuszban volt? igen
ez kb olyan jogi kis nuansz, mint ha ma valaki egyutt el egy novel, aki nem a hazastarsa
kb. senkit nem erdekel ma ez a hazas-elettars megkulonboztetes, csak az allamot bizonyos esetekben meg a bigott keresztenyeket
ugyanigy a gyerekek jogallasa... ha rabszolganak szulettek a korabeli jog szerint, de gazdagon elhettek Jefferson jovoltabol, akkor kit erdekel, hogy felszabaditotta-e oket

Jeffersont sem erdekelte, hogy a no szabad legyen, a no sem akart szabad lenni, mert akkor szet kellett volna valniuk

probalsz mai erkolcsi normak alapjan iteletet mondani. ami roppant alszent

a luxus korulmenyek kozott elo rabszolgaknal sok millio megalazobb es embertelenebb dolog van a vilagon

ma mar nemhogy a rabszolganak adas nem merulhet fel, de mar a gyereke elismerese sem a ferfi dolga, az anya nevezheti meg a nyugati jogrendszerekben az apat, akit a birosag be is jegyez
szoval ma meg mar atestunk a lo tuloldalara, hogy a ferfi, meg ha nem is biologiai apa, akkor is apanak nevezheto
es ez alol mar nincs kibuvo, nem lehet ellenbizonyitas
ez mennyivel jobb?
aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.13 01:26:44
@martineden: azt latom, hogy a muveltsegemet probalod pocskondiazni, de veletlenul az Uncle Tom's cabin-t olvastam, kedves kis meghato abolicionista propaganda. A rabszolgasagrol azert ne egy propaganda konyv alapjan tajekozodjon mar egy igenyes ember. Legbolkapott mese.
Torteneszek mosolyognak rajta, de persze ettol meg latlelet egy korszakrol. Nem a tortenet, mert az szintisztan a fantazia termeke, sokkal inkabb az abolicionizmus tortenetehez tartozik a mu propaganda jellege miatt. Latlelet a kor propagandajarol.

Egy rabszolga agyas es gyerekeinek jovoje ezerfelekeppen biztosithato. Vegrendeletileg felszabadithato, rendelkezhetsz vagyon elkuloniteserol, akarmi jatszik.
Elarulom, ma a devizahitelek es jelzalog hitelek koraban ha egy csaladfo, kereso, eltarto meghal, akkor bizony a csaladja sokkal szarabb helyzetbe kerulhet, mint anno egy rabszolga, akit normalisan tartottak, csaladtagjent kezeltek. Egy angliai au-pair vagy egy ameriaki illegalis bevandorlo eletkorulmenyei es kilatasai se jobbak. Ami Sally-t illeti, szerintem jobban elt, utodai jobban eltek, mint a korszakban az emberek 99%-a. A statusa egy kerdes mai szemmel, akkori szemmel nem volt kerdes, hogy ez igy helyes. Mindent elarul, hogy nem akart Franciaorszagban szabadon elni, hanem Jeffersonnal maradt.
A rabszolgasagot hiaba probalod mai szemmel megitelni, elhomalyositanak az erzelmeid. Ne itelkezz regi korok emberei felett mai szemforgato, hipokrita, kepzelt erkolcsi magaslatrol.
Mellesleg a polgarhaborunak_NEM_a rabszolga kerdes volt az oka, de ez mar mas tema (adok, vamok, merkantilista politika, eszaki tokes ipar protekcionista vedelme...). Lincoln nem akarta felszabaditani a rabszolgakat, csak ugy alakult, mert az unio erdeke ezt kivanta, hogy tonkretegyek a konfoderacio gazdasagat.
Rogán Antal minden illegális határátlépőt bezárna, és ezért az előírások módosítását helyezte kilátásba. A jogszabályok azonban most is lehetővé teszik azt, amit a Fidesz frakcióvezetője követel. Sajtótájékoztatót tartott tegnap bevándorlásügyben Rogán Antal. A…..
Senki sem szeretne beteg lenni, ezért nem vesszük jó néven, amikor régen látott influenzás ismerősünk hatalmas cuppanós puszival ugrik a nyakunkba találkozásunk örömére, és inkább elkerüljük zsebkendőbe trombitáló, köhécselő embertársainkat. Vannak azonban néhányan, akik…..
aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.13 00:55:41
@Krumpli Bogart: Hitler "gyogyszerei" tipikusan nem egy hipochonder gyogyszerei, hanem egy tulhajszolt menedzser serkentoi. Akkoriban a kokain teljesen hetkoznapi gyogyszertarban elerheto szer volt. A kis osztrak valoban beteg volt, Parkinson-korban szenvedett, szoval szerintem kozel se illik ra a tipikus hipochonder leiras.
Valamint vegetarianus volt, szerette az allatokat es a gyerekeket, ami maris egy nagyon rossz jel. Az ilyenek mind veszelyesek.
Ma folytatódik Dóri angliai története (a kezdetekről ebben a posztban olvashattok, szerintem érdemes a mai előtt elolvasni annak, aki anno nem tette, vagy elfelejtette már), melyből megtudjuk, nehéz kenyér az au pairé, lesz benne egy, az angol humort idéző kutyás kaland, és az is…..
aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.11 00:19:00
@Mirjam2: nem rasszista, realista
Nezz korul a vilagban, Braziliatol Izraelig, Thaifoldtol Singapore-ig mindenutt igy megy. Nem en talaltam ki, nem en hoztam ezeket a szabalyokat. Cseledekre szukseg van, a bereik piaci alapon kalkulalodnak. Most rugjanak ki minden cseledet a vilagon, mert egyes nyugatiaknak faj a tarsadalmi egyenlotlenseg? Furdovizzel ontenenk ki a gyereket.
Elnezest, ha valakinek megsertettem az erzekenyseget.
A muszlimok kozt tapasztaltam a legkevesbe a rasszizmust, hisz iszlamban mind testverek. Az, hogy egy szaudi lenezi a pakit vagy bangladeshit, az dontoen az allampolgarsag es az altala vegzett munka miatt van.
Azt is el kell ismerni, hogy feher ember se mind egyenrangu. Ha valaki amerikai allampolgarnak szuletik az automatikusan jobb elbiralast kap mint egy roman. Most itt nem az orszaguk fejlettsegere gondolok es az ebbol eredo boldogulasbeli elonyokre. Hanem ha meghallja, hogy amerikai vagy roman a tarsasagbeli, akkor mashogy allsz hozza mondjuk egy francia vagy brit.

Ami egy filippinonak vagy pakinak karrier, az nem biztos, hogy egy magyarnak jo vonal. Heti 60 font meg Mo-on se sok. Szerintem pont egy olyan gazdag orszagba, mint UK erdemes piaci alapon elhelyezkedni, nem a rangletra aljara. Es ehhez Mo-on is lehet szakmat szerezni, nyelvet tanulni, egy pakinak vagy filippinonak erre esetleg nincs eselye otthon, de egy magyar azert ha otthon nem keruli az iskolat, akkor osszeszedhet egy rendes szakmat, amivel mar van eselye egy minimalberes vagy jobb allasra nyugatabbra is. Mert az au-pair az sajnos nem ilyen. Akar egy buszos jogsi is megvaltas lehet vagy egy normalisabb szakma. De ha mas nem, betegapolas, tescos munka... Mert az legalabb munkaviszony es nem alamizsna.
En sose tartanek egy filippinat se lakokocsiban es nem zavarnek szobarol szobara. Ez mutatja, hogy milyen szinten kezelik egymast es magukat az emberek rassztol fuggetlenul. De a vilag legszegenyebb orszagaibol erkezok ezt elviselik, mert ilyen a vilag rendje. Egy magyar, aki egy vilagszinten szerenyen gazdag orszagbol jon, miert viseli el? Ebbol mihamarabb ki kell lepni, rendes munkat talalni. Szakma, nyelvtudas. Es ezek joreszt mar indulas elott megszerezhetoek, mert Mo-on emlekeim szerint azert meg van valaki oktatasi rendszer.

@benedek012: igen, a csokolade az kutyaknak mergezo, ahogy a kave es sok mas emberi elvezeti cikk. Minimum a hasmenes, de ki is mulhat az allat.
Biztos ki akartak nyirni szegeny allatot, csak patkanymereg nem volt keznel...

@Herr Géza: igazad van, en egy nagyon buta, primitiv ember vagyok, aljanep es moslekzabalo, genetikailag alattvalo :)

@bystander: ez csaladtol is fugg, nyilvan nem mindenhol jar auto egy au-pair allashoz, sot, jellemzoen nem
Tipikusan szerintem 60-80 fontert egy teljes munkaidos munka, sot kimeritobb is lehet. Egy normalis munkaviszonnyal azert tobbre megy az ember.
aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.12 08:49:43
@bystander: nem tudtam mikor ment ki a posztolo

nekem rengeteg ismerosom volt au-pair Angliaban, a csatlakozas elott is, akkor allitolag sokkal jobb volt, tenyleg adtak szabadidot, fizettek a nyelviskolat
akik a csatlakozas utan mentek, azoktol csak azt hallottam, hogy romlik a helyzet, nyilvan sok az au-pair-nek jelentkezo roman, bolgar is mostmar
a ketezres evek vege fele mar nem is fizettek egy ismeros lany nyelviskolajat, cserebe a ket gyerek, a hazimunka, takaritas, iskolaba, ovodaba cipeles elvitte minden idejet

neki felszabadulas volt az, hogy vegre mast dolgozhatott, rendes munkaviszonyban
mert ott tenyleg angolok kozt lehetett, nem egy ket kisgyerekkel, akiktol aztan sose tanult meg angolul

szoval az au-pair munka lehet kemeny is, rengeteg mulik a csaladon
az au-pair-kedesben heti 60 fonttal mi a perspektiva? ingyen szallas a box roomban
tudom, minimalberes, raktaros, felszolgalo allasok se jobbak
jo szakma nelkul a taplaleklanc aljara kerulnek, az meg sehol a vilagon nem nagy business
Ha azt hittük, hogy a Sports Illustrated fürdőruha kiadványa nem lehet már szexisebb, akkor nagyot tévedtünk, hiszen idén meglepőt húztak a kiadvány szerkesztői, hiszen szerepel benne a plusz size modell Ashley Graham is. Minden év elején komoly várakozás előzi meg az amerikai…..
aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.12 08:19:50
@Darw: ezzel a novel csak az a baj, hogy kover

A posztban irtak: "idén meglepőt húztak a kiadvány szerkesztői" - miert meglepo, hogy amikor a plus size a legtrendibb dolog a piacon, akkor kover nokkel keszitenek fotokat.

Kover, aki szerint ez a normalis, azzal baj van. Lehet, hogy atlagos ma mar, de ez is csak azt mutatja, hogy az elhizas mennyire elterjedt. Az egeszseges, idealis, normalis az ennel sokkal vekonyabb.
Mivel tegnap egy másik előadásra utaztam a Merkel-Obama sajtótájékoztató közvetítésének idején, így kénytelen vagyok a hivatalos leiratra támaszkodni. Érdemes ilyenkor az újságcikkek, kommentárok mellett az eredetileg tényleg elhangzottakat is elolvasni - nem mindig fedik…..
aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.12 05:38:13
@Spidy (KI): "te azt szeretnéd, hogy a Nato, (beleértve Magyarországot is), kezdjen háborút Ukrajna mellett." - ha nem vetted volna eszre mar haboru van, orosz egysegek harcolnak ott, orosz tankok, orosz raketa lotte le a malaj gepet

en nem akarok haborut, Hitler akart haborut, ma meg Putyin akar
a haboru megtalal, hiaba dugod a fejed a homokba
nem lerohanni kell Oroszorszagot, hanem megelozni a haborut, persze ez mar nem sikerult
de az Atlanti oceanig nem hatralhat a nyugat...

Hitler etvagyat sem elegitette ki Csehszlovakia, Putleret se fogja Ukrajna es Moldova

"Azaz te (vagy a gyereked, ha van) szeretnél menni a háborúba, minimális kiképzéssel, az oroszok ellen. Hitler is ezt csinálta, neki sem sikerült, de te mégis mellette érvelsz. Biztos, hogy átgondoltad?" - Putyin az uj Hitler, csak azert, mert orosz nemzetisegu, nem kell ot felmenteni a viselkedese alol
jelenleg Putyin az agresszor, Europa meg a puhapocs

"Kell Magyarországnak / neked egy Oroszország elleni újabb háború? Nem volt elég tanulságos a történelem?" - nem kell haboru, de Oroszorszag akar haborut, nem Magyarorszag
mi akarmennyire nem akarjuk, Oroszorszag 20 even belul ujra bekebelezi a Baltikumot es Kelet-Europat.
bircahang Szovjet mesterlövész 2015.02.10 07:07:00
Az egykor méltán híres szovjet színészóriás, Klim Vosztokogorszkij, akinek máig emékezetesek alakításai, többek között amikor bátor kazah sztahanovistát játszott, aki szembeszállt a korrupt tsz-elnökkel, ezúttal filmet rendezett Kajlov, dupla bíborszívű sarlókalapács díjas…..
aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.12 03:05:49
Az oroszok is csinaljak a maguk propagandajat, ma Kolcsakrol, regen meg a voros katonakrol. Akiknek a valos tetteik azert eleg tavol alltak attol, amit pl. a Баллада о солдате bemutat.
De szuletnek nagy sikeru es eleg latvanyos orosz filmek az afganisztani haborurol is, az oroszokat hoskent beallitva, raadasul a megtortent esemenyeket is durvan eltorzitva mutatja be pl. a 9 рота.
Aztan a Тихая застава, ami kicsit kesobb jatszodik, de ugyanugy a gonosz muszlimok az ellensegek benne, a csillogo szemu orosz katona, sot a gyilkologep specnazos is menti a csecsemoket :)
En megis szivesen neztem oket, mert erdekes az orosz gondolkodast, kozelmultrol alkotott kepet, propagandat is latni es egyszer nezheto akciofilmkent megalljak a helyuket.

Haboruban, buncselekmenyek elkoveteseben egy gyerek sokszor kegyetlenebb, mint a felnottek. Nincsenek gatlasaik. Az elsutobillentyut pedig a 10 eves majnem olyan jol tudja meghuzni, mint egy 40 eves ember.
Akit vallasi fanatikusok nevelnek terroristava, az 10 evesen is gyilkologep lesz.
Chris Kyle egy kereszteny agymosott (a fegyverek iranti vonzalma szerintem nem elitelendo, az egy normalis dolog, a kereszteny agymosottsaga annal veszelyesebb), aki katonakent szolgalt, ezert olt is, ha vallaskarosult is volt, az amerikai hadsereg szolgalati szabalyzata kototte a kezet.
A gyerekek vallasos orultek kezei kozott ilyenek lesznek:

m.youtube.com/watch?v=k4jg3QOxPTY

m.youtube.com/watch?v=k4jg3QOxPTY

Roviden: van jo film es rossz film. A propaganda az egy masik kerdes, attol, hogy egy film szintiszta, undorito csillagos-savos vagy szovjet partizanos propaganda, meg lehet jo, sot klasszis.

"Klim Vosztokogorszkij" pedig egy nagyon nagy rendezo lett igy vensegere.
Cecilia Westbrooknak egyszer csak becsillant az agyába, ha van geci (höhö) alapú konyha, miért nincsen sunaszaftos is? Erre fogta a fakalánt, megkapírta vele a hüvelyfalát, azt belemártotta a tejbe és várt. És mivel a punában csomóféle bakrétiumok is vannak, ezek elkezdték…..
aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.12 01:29:41
@hummertime: az a durva, hogy Magyarorszagon elnek ferfiak, akik szerint az ilyen nok tenyleg szepek, kivanatosak, mert "van rajtuk mit fogni", "nem zorog a csontjuk". Cserebe persze az ilyen nok is ugy gondoljak, hogy "a ferfi 100 kilonal kezdodik".
Borzalmas.
Csendélet egy osztrák hütte teraszán (Fotó: Wiesenhofer/ Österreich Werbung) Mivel a síeléshez legalább annyira hozzátartozik a hüttézés, mint maga a csúszás, összegyűjtöttük Európa öt legérdekesebb hegyi menedékházát a legrégebbitől a legnagyobbon át a legszédítőbb…..
aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.11 09:49:38
Állandóan visszatérő kérdés ez, mi több, elég nagy viták tárgya akár itt a blogon is, szóval gondoltam, nem baj, ha megosztok itt egy, a kérdéssel foglalkozó elemzést, amibe a napokba futottam bele. Emellett jöjjön még egy iskola, ahol 60 nyelven beszélnek, és egy jópofa videó…..
aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.11 08:34:40
@Philosoraptor: En nem szeretnek Mo-on elni, mert alacsonyak a berek es iszonyatosan magasak a kozterhek. Csak pozitiv hatasat latom a kivandorlasnak, szabad munkavallalasnak. A magyarok sokkal elfogadobbak, nyitottabbak lettek, miota minden csaladbol, ismerosi korbol dolgozik kulfoldon par ember. A munkavallalas es letelepedes szabadsagaval elni szamomra nagyon pozitiv dolog. Tobb szabadsag mindig jobb, mint a kevesebb :) Ha Mo-on eppem kevesebb a szabadsag vagy rosszabbak a feltetelek, akkor no a kukfoldre tavozok szama. Tiszta dolog. Egyeni szempontbol egyertelmuen pozitiv.
aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.11 08:34:40
@Dragonlady (now in Thailand): de miert is kellene native szinten beszelnie mindenkinek angolul? Plane Angliaban :) Ez nagyon nem multikulti hozzaallas :P El fognak boldogulni, ha az egesz tarsadalom ilyen iranyba mozdul el, foleg hogy a tarsadalom, kisebb kozossegek sem tartjak be ezt a fele-fele aranyt. Tovabb no majd a nyelvi tolerancia. Angolul meg akar meg is tanulhat a gyerek Angliaban felnove, de mas tantargyakbol eselytelen, hogy Angliaban suru iskolavaltogatassal ertekelheto tudast szedjen ossze. Persze a csadoros kislanyok mar azaltal is nyertesek lettek, hogy egy joleti tarsadalomban elhetnek es nem egy eszak-wazirisztani falu sarkunyhojaban szovik a kelengyejuket.
aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.11 09:14:03
@Dragonlady (now in Thailand): ja, a 10% angol az lehet hogy nem orul az iskolaban tapasztalhato aranyoknak, de hat a multikulti nem is arrol szol, hogy mindenkinek jo legyen, hanem hogy elsosorban az allamnak jo legyen, a bevandorloknak megfeleljen es kozos nevezot talaljunk, ami altal meg eppen nem esunk egymas torkanak. A befogado tarsadalom meg atalakul. Az angol nyelv (es dialektusai) sem hangzott mindig ugy, ahogy azt ma ismerjuk. A nyelveszek majd irnak roluk okos tanulmanyokat.
A multikulti helyett valaszthattak volna az asszimilaciot is, de azt ilyen szabadsag, decentralizacio mellett lehetetlen mar megvalositani. Ahhoz kozpontilag kellene rendelkezni arrol, hogy egy iskolaban, osztalyban hany bevandorlo lehet. Ezt a tobbseg es a bevandorlo kisebbseg is elviselhetetlen kenyszerkent, roghoz koteskent elne meg.
Nem biztos, hogy ott érzed magad otthon, ahol a hazád van – szól Manó mai írásának egyik mondata, amivel a magam részéről csak egyetérteni tudok. Már többször is írt a blogra Németországból (itt, itt és itt olvasható el), ahol egy idősotthonban dolgozik, ma kiderül, milyen…..
Ha véletlenül azt fogadtad meg idénre, hogy több igazi könyvet fogsz olvasni, akkor hasznos lehet Leo Babauta - állítása szerint "csodálatosan rövid" - listája arról, hogy hogyan tudsz erre több időt szakítani. 1. Hozd létre te a kiváltó okot!Tudod mi az a pavlovi reflex? Na,…..
aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.10 06:03:47
Nyugaton az olvasas nem kotelesseg. Svedorszagban meg hagyomanyos irodalom tanora sincs. Nincs kotelezo irodalom, igy nincs gyomorideg, hogy minden nyari szunetben el kell olvasni tobb ezer oldalt. Az irodalom oktatas a legfeleslegesebb dolgok koze tartozik az eletben. En kotelessegtudoan mindent elolvastam gyerekkent, gimiben. Majd egyetemen mar szelektalni kellett, mert nincs olyan ember, aki mindent meg tud tanulni. Es ez a szelektalas idegesse tett. Mert mi van, ha megis azt a tetelt huzom, amit csak egyszer olvastam el?
Szoval sulyozni kellene megtanulni, megtanitani. Valasztani, de nem eloirni az olvasast. Plane nem szepirodalom olvasasat. Tenyleg semmi haszna. Lazan kellene venni, hogy az irodalom az elmeny es valasztott idotoltes legyen, ne egy tantargy.
Bezzeg jogi, penzugyi szoveget keptelenek olvasni, ertelmezni emberek. Picit pedig fontosabb, mint megtanulni kivulrol heti ot magyar verset, amit az eletben semmire se fogsz tudni hasznalni.
En kituno tanulo voltam, nekem megsem jelent semmit a szepirodalom. Kulfoldre koltozve megtapasztaltam, hogy a hajamra kenhetem a magyar irodalmi muveltsegemet. Es sehol a vilagon nem fontos az irodalom. Aki akarja, az olvassa, valaszthato, de nem kotelezo valasztani se.
Igy viszont aki olvassa, az elvezi. Aki nem olvas szepirodalmat, arra se kopkodnek (ellentetben Magyarorszaggal).
Amiket Babauta olvasott vagy tervez olvasni, azt en mind olvastam. Magyarorszagon megemelik ezert a kalapjukat a sznobok, kulfoldon abszolut nem erdekli az embereket, hogy a masik polgar miket olvasott. Es utobbi a normalis szerintem.
aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.11 07:59:11
@Hujber Tünde: "Talán az a baj a világgal, hogy nem fontos az irodalom" - az a baj, hogy tul fontos az irodalom es meg olyanok is fontosnak allitjak be, akik maguk nem olvasnak szepirodalmat. Mert aki bevallja, hogy neki nem kulonosebben fontos, arra lenezoen tekintenek, foleg Magyarorszagon. Olyan emberek is, akik nalam kevesbe olvasottak. En ismeretsegi koromben olvasott embernek szamitok, plane kulfoldon... Megis ki merem mondani, hogy vannak lenyegesebb dolgok, mint a szepirodalom.
Haszna valojaban nincs, erteket egy kozmegegyezes adja, hogy ertekes. Shakespeare koranak ponyva szerzoje volt, ma meg hype ovezi. A tobbseg nincs azzal tisztaban, hogy a kora ujkori szappanoperak megfeleloje a Romeo es Julia es a tobbi drama.
A Nyugat folyoirat egy marginalis, kis peldanyszamu lap volt, szerzoi koruk celebjei, ma elhitetik a gyerekekkel, hogy mekkora fontos arcok. Szerencsere a csaladom osei kapcsolatban alltak sok ilyen magyar iroval, koltovel, zeneszerzovel... Hat finoman szolva is ugyeskedo, lusta, link alakoknak irtak le oket, akikkel jo volt azert nega egyutt logni, ok voltak a kor zullott rocksztarjai. Amolyan mai celebek szintjen leteztek, akiket ma tisztelet ovez es a ded es uknagyapaim pertuban voltak veluk. Igy nekem ok inkabb link ismerosokkent irtak le oket. Bennem ezert sincs illuzio es patosz.

"a jogi, pénzügyi szövegek EXTRÉM módon túlkomplikáltak - de ez senki szerint sem baj, hiszen egyszerűen "csak" meg kellene tanulnunk értelmezni őket" - igen, ennyi a problema, hogy az emberek nem tanulhak meg ertelmezni a hasznos szovegeket, csak szepirodalmat olvasnak parancsszora 8+4(+5) even at. Aztan csodalkoznak, hogy az elet nem olyan. A jogi nyelv logikus, kovetkezetes, szerintem nem tulbonyolitott. A magyar jogi szovegeknek persze limitalt a hasznossaga, jo lenne egybol angolul olvastatni azokat.
Pazarlas, eroforrasok, ido elfecserlese nem az eletre keszulni. A magyar oktatasi rendszer ebben bunos fokeppen. Elhitetik, hogy olyan dolgok fontosak, amik valojaban nem azok. Valasztani, sulyozni, sorrendet felallitani nem tanitanak meg, csak egy sznob standardnek megfelelni. Felreertes ne essek, a szepirodalomnak is megvan a helye, de tul van lihegve. Arra kellene megtanitani a gyereket, hogy valasztani tudjon Dosztojevszkij es a Baratok kozt kozott, nem arra, hogy a jogi es penzugyi szovegek azok a szepirodalomhoz kepest alacsonyabbrenduek.

"a memorizálással az agyunkat is edzésben tartjuk." - Igen, ha ezt igy oszinten elmondana egy irodalomtanar a diakjainak egy magyar gimnaziumban, akkor kitorne a forradalom. A tobbi sznob meglincselne, elsosorban az irodalomtanarok kozossege taszitana ki.
Nem kellene tobbet allitani valamirol, mint ami valojaban. A memoritert memoriafejlesztes, tanulasmodszertan tantargy neve alatt kellene szamonkerni.
Petofinek onmagaban semmi haszna. A memoriternek van valamennyi, de sok mas modszert is be kellene vetni a tanulasi kepessegek fejlesztesere. Es mindezt nem irodalom tantargy kereteben. Ez csak az irodalom megutaltatasara jo. Elmenyszerubb oktatasra es keszsegfejlesztesre lenne szukseg, de persze ez olyan tanarokkal lehetetlen, akik maguk se elvezik az adott teruletet, kenyszerbol lettek tanarok, mert kozgazra vagy jogi, orvosi egyetemre nem vettek fel oket.
Kérlek, írd meg kommentben, mit gondol a galamb a képen! (Forrás)..
aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.11 07:18:27
@SchLady:

A galamb ezt gondolja: "Ez szamomra a foldi paradicsom, generalista allatfajkent kivaloan alkalmazkodtam a ketlabu, szortelem majmok kozotti elethez. Soha jobb dolgom nem volt, imadok mesterseges sziklak kozt keringeni, csapatosan celba szarni a haverokkal, nem veletlenul elek itt es nem az erdoben. En itt erzem jol magam. Ha rossz lenne, egy fel ora alatt a videken lehetnek. De a patkanyhoz es a rokakhoz, macskakhoz, mosomedvekhez hasonloan generalista, opportunista vagyok es kivalo eletfelteteleket talalok itt. Koszonom ketlabu majom barataim! Biztos ti is szerettek itt elni, kulonben ti is elhetnetek egy videki farmon."
Egy érdekes honlapot reklámoztak a minap. Ha az oldalon beírtad, hogy mennyit keresel, akkor egy kattintás múlva azt is megtudhattad, hogy ezt a pénzt mennyi idő alatt keresi meg Warren Buffet. Hasznos alkalmazás. :) A cikk címe szerint sose fogunk annyi pénzt keresni, mint Buffet. De…..
aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.10 05:28:55
@the.man: sok gazdag ember nem a penzert csinalja, amit csinal, hanem a munkaja egyszeruen kihivas neki, hobbi, szellemi kielegules, kellemes faradtsag, harc es gyozelem, eszjatek. Persze szerencsere ezzel iszonyat jol is keresnek. Egy bonyolult per, egy jogilag komplikalt felvasarlas, egy kockazatos befektetes, egy komoly vizsga egyeseket megfutamodasra, masokat kuzdelemre sarkall. Es akinek a fantaziajat veletlenul olyan dolgok mozgatjak meg, amit a piac nagyra ertekel, az piszok gazdag lesz. Igy megy ez.
A gazdag emberek tobbsege par millio dollar utan leallhatna, de megse teszik. Nem penzehesek, hanem sikerre ehesek. Kell nekik a kihivas es a milliokon ulni nem kihivas. A munka kihivas, a szellemi csatak, az alkotas, a kellemes faradtsag, egy projekt lezarasa. Hogy munkat es celt adhatnak sok mas embernek, hogy sikerre vezethetnek egy csapatot, hogy atadhatjak a tudast, hogy letrehozhatnak valamit, ami tuleli oket. Nem anyagi dolgot, hanem szellemit.
Nagyon keves olyan milliardos van a vilagon, aki gyulolte azt a teruletet, amin sikereit elerte. Lefogadnam, hogy egy ilyen sincs. Ok a szakteruletuket imadtak, nem a milliardjaikat. A kivulallo persze azt latja, hogy milliardos, biztos csak a penz boldogitja. Akkor feluton fel is adta volna. Eloszor szenvedelyesen kell szeretni valamit, jol csinalni, elvezni, boldogsaghoz jutni belole, majd learatni a sikert, aminek egy resze persze anyagi. Mas resze erkolcsi, lelki kielegules.
aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.11 06:47:23
@Hujber Tünde: "nem jelenti azt, hogy az öncélú pénzhalmozásnak lenne értelme azon kívül, kielégíti a függőt" - nem a penzhalmozas elegiti ki a munkajat szereto embert, hanem maga a munka, alkotas, kihivas es ennek valo megfeleles, problemamegoldas.

"a piac általában a majdnem-haszontalan dolgokat értékeli nagyra" - ez lehetetlen. Ilyen nem fordulhat elo. A piac azt ertekeli nagyra, amit a fogyasztok tobbsege ertekel.
Egy korhazi nover is kielegulhet munkajat vegezve, attol fuggetlenul, hogy anyagilag nem minden orszagban jar vele szuperjol. De ha az anyagiak miatt elegedetlen, akkor nem a munkajatol, hanem a jovedelnetol varja a kielegulest, tehat nem is a munkajaba szerelmes. Masok ugyanazt onkentesen vegzik, kielegulnek munka altal, anyagiakra nem is szamitanak. Szoval aki anyagiak miatt panaszkodik az 1. Nem munkajaba szerelmes, hanem konkretan az anyagi viszonyaitol varja a boldogsagot 2. Valtoztasson munkat, olyan munkat keressen, ami kielegiti onmagaban a munka altal vagy anyagilag teszi sikeresse, ha arra vagyik
Tehat rossz uton jar es boldog sose lesz, ha marad egy panaszkodo korhazi apolo.

A mobil appok fejlesztoi piacrol elnek. Tenyleg akkor keresnek penzt, ha a piac ertekeli oket. Jogasz, bankar detto, meg ha az atlagember nem is latja at, hogy mit csinalnak munkaidejukben. Es a kvalifikalt szakmakban bejon a helyettesithetoseg kerdese is. A korhazi apolo, plane segedapolo eleg gyorsan helyettesitheto, ezert alacsonyabb a fizetese. Orvosoknak is alacsony papiron, de a piac (paraszolvencia) erosen jutalmazza oket megis, ha nem is legalis jovedelem formajaban. A piac megoldja, eldonti kire van szuksege. Boldogsagot meg ki miben talal: anyagiakban vagy a munkaja altal.
Azt hiszem, nem mondok meglepő dolgot azzal, ha azt mondom, hogy a legtöbben ilyenkorra már feladták az újévi fogadalmaikat. Ugye te is? Ha mégsem, akkor ne olvasd el ezt a posztot, de ha mégis... ... akkor talán érdekes lesz arról olvasnod, mit mond Leo Babauta arról, hogy miért nem…..
aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.11 06:31:46
@Vincze Ottó fotbalista: honnan tudod? Téged kúrogat?
Az általunk ma ismert, híres, különleges épületek, emlékművek pályázatainak elbírálásakor mindig voltak második helyezettek és több olyan terv is készült, ami így vagy úgy de nem jutott el a megvalósulásig. Ma ezekből mutatok be néhányat. Érdekes lesz eljátszani a gondolattal, hogy mi lett volna,…..
A retrofuture szónak nincs jó magyar megfelelője. Jelentése körülbelül "a múltban elképzelt jövő" lehetne... Hihetetlen egykori szovjet ifjúsági kiadványokra bukkantam, egészen a harmincas évek közepétől találhatunk benne technikai érdekességeket, de ami a legjobb: fantáziadús elképzeléseket a…..
aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.10 10:13:02
@m_and_m: nem szar minden, ami szovjet, csak
1. Lopott tervek alapjan vagy licensz alapjan gyartottak
2. Nem kapitalista versenyben, igy fejlodes nemigen volt egy ido utan

@zweitakt: ja, lopott tervek alapjan, de hamarabb repult a Tupolev gep... Ez mit sem valtoztat azon, hogy nem sajat kutfobol dolgoztak.
Atom es hidrogenbomban at a raketatechnikan es radarokon at mindent lenyultak. Amit nem, azt meg licenszia alapjan toltak.
Persze hiszen a versenypiac (ami nem volt) nem kesztette oket fejlodesre.

@maxval bircaman szerkesztő: szuper, a sakkban is jok, az is eleg nepszeru, csak nem orosz
A Rubik-kocka meg magyar, a magyar ipar ehhez kepest...
A feljelentgetősdi egyszerű időtöltés, olcsó szórakozás, az elnyomott kisember végre hatalmat gyakorolhat. Hungarikum és népsport. Egy jól időzített és eredményes feljelentés komoly örömforrás: névtelenül befújni a szomszédot valami kitalált hülyeséggel, majd farkunkkal a…..
aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.02.10 06:18:45
@maxval bircaman szerkesztő: igen, nyugaton ez teljesen normalis es mindenfele rosszindulat nelkul is feljelentenek, ha szerintuk szabalyt sertesz. Nem szolnak, hogy valtoztass valamin, hanem a fejed felett atnyulva (legalisan) a hatosaghoz fordulnak.
Keletebbre viszont a sunyisaggal azonositjak, ha valaki feljelent, a mi problemanknak a kiteregetese, a mi ugyeink elfajulasa, a gonosz elnyomo allamhoz fordulas gesztusat latjak benne.

Szerintem a nyugatiak a tarsadalmi egyuttelesre vonatkozo szabalyokrol ugy gondolkodnak, hogy azok az o erdekukben vannak, demokratikusan hoztak oket, kozerdek a betartasuk, betartatasuk.
Keletebbre a jogszabaly az egy elnyomo hatalomtol ered, kenyszer, nem jo az nekunk, alapbol mindenki kikeruli, kiskaput keres, csak akkor fordulunk a hatalom kepviselojehez, ha ki akarunk baszni valakivel vagy mar minden mas lehetoseg kimerult.

Egy nyugati ugy erzi nem kell szegyellnie, hogy a jogervenyesites normalis utjat valasztja. A normalis ut pedig nem a szemelyes vita, konyorges, fenyegetozes, verekedes, hanem a feljelentes. Ezert vannak a fizetett hivatalnokok,akik a feljelentes alapjan eljarnak.
Ma egy kicsit az egészségügy területén kalandozunk (úgy látszik, ilyen napokat élünk…), de akit untat a téma, az sem marad ajánlott poszt nélkül, ugyanis Hollandia és Ausztria után átugrunk kicsit Spanyolországba is, méghozzá autót venni. Az elmúlt napokban több poszt is…..