Regisztráció Blogot indítok
Adatok
don B

113 bejegyzést írt és 683 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Van abban nem kevés felelősségünk marketingesként, hogy milyen minőségű szövegeket olvasnak az emberek. A többség online médiát fogyasztva olvassa a legtöbb szöveget, ezek egy része a tartalomszolgáltatók cikkei, de sok marketinges által megrendelt-elkészített anyaggal is találkozunk nap mint…..
        Az a hipotézisem, hogy Bodolai László valójában meg akarta menteni az Indexet Orbánéktól. Ő nem Orbánék embere, hanem beszorult Orbán kutyái és a szerkesztőség közé. Azokból az információmorzsákból, amit össze tudtam szedegetni, és ami hihetetlenül távol van bármiféle teljes tudástól, nem…..
       (Platón: Szókratész védőbeszéde, részlet)      Szókratész:   Azzal vádolsz Melétosz, hogy beléndek magvait hintem el Athén ifjai között, és tanításommal ártány mételyével fertőzöm kiket gondjaimra bíztak?      Melétosz:  Zeuszra igen, igaztevő férfiak. Szókratész a napot kőnek mondja, a…..
don B 2019.10.31 23:35:29
fáymiklós A boy and a girl 2018.04.04 07:50:48
  Eddig ő volt a boy, mutat Emmanuelle Haim a szőke Sabine Devieilhe-re, ő meg a girl, mutat Lea Desandre-re. Most próbáljuk meg fordítva. Egy Handel-részlet következik, ez már a ráadás. A koncert elképesztően jó volt, de nem látszott rajta rögtön, hogy ilyen lesz. Csak jó, vagy nagyon jó, tudnak…..
don B 2018.04.13 22:39:04
Vegyük példának okáért a Padödőt. A művésznők rádiós műsorvezetői minőségükben szinte hetente szörnyülködik bele az éterbe, hogy ó jaj, micsoda tahóság, hogy vannak, akik sokszor a -ba, -be ragot használják akkor is, amikor a -ban, -ben volna a „helyes”. Ha…..
don B 2014.03.11 11:53:31
@best sunday dress: a frissesség így, 4 s-sel van szótárazva a helyesírási szótárakban. Csak mondom.

„hovatovább ezek lesznek a negatívan megbélyegzett változatok” – hát persze, és a homoszexualitás is kötelező lesz...
Korrektorblog hozott szalonnával 2014.01.07 11:35:55
Barangolások a múltban. Képek az internet rejtett zugaiból. Merre járunk? Tippeket a kommentekbe kérünk, megfejtés majd ugyanott.....
don B 2013.11.10 10:25:10
@drtutz: OKGT
Agyhalott, alulképzett, balfasz, barom, baromarcú, bugris, bunkó, buta, butuska, debil, dilettáns, hülyegyerek, idióta, írni nem tudó, kritikán aluli, kókler, kultúrbarbár, nyelvüket nem tudó, ostoba, otromba, paraszt, primitív, prosztó, seggfej, szánalmas, tahó, tróger, tudatlan…..
don B 2013.04.02 18:35:31
@Mityu "aljanép" MG: nono, a fényévekkel azért túlzás, kezdjem vesézni? :)
don B 2013.04.02 18:50:35
@Budapesti Szeretkezési Vállalat: Sohasem voltam korrektor (a blog címe önirónia), olvasószerkesztő voltam, aki természetesen korrekturáz is, mert csak nem hagyja úgy. De mint fentebb írtam, két éve minden nap címlapozok, azóta gyakorlatilag nem szerkesztek cikkeket. És ne akarj korrektor lenni, rettenetes, agysorvasztó robot (egész máshogy kell olvasni, mint ahogy normális ember olvas), mindenhol szarul fizetik, és még le is nézik.
don B 2013.04.02 19:30:40
@geniusgenie: Nácinak voltaképpen sosincs igaza, amikor idiótának, seggfejnek, tahónak, parasztnak nevez valakit azért, mert annak kiműveletlen vagy trehány a helyesírása. Különösen nincs igaza, amikor azt állítja, hogy aki ilyen botorságokkal terhelt szövegeket produkál, az nem tud magyarul. Ez az állítás lingvisztikai nonszensz. Egyébként az egész szociálpszichológiai jelenségkörnek az égvilágon semmi hatása sincs a nyelv fejlődésére, a nyelv ugyanis nem fejlődik.
Félrefordítások Vakcinavírus 2013.02.26 11:52:00
Tamás húsznál is több beküldéssel büszkélkedhet, bár még nem mind került ki. Az influenza-járvány közepén ez a mostani darab elég aktuális, bár vagy két hete küldte: A Pexa-Vecet a kutatók egy vakcinavírusból állították elő, amit évtizedek óta alkalmaztak…..
don B 2013.02.26 18:19:21
@fordulo_bogyo: hát, hogy nem írják egybe, az nem jelent semmit :) a természettudományokkal foglalkozók se szoktak, ahogy többnyire mások se, annyira elmerülni az egybe-külön írás marha szabályaiban, hogy kiszúrjanak minden csoffadt ún. jelentéstömörítő szerkezetet
          Erről a vitáról van szó. Röviden: Felcsuti Péter, a Bankszövetség volt elnöke blogjában, Michael Sandel morálfilozófus könyvét idézve azon gondolkozik, vajon a kötelező sorkatonai szolgálat vagy az önkéntesekből álló hadsereg fenntartása…..
don B 2013.01.26 17:33:44
@stirlitz.: Valahogy mindig megrendít, amikor azt látom, hogy egyébként igen magasröptű és mélyenszántó eszmefuttatásokat produkáló emberek képesek hosszas nyelvápoldai bullshitelésre totálisan félreértelmezve nyelvi jelenségeket, például olyan kutya közönséges pleonazmusokat, mint a hibát vét...
don B 2013.01.26 18:04:43
@stirlitz.: Jó, hát persze offtopic meg sokat nem ér, de bosszant, ha olyanokat olvasok, hogy a vét jelentése miatt hibás a hibát vét (vö. kettős tagadás megsatöbbi). Az adatoltan a sportsajtóból származó hibát vét a tavalyi évben, a tegnapi napon (sőt a tegnapi nap során), az ilyen-olyan okok folytán stb. típusú kifejezések családjába tartozik. Ezek a pleonazmusok teljesen mindennaposak, különösen a terpeszkedésre hajlamos regiszterekben. Lehet őket nem szeretni – ízlésbeli vagy stiláris alapon például, de logikázással érvelni ellenük képtelenség.
don B 2013.01.26 18:35:43
@stirlitz.: Nem írtam, hogy te írtad. Csak rajtad vettem föl a szálat.
Barangolások a múltban. Képek az internet rejtett zugaiból. Merre járunk? Tippeket a kommentekbe kérünk, megfejtés majd ugyanott.....
don B 2013.01.06 12:10:36
@dtatar: vagyis a Károlyi-palota. Ahogy a Bródy sarkán a Festetics és mellette az Esterházy is...
Mert a tandíj nem tandíj – hanem költségtérítés; a forráskivonás nem forráskivonás – hanem átstrukturálás; sztrájk nem sztrájk – hanem nemsztrájk.A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) oktatói a nemsztrájk módszerével kívánják jelezni, hogy az utcai politizálás…..
Megpróbálom a múltkorinál egyszerűbben, érthetőbben és rövidebben (nehéz lesz) megmutatni, mi bajom szokott lenni az „Öt gyárat zárat be az Intel”, „Kemény évre számít Demszky” típusú címeinkkel. Tele lesz durva egyszerűsítésekkel, de hát ez van. Mindenekelőtt: az…..
don B 2012.12.01 09:50:24
@krakéler: nicsak, egy nagyokos...
don B 2012.12.01 10:45:47
@krakéler: Akkor tudhatná, hogy a szerző utálja a nyelvoltalmi babonákat...
    Fokasz Nikosz mai nyilatkozata szerint a Semjén-féle plágiumügy nem létezik. Fokasz professzor, az ELTE TÁTK Szociológiai Tanszékének  vezetője, egyetemi tanár, az MTA doktora. Semmi okom kételkedni a szavában.      Ez a poszt Semjénről egyáltalán…..
don B 2012.11.22 16:22:37
@european commonwealth: Te mióta foglalkozol ezzel a területtel? És hol publikáltad az eredményeidet?
don B 2012.11.22 20:07:37
@european commonwealth: Bocsánatot kell kérnem, pontatlan voltam. Jeleznem kellett volna, hogy nem szorosan arra a kommentre szólok be, amire a replyt rányomtam. A felsőbb matematikát régen is csak alulról szagoltam, és termtud. kutatói pályafutásomat is majd húsz éve föladtam, nyilván nem tudok vitatkozni arról, hogy mire való a felsőbb matézis. Én arra figyeltem föl, hogy milyen magabiztosan deklarálod, hogy mi tudomány, és mi nem. És közben milyen kecsesen zagyválod a társadalomtudomány, a filozófia meg a teológia fogalmat. Jelzem, az asztrológiát, a telepátiát és a fengsuit kifelejtetted. Ilyeneket írsz: „a társadalomtudományok műveléséhez nem agy kell, hanem segg. ezt mindenki tudja. egy filozófiai műben a lényeg...” Hogy jött ez össze? A filozófia nem társadalomtudomány. Egyáltalán: nem tudomány. De mindegy. Ha jól értem, szerinted csak a fizikai objektumok vizsgálhatók tudományos eszközökkel, emberi konstruktumok – kultúra, vallás, történelem, politika, társadalmi viszonyok, psziché, horribile dictu gazdaság – nem. „kezdjük ott, hogy a populációk viselkedését tudományos igénnyel nem a szociológia, hanem a biológia írja le” – hát, kösz. Sívár egy világod lehet. Jó, persze nyilván a tudomány fogalmad van betegesen aluldefiniálva. (Mielőtt valaki félreértené: nem Fokasz munkásságához szóltam hozzá.)
don B 2012.11.22 20:58:12
@european commonwealth: A szociológia _nem filozófia. Nem is természettudomány, ez nyilvánvaló. Meg az is, hogy neked ami nem természettudomány, az nem tudomány. Oké, ez magánügy, lehet így definiálni. De épp e miatt a kávéházizás miatt kérdeztem: mitől vagy ilyen kibaszott járatos a szociológiában, hogy ennyire velős véleményed van? Művelted tíz évig? Mert ránézésre a felsőbb algebra is kávéházi bűvészkedés.
Némelyek tehát ama csínatlan nyelvnél maradnak meg, melyet dajkáiktúl tanúltanak; némelyek saját tetszések szerint tesznek nyelvünkben változásokot...
"leellenőriztette" Volt nekem egy isteni magyar-tanaram', aki az ilyeneket halkan, kedves, elnéző mosollyal, de kissé okítóan feddő hanggal, csak emígy korrigálta: "Robikám, le nélkül.." Vagy "be nélkül", mert jellemző volt a bepótolom vs. pótolom is ;-) Szeretettel: Tisztelt…..
don B 2012.11.10 16:12:50
@Dig, Lazarus!: Hát ez az. A -va + van ősi örökség, nem germanizmus. Ráadásul a németben melléknévi igenév van, a magyarban meg határozói. Viszont a hiperkorrigált tötözés, na, az germanizmus. Mondtam, hogy sok mindent tudsz rosszul. Olvasmány: mek.oszk.hu/01600/01688/01688.htm#1
don B 2012.11.10 18:45:29
@pocak: Asszem, az az igazság, hogy fullos ikes ragozás valójában sohasem létezett. A hall - hallik (cselekvő - passzív/mediális) struktúra sose borult virágba, mert párhuzamos fejlemények kinyírták (elkezdtek a magyarok máshogy passzívkodni). A 18. sz. végére gyakorlatilag nem létezett. Csak hát jött az a hülye Révai, és föl akarta támasztani, mert ő is azt hitte, hogy folyton romlik a nyelv. Hiába ordibált a Versegi, hogy hülyeség, ikes ragozás nincs, csak beleszuszakolták a művelt köznyelvbe, persze csőd lett a vége, meg a nyelvoltalmi okoskodás. Ráadásul ma van egy tök aktív -zik igeképző, az is kavarja a képet, megsattöbb.
don B 2012.11.10 19:15:35
@pocak: ismerem. :)
viszont, nicsak, mit találtam:
mnytud.arts.klte.hu/szakdolgozat/1645/popovics_e_1645.pdf
Éveken keresztül számoltuk a 2000-ig hátralévő napokat az Internetto, majd az Index fejlécében, és nem sejtettük, hogy mire a naptár az addig csak sci-fikből ismert dátumhoz ér, szinte kilátástalan helyzetbe kerülünk. Előzmények: Ki a f.om az a Gerényi Gábor? A…..
don B 2012.09.10 11:28:11
@TH: Annyit mindenképp, hogy volt cégvezető, akivel el tudtam hitetni, hogy értek hozzá... :))
don B 2012.09.10 14:47:25
@gg: ja, hát akkoriban kezdtem beletanulni :) Mellesleg őszintén szólva ma is ökör hibákat eresztek el, ha nem olvasom át, amit összekalapáltam...
don B 2012.09.13 13:42:39
@Styxx: Kapaszkodj: 40+ volt az.
gg.blog.hu Hirtelen halál 2012.08.03 08:19:19
Az Internetto őrületesen mozgalmas 1998-as éve végén nem sokat értékelgettünk, csak előrefele láttunk; szinte transzállapotban tervezgettük a jövőt, a fejlesztési lehetőségeket, pillanatnyi hátranézés vagy ünneplés nélkül. Előzmények: Ki a f.om az a Gerényi Gábor? A CD-ROM tündöklése és…..
Tisztelt Szerkesztő Úr, Valamelyik munkatársuk nagyon nincs tisztában az egyes és többes szám használatával, mert nem először találkozom ilyen mondatokkal, mint öt perce: "A civilek szerint a TV2 és a Hír TV nem tájékoztattak kiegyensúlyozottan a romák helyzetéről."…..
don B 2012.04.11 21:55:29
@TH: ne mondd, hogy évente egy poszt nem elég...
don B 2012.04.11 21:56:01
@pocak: hát, nekem hiányoztál...
From: Sajtófőosztály (NEFMI) Kedves Kolléga! A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sajtó és Kommunikációs Főosztálya számára frissítjük a sajtólistánkat. Kérem, szíveskedjék e-mailben tájékoztatni arról, hogy a tárca különböző ágazatai közül mely területtel…..
don B 2010.09.07 14:57:54
don B 2012.01.16 15:18:27
Sokan gondolják, hogy Uj Péter még a saját nevét se tudja a magyar helyesírási hagyományoknak megfelelően leírni, olvasói levelezők, kommentszaró trollok és ellenérdekelt kollégák Új-azzák meg Ujj-azzák is rendesen. Az évtizedes olvasószerkesztői tapasztalat viszont alig-alig…..
Atya. Úr. Isten. Ezt írtam sms-ben Licának, miután elindultam hazafele a Gyradikóból, számban a gyros ízével. Lica magyarázta el, hogyan kell eljutni a helyre, amit egyébként pont ti ajánlottatok a sorozat múlt heti kezdőepizódjában, és ami visszaadta a gyrosba vetett hitem. A…..
don B 2011.04.26 21:33:16
@borzash: Hogy lehet ilyet kérdezni? A jírosz definíciószerűen disznóból van (hiszen görög, míg ugye arab, török dönerekben minden lehet, csak disznó nem). L. el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82
Ja, és a húson kívül nem lehet benne más, csak hagyma, paradicsom és dzadzíki. (A krumpli durva elfajzás az én imádott Gyradikómban, családi törzshelyünkön.)
don B 2011.04.26 23:03:55
@ghavrilos: :) megyünk hamarosan
don B 2011.04.26 23:27:09
@borzash: mint ghavrilosz rámutatott, a krumpli nem elfajzás, csak én sajnálom, hogy elveszi a helyet az értékesebb alkarészektől :) A jírosz átírás meg lehet, hogy túlzó, ámde szabályos (szókezdő helyzetben levő gammát, ha i, e jön utána, j-vel transzliteráljuk, gondolom, a Jorgoszt te is J-vel írod).
Korrektorblog Schmitt Pál Manyesi 2011.03.30 14:10:00
Számomra nem természetes, hogy Magyarországon ma nincs olyan testület, amely főállásban, napi rendszerességgel figyelné a hivatalos és nyilvános nyelvhasználatot, és ajánlásokat, javaslatokat tenne az igényes nyelvhasználattal kapcsolatban. Számos más helyen – most csak…..
don B 2011.03.30 22:16:00
@pocak: de hát fönt van: mek.oszk.hu/05800/05887/
don B 2011.03.30 22:38:30
@pocak: a MEK-et érdemes megböngészni, fölpakoltak valami kanadai könyvtár digitalizált dolgaiból jó pár régi ritkaságot, első kiadású Széchenyik, pl. (sajnos, alig kezelhető, böhöm pdf-ekben)
don B 2011.03.31 07:56:28
@Gizi a laborból: Hejesen: Budapest Kovács Pál...
Nem, nem az izraeli labdarúgó válogatottról fogok írni. Hanem erről a cikkről.Kocsis Zoltán interjúSzegény Kocsis Zoltánnak sikerült azt nyilatkoznia, hogy az ő zenekarában 11 darab zsidó van. Amiről persze mindenkinek a klasszikus Kennedy-Hruscsov vicc jut eszébe, kivéve persze…..
Kedves Zsadon Béla! (mert úgy tűnik, önhöz tartozik ez a drótpostacím) A következő nyelvészeti kérdésem van: szakmámból kifolyólag gyakran kell használnom az ayrshire [ejshájr], brown swiss [brán szvissz] és jersey [dzsöszi] fajta neveket (szarvasmarha). Úgy gondolom, az angol…..
don B 2011.02.08 14:43:54
@BruceTheHoon: Ezt az esztétikai kifogást sose értettem. Van valami csúnya a kötőjelben?
don B 2011.02.08 14:46:37
@BruceTheHoon: Ácsi! Az átfogalmazás nem válasz a helyesírási kérdésre. A jersey-állomány-változás-fölmérés szabályosan képzett, tök legális magyar szó. Nem kötelező használni senkinek, de van, ill. lehetséges. A helyesírás nem foglalkozhat azzal, hogy használjuk-e, vagy se, viszont kell, hogy tanácsot tudjon adni a leírásának módjára.
don B 2011.02.08 19:08:19
@pocak: Ezzel már nem akartam borzolni szegény marhaszakértő idegeit. :) (A whiskyt-whikey-t meg tök logikus: az y i hangértékben nem "szokatlan", az ey meg de. :))