Regisztráció Blogot indítok
Adatok
laconicum

0 bejegyzést írt és 72 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pécs már a középkorban ismert volt haladó zenekultúrájáról, így nem meglepő, hogy az első orgonák már a XV. században megjelentek a városban. Ezek még viszonylag primitív kis hangszerek voltak, de virágzó orgonaépítéssel találkozunk a XV-XVI. századfordulón. A török…..
- Emberek, van egy jó, meg rossz hírem! – hirdeti ki a hajcsár az evezősöknek a gályán. - A jó hír az, hogy holnap mindenki dupla fejadagot kap, a rossz az, hogy a kapitány vízisíelni akar! Ez a régi vicc jut az ember eszébe, arról a parlamentnek benyújtott új…..
laconicum 2011.10.04 19:51:46
@fazan: ...és az is megfizethetetlen, amikor a múzeumi ismeretterjesztő előadásokon, vezetéseken, Múzeumok Éjszakáján stb. tolongó (!!!) szülők és gyerekek csillogó szemmel hallgatják a régészek/restaurátorok/múzeumpedagógusok történeteit arról, hogy mit is csinálnak valójában és utána odajönnek: -Nagyon köszönjük, ez mindent megért! Ja, meg a 4 éves (!) kislány, aki végigül egy 2órás (!) előadást arról, hogy mit is csinál a régész és utána azt mondja: - Most már biztos, hogy én is régész leszek. Nem biztos, hogy az lesz, de legalább megtudott valamit...
laconicum 2011.10.09 19:51:18
@Free biker: Azért próbálkozunk, reméljük sikerrel:
https://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/600-an-a-R%C3%A9g%C3%A9szet%C3%A9rt/254882977882524

www.picbadges.com/save-hungarian-archaeology/2314159/
Azt, hogy Magyarországon milyen súlyosan érinti a régészeti munkákat a gazdasági válság még nem tudjuk, azonban Nagy-Britanniában már napvilágot láttak az első felmérések. A British Archaeology magazinban, a Council for British Archaeology ismeretterjesztő folyóiratában az idei…..
laconicum 2009.11.10 10:41:26
@búvárrégész: végülis igen...:-)
laconicum 2011.07.16 22:20:30
@mzs227: Ez mind klassz,de ha odakinn "százszor jobb régészekkel" találkoztál, akkor miért jöttél vissza, adtad "lejjebb" és ereszkedtél le közénk, azért a pár „jó magyar régész miatt”?
Nem hangzik valami túl szépen, ha valaki külföldi végzettséggel villog, roppant nagyra van és az itthoniakat fikázza, de azért csak hazajön dolgozni, ugye...Főleg mivel itt PhD-zik, akkor mi is a baj az itthoni képzési rendszerrel??? Hogy a kutatásban kit idéznek és kit nem, nos ennek pedig nagyon sok összetevője van: egyrészt ugyebár a nyelvismeret (ami a korábbi római koros régészgenerációknál inkább a német, ergo a német nyelvterület felé orientálódtak) egyébként érdemes megnézni, hogy a német szakirodalomban elég sok helyen hivatkoznak ránk. Azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy az angolok is igen rövid távra "látnak" el, Római birodalom ide, vagy oda: max. Franciaországig, vagy ahol nekik Intézeteik vannak, ergo ahol ásnak. És még 1 tényező: a pénz. Sajna a magyar kutatók jelentős része - reméljük Te ezt nem tapasztalod meg - mindig is pénzszűkében volt és nem nagyon engedhette meg magának (most meg pláne nem!), hogy évente több külföldi konferenciára is eljárjon és ott tapasztalatokat gyűjtsön, ill. szakmai kapcsolatokat létesítsen. Vagyis nem ismerték meg őket kellőképpen.
Summa summarum: a történetnek tehát rengeteg összetevője van és aki külföldön végzett sem feltétlenül tud mindent...már csak az "egyensúly helyretétele" végett is.
laconicum 2011.07.16 23:27:00
@mzs227: Helyes, egyetértek: ne fikázzuk tehát a helyet, ahol dolgozni és/vagy tanulni szeretnénk, hanem dolgozzunk! Visszatérve még 1 gondolat erejéig a "kisebbségi komplexusokkal" küzdő magyar régészekre: a mostani 20-as, 30-as régészgenerációnak már lényegesen több lehetősége volt nyelvet tanulni, ERASMUS és egyéb ösztöndíjakkal külföldön tanulni, így nagyon sok nemzetközi kapcsolatra tettek szert, amit ma használnak is, sok futó projectjük van külföldi kollégákkal, részt vesznek külföldi ásatásokon is és publikálnak is külföldi folyóiratokban (pl. győriek, budapestiek, szombathelyiek - hogy csak egy pár pannoniait említsek :), de még sorolhatnám). Tehát igenis kezdik őket megismerni pl. Angliában is. ennek azonban idő kell, hogy beérjen, nem megy 10 perc alatt. És biza a publikációjuk száma és az idézettségük mértéke is jelzi, hogy jól haladnak!
Ami a 2VH közötti szintet illeti: abban is volt jó is rossz is, de arra a szintre (pl. az ásatások dokumentálásnak minősége) inkább ne térjünk vissza...;)
Jó munkát!
Aki az elmúlt pár évben Szombathelyen járva meg szerette volna nézni a híres-nevezetes római kori Iseumot, az csalódott. A szentély hosszú ideje nem látogatható, kezdetben egy régészeti ásatás, majd egy jelenleg is zajló építkezés miatt. Az elmúlt években eltűnt a…..
laconicum 2010.08.11 13:17:30
@isiacus: Hát..azért ez szomorú,hogy semmilyen ráhatásotok nem volt a tervekre. Vajon mikor érjük már meg, hogy az építészek több önmérsékletet és alázatot tanúsítanak műemléki környzetben és nem a saját művészi önkifejezésük dominál majd? Azaz ne maguknak akarjanak már emléket állítani a 2000 éves és jelen esetben meg pláne egyedülálló emlékcsoport kellős közepén. Na, nem mintha ez lenne az egyedüli példa, sajna...
laconicum 2010.08.11 13:18:30
laconicum 2010.08.07 15:46:00
@Mr. Acid:
státus= közalkalmazotti kinevezés, határozott, vagy határozatlan idejű.
laconicum 2010.08.08 17:57:54
@tistedur: "múzeumi szervezet nem működik rendesen, alulfinanszírozott": ezt az ember lánya/fia már akkor tudta, amikor egyetemre kezdett járni. Tudta, vállalta anno, hogy ebből nem fog meggazdagodni. Nem kell feltétlenül dobbantani, csak mert elhúztak egy mézesmadzagot az orra előtt. Egyébként pedig - én legalábbis így gondolom - nagyrészt várható volt, hogy a KÖSZ nem lesz hosszú életű. Politikai döntéssel hozták létre és most azzal is szüntetik meg. Várható volt, aki odament tudta, hogy rizikó. Persze, különbséget valójában alkalmas és alkalmatlan régészek között lehet és kell tenni....de akik státuszból dobbantottak a KÖSZ-höz azok azért nem elsősorban a szakmai alázatról és elkötelezettségükről voltak híresek (legalábbis én CSAK ilyeneket ismerek)...
laconicum 2010.08.08 19:54:17
@tistedur: én 9 éve végeztem és Pesten. Emlékeim szerint, azért, ha valaki akart, már az egyetemen is "bedolgozhatta" magát egy-egy múzeumba. Ja, és örültünk, ha lehetőség volt ásatásokra menni, amit nem aszerint válogattunk, hogy mennyit fizet, hanem, hogy SZAKMAILAG érdekel-e. Nem pipáltuk ki az egészet a tanásatásokkal. És mivel már forgolódtunk múzeumokban, PONTOSAN tudtuk, mire vállalkozunk. Én pl. azt is, hogy ahol majd dolgozni szeretnék, ott adott esetben több évig csak szerződésem lesz. És így is volt. De megérte kivárni....
Az is tény viszont, hogy a státusz sokaknak nyugdíjas állás: ez azonban már a múzeumvezetők hibája, akik hagyják a régészeiket napot lopni és/vagy szarul dolgozni. De sajna a mostani 50'-es, 60'-as múzeumvezető-generáció - tisztelet a kivételnek - nem az a konfrontálódós fajta...
Információink szerint a mai nappal felmentették Mezős Tamást a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökét. Mezős 2007 júniusa óta állt a Hivatal élén, vezetését számos botrányos ügy kísérte, amelyek közül a Budai Vár falának bontásával, a téli, normális…..
laconicum 2010.07.22 09:46:53
2007 nyarán egy nagy méretű római kőépület, egy útállomást maradványait tártuk fel Győrtől nyugatra, Gönyűn. Az épülő E.On erőmű területén folyó ásatás különösen jelentős volt abból a szempontból, hogy a környéken az elmúlt időszakban ez volt az egyetlen római…..
laconicum 2010.02.05 08:00:45
@Hadrianuska:

Ezt valóban nem kéne, NAGYON NEM!!!!
Értem én, hogy mínusz négy foktól az ország három legnagyobb pályaudvarából kettő teljesen meghal, egy meg csak majdnem. Jó, elfogadni nem tudom persze, de az tény, hogy a vasút kommunikációval és utaskapcsolatokkal foglalkozó nagyemberei ezen nem tudnak segíteni. Viszont…..
Jóval ritkábban persze, mint a Tiger Woods szerű szuperatléták. Míg évente több tucat pasi bukik le koktélpincérnőkkel, addig évek telnek el két zaftos női sztori között.Azért nézzük, kikkel estek meg a legcikisebb szexbotrányok női fronton:Nagy Katalin: többszáz fiatal…..
laconicum 2009.12.12 18:28:42
@"the dragon": Tiger Woods amúgy golfozó... :)
laconicum 2009.12.12 18:34:00
@"the dragon": Igazad van,sokkal fontosabb dolgom is van, bár a krikett és a golf megkülönböztetése nem akkora etwas.....:-)
"Látogasson el hozzánk!" - olvaható a Magyar Nemzeti Múzeum bronzkori temetkezéseket ábrázoló óriásplakátján a Múzeum körúton.Mindent összevetve a kép és a szöveg nekem, már csak hivatalból is, nagyon tetszik és csak mindenkit bíztatni tudok, hogy tegyen így,…..
Információnk szerint a közelmúltban, mintegy három hónap után a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal végre feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a győri Széchenyi téren történt barbár lelőhelypusztítás miatt. Mint arról oldalunkon a téren dolgozó régészkollégánk blogja…..
Bár a Sírásók naplója elsősorban a nagyközönségnek szóló, ismeretterjesztő blog, a visszajelzésekből örömmel látjuk, hogy számos régészkolléga is olvas bennünket. Éppen ezért úgy gondoljuk, hasznos lehet, hogyha a jövőben - ahogy azt már korábban is megtettük -…..
laconicum 2009.06.19 17:43:34
@StopSzmog:

Szolidaritás???? Ez sajna itten már politika. Az ott dolgozó kollegák pedig nyilván nem a KÖSZ iránti olthatatlan vágyuk és a rendszerrel való egyetértésük miatt mentek oda, hanem a megélhetés miatt...Szomorú, de ma itt ez van..:(
Mit lehet tenni? Meg kell próbálni a legjobb tudásunk szerint megmenteni a lelőhelyeket a puszítástól/pusztulástól, még úgy is, ha együtt kell velük működni. Ha másként nem megy... de semmi sem tart örökké...és majd csak rájönnek egyszer...
laconicum 2009.06.19 22:22:31
@StopSzmog:

Mi kell hozzá? leginkább a közös törvényhozói akarat, meg az, h vki ne üzletnek nézze a régészeti munkát!!!!
laconicum 2009.06.19 22:24:18
Sírásók naplója Torz koponyák 2009.05.20 04:00:00
A különböző kultúrákból a régmúlttól egészen napjainkig számos példát említhetünk arra, hogy az emberek miképp változtatják, alakítják testüket, egyes testrészeiket. Közismert bizonyos afrikai törzseknél az ajak és a fülcimpa óriásira tágítása, vagy a kínai nők…..
Lehet, hogy nem a legújabb hírdetés, de én ma kaptam a képet.....
"A tatabányai rendőrkapitányság bűnügyi osztálya kulturális javak körébe tartozó tárgyak, régészeti lelőhelyek rongálása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást – szabadlábon hagyása mellett – egy 14 éves vértesszőlősi lány…..
GazPömpöllér & co Olimpia 2008.08.10 15:06:41
Nézem az olimpiát, és folyamatosan eszembe jut, amit a megnyitó közvetítése alatt is éreztem, hogy gondolhatta azt egyetlen magyar politikus vagy sportoló értelmiségi, esetleg értelmiségi sportoló (nem mindegy egyébként :-), hogy Magyarországon valaha ebben a században olimpiát…..
Nem, nem a valódi és a virtuális valóság izgalmas összefüggéseiről fogok az alábbi rövid bejegyzésben értekezni, hanem egy olyan rétegtani ábrázolási  rendszerről, a Harris mátrixról, amely az elmúlt évtizedekben megkerülhetetlenné vált a nyugat-európai és amerikai…..
Egy szürkésfehér, kartonpapír vastagságú meggyűrődött fémdarab. Ezt láttam először, amikor megmutatták a leletet. Amit korábban telefonon hallottam felőle, az kellőképpen felcsigázott, hiszen valljuk be, minden hasonló érdeklődésű ember álma, hogy egyszer elsőként olvasson…..
laconicum 2008.05.17 19:43:19
Ha néhány olvasónk esetleg még nem ismerné az Ókor című kiváló folyóiratot, külön szeretném felhívni a figyelmet a most megjelent legújabb ókori Egyiptommal és Núbiával foglalkozó számra A részletes tartalomjegyzék olvasható a újság honlapján...
„- Miért ásnak még? Én azt hittem, már minden fel van tárva…” Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket gyakran kap a régész az ásatás során. A nagyközönség ugyanis általában úgy gondolja, hogy ma, a 21. században, már mindent tudunk a letűnt kultúrákról, nincs…..
Nagy örömmel számolok be arról, hogy végre elkészült a Budapesti Történeti Múzeum régészeti információs oldala Kincsek a város alatt címmel.Az oldalon blogszerű, naprakész információk találhatóak a Budapesten folyó régészeti munkákról. A jövőben részletes képes…..
laconicum 2008.04.21 21:29:57
Az eltelt év budapesti ásatásainak legszebb és legizgalmasabb, válogatott leleteit mutatja be a 2008. április 15.-én nyíló kiállítás az Aquincumi Múzeumban. Az október 31.-ig látható kiállítás az elmúlt évekhez képest jóval nagyobb összterületen a frissen előkerült mintegy…..
laconicum 2008.04.15 20:02:53