Adatok
Szabados János
67 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
“Baján vettünk egy családi házat, van rajta egy csomó gyümölcsfa” – kezdjük a beszélgetést Göldner Emil magánfőzővel, aki számos kiemelkedő eredménye mellett 2017-ben az érlelt pálinka kategória győztese lett a Presenta szilvapálinkájával.
A lekvár és a befőtt főzésen már túljutottunk feleségemmel…..
Most a szívemhez legközelebb álló Piros Vilmos Pálinkaházat mutatom be. Miért Piros Vilmos? Mert Arató Vilmos a főzde tulajdonosa és főzőmestere, akit vörös hajjal áldott meg a jóisten, ilyen frappáns nevet talált ki a főzdének. Mosolygok, amikor elképzelem a pálinkáit a palackokban. Piros Vilmos…..
epalinka
"Hogy igazán értékelni tudjuk a hazánk kincseit, ahhoz el kell hagyni az országot”
2018.12.26 15:11:39
Kellemes ünnepeket kívánok kedves olvasóim, kedves pálinka barátok! A szokásokhoz hűen most egy bejgli és egy pálinka társaságában visszatekintek az elmúló esztendőre.
Emlékszem annak idején, a kétezres évek elején egy televíziós műsorban arról volt szó, hogy a magyar pálinka elindul hódító útjára…..
epalinka
„Tízből hét külföldi ismeri, példának említve sikertörténetünk egyik elemét a Tokaji borokat, de ha a pálinkáról kérdezed őket, azt sem tudják, hogy mi az”
2018.10.24 21:48:12
Akit érdekel a pálinka és a közösségi médiában is jelen van, szinte biztos, hogy találkozott már Kókány Tamás bejelentkezéseivel, különböző neves vagy magas szintű szakmai fórumokról Európa szerte a pálinka, szeszesitalok, fine dining, food&beverage piacok világából. Számomra Tamás és a…..
Biztosan sokan tudják, tudjátok, hogy 2016-ban végeztem a Corvinus Egyetemen, mint Pálinkamester. Az e-Pálinka blog és Facebook oldal elindulása onnan datálódik, hiszen a diplomamunkámban írtam először az e-Pálinkáról.
Ebben a közel három évben azon dolgozom, hogy megosszam a tapasztalataimat…..
epalinka
„Az ajándéktárgyak azt a célt szolgálják, hogy kifejezzük megbecsülésünket, hálánkat vendégeink felé, amiért bennünket, azaz a Buti Pálinkát választották.”
2018.09.21 20:25:36
„Igazi családi vállalkozás a miénk” – kezdi Mónika. Ez a Buti Pálinka csomagolásán, a pálinkásüvegeken is visszaköszön. A hascímkén látható logó, mely a gyümölcs és a nap egybeforrt kompozíciója, szimbolizálja a négy éltető elemet, a földet, a tüzet, a vizet, s a levegőt. Ezen elemek egyike nélkül…..
epalinka
“Első pillanatban elvarázsol eleganciája, felkeltve a fogyasztó érdeklődését. Kellemesen muskotályos, erősen virágos, a rózsaolaj illatát is felfedezni véljük benne.”
2018.07.16 09:44:44
A Nemzeti Pálinkakiválóság Programot a Földművelésügyi Minisztérium indította 2014-ben a Nemzeti Borkiválóság Program mintájára. A Minisztérium célja az, hogy átfogó képet adjon a pálinkapiacról a fogyasztóknak.
A Pálinkakiválóság Programot az Országos Pálinka és Törkölypálinka verseny előzi meg,…..
epalinka
„Amikor pálinkakóstolóra hívnak, akkor azt szoktam mondani, hogy szánjatok rá legalább másfél órát, amiből majd úgyis kettő és fél lesz, vagy maradunk reggelig!”
2018.06.12 21:00:51
„Semmi közöm nem volt a borhoz és a pálinkához. Műanyag nyílászárók értékesítésével foglalkozom, Kaposváron ablakos Gáborként ismertek meg.” – kezdi Simonyi Gábor, a tulajdonos, aki jelenleg a gyümölcspálinka készítő tanfolyam aktív hallgatója.
Annak idején csak úgy, belecsöppent a pálinka…..
epalinka
Magánfőzőnek lenni azért nagyon jó, mert ha eljönnek a barátaim, akkor a saját párlataimmal tudom őket megkínálni!
2018.05.24 21:24:09
Elvakult, korrekt szeszipari szakmunkás vagyok!” – kezdjük Nagy Lajos magánfőző pálinkamesterrel a beszélgetést. Honnan a pálinka iránti szeretet? – kérdezem.
„Úgy tűnik, hogy a mi családunk genetikailag így lett kódolva. A nagyapám még 82 éves korában is pálinkát főzött!” Azt mondja, hogy annak…..
epalinka
„Túl kicsik vagyunk ahhoz, hogy megengedjük magunknak, hogy rossz minőségű pálinkát készítsünk.”
2018.04.27 11:40:59
A Sarkadi Pálinkaház 1983-ban épült. Ez volt az első magántulajdonban lévő bérfőzde az országban.
„Nagyapám, Dobi Imre megragadta a lehetőséget akkor, és azonnal pálinkafőzdét épített.” – mondja Tóth Bálint a Sarkadi főzde egyik főzőmestere.
„Ami itt látsz, azt mind nagyapám kezdte el. Annak…..
epalinka
„A bodzától abban a két hétben úgy nézünk ki, mintha Kamazon cseréltünk volna váltót.”
2018.04.06 09:46:55
„Rókusfalvi Pál tette fel Etyeket a térképre, ez nem vitás. Az Etyeki régió leginkább fehér szőlős régió, chardonnay, sauvignon blanc, zöldveltelini, szürkebarát, irsai olivér a jellemző szőlőfajták.” – kezdi Zoltán.
Az Etyeki Czimeres Pálinka egy klasszikus családi vállalkozásnak indult. Nagyon…..
epalinka
„A pálinka önmagában is nagyszerű ital. De barátokkal körülvéve, ételekkel kóstolva egy igazi különleges élmény! „
2018.03.19 09:39:47
Amikor legelőször Dénest megláttam egy fényképen egy pálinkafőző üst előtt állva, az volt az érzésem, hogy őt a Jóisten is pálinkafőző mesternek teremtette. A névválasztás, a Lippai testvérek, olyan magától értetődő, amikor Dénesre és Mihályra nézek. Most, miután személyesen is találkoztunk, még…..
„Mi a kisüstihez szoktunk hozzá!” – kezdjük a beszélgetést Gadányi Alberttel, a Pálinkaház tulajdonosával. A Medicina Hungariqum Pálinkaházzal és a termékeivel először az idei Quintessence Pálinkaversenyen találkoztam, ahol az aranyérmek mellett kategória győztes pálinkájukkal hívták fel magukra a…..
epalinka
Piliscséven, a Michelberger Pálinkafőzdében a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke főz
2018.03.09 08:07:12
A Michelberger Pálinkafőzde egy meglévő üzem volt, 1989-ben építették - kezdjük a beszélgetést Mihályi Lászlóval. 1994-ben a tulajdonosok eladták a főzdét, így került László unokatestvérének a tulajdonába és az első 10 évben László tőle vette bérbe az üzemet. 1994 decemberében el is készítette az…..
epalinka
Kisüsti vagy oszlopos? A pálinkáink nagyrészt ugyanazokból a komponensekből állnak, csak különböző mennyiségen vannak jelen a különböző gyümölcspálinkákban
2018.02.27 17:06:39
„Legendák, rémtörténetek lengik körül a kisüsti és az egykörös technológiával készült pálinkák jellegzetességeit.” – mondja Nagygyörgy László, aki a Wesslingnél jelenleg a HR osztályt vezeti.
Mindemellett ő az a szakember, aki tényleg tudja, hogy mi van a pálinkában. Az elmúlt 4-5 évben ugyanis a…..
epalinka
Az év első és legnívósabb országos pálinkaversenye a Palotaszállóban, Lillafüreden
2018.01.27 14:34:00
Immáron kilencedik alkalommal került megrendezésre a Quintessence Pálinkaverseny. Bámulatos! Pontosan 1739 pálinka és párlatmintát nevezett a magyarországi és a határon túli pálinkások elitje.
A magán- és bérfőzetők 1300, a kereskedelmi főzdék több mint 400 beküldött mintáját bírálta a 28 főből…..
Kedves e-pálinka barátok, hasonlóan a tavalyi év végéhez, az idén is megosztom az abszolút toplistát az e-Pálinka blogon megjelent cikkeim nézettsége alapján.
Az e-Pálinka Facebook oldal és epalinka.blog.hu oldalakat 2015 októberében indítottam azzal a céllal, hogy a pálinka kedvelőkkel…..
Szabados János
2017.12.28 15:59:37
@O.Ádám: Köszi Ádám! :-)
epalinka
„Ott szemben, ott kezdődött minden.” – állunk a Savanya Pálinkaház új épülete előtt Savanya Klárával, a pálinkaház főzőmesterével.
2017.12.14 09:41:54
Sióagárdon vagyunk, az akkori Szeszfőzde buszmegállóval szemben. A szeszfőzde 1910-ben épült, akkoriban borászat volt, majd 1958-tól lett az ÁFÉSZ szeszfőzdéje. Klára azt meséli, hogy sokszor hívták az édesapját szakértőként a vitás kérdések eldöntésére abban az időben a szeszfőzdébe.
Az öreg…..
„2009-ben a feleségemmel amolyan hirtelen felindulásból indultunk neki a pálinkaház megépítésének. Annak idején itt csupán egy lucernaföld volt”. – kezdjük a beszélgetést Rácz Ferenccel, a Rácz és Rácz Pálinkaház tulajdonos ügyvezetőjével. Azt mondja, hogy gyerekkora óta szeretett kísérletezni,…..
epalinka
Tárnokrétiben az egykori Szalay-birtok magtár épületében 2009. november 11 óta, egykörös Müller berendezésen pálinka készül
2017.11.01 11:10:22
Viktóriával az ügyvezetővel találkozom legelőször a Lébényi vasútállomáson. Elmondja, hogy az övék egy igazi családi vállalkozás. A családjuk az építőiparból, az akkori válságból menekült és nyergelt át a pálinkára és a vendéglátóiparra. „Lépéskényszerben voltunk” – mondja Viktória. „Akkoriban éppen…..
„Nagyon sok minden történt a Zimek háza táján a cég 2005-ös alapítása, és még több a 2016-os tulajdonosváltás óta, de menjünk sorjában.” – kezdi Zsolt.
Kevesen tudják csak, hogy Zamárdiban található a Balatoni régió egyik legjobb és egyben legsikeresebb pálinkafőzdéje, amely már 12 éves múltra…..
epalinka
„Ez egy olyan szakma, ahová nem iskola kell, hanem rengeteg gyakorlat” – Pörbölyön Szőke Lajosnál jártam
2017.10.10 17:39:59
„Számtalan kísérletet csináltam. Több mint 60 főzést, hogy megtudjam, melyik gabonacefre, hogy működik!” – kezdi Szőke Lajos, a Gemenc Distillery alapítója. „Háromféle égetésű hordót próbáltam ki”.
Szőke Lajos, aki már két gerinctörésen is túl van, azt meséli, hogy amikor hosszú heteken keresztül…..
epalinka
Nekem az az álmom, hogy Magyarország legenergiatakarékosabb és egyik legmodernebb főzdéjét építsük meg
2017.09.28 13:21:49
1998 óta foglalkozunk terület- és vállalkozásfejlesztéssel, a társaimmal komoly közbeszerzési projekteken dolgoztunk – kezdi Borsos Botond a Spiritus Primus Kft. tulajdonos-ügyvezetője, főzőmestere. Abban az időben nagyon jól ment a tanácsadás cégcsoportot építettünk, a társaimmal azon törtük a…..
epalinka
A számítógépnek nincsenek ízlelőbimbói, attól lesz lelke a pálinkának, ha a pálinkafőző mester beleavatkozik a folyamatba …
2017.09.26 16:47:57
A számítógépnek nincsenek ízlelőbimbói, attól lesz lelke a pálinkának, ha a pálinkafőző mester beleavatkozik a folyamatba …
2011-ben Dr.Vidovszky Ferenc korát meghazudtoló lendülettel és energiával fogott bele az Anemona Pálinkaház megépítésébe Dunaalmáson, Komárom-Esztergom Megyében. Az Anemona…..
„Van jelentősége, hogy milyen hosszú a páracső!” - kezdi Komlósi Péter közgazdász, a Márkházi főzde egyik tulajdonosa, ügyvezetője a Márkházi pálinkafőzde üstjei mellett. Elmondja, hogy az alapjaiban hagyományos kisüsti technológia a Ruszkai kézműves műhely érdeme. A kezdet kezdetén közösen…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz