Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lazók György

395 bejegyzést írt és 1195 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor befizettem Superman újjászületésére, nem gondoltam volna, hogy ténylegesen látni fogom, ahogy a krapek a világra jön. A Zack Snyder és Christopher Nolan nevével fémjelzett reboot, nem vicc, a vajúdással nyit, rajtam pedig egyből úrrá lett az érzés, hogy itt problémák lesznek. Az alkotók attól…..
Lazók György 2021.09.17 09:40:34
@doggfather: A Superman visszatér is egy érdekes vonatszerencsétlenség. Szerintem már a szereposztás megpecsételte a sorsát. Routh és Bosworth egyaránt totális mellényúlás, de a papíron tökéletes Lex Luthornak tűnő Kevin Spacey is ritka unalmas főgonosz lett.
Attól kezdve, hogy egyre határozottabban tette le a voksát az agyat kevéssé megdolgozó akciófilmek mellett úgy vált Sylvester Stallone az ítészek pofozózsákjává. Ha a kritikákat összesítő Rotten Tomatoes adataiból indulunk ki, könnyen azt a következtetést vonhatjuk le, hogy egyik szemetet csinálta a…..
Lazók György 2021.08.14 21:23:01
@Csaba Turbucz: Júli 14-én bejelentették, hogy ennyi volt a Moviecopsnak. A Dűne egyre inkább èrdekel. A rendező előző sci-fieivel pedig nem vagyok teljesen kibékülve, de a szereposztás meg az előzetesek làttàn kezd elkapni a hype.
Lazók György 2021.09.07 21:47:17
@Csaba Turbucz: Érdekes, nekem még most sem engedi!
Lazók György 2021.09.08 18:28:31
@Csaba Turbucz: Az Index néha meg szokott lepni azzal, hogy kirakják egy régebbi posztomat. A szinkron baklövéses cikk kétszer kikerült már az első alkalom óta minden előjel nélkül, de A profi címlapra kerüléséről most küldtek értesítést.
Az Ian Fleming írásaiban népszerűvé vált úri kémet a '60-as évek óta számos különböző egyéniségű színész testesítette meg a mozivásznon, akiket aztán egy életre elkísértek azok az évek, melyeket a 007-es ügynök bőrében töltöttek. A franchise történetének évtizedei alatt Connerytől Brosnanig alaposan…..
Lazók György 2021.01.16 21:28:23
@lionking: Connery az, akinél a gazdag életmű miatt a leginkább tömöríteni kellett az egységes hossz érdekében, így nem tettem említést egy személyes kedvencemről, a Gyilkos bolygóról se. Amúgy, ha rákattintasz a nevére a címkék közt, találsz kritikát az oldalon a Gyilkos napról és az Egy igaz ügyről is.

@joeperry: A Fedezd fel Forresternél nekem is az volt a benyomásom, hogy a rendező a Good Will Hunting sikerét próbálja megismételni. Nem rossz film a nyilvánvaló Oscar-csali jelleggel együtt, de Connery alakításán kívül bennem többszöri megnézés után se hagyott mély nyomokat.
Lazók György 2021.01.19 07:31:24
@Szabó G. Ádám: A DVD-kiadáson lévő doksiban is pedzegették, hogy Lazenbyvel problémák voltak a forgatáson, a fokhagymás sztorit is hallottam, de azt nem tudtam, hogy ennyire el volt szállva! Brit fékek és ellensúlyok ide vagyok, szerintem ott is megúszta volna ezt a viselkedést, ha idő előtt nem száll ki a Bond-szériából.
Lazók György 2021.08.28 22:21:47
@Gerberus: Még egy Bond-rész szerintem is volt Brosnanben. Jobb búcsúfilmet érdemelt volna a Halj meg máskor!-nál. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy Craig milyet kap a Nincs idő meghalnival! Az előzetesek alapján akármi lehet belőle.
Filmek a polcról Fortress (1992) 2020.04.27 15:10:00
A '80-as évek horrorlegendái közül egy újabbat veszítettünk el nemrégiben Stuart Gordon személyében. A bizarr beütésű Lovecraft-adaptációiról, mint amilyen a Tágra nyílt elme, ismert rendező sose lépett egy ligába John Carpenterrel és Wes Cravennel. Ő is egyike azon kultfilmeseknek, akik bár közel…..
Lazók György 2020.04.28 19:11:10
@lutria: Az első gyerekük meghalt, a rendszer pedig úgy látszik, hogy ebben az esetben se engedélyez egy másodikat.
Lazók György 2020.04.29 12:09:30
@Vipera01: /SPOILER/ A teljes verzióban megpihennek egy tanyán, viszont a kamion feletti irányítást átveszi a mesterséges intelligencia a börtönből. Gomezt elgázolja, majd rövid harcot követően rárobban a pajtára, ahol Brennick felesége is van, de a csaj valahogy sértetlenül mégis megússza. Ezt követően mutatják, hogy a pár fogja a frissen megszületett babát.
A magyar hangot ez úgy érinti, hogy a leírt jelenethez nincs szinkron.
Lazók György 2021.08.28 21:39:58
@Gerberus: Azért még becsúszott egy kultikus Fenegyerekek, meg az alulértékelt A préda is. Ezután viszont tényleg egyre lejjebb adta. A Feltámadás volt az utolsó filmje, amit megnéztem. Halványan úgy rémlik, hogy az a maga B-kategóriás módján vállalható volt.
A fantázia hiányára szokott utalni, amikor egy fordító a magyar címmel egy másik filmét idézi meg, de a Szolid motorosok a kivételek táborát erősíti. Azon túl, hogy Franco Amurri vígjátékának a főszereplője a Szelíd motorosok rendezője, Dennis Hopper, alkotása humorral ad arra választ, hogy mi lett…..
Lazók György 2021.02.22 13:12:05
@scal: Azért a viszonylag jó olvasottsági számot látva bízom benne, hogy, ha hozzá nem is szóltak előtted, de felkeltettem az érdeklődést a film iránt néhányakban! Amúgy meg jó hír, hogy azóta egy kisebb csodaként torrenten az eredeti szinkron újra előkerült!
A sok csapást megélt magyar szinkron egy újabb pillérét veszítette el a közelmúltban. A koronavírus fertőzésben elhunyt Vass Gábor a szinkronszakma legfoglalkoztatottabb színészei közé tartozott. Valójában nem erre a pályára készült, csak miután többek közt Mécs Károly is felfigyelt rá egy…..
Lazók György 2021.01.25 19:26:31
@joeperry: Nem volt rossz végülis se Stallone, se Schwarzenegger hangjaként (főleg A menekülő emberben), de Gátit nem tudta pótolni. A Die Hard első részének egyik szinkronjával se vagyok személy szerint kibékülve. Ha választani kellene akkor persze én is inkább az eredeti mellett voksolnék. A Nincs alkun tényleg dob a szinkron.
Lazók György 2021.01.25 21:22:36
@gigabursch: Nagy igazság! Ez kiütközött akkor is, amikor összehasonlítottam a Jákob rabbi kalandjainak a két szinkronját. Már a színészi játék az első felé döntötte a mérleget, de a fordítás is annyival jobb, amit nem gondoltam volna! Elképesztő mennyire eltér a két szöveg és mennyire hiányzik a másodikból az eredeti szellemessége.
A '90-es évek közepén nehézkesen indult be a lakossági filmforgalmazás hazánkban. A kölcsönzők uralta, sokáig gond nélkül másolható videókazetták korában eleinte kevesen láttak fantáziát abban, hogy megvásárolhatóvá tegyék a filmeket, de a plázák ugrásszerű elterjedése és a házimozi rendszerek…..
Lazók György 2020.08.22 19:47:31
@Oldfan: Nagyjából ugyanazt az utat majdnem az összes akkoriban létrejött kisebb kiadó bejárta. Például az Ultrafilm vagy a Navigátor Film. Jó szándékkal, nagy ambíciókkal felvértezve olyan filmeket adtak, ki amikről nem is gondoltam volna, hogy bárkinek lesz mersze behozni őket. Aztán, ahogy kiderült, hogy az aktív vásárlóréteg lényegesen kisebb, mint gondolták és 1000 forintnál többet nem hajlandó az átlag kiadni egy DVD-re, hát kénytelenek voltak lejjebb rakni a lécet. Sokkal lejjebb. Annak ellenére, hogy a kiadványok megannyi sebből véreztek, azért sajnálom, hogy ezek a forgalmazók egytől-egyig kiszenvedtek.
Lazók György 2021.01.06 23:17:27
@joeperry: Még nem engedtem el teljesen, de kétségtelenül hullaszag van a levegőben. A Blog.hu címlapon is elég temetői a hangulat. A közeljövőben azért lehet, hogy megpiszkálom egy bottal a tetemet hátha van még benne egy kis élet, ám nem kizárt, hogy máshol folytatom a blogolást.
Lazók György 2021.01.13 12:57:24
@scal: A folytatáshoz állandóan szolgálják az anyagot. Nemrég például a Volt egyszer egy vadnyugat szinkronos változatát sikerült DVD-n szinkron nélkül kiadni, a Csernobil Blu-rayről pedig lehagyták a kiegészítő feliratot.
Kevés nemzet van úgy oda a szinkronért, mint a miénk. Régen még volt is okunk, hogy büszkék legyünk rá. Egy szinkronra heteket szántak. Elsőrangú fordítók dolgoztak rajtuk a legnagyobb műgonddal és színészlegendák vették ki a részüket belőle. Ma már futószalagon készülnek olyan tempó mellett, ami…..
Lazók György 2017.07.23 19:54:54
@Filmdoki: A Die Hard második és harmadik részének a szinkronja tényleg klasszikus még azzal együtt is, hogy Szakácsi az egyikben Willisnek, a másikban az ellenlábasának a magyar hangja. Viszont a negyedik rész magyar változatában van egy jó nagy logikai hiba. Egy jelenetben már akkor Gabrielnek nevezik az ügynökségnél a főgonoszt mielőtt Willis leleplezné.
Lazók György 2017.11.10 16:56:28
@Mitzi von Küche: Engem is meglepett, hogy kikerült megint. Gondolom a népszerűsége okán.

@Gerusz: A szinkronizáltság már a '70-es években is igen népszerű volt, amikor az angol nyelvű filmek még kisebbségben voltak hazánkban.
Lazók György 2020.08.23 21:28:40
@joeperry: Jobb későn, mint soha! :)
Akárhogy haladtak a bértárgyalással annak valószínűleg a járvány betett. A szinkron kontra felirat vita a DVD-s poszt kapcsán is felcsapott. Ha csupán érintőlegesen merül fel a téma akkor is jön előbb-utóbb valaki, aki úgy érzi, hogy meg kell mondania mekkora hiba szinkronnal nézni a filmeket. Vannak, akik ettől érzik jobban magukat.
Filmek a polcról Karambol (1996) 2020.07.08 09:00:00
David Cronenberg filmjei sosem a könnyen emészthetőségükről voltak híresek, ám J.G. Ballard (A nap birodalma) könyvének a feldolgozása még tőle is súlyos volt. A vágyak megszállottságig fajuló kiélése már foglalkoztatta a testhorror korszakában, Ballard könyve pedig módot adott rá, hogy mélyebbre…..
Lazók György 2020.07.08 10:22:44
@Field64: Nálam nincs gond a lájkolással. Ami Cronenberget illeti, sokáig egyedül A légy jött be tőle, a többi filmjét jóval később szerettem csak meg. Azóta az egyik kedvenc rendezőm.
David Koepp nyilatkozta egyszer, hogy Brian De Palma előre megmondta, hogy közös filmjüket, a Carlito útját rosszul fogadják majd, mert a rendezőnek még bűnhődnie kell a Hiúságok máglyájáért. Azért hozom ezt fel, mert a H.F. Saint könyvét feldolgozó, magyarul a kacifántos hosszúságú Semmit a…..
Lazók György 2020.06.29 12:08:52
@Tralfamador75: Nekem meg pont az Árnyék nélküllel kapcsolatban vannak felemás érzéseim. Moziban még kimondottan tetszett. Bacon játéka, Verhoeven stílusa és a szájtátós látvány adta az élményt, de legutóbb megnézve már nagyon kiérződött, hogy a második felétől, főképp pedig a végkifejletre egy buta horrorba megy át. Azt azért be kell vallanom, hogy A Mars szellemein én is jól szoktam szórakozni, még Blu-rayen is képes voltam megvenni!
Egy film számos rendezőt elfogyaszthat a megvalósulásig vezető úton és néha a legvalószínűtlenebb személynél köt ki. Így volt ez a valós események inspirálta Pénzt vagy életet! című akció-thrillerrel is, melyet először Bryan Forbesra, majd a tévés direktorként számon tartott Don Medfordra bíztak, ám…..
Lazók György 2020.06.08 12:27:58
@Field64: Hát igen, rengeteg jó színész feltűnik a filmben a kiemelteken kívül is. Arra minden egyes alkalommal rácsodálkozok, hogy a Lesz ez még így se! szépen megtermett nagymamája itt még milyen jó karban tartotta magát.
Az összeesküvésekről szóló történetek már akkor kedveltek voltak, amikor a mozi még a fekete-fehér korszakát élte. A francia és az olasz film a '60-as években az élén járt annak, hogy reflektáljon velük azokra a zavaros időkre, melyeket hazájuk átélt, azonban Amerika is igyekezett felzárkózni.…..
Lazók György 2020.05.04 12:06:42
@Field64: Pedig miközben írtam ezt a részt még át is futott az agyamon, hogy nehogy összekeverjem a két testvért, de kösz, hogy szóltál! És persze javítva!
Lazók György 2020.05.04 22:03:33
@Make Valamit: A Profi már '80-as évek, de amúgy vitán felül klasszikus.
Lazók György 2020.05.05 06:31:37
@szkepi: Oliviertől inkább A brazíliai fiúkat válogattam be, amit személy szerint jobbak szeretek, mint a Maraton életre-halálrát.
Kevés ember került olyan gyorsan piedesztálra és zakózott egyből le is róla, mint Richard Kelly. Az író-rendező mindössze 26 éves volt, amikor első komolyabb munkájával, a Donnie Darkoval letaglózta a nagyérdeműt. A majdnem idő előtt süllyesztőbe került, majd fesztiválkörútján egyre elismerőbb…..
Lazók György 2020.03.31 21:58:05
@David Sumner: Ennek a filmjének idáig a létezéséről se tudtam, viszont a Garázs rockot láttam. Jópofa kis semmiség és slussz. Az Én, a robotnál érezni a próbálkozást, de a kompromisszumokat is erősen. A holló szerintem még mai szemmel is egy jól összerakott képregényfilm. A bénaság inkább a folytatásait jellemzi. A Dark City vitán felül Proyas főműve. A lelketlen Egyiptom istenei után nagyjából nulla esélyt látok rá, hogy ezt egyáltalán megközelíteni tudó film valaha is várható tőle. Amilyen frusztráltan nekiment a film bemutatása idején a kritikusoknak, azzal nem csak lejáratta magát, de alá is húzta vastagon a kiégettségét.
Lazók György 2020.04.02 11:51:03
@hogi: Gondolkodtam rajta, hogy őt is külön megemlítem, de azon kívül, ami te is írtál, vagyis, hogy többre is vihette volna, nem találtam különösebb okot rá, hogy kiemeljem.

@Urfang: Nem hangzik rosszul. Ha már ketten is így ajánljátok, lehet megérné pótolni ezt a mulasztásomat Proyastól!
Lazók György 2020.04.28 12:41:30
@Tralfamador75: A Southland Talest kihagytam, viszont A doboz szerintem se olyan rossz, mint mondják. Rég láttam már, de úgy él bennem, hogy a hangulata ennek a filmnek is megvan és felvet pár érdekes gondolatot. A Donnie Darko "rendezői" változatától azért is idegenkedem, mert, ahogy Kelly nyilatkozataiból kivettem még ő maga is inkább a mozisat tekinti a rendezői változatnak. A magyar DVD-kiadáson érződött, hogy a szívügye volt valakinek. A töménytelen mennyiségű extrán túl az első körben még egy füzetecske is volt mellékelve hozzá részletekkel Roberta Sparrow könyvéből! A doboz DVD-kiadása sajnos messze nem volt ilyen jó, még a képarány se stimmelt, de akkor már az egész hazai DVD-piac erősen visszavett a színvonalból.
Filmek a polcról Jennifer 8 (1992) 2020.04.11 15:00:00
Az angol Bruce Robinson miután első két filmjével komoly elismeréseket szerzett úgy döntött, hogy csinál egy sorozatgyilkos utáni nyomozásról szóló hollywoodi krimit feltörekvő sztárokkal. Ennek sikerét ugródeszkaként használva kívánta megvalósítani további művészi igényű alkotásait. A témát…..
Lazók György 2020.04.11 22:06:59
@joeperry: Ennél szerintem magasabbra céloztak vele. Nekem egy időben úgy tűnt, hogy egyenesen a következő Al Pacinonak szánják. Az egyébként szintén egész jó "Manhattanre leszáll az éj" is egy olyan film, amit Lumet húsz évvel korábban még vele csinált volna meg. Hozzátenném, hogy Garcia bár remek színész, de azért nem akkora klasszis, mint Pacino. Persze rá is igaz az, ami a legtöbbekre, hogy egy-két szerencsésebben kiválasztott szereppel jóval többre is vihette volna.
Lazók György 2020.04.15 18:13:58
@David Sumner: A Meghalsz újra nekem is bejött. A zenéje annyira, hogy megvettem anno cd-n. Garcia szereplése elég kurta-furcsa a filmben. Bár a film végére tényleg kulcsfontosságúvá lép elő, Robin Williams cameója bennem mélyebb nyomokat hagyott.
Amikor ezt az opuszt bemutatták Nyugat-Németországban és az Egyesült Államokban, az élelmes forgalmazók kis papírzacskókat osztogattak hányás céljára a jegyvásárlóknak, mert a reklámszlogen szerint a néző „vetítés közben garantáltan rosszul lesz”. Ez a tagadhatatlanul eredeti marketingötlet persze…..
Lazók György 2020.04.10 22:28:28
@Field64: Nem tudom mennyit vesznek ki belőled ezeknek a monstre cikkeknek a megírásai - gondolom jóval többet, mint amennyit visszakapsz -, de az biztos, hogy sokat veszít veled ez az utóbbi időben egyre feltűnőbben haldokló itthoni filmes blogszféra!
Ha a hírességek belemennek az aktuálpolitikába gyakorta csak a saját rövidlátásukat leplezik le. Őket állította részben pellengérre a South Park alkotóinak filmje, az Amerika Kommandó is, melyben nem úszhatta meg Tim Robbins sem, Hollywood liberális beállítottságú színészeinek egyik leghangosabb…..
Matt Cvetic történetét dolgozza fel ez a noir krimi és kémfilm, ami megtörtént eseményeken alapul. Cvetic a ’40-es években az FBI megbízásából beépült az Amerikai Kommunista Pártba azzal a céllal, hogy kémelhárító tevékenységet végezzen és feltérképezze a tevékenységüket. A film elkészítésének…..
Bár a magyar szinkron sokáig tartotta a jó hírét, az elbaltázott címfordítások már annak elvesztése előtt hírhedté váltak. Bevett módszer volt, ha egy krimi vagy egy akciófilm címével nem tudtak mit kezdeni akkor elé ragasztották, hogy halál vagy halálos. Ezzel a fantáziátlansággal eshetett meg,…..
Az, hogy Steven Spielberg és Tom Cruise közös filmet készítenek, ráadásul Philip K. Dick írása alapján, egy megvalósult álomnak tűnt, amikor bejelentették. Spielberg ugyan mióta a Schindler listájáért megkapta az Oscart, nem volt egészen a régi, de még mindig annak a mozimágusnak számított, aki a…..
Lazók György 2020.02.28 09:50:35
@David Sumner: Épp a héten láttam a Szín az űrbőlt. A novellát igaz elég rég olvastam, de szerintem a film kimondottan jó lett. Mondjuk pont Cage elvárt megzakkanása a legkevésbé működő része, viszont az atmoszféra telitalálat. Remélem Richard Stanley megcsinálja a beígért Dunwich Horrort is. Az érdemleges Dick-adaptációk se haltak ki teljesen, Az ember a Fellegvárban sorozatváltozatáról legalábbis sok jót hallottam.
Amerika a megalapulása óta az ellentmondások hazája. A szabadság földjén az alapvető emberi jogok nem mindenkinek jártak ki, főképp, ha a bőrszín bejátszott a kérdésbe. Ahogy a legtöbben, úgy az amerikaiak is szeretik megünnepelni a saját történelmüket, rálelni a dicsőségre még abban a háborúban is,…..
Cinikusból lesz a legnagyobb romantikus. Neil LaBute életművének a jelentős részét szentelte annak, hogy feltárja milyen szörnyűek tudunk lenni egymással a párkapcsolatainkban, mégis ő lett az, aki A.S. Byatt megfilmesíthetetlennek tartott szerelmes regényét csodás érzékenységgel adaptálta a…..
Milyen film az, ami szó szerint kinyír egy stúdiót? Aki szeretné megtudni, az feltétlenül nézze meg Renny Harlin rendezését, mely akkorát zakózott, hogy azzal a Guinness Rekordok Könyvében is helyet követelt magának. Szép teljesítmény, ami többek közt a szinte nem is létező reklámkampány, a…..
Lazók György 2016.12.13 09:10:35
@Sütemény1975: Nem azt írtam, hogy nincs főtéma, hanem, hogy hiányzik egy igazán markáns főtéma. Debney egy ügyeskezű iparos, de azért nem egy Hans Zimmer kaliberű zeneszerző.
Lazók György 2016.12.13 14:52:59
@menjünk a moziba be: Ahogy írtam is, az Utánunk a tűzözönben már rutinosabb volt, de engem (és a bevételek tanulsága szerint az akkori közönséget se) győzött meg teljesen továbbra se Geena Davis, mint akcióhős. A Thelma és Louise-ban jó volt, de az elsősorban egy drámai szerep volt, amiben Davis sokkal inkább otthon van, mint mikor azt kell elhitetnie, hogy nála keményebb csajt még nem hordott a hátán a föld.

Az adatok, amiket hiányolsz, ott vannak a cikkben. Mindjárt az első bekezdésben, hogy közel mennyibe került a film. Pontos számot azért nem írtam, mert egyes források szerint 98 millióba, míg mások szerint 115-be. Bevételi szinten mind az imdb, mind a boxofficemojo 10 milkót ír, nem 9-et. Az szintén le van írva a posztban, hogy Kassar miatt a stúdió eleve nem a legjobb anyagi helyzetben volt, a film pedig csak a végső döfést vitte be.
Lazók György 2020.02.06 10:57:56
@David Sumner: A leírásod alapján csak jobban sajnálom, hogy nem készült el a film. Méltóbb hattyúdal lett volna a Carolconak, mint ez.