Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ivivan

0 bejegyzést írt és 159 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha valaki megkérdezi, miért kötöttünk házasságot, a kapcsolatunk sikerességétől függően különböző válaszokat adhatunk. Ha elégedettek vagyunk, azt mondjuk, szerelemből. Ha már megbántuk, azt mondjuk, akkor jó ötletnek tűnt. Esetleg leegyszerűsítjük a témát, és kijelentjük, hogy fogalmunk sincs. Ha…..
ivivan 2019.09.20 12:42:33
@MACISAJT: ez egy jellemző mítosz, hogy zuhanó repülőn minden ateista hirtelen vallásos lesz. Hát nem...

És ismerek boldog szingliket és boldogtalan házasokat. A boldogság nem - csak - másoktól függ, ahhoz te is kellesz.
ivivan 2019.09.20 15:27:43
@bagolyleső: nem beszélgettem még, de van aki igen. És nem számoltak be arról, hogy hirtelen megtértek volna. Ahogy a lövészárokban sem tér meg minden ateista. Ez egy olyan gyakori érv a vallások mellett, hogy igen sokan vizsgálták már és nem állja meg a helyét.

Ez például egy elég jó videó a témáról (angolul): www.youtube.com/watch?v=EVQPlBlOmzo
Engem mindig elborzasztott, hogy egyes emberek életük legnagyobb beruházásához, a házépítéshez milyen igénytelenül állnak hozzá. Gyökerezhet ez a pénzügyi életre való felkészítés hiányából, de lustaságból is. 3 éve foglalkozunk az építkezés témával, mi akkor építkeztünk és a Házépítők face csoportot…..
ivivan 2019.02.01 14:02:21
@Kolompár Magneto: ha szerinted egy kész házat át lehet nézni, akkor nem értem, hogy az építkezés közben minden egyes fázis után ezt mért ne lehetne megtenni? Nekem több ismerősöm is belefutott abba, hogy a ház megvásárlása után derült ki, hogy az átnézés ellenére komoly javításokra volt szükség.

Mi éppen emiatt a rizikó miatt nem mertünk használtan házat venni: ott tényleg az van, hogy kifizeted a vételárat és utána 0 és 100 millió között bármekkora felújításra sor kerülhet. Az építkezésnél legalább valamennyire lehetett tervezni a költségeket.
ivivan 2019.02.01 15:12:49
@bontottcsirke: bocs, de ha a tartozásodat átadják követeléskezelőnek, akkor te vagy a hunyó. A legtöbb bank évekig türelmesen vár és próbál veled megegyezni, mielőtt követeléskezelőnek adná el a tartozást. Ha érzed, hogy nem tudod a hitelt fizetni, akkor el kell adni az ingatlant, abból kifizetni a hitelt és menni albiba. Nagyon-nagyon kevés olyan ingatlan van/volt, ahol az ingatlan eladási ára ne futná ki a rajta lévő hitelt.

Valahogy úgy, mintha albiban lennél: onnan is 1-2 hónap után kiraknak, ha nem fizetsz.

Még mielőtt: az, ha 5-10 évig nem fizeted a hitelt és utána elárverezés után is marad még pár tíz millió tartozásod az a te hibád! A fentebb vázolt forgatókönyv csak akkor működik, ha még az előtt eladod az ingatlant, hogy elkezdene rajta gyűlni a büntetés.
ivivan 2019.02.01 17:53:44
@bontottcsirke: te tényleg azt hiszed, hogy egy hitellel terhelt ingatlant nem lehet eladni? Hát tévedsz: simán el lehet, bár valóban kicsit bonyolultabb az ügylet. Szerintem te a járműhitellel kevered - ott van az, hogy a törzskönyv nincs nálad. Ingatlanhitelnél csak egy bejegyzés kerül a tulajdoni lapra, hogy az az ingatlan hitellel terhelt. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet eladni, hanem azt, hogy eladáskor a vételárból előbb a bankot kell kifizetni, csak a maradékot kapod meg te.

Szóval bármikor ki lehet ugrani egy lakáshitelből, ha úgy érzed nem bírod. Kicsit nyilván tovább tart, mint egy albérletből elköltözni, de nem lehetetlen. És ha közben följebb mentek az ingatlanárak, akkor még akár nyerhetsz is az üzleten - a mi lakásunk 12 év alatt majdnem dupla annyit ér, mint amikor vettük...
Miért kell vírusirtó a laptopra? A vírusirtó használata kényes kérdés, hiszen a tökéletes védelmet nyújtó szoftverért mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ráadásul a kicsit régebbi rendszereket meglehetősen leterheli az aktív védelem. A barátaim körében végzett gyors közvélemény kutatás eredménye hogy a…..
ivivan 2017.03.07 07:14:01
@enpera: szerintem pont most tartunk ott, amikor már nem Windowsra fog megjelenni a legtöbb vírus, hanem telefonos OS-ekre, mert a többség már azt használja.
ivivan 2017.03.09 17:43:07
@Void Bunkoid: mert szerinted a lakásodban lévő műszaki cikkeknél értékesebb dolgokért törik föl a telefonodat, gépedet? Azért nem rabolják ki a lakásodat, mert nem jó az ár teljesítmény mutatója a dolognak. De ha nyitva lenne az ajtó és csak úgy besétálhatna és vihetné biztos lenne rá vevő, akit érdekel az 50 ezres tévé, fényképezőgép vagy laptop...
Úgyhogy csak bátran rakj föl egy vírusítót a gépedre - legyen zárva az az ajtó...
ivivan 2017.03.14 16:23:01
@Void Bunkoid: a tűzfal és a macszűrés éppen a leggyengébb láncszem hibáját nem köszöböli ki: az emberét, aki a gép előtt ül.
A támadó nem fog szöszölni a WiFi-d feltörésével, mert nem éri meg - esetleg akkor, ha direkt téged akarnak célozni, de az valószínűtlen. A hackerek inkább elhelyeznek egy jó kis vírust sok száz weboldalon, szétküldenek 1 millió spamet, létrehoznak fishing site-okat stb. Ezek közül könnyen bele futhatsz egyikbe-másikba - megesett már velem is, hogy a vírusírtó jelzett egy oldal felkeresésekor, hogy támadót észlelt.
Én elsősorban nem azért aggódnék, hogy megszerzik a macskás képeidet, hanem hogy megszerzik a bankszámla adataidat. Vagy simán lekódolják a teljes vinyódat és váltságdíjat kérnek a kioldásért (mert nekik nem értékesek a te képeid, de neked nagyon is...)
Nem vagyok túl öreg, de emlékszem, mikor még 70 Ft volt a kenyér a kisboltban. Arra is emlékszem, mikor 100-120 Ft lett. Pedig akkor is gyerek voltam még, mégis olyan drágulásnak fogtam fel és hüledeztem, hogy miért ennyi. Most már 300-400 Ft-ba kerül egy közepes minőségű fél kilós kenyér.…..
ivivan 2017.03.09 08:57:32
@praclee: már hogy volna fölösleges a gép? A kézzel dagasztás fárasztó és időigényes, ráadásul nem is valószínű, hogy mindig sikerül. Kenyérsütőgéppel kb 3-4 perc alatt rakok be egy 750 grammos kenyeret és ~3 órával később csak ki kell vennem hűlni. Ehhez képest a 20 perc dagasztás, a figyelés a sütőre stb mind olyan dolgok, ami közben mást nagyon nem tudok csinálni. Mivel nem nézek TV-t, nincs kedvenc sorozatom és gyerekem se, ezért ez csak elfecsérelt idő lenne különösebb nyereség nélkül. Szoktunk néha formakenyeret csinálni, amikor csak dagasztjuk a tésztát a géppel és sütőben kisütjük (bár még az új elektromos sütőben nem próbáltuk), de azzal sokkal több munka van, mint a sima gépi kenyérrel.
ivivan 2017.03.09 12:46:04
@ROBERTO: az kétségtelen, hogy a tésztát jól átdolgozza a gép, de attól még nem rossz. És nem használjuk a géphez adott receptet, hanem a klasszikus liszt, víz, só, élesztő recepttel dolgozunk (bár mostanában rászoktunk, hogy a vizet részben tejjel helyettesítjük, hogy egy kicsit lazább legyen az eredmény).
Kovászt valóban nem használunk, bár állítólag a kenyérsütőgépnek az is jó, de ahhoz megint figyelni kellene rá. Sőt, sima élesztő helyett instant élesztővel csináljuk, mert egyszerűbb ugyanolyan jó. És a gép 2x1 órát keleszti a normál program alatt, azért az idő alatt simán megkel (bár szerintem a teljes kiőrlésű kenyerünk azért nem sikerül sose, mert annak nem elég ennyi)
  A minimalista életmód egyik alapvető eleme, hogy kiszakadjunk ebből a materialista világból, ahol mindenki vásárol, amely reklámokkal bombáz 24/7 és vásároljunk kevesebbet. Könnyű ezt leírni, de sokaknak nagyon nehéz ezt megvalósítani. A minimalizmus nem azt jelenti, hogy nem vásárolsz semmit…..
A zselatin az egyik leggyakoribb élelmiszeripari adalékanyag, amely az üzemek csarnokai mellett szinte minden háztartásban megtalálható. Használják gumicukrokhoz, fagylaltokhoz, csokoládé töltelékekhez, torták krémjébe és tetejébe, ízesített joghurtokba, margarinba és lekvárba hogy tartást adjon az…..
ivivan 2016.11.06 08:56:19
@wouhnn: ez messze nem ilyen egyszerű. A haszonállatok nagyrésze olyan táplálékot fogyaszt, amit mi nem eszünk meg. És nagyon sok olyan takarmánynövény van, amit alavetően emberi felhasználásra vetettek el, de ha nem elég jó a minősége, akkor az állatoknak adják. Ha mindenki vegán lenne, akkor az ilyen növényeket egyszerűen ki kellene dobni - ami növelné az élelmiszertermesztéshez szükséges területeket. Ugyanígy növelné a szükséges területeket a füvet legelő állatok kiesése (marha, ló, kecske stb), ugyanis füvet nem tudunk enni és sok olyan terület van, ami másra nem alkalmas.
ivivan 2016.11.06 09:39:26
@eßemfaßom meg áll: ez a terv. Már kész lenne az új házunk, ha találtunk volna kivitelezőt...
ivivan 2016.11.06 09:59:24
@eßemfaßom meg áll: nekünk eleinte 12 liter/nap volt a páramentesítő teljesítménye (úgy 3-4 hónapig), de 60-70% alatt nem igazán csinál semmit (legalábbis a mienk) csak zabálja az áramot (napi ~200 forint), ezért 60% alatt leállítjuk. Rakattunk be ilyen falba szerelhető hőcserélős szellőzőt - ez kicsit segített - így most alig kell használnunk a párátlanítót, hogy 60% legyen.

Igazából az a baj nálunk, hogy a szigetelés tökéletes, viszont valamiért nagyon sok a pára. Részben mi is hibásak vagyunk, mert szeretjük a szobanövényeket, de valószínűleg az épület maga is rengeteg nedvességet tart még mindig, pedig lassan már 10 éves.

Még nyáron, folyamatosan nyitott ablakoknál se megy le 50% alá a páratartalom.
A "Gyerekkel vagyok" blogot sokszor maguk az olvasók írják. Most ezt a kérdésekkel teli levelet osztom meg Veletek Kingától, aki egyelőre nagynéniként remekel, és várja, hogy "rátörjön" az a bizonyos anyai ösztön. Vagy nem...  Sziasztok! Élvezettel olvasom a gyerekkelvagyok.net-et, annak ellenére,…..
ivivan 2016.09.30 14:46:18
@Irbisz: "Ugyanis gyerek nelkül minek tartana ki melletedd a parod?"

Mondjuk szerelemből. A jó kapcsolatokat a szerelem tartja össze, nem a gyerek (és nem is a Technokol Rapid)
ivivan 2016.09.30 19:18:24
@Irbisz: sajnálom, hogy olyan kapcsolatban élsz, ahol már elmúlt a szerelem. Az kétségtelen, hogy ha nem ápolják, akkor a szerelem 3-4 hónap alatt elmúlik. De ezért kell egymásra időt fordítani. Ezért kell "randizni" 10 év kapcsolat után is. És ezt férfiként, egy 15 éves kapcsolatban élve mondom - hidd el, lehetséges. Csak a megfelelő férfi és a megfelelő nő kell hozzá.

Én éppen a te állításod ellenkezőjére láttam már több példát is: a pár röviddel a gyerek születése után elvált, pedig előtte semmi gond nem volt. Persze olyanra is láttam már példát, amikor a nő elhagyta a férfit, mert a fickó nem akart gyereket. A fordítottjára még nem láttam példát...
ivivan 2016.10.01 16:37:04
@RoxyCRX: mi is együtt dolgozunk a feleségemmel - bár sajnos most külön projekten, szóval már nem vagyunk 0-24 együtt, pedig azt szerettük.
A kétezres évek elején jelentek meg az első robotporszívók, és azonnal milliókat adtak el belőlük. Rengeteg olyan ember volt ugyanis, akit egyrészt lenyűgözött, hogy egy ilyen diszkoszforma izé magától feltakarítja a boltban a 2x2 méteres padlót, és aki benyalta a gyártók szép szavait. Ám a kiváló…..
ivivan 2016.09.15 21:14:46
@Doryyka: Irígylem a kitartásodat és a szabadidődet.
ivivan 2016.09.17 08:19:29
@minden nick foglalt...: Nem igazán értem, hogy miért nekem küldted ezt a Thinking Cleaner dolgot. Ahogy már többször írtam itt: háziállataink miatt nem mehet a Roomba, amikor nem vagyunk itthon. Sőt, mindig egy szobára korlátozzuk a működését.
ivivan 2016.09.17 14:47:44
@minden nick foglalt...: az új házba majd akarunk még egy Roombát venni (szintenként egy lenne), de nekünk a 650-es bőven elég. Az már időzíthető - nem kell nekünk az, hogy telefonról lehessen irányítani...
GasztroPunk Házikenyér házilag 2016.05.30 06:39:00
Tudom, hogy a házikenyér általában házilag készült kenyeret jelent, de minek nevezzem, ha ma már a boltban is kapható úgynevezett „házikenyér”, amely persze a kenyérgyárban készül. Nos, az én receptemmel nem lesz olyan felfújt vacakod, amit ha feldobsz, elviszi a…..
ivivan 2016.05.31 13:16:32
@funfun: Szinte pontosan ugyanilyen recept alapján készül a mi kenyerünk is, csak mi víz helyett tejet használunk, mert attól jobban megkel. Már majd 10 éve nem veszünk bolti kenyeret...

Lehet cifrázni tökmaggal, teljes kiőrlésű liszttel, szezámmaggal - de az alap mindig ez a recept.
ivivan 2016.05.31 15:00:58
@buszrajongó: én megengedő vagyok ilyen szempontból. Sok mindent lehet kenyérnek hívni, de azért a tojás tényleg kicsit meglepő alkotóelem kenyérben...

ui: egyébként tejjel szerintem sokkal finomabb lesz, mint vízzel. Lehet, hogy kovásszal működne tej nélkül is, de kovásszal vacakolni kenyérsütő géppel macerás.
"Ugyan, mit kell ezen annyit agyalni? Amelyik nyakkendő éppen jön a sorban, azt veszem fel." Nos, egy rosszul megválasztott kombináció elrontja az összhatást, és teljesen más benyomást ad viselőjéről. Segítünk, hogy ezt elkerüld! Sok férfi munkahelyén elvárás a nyakkendő viselése, heti 5 napon…..
ivivan 2016.04.25 14:46:19
@Brendel Mátyás: a tökéletes megoldás. Én is ezt a módszert alkalmazom - el se lehet rontani :-)
Az alábbi cikk a New York Times 2016. április 17-i, vasárnapi számában jelent meg a Vélemény rovatban. A szerző Nicholas Kristof egy rovat vezetője. Ebben a hónapban Floridában egy férfi a nyakánál fogva egy kutyát lógatott ki a harmadik emeleti balkonról, és azzal fenyegette, hogy ledobja. Akik…..
ivivan 2016.04.21 15:55:11
@littke:
Ez Amerikában van, ahol a szabályok sokkal enyhébbek, mint az óceán innenső oldalán. Nem azt mondom, hogy az itt élő csirkék a földi paradicsomban töltik rövid életüket, de azért állatkínzásról nem beszélnék.

És igen, a vásárló nézze meg, hogy mit vesz. Mondjuk kezdje a tojással, mert az a legegyszerűbb - minden tojásra kötelező ráírni, hogy hogyan tartják a tyúkot: ha az első számjegy 3-as, akkor ketreces tartás, szóval ha lehet, akkor 2-est vegyünk (alternatív tartás). Az 1-es lenne a tanyasi, a 0-as pedig a bio, de ezek ritkák, ha egyáltalán kaphatók.
Nívó Vasárnap is nyitva 2016.04.11 13:09:51
Blogunk kiemelten foglalkozott a vasárnapi zárva tartás témakörével, és utolsó, erről szóló posztunkban megpendítettük, hogy hamarosan puhulás várható a témában (mondjuk én picit hamarabbra vártam). És íme, ma robbant a hír: vége a vasárnapi kötelező zárva tartásnak! Hogy miért döntött így a…..
ivivan 2016.04.11 16:29:58
@Afrika steht an der Elbe: megnyugodhat a lakosság 3/4-e - libsik, nem-libsik vegyesen...
ivivan 2016.04.11 16:36:00
@wmiki: "Remélem a Fidesz úgy vezeti vissza a vasárnapi nyitva tartást, hogy aznapra 500%-os bérpótlék jár"

Így van, az a legfontosabb, hogy a kereskedők jól meg legyenek fizetve. Majd a sebész elmegy Vasárnap polcot pakolni, mert akkor többet fog keresni, mint orvosként...

Egyébként szerintem is lehetne mondjuk 100% a vasárnapi bérpótlék - tavaly ilyenkor több hipermarket is fölvetetette ezt a lehetőséget a boltbezárás helyett, de a KDNP nem kért belőle. Pedig sokkal több értelme lenne. A probléma persze az, hogy akkor a kórházakban a kormánynak is ki kellene pengetnie az extra pénzt és már a mostani pótlékokkal is gyakran több hónapos elmaradásban van...
ivivan 2016.04.12 08:59:38
@Igazsagoszto buldog seriff: a nagytőke érdekeit épp a Vasárnapi boltzár szolgálta. Nőtt a forgalom, miközben több ezer emberrel dolgozik kevesebb a kereskedelemben és még a vasárnapi pótlékot se kellett kifizetni. A nagy hipermarketeknek igazából nagyon jól jött a vasárnapi boltzár... Annak a pár ezer dolgozónak, akit kirúgtak persze nem annyira. És a vasárnapi pótlék is biztosan hiányzott sok család kasszájából.
Ha a brit tudósok egyszer felmérést készítenek arról, hogy az újévi fogadalmak hány százaléka kapcsolódik a sport, mozgás elkezdéséhez / folytatásához, talán egész érdekes eredményre juthatnának. Hát még ha azt is vizsgálnák, hogy a fogadkozók mekkora hányada tart ki az elhatározása mellett mondjuk…..
ivivan 2016.01.22 14:15:25
@Levi999: Nem veled vitatkozom, hanem ezzel és az ehhez hasonló cikkekkel.

Amúgy nem értek teljesen egyet: szerintem egy inaktív életmódot folytatónak a legjobb módszer a fogyásra a sport. Aki persze eleve mozog - mondjuk biciklivel jár dolgozni - annak nyilván a diétáján kell elsősorban változtatni.
ivivan 2016.01.22 21:32:49
@PH.Plusz: esetleg tudnál linket mutatni a cukor és a fehér liszt egészségkárosító hatásaira? (angolul is jöhet) Kicsit olyan ez nekem, mint Columbo felesége: mindenki beszél róla, de még senki se látta.

Ha rólam leolvadna 9 kiló, akkor már 20 alá csúszna a testtömeg indexem, ami fickóknál semmiképpen sem egy jó érték, szerintem. Ahogy írtam is már: a testsúlyommal kb elégedett vagyok, csak némi zsírt lenne jó izommá alakítani :-)

A mozgás sajnos nem megy télen - egyszerűen nem tudom magam rábeszélni, hogy kimenjek a hidegbe, olyan sportba pedig nem akarok belekezdeni, amit a négy fal között kell űzni. Nyáron lovagolni szoktam, bár azt is nagyon-nagyon keveset. Sosincs rá elég idő...
ivivan 2016.01.23 16:51:38
@PH.Plusz: A cikk valahogy jótékonyan elhallgatja, hogy a méz is majdnem 100%-ban cukorból áll. Azt valahogy mégis ajánlja, pedig élettani hatásában nem sokban különbözik a cukorétól.

A videó viszont tömény marhaság. A cukor annyira nem méreg, hogy anélkül meghalnánk, lévén idegsejtjeink semmilyen más formában nem képesek energia felvételére (a cukorbetegek ajánlott napi kalóriamennyiségük felét kell szénhidrátból fedezzék, ami a véráramba már mint cukor fog bekerülni). Persze oda már szőlőcukor formájában jut el, de ez a lényegen nem változtat - a szervezet egyáltalán nem ürítji ki a cukrot ahogyan a videó állítja, hanem felhasználja. Méghozzá azért, mert a sejtek elsősorban cukorból képesek energiát előállítani.
És mi ez, hogy a cukor sav?! Ráadásul a legerősebb, amit "megetetetnek velünk"?! Valami írtó nagy homályban van a videó készítője (vagy szándékosan hazudik).

A négy fal közötti mozgás annyira nem vonzó számomra, hogy a hideg ráz ki tőle. Eszem ágában sincs egy sportot csak azért űzni, mert izmot épít. Ha egy sportot nem élvezek, akkor pontosan nulla időt szánok rá.
A szabadba pedig vissza fogok majd térni lovagolni, amint az időjárás ezt engedni (futni a szívbetegségem miatt egyébként sem futhatok - na nem mintha valaha is élveztem volna a futást). És nem azért járok lovagolni, mert izmot szeretnék építeni, hanem mert szeretek lovagolni (még akkor is, ha már leestem egyszer-kétszer). Az, hogy még kicsit az izomzatomat is javítja csak bónusz.
Szeretünk gyűjtögetni, "Jó lesz az még valamire" - gondoljuk. És ez így is van. Ez a szenvedély akkor válik nagyon hasznossá és szórakoztatóvá, sőt akár hobbivá, ha az összegyűjtött tárgyak nem lomként hevernek és sokasodnak a polcon érintetlenül, hanem új életre kelnek.…..
ivivan 2015.10.22 11:23:36
Ezt még mi alkottuk tavaly Karácsonykor: www.printingin3d.eu/item/cake-plate
A kidobott mikró üveg forgótányérjából különleges tortatálaló :-)
ivivan 2015.10.22 15:56:57
@tervezzvelem: köszönjük
Újra és újra szóba kerül a budapesti közlekedés fejlesztésének egyik legnagyobb kiaknázatlan lehetősége, a meglévő vonatsíneken közlekedő gyorsvasúti rendszer kialakítása. A Bécs vagy Berlin S-bahn hálózatán alapuló koncepció szerint a budapesti elővárosi vasutak a mainál gyakoribb követéssel…..
A Becoming Minimalist bloggerének, Joshua Beckernek a szülei kisebb házba költöztek, majd Joshua elbeszélgetett az anyjával, Patty-vel arról, hogy miért hozták meg ezt a döntést. Beszélgetésükből az derült ki, hogy az emberek 5 fő ok miatt vesznek nagyobb házat,…..
ivivan 2015.05.05 13:13:10
@Hujber Tünde: azért nagyon egyén függő, hogy kinek mi a minimalizmus. A 3 pár cipő kérdése például érdekes - nekem ennél férfiként több van: téli cipő, nyári cipő, a lovagláshoz használt cipő, egy régi cipő tartaléknak (ebben szoktam bowlingozni is alkalmanként) és egy bakancs ha nagy hó esik. Ez már 5 és mint látható egyáltalán nincs tartalék a rendszerben: minden helyzetre pontosan egy cipőm van. Akkor én most minimalista vagyok vagy nem? Több, mint 3 cipőm van, mégsincs egy fölösleges sem...
Ugyanez igaz éa lakásra is, szerintem - függ az ember életstílusától, hogy mekkora lakás a legkisebb, még használható. Mert a fölösleges szoba nagyon drága, de a hiányzó szoba nagyon meg tudja keseríteni az ember életét...
ivivan 2015.05.07 20:19:54
@Void Bunkoid: A 10-12m2-t nem nevezném szobának - eleve 12m2 fölött tekintünk egy helyiséget teljes szobának, az alatt félszoba. Igazából szerintem a 16-20m2 az, ami egy hálószobának jó, ha ennél kksebb, akkor csak arra való, hogy aludjunk benne. Szóval 3 gyereknek 3x20m2 + szülőknek egy 30m2-es. A nappali + konyha + étkező egyben 50-60m2 is lehet (és nem praktikus, ha nagyon hosszúkás - egy 7x8 méteres például elég jó, ami 56m2). Már 130m2-nél tartunk és még nincs dolgozó szoba egy sem. Ha valakinek helyigényes hobbija van (teszem azt szeret varrni), akkor ahhoz is kell egy szoba, aztán ha szerettek vendégeket fogadni, akkor jó ha van vendég szoba. Esetleg egy második nappali, hogy mégse a konyhában legyetek mindig.
A 180m2 egyáltalán nem nagy, ha sokat vagytok otthon és van tevékenység, amivel kitöltitek. Persze, ha csak a tévét bámuljátok egész nap, akkor kicsi is elég.

Ismerek olyan házaspárt, aki bőven 200m2 fölötti házban lakik kettesben - és inkább kicsinek érzik, mint nagynak, mert imádnak vendégeket fogadni. Szóval nagyon egyénfüggő... Erre írtam, hogy a fölösleges szoba drága, de ha hiányzik egy szoba az is nagyon kényelmetlen...
ivivan 2015.05.08 07:21:07
@Void Bunkoid: Kétségtelen, hogy inkább otthonülő típus vagyok - sok-sok háziállattal. Ezért - is - gondolom azt, hogy a kis lakás / ház nem feltétlenül előny.

Egyébként laktam panelban és most is egy 60m2-es lakásban lakom. Tudom, hogy lehet lakni egy ilyen kis lakásban is, és azt is tudom, hogy jelentős kompromisszumokkal jár. Legalábbis nekünk. De azt is tudom, hogy van, aki csak aludni jár haza, ezért neki még nagy is. Ahogy már többször is írtam: ez egyén és használat függő.

A vendégszoba szerintem is csak akkor kell, ha rendszeresen fogadsz vendégeket - az általam említett ismerős szinte minden hétvégén tart egy kis összejövetelt. Az évi 1-2 alkalomért természetesen én sem tartanék fönt egy vendégszobát.
TComment Levélben támad a hivatal 2015.03.06 07:22:45
Ki fogod nyitni, sőt, garantáltan is el olvasod, hiszen fentről küldték és címeres pecsét van rajta. És akkor jön valami, amire biztosan nem készültél. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
ivivan 2015.03.06 20:59:24
@Aranyba mártogatott étnyúl: én elég férfias vagyok ahhoz, hogy vezessek egy Smartot. Sajnálom azokat, akiknek nagy terepjáró kell ahhoz, hogy férfinak érezzék magukat. Nyilván kompenzálnak...

És ne ítélj meg egy autót anélkül, hogy ülnél benne: a Smart döbbenetesen kényelmes! Simán hozza egy középkategóriás autó kényelmét. Esélyem sincs beülni egy Swiftbe (majdnem 2 méter magas vagyok), de a Smartban kényelmesen elférek.

És "fillérbaszás"-nak nevezni egy olyan autó vásárlását, ami drágább a magyar autók 3/4-énél mindenképpen vicces :)
ivivan 2015.03.07 13:40:18
@csakazértistotalcar: igen, természetesen garanciát kell vállalnia minden szervíznek az elvégzett munkára. De ez hogy jön most ide? Ha én beviszem olaj- és szűrőcserére az autót egy szervízbe, akkor Ő arra fog garanciát vállalni. Arról nem tehet, hogy Ő nem tud - nem tudhat - egy belső információról, miszerint mondjuk a kormány egy alkatrészét cserélni kell, mert az élettartama nem éri el a szervízkönyvben szereplő időtartamot. Mindenki betart mindent - de ha neked eltörik vagy beszorul a kormányod később, akkor a keletkező kárért nem fog sem a szerelőd sem a márkaszervíz felelősséget vállalni.
ivivan 2015.03.09 09:04:05
@409: Érdekes - nekem minden lejáró okmányomról jön az értesítés. Szerencsére - különben tuti elfelejteném. Év elején is jött az értesítés az útlevélről...
Az olvasóink között biztos akadnak olyanok, akik már megkezdték a vizsgaidőszakot, a napokban már meg is mérettetik magukat. Nos, nekik már úgyis mindegy, viszont mindenki más, akinek még van ideje tanulni, meneküljön, amíg tud. De tényleg. A legendás Warcraft sorozat (van…..
ivivan 2012.11.27 16:39:15
Nekem is nagyon bejövős. Már csak az utolsó pályát kell elérnem - arra még kíváncsi vagyok :-)

@Rodolfo63: nekem egy Intel Atom kategóriás gépen (fogalmam sincs mi a neve annak az AMD-s változatának) simán futott gond nélkül.
FundiBlog Szalmabáb érvelés 2012.02.10 22:59:00
Egy klasszikus, és fundik között gyakran használt érvelési forma a szalmabáb technika, amikor ellenvetésük tárgyát egy olyan fiktív ellenféllel szemben használják, akit igyekeznek összemosni valódi vitapartnereikkel. Evolúciótagadó formája leggyakrabban az ismert "mennyire…..
ivivan 2012.10.10 10:59:09
@Tom Benko: csak a linket nem látom a hozzászólásodban :)
Ahogy az lenni szokott, a dicsőséges felemelkedést hanyatlás követte. A Birodalom trónjáért három kultúra küzd, különböző indokokkal. A Takeover egy egész pofás RTS (real time strategy), a stílus számos pozitív tulajdonságával és néhány olyan hibával, ami azért fáj.…..
Munkakerülő játékok Negyvenszer 2012.10.01 08:00:00
Azért szeretem a bontegames játékait, mert amellett, hogy tök egyszerűek, közben folyamatosan példázzák a kilenc pont problémáját. Adva van egy ajtó, amit ki kell nyitni, ezúttal éppen negyvenszer. Eleinte nagyon könnyű, aztán egyre újabb és újabb megoldásokat kell találnunk.…..
ivivan 2012.10.01 16:40:27
@Sniper: köszi! Erre nem is gondoltam :(
FundiBlog Behemoszaurusz 2011.07.24 22:30:00
E kis gyöngyszem legyőzte a lustaságomat, ebben a negyedévben is van poszt:a bibliában behemótnak van nevezve a dinoszaurusz. természetesen azokat az állatokat is Ő teremtette és az emberekkel együtt éltek. nem eszetlen évmilliárdokkal korábban.Hát igen, kinek mit jelent Occam…..
Minek is? Csak rablás, pénzkidobás, semmi értelme blablabla, a téligumi-ellenesek n+1 számú érvet tudnak felhozni ellene, lelkük rajta. De azért álljunk meg egy pillanatra és nézzük meg ezt az alig négynapos videót egyenesen az Újvilágból. Seattle nem egy mediterrán…..
ivivan 2012.01.28 13:48:51
@Krisi: "de kétszer annyi ideig is tart, ezt se felejtsük el"

Visszább már írtam, hogy csak azoknak jó ez, akik kopásig használják a gumit és nem öregedésig. Aki évente csak 10-15 ezer km-t megy, annak hamarabb kell a gumit lecserélnie, minthogy az elkopna (4-5 évnél régebbi gumi semmivel nem jobb, mint nyári gumi télen), ezért az ilyeneknek a téli-nyári csere éppen pont duplázza a gumi költséget (azoknak akik itt verik a nyálukat, hogy Ők bezzeg kifizetik, azoknak persze jó eséllyel nem, hiszen nyilván sokat mennek, ezért úgyis hamarabb elkopik a gumi)

"ha fagypontnál jobban tapad a nyárigumi, az egyvalamit jelent: hogy a téligumi valami tízezer forintos hipermarketben vásárolt szar"

Tavaly történt meg velem elsőnek, hogy nem Michelin gumit vettem (mert szerintem aránytalanul drága), hanem Bridgestone-t - szóval ez a célzás erősen mellé ment. A jelenlegi időjárásban a nyári gumim a leghalványabb mértékben sem csúszik. Nem tudom hogyan lehetne ennél jobb a téli...

"lehetsz akármilyen jó és óvatos sofőr, a fizikát nem fogod legyőzni"

Nem is akarom legyőzni. Már többször leírtam, hogy a téli gumi 20%-os előnyét a fékútban egyszerűen 10%-al alacsonyabb sebesség alkalmazásával ellensúlyozom. Tiszta fizika, hogy így éppen annyi lesz a fékutam, mint a téli gumival szerelt autónak. És ezt évente csak pár napon kell megtennem (ezen a télen még egyszer sem volt szükség ilyen óvatoskodásra)
ivivan 2012.01.28 14:16:14
@Krisi: "de az utcán aztán valahogy mégis mindenki pont úgy közlekedik, mintha neki is jó gumija lenne"

Hát én nem - én már kiöregedtem a száguldozásból :)

"és énis veszek a mínusz 6 fokba nyári Bridgestone gumit"

Lehet, hogy itt a különbség: Szegeden jelenleg gyönyörűen süt a nap és +3 fok van.

Ezt is írni akartam már a cikkel kapcsolatban: azért, mert Seattleben szükséges a téli gumi, Kaliforniában még nem kell mindenkinek téli gumit venni. És Magyarország déli részén bizony már sokkal gyakrabban van szép, napos idő télen, mint havazás és fagy...
ivivan 2012.01.28 16:02:15
@Krisi: mindjárt azt is megtudhatjuk, hogy minden Tunéziainak téligumit kell venni, mert 30 éve, egy hűvös reggelen kb fél óráig fagyott!

Szövegértési gondjaid vannak? Ha a hét egyik felén 10 fok van és süt a nap, de egyik nap reggel -2 van, akkor te hetente kétszer cserélsz gumit? Na ugye, hogy nem.

Én csak azt mondom, hogy a déli országrészben sokkal ritkább a hideg, havas idő, ezért nem éri meg annyira a téli gumi (évi 3-4 hétért sokkal szívesebben ad ki az ember 120 ezret, mint évi 3-4 napért) Egy kis óvatosság elég lehet, ha nem megy le az autó az alaposan takarított főutakról. És abból a 120 ezerből inkább karbantartom az autó egyéb részeit, hogy biztos ne legyen semmi gond - nyáron sem.
A Volksbank végtörleszteni óhajtó ügyfelei kezdhetnek reménykedni, hogy az eurózóna/világméretű piramisjáték beborulása hamarabb helyére teszi bankjukat, mint ahogy az Alkotmánybíróság megállapítja a végtörlesztés alkotmányellenességét. A formanyomtatványon ugyanis…..
ivivan 2011.10.03 16:32:45
@TheElf: "Kezded érteni mi a baj? Mert lesz ez még rosszabb is"

Én nagyon is jól értem, hogy mi a baj. Az a baj, hogy a "mentés" igazából jó nagy kicseszés lesz a devizahitelesekkel. Már épp kezdett normalizálódni az árfolyam, amikor emiatt a szuper ötlet miatt megint esni kezdett a forint.

Dehogy akarom én, hogy megmentsenek, köszönöm szépen megvagyok. Csak azt várom el, hogy az állam ne okozzon nekem hirtelen 20% költség növelést "viccből" (ha én okoznék egy bejelentéssel milliárdos veszteséget a lakosságnak, akkor már rég elítéltek volna)

@nomac: "raadasul a lakasoknak realis erteke lenne, mert teljesen elszakadtak a valsoagtol a hitelbum miatt"

Ehhez képest a környező országokhoz viszonyítva is nagyon olcsó Magyarországon a lakás. Na persze nem panaszkodom, legalább olcsón vettem az enyémet.
ivivan 2011.10.03 17:51:13
@nomac: szerinted mi lenne a megoldás? Minden értelmes devizahiteles üljön a fenekén? Az azt jelentené, hogy a dolog rossz oldalát megkapja (= emelkedő törlesztő a zuhanó forint miatt + az adóforintjaiból mentik a "hülye" devizahiteleseket), de a jót nem (= a jelen forint árfolyamnál jó 20%-al alacsonyabb és ráadásul árfolyamkockázat mentes törlesztő)?

Hát, nem is tudom, én az előtörlesztést választom, így (talán) kiegyenlíti egymást a jó és rossz oldal.
ivivan 2011.10.03 17:54:17
@nomac: jujj, elfelejtettem: a határközeli szlovákok és románok nálunk vesznek házat, mert megéri tőlünk átjárni hozzájuk dolgozni, annyival olcsóbb a ház itt (www.nol.hu/kulfold/20100902-otthon_dolgoznak___kulfoldon_laknak)

Pest valóban irreálisan drága a vidékhez képest, de még így is jóval a környező országok fővárosainak ára alatt van.