Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Iovianus

0 bejegyzést írt és 148 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szűzgarázs 78. S.O.S. 2010.06.18 10:00:00
Épp kinyitnám az utolsó sms-t, amelyet Richárd küldött, mikor megszólal a mobil. Összerezzenek, úgy hasít bele a csöndbe az éles elektronikus dallam. A Diótörőből. Richárd az. - Végre! Hová tűntél, Leti? Már a fél várost tűvé tettem érted! Egész délután próbállak…..
Szűzgarázs 76. Felelősség? 2010.06.17 10:00:00
- Miért döntöttél úgy, hogy végül megteszed? - Te döntöttél így. - Én? - Nem emlékszel? - Te hoztál ide. - Megkérdeztem, be akarsz-e jönni. - De te hoztál ide. - Felajánlottam egy lehetőséget. Te pedig éltél vele. - Igazad van. Minden felelősség az enyém. A prof mosolyog.…..
Iovianus 2010.06.17 13:49:25
@Ficus Kinky: Nagy lépés, de előre, vagy hátra?
Szűzgarázs 74. Post 2010.06.16 10:00:00
Visszamentem a szobába. A prof az erkélyen állt, nadrágban. Cigizett. Hirtelen elérhetetlennek és távolinak láttam. Szívem szerint odamentem volna hozzá, hogy átöleljem, de tudtam, hogy nem szabad. Így is csodáltam, hogy ki mer állni a lánya lakásának az erkélyére ebben a…..
Iovianus 2010.06.17 10:30:47
@yenoee: Látom többünket sarkallt hozzászólásra ez az írás :)

Letíciának az első tisztasági fogadalma elleni vétkénél-a profnál- úgy gondoltam, egyszer mindenki botolhat, tanulhat belőle. Ez már nem az első volt, és súlyosabb is, és meg se bánta, hogy saját fogadalma ellen vétett. Ez a szerzetesi életút miatt baj, nem a nőiség miatt. Saját igaz lelkiismerete kell, hogy rábírja a távozásra a rendből, hacsak nem következik pálfordulás.
Olvasva a bejegyzéseiteket, gondoltam megírom az én esetemet is. Mindez történt egy Budapest melletti kisvárosban. Szombaton éjjel folyamatosan olyan köhögési rohamaim voltak, nem kaptam levegőt, hogy nem tudtam aludni, az egész éjjelt egy székben ülve töltöttem, mivel így nem…..
2008 szeptemberében egy hasi ultrahang során kiderült, hogy a bal vesémen egy hatalmas daganat van, ami panaszokat nem okozott. Kivették a bal vesémet, majd sugárkezelést kaptam. Voltam hasi CT-vizsgálaton 2009 áprilisában és októberében. Ennyi volt az összes kontrol. 2009. szeptember…..
Tavaly tavasszal hozzászóltam a „Hitvallók és ügynökök” c. filmhez (Kabai Barna és Petényi Katalin rendezték). Meglepően sok komment érkezett rá (négy hónap alatt kb. 350). Sajnos, sokan eltértek a témától. De akik a filmről szóltak, azok is főleg az egyházi…..
Iovianus 2010.05.11 10:35:38
@Tilikov: Mindig jót nevetek, ha a mai kor szellemében akarnak több száz éves dolgokat megmagyarázni. Nem lehet.
Iovianus 2010.05.11 15:49:13
@Tilikov: Nem, nem kell, hogy bűntudatod legyen. Csak képzeld el magad kicsit a helyükben, és úgy ítélkezz.

Te azért adsz Galileinek igazat, mert már tudod, hogy a Föld gömbölyű. Ellenben akkor, Galilein kívül ezt senki sem gondolta így. Tehát jött egy ember, aki az addigi ezeréves világképedet romba akarja dönteni számodra érthetetlen egyenletekkel.
Te mit tennél az eretnekség fénykorában?

Ezen is érdemes gondolkodni.
Szép dolog, hogy a mostani egyház bocsánatot kért az elődök tévedése miatt. (Mintha közük volna hozzá.) Ennél többet szerintem nem kellene elvárni.
Iovianus 2010.05.12 12:36:10
@uszo: más dolog értelmezni valamit, Jézus tanításait, és érvényre juttatni a mában.
Megint más dolog ítélkezni sok száz év távlatából, az adott kor gondolkodásának figyelmen kívül hagyásával, a mai, saját benyomásaink alapján.
  Már az előző posztomban is utaltam rá, majd kommentjeimben - egy másik kommentelővel, Cynarával vitázva - egészen határozott kijelentéseket tettem annak kapcsán, hogy a magyar latinoktatásban változás kell. Hadd idézzek hozzászólásaimból, mivel azokban már leírtam a dolog…..
A barabási rendőrök 2010. április 10-én négy személyt igazoltattak az ukrán – magyar határ közelében. A tiszakerecsenyi határ meglehetősen eldugott részén fémkeresőző személyekre a helyi lakosok figyeltek fel, akik határsértőknek nézték a gyanús idegeneket, így…..
Sokan azt mondták, hogy Orbán Viktor nagyságához nem képes senki sem felnőni. Lárifári. Az index szerkesztőségében nem is tudatosult, hogy a nemzeti bullshit generális ifjú padavánját, Vida Viktor személyében felfedezte. Az internetes orgánum piciny nemzetük nagy történelem…..
Még egy vulkánkitörés sem tudta megakadályozni, hogy a hivatásgondozás európai jezsuita felelősei a hétvégén Lengyelországban találkozzanak. Igaz a visszaút vonattal kicsit macerás volt, de túléltük. Egy ilyen találkozó jó alakalom volt, hogy elgondolkodjak egy olyan kérdésről, amit korábban…..
Iovianus 2010.04.24 09:32:42
@lálo: Jó amit írsz, elgondolkodtat.
Vajon szerzetesként lehet ma a legtöbbet tenni másokért vagy papként? Esetleg ha a tudásodat a papi ranglétrán való emelkedésre 'használod', úgy nem tehetsz-e többet másokért, mint elmélyült szerzetesként?
Egy püspök nagyobb befolyással lehet hívei lelki életére (mindkét irányban) mit egy szerzetes, nem? Mondjuk ilyen alapon maga a pápa tehet a legtöbbet értünk, nem?
Tisztelt Szerkesztőség!   Denis MacShane brit munkáspárti képviselő, volt Európa-ügyi miniszter a Newsweekben írt a magyarországi választásokról (Europe’s New Politics of Fear).   MacShane néhány megállapítása nem fedi a valóságot, amelyek miatt a Newsweek…..
Sokféle pap van. Milyenek is? Annyit hallom templomba járó emberektől, különösen fiataloktól: „Nehéz szót váltani a papunkkal/plébánosunkkal, mert…”: a.) állandóan utazik („zarándok pap”); b.) minden környékbeli templomot és plébániát ő újít…..
Eléggé megbolygatta az egyházat mostanság a sokfelé megjelenő visszaélések híre. Beszélgetések, találgatások, az egyház jövőjét fürkésző tekintetek, becsődölő Vatikánról és egyházmegyékről szóló hírek keltek szárnyra, és mindezt erkölcsi csődre vezetik vissza, és…..
Iovianus 2010.03.23 14:18:53
Szerintem a média túlságosan is felfújja az egészet. Másrészről hatalmas hiba volt akkor elhallgatni ezeket az ügyeket, mert most ömlesztve az egyházon csattannak.
A kollektív bűnhődés is marhaság. Nem annak kellene bocsánatot kérnie, aki tette ezeket a szörnyűségeket? A pápa helyesen tette, hogy elítéli ezeket, de hogy ő kérjen bocsánatot más helyett ez abszurd. Te bocsánatot kérsz a mindennapokban olyan bűnért, amit nem te követsz el? Egy cégvezető bocsánatot kér alkalmazottja bűnéért?
A cölibátus eltörlésével pedig az egyház előbb kettészakad majd összeomlik. Nézzétek meg a protestánsokat: szétszakadtak, és már alig vannak híveik...
Mindegy, milyen okokból hozták a cölibátusi rendszert, ezt már kár emlegetni. Legnagyobb előnye, hogy a pap bácsi nem a felesége cipőire költi el a hívők pénzét, hanem templom felújításra, és milyen lenne már, ha a pap bácsi a falu bikája hírében állna? Ki hallgatná meg a szentbeszédét?

Szűrni kell a devianciákat, a nem odavalókat kiszűrni. Mindet. Inkább kevés pap legyen de ők értéket képviseljenek.

És zárják elmeintézetbe azokat is, akik a néhány száz -Írországban- elkövetett legmocskosabb bűnért másfél milliárd (!) eurót követelnek. Milyen jogon? Mármint kérjen lelkisegélyt, pszichológust amit az egyház fizet, de hogy ebből akar megélni? Undorító!

Még egy nagy egyházi hiba: az aktuális reakció teljes hiánya. Ha a médiában felszólalna egy püspök, és a saját szemszögükből is hallhatnánk valamit, akkor talán nem lehetne ennyire ízekre szedni az egyházat...
A harci cselekmények egyik (emberjogi, humanitárius szempontból különösen neuralgikus) kérdése a hadifoglyoké, illetve a velük való bánásmódé. Grg olvasónk elmorfondírozott a dolgon és úgy döntött: megkérdezi a lemilesek örvendetes módon gyarapodó közösségének tagjait,…..
Laudator temporis acti Kániszmerga 2010.02.20 14:51:00
Hétköznapi latin II.Anyai nagymamám úgy évente egyszer elmesél nekem egy történetet, tekintettel arra, hogy filosz vagyok. A történet szerint, amikor még az apácákhoz járt gimnáziumba (utána tanítónő lett), ő és barátai jól megtréfáltak egy diáklányt. Arra kérték…..
Iovianus 2010.02.22 23:35:43
@G.d.Magister: Persze, úgy értem egy gyógyszerész hallgatót nem lehet canis mergáért a patikába küldeni. Tapasztalat XD
Egy medikus tisztelt meg minket azzal, hogy elmondja véleményét az Elégséges orvosok posztunkra reagálva. Megtudjuk leveléből, hogy minden vizsga előtt aláríratnak egy nyilatkozatot a hallgatókkal, hogy amennyiben puskázáson érik őket, azonnal kicsapják őket az egyetemről.Tisztelt…..
 Mikszáth-jegyzetek III. A honfoglalás és a kereszténység felvétele után a magyar nyelvbe sok latin szó került, de ezeket anyanyelvünk oly erősen átszőtte, sajátjává tette, hogy már igazi magyar szavaknak tűnnek. Iskola, oltár, rózsa, galamb - csak az avatott szemek…..
A kampányban én már megkaptam a saját üzenetemet. A „kritikus szolidaritás”, Balog Zoltán értelmezésében számomra végre adott egy jó meghatározást arról, hogy milyennek szeretném látni a saját civil közéleti jelenlétemet. Szolidaritás számomra ebben azt jelenti,…..
Iovianus 2010.02.19 19:57:52
@Spirál: egyszerű hiszen! A templomban választás előtt rendszerint elhangzik, hogy szavazz a Fideszre. Ez így nyíltan nem teljesen jó egy pap szájából. Ugyanakkor a főpapság inkább baloldalibb itthon (ezt olvastam vhol), de láttam is példát rá.
Tehát egyetértésben a főpapság foglaljon állást 1-1 ügyben, de a templomban konkrétan pártoskodni nem kellene, sokakat -engem is- elijeszt.
Jezsuita bloggerek Van jövője? 2010.02.16 19:10:00
Hallani véleményeket, melyek szerint a gyónás leáldozóban van, el is fog tűnni, hisz egyre rövidebbek a sorok a gyóntatószékek előtt, és vannak katolikus vidékek, ahol már alig gyónnak. Ha a bűnbánat szentségének a történetét nézzük, akkor láthatjuk, hogy ez a szentség nagyon sokat változott a…..
Iovianus 2010.02.18 23:03:49
@minstrel:
Elmondom az én verzióm, bár teológiában nem vagyok képzett.
Szerintem:
Krisztus megváltása a lehetőség arra, hogy visszataláljunk Istenhez, ahhoz az Istenhez, akit Jézus korában az emberek legtöbbje elfeledett a kiűzetés óta.
Isten lehetőséget ad neked, amivel vagy élsz, vagy nem. Ezért a szenvedéstől nem is lehetünk előre megváltva Krisztus által, mert magunk hozunk olyan döntéseket, amiket aztán végül megszenvedünk, még ha ez sokszor nem is nyilvánvaló.
A jutalom kétélű fegyver. Gondold csak el, jobban fáj elveszíteni valamit, amid egyszer már megvolt. Ha valaki bűnből gazdagszik meg, jobban fáj majd neki, ha elveszti mindazt, amiért dolgozott. De lehet, hogy egy rossz és később megbánt döntés miatti - pl anyagi- siker után, ha az illető őszintén bűnbánatra ébred, és pl adakozni kezd a vagyonából...na látod ez elég összetett dolog és relatív a jutalom.
Az Isteni beavatkozás is elég relatív. Nem kell ahhoz látnod vagy ismerned, hogy egy bizonyos irányba terelje döntéseidet, olyan helyzeteket állíthat eléd, amik terelik utadat.

Hittan tanulmányok nélkül én így írom le a körülöttem levő világot.
Az alábbiakban nagyon nagy együttérzéssel és compassioval, együttszenvedéssel szeretnék beszélni arról, amit „sérült férfiasságnak” is mondhatnék. Csak utalásszerűen hadd említsem az ezen a területen támadó nehézségeket: a homoszexualitást nagyon merész dolog…..
Iovianus 2010.02.16 14:57:23
index.hu/bulvar/2010/02/16/orszagos_pedofilbotrany_nemetorszagban/

Ilyenkor mindig szomorú leszek :(
Tényleg ide tartunk, vagy csak a média fújja fel ennyire? Tudom, hogy csak kis százalékról van szó, de nem lehet ezeket kiszűrni? Ráadásul püspökök is?
Míg egy szép miséért egy pirospontot kap az egyház a lelkemben addig egy ilyenért 300 feketét...
Kíváncsi lennék a véleményetekre, meg arra, hogy az egyház mit tervez (kellene tervezzen) ez ellen.
Iovianus 2010.02.18 21:06:15
@Felicitasz: Félreértesz, úgy értem mégis csak papok szerkesztik a blogot, biztos más nézőpontot is tudnak képviselni mint a többi "heréljékkiazösszeset" írások...
Néhány éve olvastam Malota Lászlótól "A gyalázatosak szentélye" című, önéletrajzi ihletésű könyvét, ami a kispapok és az egyházi méltóságok titkos életére és képmutató erkölcsösségére húzza rá a vizes lepedőt. Többen rögtön…..
Iovianus 2010.02.18 17:52:12
@Felicitasz:
Végre egy értelmes komment.
A cölibátus eltörlésével az egyház megroppanna, ha nem összeomlana, olyanok lennének mint ma a reformátusok, sehol sincsenek már.

Tegyük már hozzá, hogy a média sokkal jobban felfújja ezeket a híreket, pont azért, amit vki írt is, hogy egy pap az emberek segítésére teszi fel az életét, és erre kis részük homlokegyenest ellenkezőt tesz. Ez így kirívó, míg egy buszsofőr pedofilsága nem hír.

Az ilyeneket ki kell zárni és keményen megbüntetni. Legyen inkább kevés papunk, de azok tényleg feddhetetlenek legyenek! Csak a pedokat meg ferdéket kellene kasztrálni...

A mai egyház tárgyalásakor meg felesleges és nagy homályra vall búcsúcédulákat emlegetni...

És ne feledjük, hogy az egyházi iskolák a legjobbak közt vannak. Nem a pedofilság miatt, amit egy paptanár elkövet a tanári karból, hanem a többi tanítói hivatása miatt.

Nagyon egyoldalúak vagytok ma!