Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lakit

0 bejegyzést írt és 75 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A második világháború legfontosabb szereplői a légierő repülői mellett a páncélosok voltak. A legfontosabb csatákban a győzelem  többnyire ezeken a "gépszörnyeken" múlott. A német hadsereg két külön fegyvernembe sorolta őket: az egyik a harckocsi fegyvernemet jelentette (körben forgó toronnyal és a…..
lakit 2020.06.16 12:18:45
- döntött páncélzat: nem szovjet "találmány", gyakorlatilag az összes francia tanknak döntött (és öntött) volt a páncélzata. De még a szovjetek által vásárolt christie tank (amiből a BT széria lett) is szemből döntött volt.
A németek is pontosan tudták, hogy mi az előnye, de a gyártás bonyolultsága és a kevesebb belső hely miatt nem igazán akarták alkalmazni.
- alumínium motorblokk: természetesen a németek id tudtak (volna) gyártani, ha lett volna nyersanyag, de ami kevés volt, az kellett a repülőgépekhez. A Párduc motorjainak első szériája alumínium blokkal készült.
- T-34 másolás/gyártása: nem volt valós opció. A Párduc pontosan azért lett a MAN által tervezett és nem a DB által tervezett, mert a DB verzió csak egy "jobb" T-34 volt. Németország minden fontos nyersanyagból behozatalra szorult, így a lehető legkevesebb anyagból kellett a legjobbat kihozni. Így egy német tanknak többszörösen felül kellett múlnia az ellenfeleit.
Ezért nem volt opció az sem, amire sokan hivatkoznak, hogy gyártottak volna több Panzer IV-et. Több tank több nyersanyagot, több gyártási kapacitást, több szállítási kapacitást, több üzemanyagot, javítóbázist, alkatrészt és Személyzetet jelent. Mert bizony abból is kevés volt.
- Arról nem is beszélve, hogy a német és a szovjet gazdaság teljesen másképpen működött. A német gazdaság kapitalista gazdaság volt, ahol magáncéget piaci áron gyártottak a hadseregnek (még úgy is, hogy az állam beleszólt abba, hogy bizonyos gyártás át kell adni más cégeknek is). Vagyis azt, hogy miből mennyi legyen, a rendelkezésre álló alapanyagon kívül az ár is meghatározta. A szovjet gazdaság viszont "szocialista" gazdaság volt, ahol minden az államé volt: a nyersanyag, az üzem, a munkaerő és így valódi ára nem volt semminek. Ha az állam valamire azt mondta hogy "ebből ennyit kérek", akkor annyi lett, senkit sem érdekelt, hogy mibe kerül és mivel jár.
- A németek egyszerűen nem nyerhettek meg ilyen anyagháborút.
Az alábbi levél egy ideig egy Mekk Elek epizód leírásának tűnik, aztán hirtelen feltűnik mintegy mellékesen a címben idézett mondat, amitől az emberben felmerül, hogy a nagy szakállal és önbizalommal megáldott szakmai antitalentum helyett Donald Trump lóbálja a sztoriban a szerszámos ládát. Mit…..
lakit 2017.12.21 12:34:21
@bozsibozsi: szó sincs egyedi ajtóról: "(még a felmérések során azt mondta, hogy kaphatók standard méretű ajtók a panelba)"
Mint oázis a sivatagban, olyan a Homárhoz egy-egy tudatos és öntudatos fogyasztótól néha beeső levél, amiben ideális esetben frappáns panaszlevél is található, hogy kecses mankóul szolgáljon a kevésbé eltökélt vagy ügyesen fogalmazó sorstársak számára. Gabriella levele pont ilyen, ráadásul a…..
lakit 2017.12.19 07:23:12
@haXXor: Nekem ez fél éve megy, hétből hat csomagnál játszották el, de a nyomkövetésnek hála be tudtam menni értük. Azóta más címre rendelek - kis faluba, ahol nincs posta, csak autós kézbesítés - így nincs gond. Egyébként csak a vállukat vonogatták, választ nem adtak.
Fiatal logisztikusokként 5 évvel ezelőtt még bárkit készségesen szemberöhögtünk, aki azt állította, hogy az önvezető kamionok fikciója még a mi pályafutásunk alatt valósággá válik. Ehhez képest szeptember 15-én már élesben teszteltek önvezető kamionokat magyar utakon. Egy három kamionból álló…..
Szegény Zsolt 4 hónapig hajtotta a beteg tabletjének az ügyét, azért, hogy aztán a Média Marktot, 2 szervizt és a Békéltetőt is megjárva ott álljon a startmezőn megint. Kedves HomárBlog! Próbálok objektív maradni és időrend szerint haladni. 2016. 12.17. A Media Marktban vásárolok egy ACER…..
Tékozló Homár Micsoda Posta! 2017.09.11 10:43:03
Szegény Magyar Postát elég sokat osztjuk, pedig tudjuk, hogy az elmúlt 15 évben az emailezés, az online bankolás, a webshopok és a nagy csomagküldő szolgálatok megjelenésével - hogy csak a legmarkánsabb változásokat vegyük - alapvetően kellett új alapokra helyeznie a szolgáltatásait, miközben…..
Attiláék egy vagyont hagytak ott az Euronicsban, többek közt egy F energiaosztályú porszívóért, ami nem működik szőnyegen. Nem tűnik nagy fogásnak. Naná, hogy a bolttól a hatóságig mindenhol próbáltak igazságot keresni maguknak. Ebből a hatóság mérsékelten jó ötlet, egyedi esetekkel ugyanis nem…..
Máté családja testületileg pólót rendelt a netről,  de nagy szomorúsgukra a 4-ből 3-nál a méret nem stimmelt. Az igazi probléma pedig még csak ezután jött:  a gyártó szerint ugyanis ezek egyedi darabok, ha minőségi kifogás nincsn, csak a rossz méret miatt nem érvényes rájuk az elállási jog.…..
lakit 2017.07.21 10:56:22
@McZozo: Mert a képen is látszik, hogy ott a mérettáblázat az oldalon. Ha annak megfelel a póló, akkor ok. Az, hogy pl. L van a címkén nem jelent semmit, az a kérdés, hol készült. Ami nálunk L, az Amerikában M, Kínában XL - nagyjából.
A budapesti áldatlan nyilvános vécé állapotokról több cikk is jelent meg mostanában, maga az ombudsman is foglalkozott a kérdéssel. A megoldás késik, így az őslakosok rutinosan indulás előtt pisilnek, vagy visszatartási kihívásokkal szórakoztatják magukat és barátaikat napi szinten, a turisták meg…..
lakit 2017.07.19 10:12:05
@milyen nőazilyen: csak legyen paypass is
A helyzet az, hogy a tanulságokat maga Gergő is levonta, ha nem is fogalmazta meg a levelében: a garancia és a szervizelés kérdése nem egy mellékes körülmény, amikor vásárolunk. Ha nincs rá szükség, akkor tényleg megspóroltunk 30 ezret, ha viszont kéne, de nincs, akkor kidobtunk ugyanennyit. Még így…..
Egy dolog biztos: szemetelni nem csak nem szép dolog, de szabálysértés is, amiért bírság járhat. Hogy ezt utólag lehet-e egy papírdarabról készült fotóva bizonyítani, és mi van, ha az ember nem kifizetni, hanem leülni akarja, no meg pláne, hogy ez büntetett előéletnek számít-e, mi nem tudjuk, de…..
lakit 2017.06.01 21:34:32
@Szzzz: De simán büntetnek. Egy ismerős egy zsák szemetét egy már lezárt szemétlerakónál rakta le. Benne megtaláltak néhány nevére szóló levelet/borítékot és kapta is a büntetést. Persze ő meg is illette.
Jön a nyár, és vele az utóbbi években egyre brutálisabb kánikulaszezon, ami főleg a városokban csinálja ki az embereket. Nem csoda, ha egyre többen adják fel a küzdelmet a hőséggel, és a hagyományos módszereket (vizes lepedő, huzat) sutba dobva feccölnek nem kevés pénzt a nyári rezsit is alaposan…..
Kétes dicsőséget hozott az Univernek a májusi, falvédősként elhíresült kampánya: gyakorlatilag minden sajtótermék beszámolt a szexista felhangjuk miatt eléggé félresikerült társadalmi üzeneteket kommunikáló feliratokról, a kitaláló ügynökség elhatárolódott tőle (nem oda és nem úgy szánták az…..
Tegnap lecsapott az özönvíz Budapestre. Trolik robbantak le, pincék áztak be, az utakon autók araszoltak a 15-20 centis, hömpölygő áradatban, a csatornarendszer hamar feladta, miközben emberek tömegei próbáltak a nagyvárosi trópusi kalandtúrává változott kedd estében haza- vagy egyáltalán fedett…..
lakit 2017.05.25 11:58:09
@Jessybátsi: Korábban azt gondoltam, hogy ilyen nem lehet, de két éve az Erzsébet-kilátó előtti parkolóhoz kértem taxit és közölték, hogy nem tudnak odajönni, ha nem tudok utca/házszámot mondani. Este volt, sötét és nem ismerem a területet (nem vagyok Budapest, csak kirándultunk), így mondtam, hogy azt én sehol nem látok. Erre mondták, hogy akkor hívjam őket újra, ha meg tudom mondani. Szerencsére másik túrázók mondták, hogy ne foglalkozzak taxival, mert kb. 20 perc sétával el lehet érni egy buszmegállót, ahonnan közvetlenül elérhető a Szél Kálmán-tér. Így is tettünk.
Ember tervez, Mömax-beszállító nem végez. 2 hét helyett 5 hét eredmény nélküli várakozás nem túl jó ajánlólevél. Tisztelt Homár! 2017. április 1-én rendeltem meg egy konyhabútort a Mömax budaörsi boltjában. A megrendelt és még aznap kifizetett bútor "Best Price" akció…..
Olyan panasz még nem nagyon érkezett hozzánk, hogy véletlenül a kiválasztott és kifizetett termék helyett nagyobbat, szebbet, okosabbat küldött egy webshop, de egyes esetekben - például olvasónkéban, aki ajándékba vett egy laptopot - nem is feltétlenül könnyű ezt észrevenni. De mi van, ha rájön a…..
A Pelikán Bababolt szerepelt már a Homáron másfél éve, akkor a stílus és a jómodor hiányzott néhány egyéb dolog mellett az üzlet repertoárjáról. Az, hogy valaki lelkileg amúgy is sokszor labilisabb terhes nőkkel és kisbabás anyákkal gorombáskodjon látszólag minden ok…..
Röviden: időben. Hosszabban: érdemes a szerződéseinket és a szerződési feltételeket aláírás előtt mindig végigbogarászni, azért, hogy tudjuk, mi áll benne (nem csak biztosítás esetén). Persze úgy is lehet élni, hogy kihagyjuk a valóban nyakatekert jogi nyelvezeten megfogalmazott, soktízoldalas…..
Szerintem mindenkinek az egyik legvízkiverősebb rémálmát sikerült Tamásnak (pontosabban az Erstének) megvalósítania, amikor a bankautomatába befizetett pénz csak a gépbe került be, a számlára nem. Értem én, hogy pénzről van szó, meg kivizsgálás, meg alaposság, meg Tamás akár csal is lehetne, de…..
lakit 2017.04.25 07:15:40
@napinapinapi: tényleg? meg gyurcsányt, bajnait, hornt, trumpot, clintont... stb mi a f*sznak kell ide politika?
via GIPHY Az elmúlt években szépen elterjedtebb idehaza is a baba-, gyerek- és családbarát vendéglátó hely fogalma, ami általában kiságyat, etetőszéket, szoptatószobát esetleg biztonságos környezetet, de főleg úgy általában a gyerekekkel és gyerekesekkel szemben…..
Ehhez nem nagyon van mit hozzáfűzni. Tisztel Homar Blog! Azt szeretnem kozolni hogy mar kb. 2 ev tart az az allapot hogy 1 vagy tobb honappal kesessel kapjuk meg a kozuzemi szamlakat. Nekem vegulis mindegy, mert a ceges szamlakrol lenne szo, de az igazsagtalan hogy nekunk kell mindig fizetni a…..
Hát így első blikkre ezzel a délután 1 és 2 közötti érkezéssel nem adtak sok esélyt maguknak a Vízművek munkatársai, amin a másnapi 2-4-ig intervallum sem javít sokat. Azért, hogy ne legyünk igazságtalanok: az értesítő alján volt egy mobilszám, reméljük azt sokan igénybe vették, és mindenki boldog…..