Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mezőbándi

0 bejegyzést írt és 834 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Másfél hónappal ezelőtt feltettem a Lemilblog olvasóinak a (csak részben költői) provokatív kérdést, hogy mitől kiváló és hatékony egy hadsereg. Nem csalódtam bennetek: a parázs vitákkal is tarkított kommentfolyamban számos érdemi és informatív hozzászólás született, amikért köszönet jár. A nyári…..
Mezőbándi 2019.08.30 15:29:00
  Réti néger Londonban! A szülői munkaközösségben ismerkedtünk össze. Júliából ügyész egy vidéki kisvárosban. Gréta elhagyta az országot és lakberendezéssel foglalkozik Londonban. Ameddig a gyerekek általánosba jártak, sok volt a közös program. Szerveztünk osztálykirándulásokat, ahová kisérő…..
Kockázatok és mellékhatások ugye nem csak a gyógyszerek esetében jelentkezhetnek, hanem határátkeléskor is. Persze nem feltétlenül kell mindent halálosan komolyan venni, ami az alábbiakban következik, de azért Ash pontjai között akad pár elgondolkodtató...
Erős mondat következik, de sajnos igaz: Őcsény település lakossága szégyent hozott saját falujára.   Történt pedig, hogy egy jó szívvel megáldott helyi panziós lehetőséget teremtett volna néhány menekült családnak, főleg nőknek és gyerekeknek, hogy megszálljanak nála és kicsit kipihenhessék…..
Szép csendben elérkezett egy újabb, sajnos nem túl aktív évforduló: nyolc évvel ezelőtt hasad ketté a téridő, és egy darabka Magyarország a múltba szakadva folytatta a pályafutását.  A jeles nap alkalmából egy régebbi bejegyzést osztanánk meg, amiben az egykori szerzők és olvasók vallanak a…..
Vannak firkálmányok, amelyekre nem érdemes reagálni. Ha ganéban turkálunk, büdös lesz a mi kezünk is. Hagyni kell az apróságokat, eljátszadoznak magukban. Vannak aztán a határterületen mozgó írások. Sok félreértéssel, némi sejtetéssel és rosszindulattal, de legalább gondolatcsírákkal is…..
Mezőbándi 2016.07.08 23:10:21
@GNDL: "Pontosan erről van szó: milyen intézményt?! :) Amikor a kormányzat a kopasz hungaristáival szabotálja a népszavazást, és máig nincs felelőse ennek a választási csalásnak (holott egészen konkrétan videofelvételek vannak az esetről), ott nincs semmiféle „intézmény”, de olyan semmiképp nincs, ami működne..."

Az igaz, hogy bicskanyitogató volt, ami ott történt, és máig sincs felelőse. (Mondjuk, az most messzire vezetne, ha elkezdenénk kivesézni, hogy ebben az országban alsó hangon is egyhuzamban az elmúlt 60 év bűneinek sincs felelőse.) De mit is akartak a kezdeményezők? A vasárnapi boltzár eltörlését? Elérték. Hamarabb, mint tervezték. Népszavazást a földről és a bérplafonról? Az elsőről valószínűleg lesz, ha nem bénázták el. A másodikat elbénázták. De mindkettőre lehetőséget kaptak. Akkor mégis mire alapozod azt a kijelentést, hogy ez az intézmény nincs is?

Főleg pedig, ha szerinted ez az intézmény nincs, akkor hogy a fenébe lehetséges, hogy mégis elmész népszavazni a földek ügyében? Most akkor vagy van vagy nincs szerinted ez az intézmény.

"Én például azért nem megyek, mert a tárgyalt kérdésre ebben a formában nem tudok sem igennel, sem nemmel szavazni. Te sem tudsz, senki nem tud"

Dehogy nem tudok. A kérdés egyértelműen van feltéve. Simán tudok rá nemmel szavazni. Hogy a népszavazás bizonyos szempontból felesleges? Igen, az.

De ha már kiírták, akkor elmegyek, mert a népszavazás egy létező intézménye a demokráciánknak. Ha pedig valóban nem tudnék válaszolni, akkor érvénytelen szavazatot adnék le.

"Egy demokráciában mindenki szabadon eldöntheti, hogy elmegy-e szavazni, és ezért a döntéséért nem érheti hátrányos megkülönböztetés vagy kirekesztés."

Ez most csak érintőlegesen kapcsolódik, de én simán felfüggeszteném annak a szavazati jogát, aki két egymást követő választáson/szavazáson nem vesz részt. (Mármint nem én függeszteném fel, hanem szívesen látnék egy ilyen törvényt.) Ha azután részt szeretne venni, akkor regisztrálja magát ismét a névjegyzékbe, hogy végre kikerüljenek a rendszerből azok, akik nem vesznek részt a demokrácia működtetésében.

Hogy azonban a lényegre is reagáljak: igazából egy demokráciában nem feltétlen döntheti el mindenki szabadon, retorziók nélkül, hogy részt vesz-e. Gondolom, hogy ezzel a kijelentéseddel nem azt akartad mondani, hogy Belgium, a maga kötelező választási részvételével, nem demokrácia. Tehát kijelenthetjük, hogy az állításod meg van cáfolva.

De lépjünk túl a jogi megfontolásokon. Magából a demokrácia (a démosz kráciája, a nép uralma) természetéből adódik, hogy ha úgy döntesz, hogy nem veszel részt a működtetésében, akkor nem vagy demokrata. Mivel választópolgár vagy, a démosz része, te is kellesz a működtetéséhez, a választás és a népszavazás pedig e működtetés eszközei, hiszen intézményesített formái a népakarat becsatornázásának. Tehát egy demokrata részt vesz. Jó esetben nem CSAK így vesz részt, de ez a minimuma a részvételének.

Máskülönben kb. olyan, mintha azt mondanád, hogy "családos ember vagyok, de évek óta feléjük sem nézek -- jogom van hozzá, ezért nem érhet retorzió".
Mezőbándi 2016.07.09 00:06:24
@GNDL: Látom elmentél a személyeskedés irányába, úgyhogy innentől nem folytatom.

Ajánlom figyelmedbe TGM gondolatait:

"A köztársaságban viszont a kötelesség tartja össze a honpolgárokat. Ehhez kapcsolódik a honpolgári aktivitás és a kormányzásban való részvétel kötelessége is. Ez a demokratikus alapelv."
Mezőbándi 2016.07.09 00:45:53
@GNDL: Azért nem folytatom, mert leszarom, hogy mit csinálsz. Értsd: nem érint olyan mélységében a téma, hogy azért cserébe a személyeskedéseidet olvasgassam. (Talán mert nem vagyok sem fideszes, sem fizetett kommentkatona.)

Aki lemajmoz és lefélkegyelműz engem, az nem vitapartner. Legalábbis ott nem, ahol én szocializálódtam. Van, amikor elsiklom az ilyen stílus fölött, de ezúttal inkább magadra hagylak vele.

Oldal bezár.
Vendégszerzőnk, Bencsik Gábor írása   Azt írja Stumpf András, hogy ő nem megy el a kvótáról szavazni. „Tehát ha a kérdésre adott »nem« válasz önmagában egyértelmű is, ez cseppet sem jelenti, hogy el is kell mennem szavazni, hiszen a szavazatom egyáltalán nem befolyásolja az ügy kezelését,…..
„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” Ez lesz a kérdés, amelyre válaszolhatunk, már azt is tudjuk, mikor: október 2-án. Márpedig ha az ember nem…..
Mezőbándi 2016.07.06 12:22:44
@Robinzon Kurzor: "De, indok a távolmaradásra.
Vagy a fasszal szavazásra."

A távolmaradás és az érvénytelen szavazat messze nem ugyanaz. Demokráciában egy demokrata nem maradhat távol szavazástól/választástól. De érvénytelen szavazatot leadhat.

Az elsővel ugyanis azt fejezi ki a választópolgár, hogy nem tartja demokratikusnak a rendszert, amelyben él (vagy a rendszert ugyan annak tartja, de ő maga nem hisz a demokráciában). A második döntéssel (az érvénytelen szavazattal) viszont azt fejezi ki, hogy fontos számára a demokrácia, hozzá akar járulni a működtetéséhez, csak valamilyen okból (amelyek között számos "demokráciakompatibilis" ok lehet) nem tudja egyik konkrét alternatívát sem támogatni.
Román-magyar határ (fotó: Panoramio)  Mircea Dinescu román költő, 1989-es forradalmár, antikommunista aktivista előadása a Magyar PEN Club 2016. május 9-i közép-európai eszmecseréjén (Kelet-)Európa helyzetéről. *** Megérkeztek, menekültek, maradtak, visszatértek, elmentek… Miközben Európát…..
Vendégszerzőnk, Barna Judit írása Keresem a jelzőt. Balliberális média. Nem jó. Van köztetek sok jó újságíró. Én is olvaslak téged, és te is sokszor írsz a programjaimról, projektjeimről. Ráadásul a legtöbbször nagyon tetszenek neked. A szó, amit keresek, talán a frusztrált újságíró. Frusztráltan…..
Vendégszerzőnk, Duka Zsófia közgazdász, politológus (Igazságügyi Minisztérium) írása   Ismerőseim körében újra felütötte a fejét a 168 óra online-on megjelent korábbi írása a kivándorlásról. Nem tudok érzelmek nélkül elmenni a téma mellett, és most már szó nélkül sem. Reflektálnom kell,…..
Mezőbándi 2016.03.12 11:59:10
Hát igen, hogy is volt az a vicc? Két transzparens a május 1-jei felvonuláson: "A kapitalizmus a szakadék szélén áll!", "A szocializmus a kapitalizmus előtt jár!"

Na, de komolyan. Én sem mennék el. Sőt: tanultam és hazajöttem. De azért ez az írás...

"Ki gondolta volna, akár csak egy évvel ezelőtt, hogy a háborítatlan európai országokról alkotott véleményünk 180 fokot fordul." - nem fordult semmi 180 fokot. Korábban is tudtuk, hogy szemét bagázs szinte az összes. Korábban is tudtuk, hogy több is közülük muszlim radikalizációtól szenved. És igen, megjelentek új, súlyos gondok. Ettől még nem kell apokalipszist vizionálni.

"Nem vehetjük vállunkra azt, amin mi, egyének nem tudunk változtatni: mint például a politika" - Ez a leggázabb mondat. Mit mondat? Bekezdés! Duka Zsófia progressziója a ceauizmustól a kádárizmusig.

Bár ezt aláírom: "Ahhoz, hogy a körülményeink változzanak, nekünk kell változni."

Csakhogy van, aki nem akar változni, hogy aztán valamikor majd a körülményei is változzanak, hanem megkeresi azokat a körülményeket, amelyek a legmegfelelőbbek a mostani tudatállapotának. Külföldön.

Ha azt a kanál kádárista sz*rt kihagyta volna belőle, teljesen vállalható gulyásleves lenne, hiszen valóban:

1. Nincs diktatúra.
2. Akinek itthon sz*r, az nagyon sokszor tényleg ábrándot kerget azzal, hogy máshol jobb lesz neki.
3. Máshol sincs kolbászból a kerítés.

Viszont nyugodtan össze lehet kötni az írás elejét és a végét, és levonni a következtetést: az megy el (és nem jön vissza!), akinek a magyar identitása, a nemzeti érzése, a hazaszeretete (jujj, csupa ósdi fogalom!) nem nyom többet a latban a vélt vagy valós létbizonytalanságánál vagy az egyéb prioritásainál.

Akkor viszont ez a jelenség valóban olyan nagy baj?
Teljes joggal vetett nagy hullámokat a tegnapi, Nemzeti Választási Iroda-beli affér: tűrhetetlen jelenetek zajlottak az iroda előterében. Amint ilyen esetekben lenni szokott, konkrét információk hiányában rögtön beindultak az összeesküvés-elméletek. Csak ez esetben az a baj, hogy valamelyiknek…..
Mezőbándi 2016.02.24 10:42:50
@Counter: "Szóval tulajdonképpen bárhol, bármilyen közintézményben számíthatunk arra, hogy ott megjelenik a közintézmény által biztosított joggal élést lehetetlenítő, vagy akadályozó számú és elhelyezkedésű, ámde a közintézmény által biztosított jogát nem gyakorló, a közintézmény feladataival kapcsolatban nem álló nagytestű demokrata és addig vannak ott, amíg a közintézmény biztosította joggal az általuk előnyösebbnek nem talált fél nem él előbb?"

Azért nehéz megfelelő párhuzamot találni, mert talán nincs is másik olyan közintézmény, ahol a lemaradás egyenlő lenne a kimaradással. Ezért írtam, hogy maga a törvény gáz. Máshol ugyebár húzol sorszámot, oszt kész. Bejutsz, elintézed az ügyedet.

De a földhivatalban sem törvénysértő az, hogy mondjuk 20 kopasz húzzon sorszámot, aztán mégse intézzenek ügyet. Az árverésen sem törvénysértő az, ha nagy kopaszok miatt 4 másodperccel később tudsz csak regisztrálni, hiszen ezzel nem maradsz le semmiről. (Megjegyzem, úgy rémlik, hogy a NAV árverései is azért kerültek a netre, mert állandóan nagy kopasz ügyfelek ültek a mezei licitálók mellé.)

Az ingatlannyilvántartási bejegyzések nem tudom hogyan működnek, de ilyen esetről még nem hallottam, hogy valakinek a tulajdonjoga a gyorsaságától függjön.
Mezőbándi 2016.02.24 12:31:13
@Counter: "Ne abszolutizáld a korlátozott ismereteidet."

Elnézést, ha úgy tűnt. Csak tényleg nem hallottam más olyan helyzetről, ahol pár másodpercnyi különbségen múlna, hogy az egyik ember gyakorolhatja a jogát, egy másik meg emiatt nem.

Értem, hogy a hasonlataidban (árverési licit leütése, tulajdonjog bejegyzése) az egyik ember joggyakorlása szintén azonnali hatállyal kizárja egy másik ember jogát ugyanarra, de ez aligha valósulhat meg pár másodpercnyi akadályoztatással.

Ami az ingatlannyilvántartást illeti -- nem abszolutizálni akarom a korlátozott ismereteimet --, a különböző jogok bejegyzése emlékeim szerint általában olyan szerződések alapján történik, ahol a felek eleve leszögezik, hogy kinek van elsőbbsége. Pl. a bank jelzálogjoga, meg ilyesmi. De mivel láthatod, hogy ebben nem vagyok annyira otthon, őszintén megköszönöm, ha bővebben kifejted.

Egyébként abban persze elméletileg igazad van, hogy a késleltetés hossza nem annyira lényeges. Ez a kérdés elvi oldala. Gyakorlatilag viszont lényeges, hiszen minél hosszabb, annál könnyebben bizonyítható a szándékosság, illetve annál könnyebben elhárítható. 4mp az viszont olyan, hogy ha akarom vemhes, ha akarom nem vemhes. Ott már konkrétan kellene egy olyan felvétel, ahol valaki megragadja Nyakót, vagy elgáncsolja, vagy akármi.

Politikailag persze az egész másképpen néz ki, és a kormánypárté a felelősség, akármi is történt most, mivel az ő dolguk lett volna olyan törvényt írni, ami ezt kizárja.
Mezőbándi 2016.02.24 13:46:41
@Counter: "Pl. egymással versengő, ingatlan-nyilvántartáson kívüli jogszerzések bejegyzésénél fordulhat elő ismereteim szerint, hogy az nyer, aki előbb."

Értem, köszi. Illetve a konkrét helyzetet továbbra sem értem, de elfogadom, hogy ezek szerint létezhet ilyen.

"Ha jól tudom, az történt, hogy a néni nem is maga időbélyegzett."

Ja. De hát végül is mindegy, hogy ki verte meg 4 másodperccel a második helyezettet. Hacsak nem követelmény persze a sajátkezű benyújtás.
Vendégszerzőnk, Böcskei Balázs politológus írása   A „liberalizmus válságáról” reflexiót írni lassan kezd olyan kézenfekvő lenni, hogy érdemesebb lenne inkább a „liberalizmus kríziséről való beszédmód” válságáról beszélni. Éppen ezért a Magyar Nemzet…..
Mezőbándi 2016.02.12 14:12:30
@Robinzon Kurzor: Bár erre nehéz statisztikát felhozni, de vajon hány gyilkosság vagy egyéb erőszakos (vagy akár vagyon elleni) bűncselekmény megelőzése köszönhető a fegyvertartásnak? A mérleg másik serpenyőjében ez is benne van.

És gyilkolni sem csupán lőfegyverrel gyilkolnak. Kínában hány óvodai mészárlásnak kell történnie ahhoz, hogy betiltsák a konyhakést?
Mezőbándi 2016.02.13 09:05:13
@Robinzon Kurzor: Talán nem véletlen, hogy a poszt is megpróbál különbséget tenni a liberalizmus és a posztliberalizmus között. A szabad fegyvertartás alapvetően liberális, hiszen az állam (erőszakmonopóliumának) rovására biztosít jogot az állampolgárnak.
­­ "Átkerülés után 6" - a blog szerzői a hatodik évforduló alkalmából írt, Áu. 6-ban játszódó, korábbi karaktereikről szóló írásaiVinitor a Fiume-expedíció félbemaradt történetszálába enged egy kis betekintést, amiből azt is megtudhatjuk, mit csinál a csentőfai…..
Mezőbándi 2016.02.02 21:22:53
Képzeljük el, hogy Magyarországon egy milliárdos Torgyán és egy politikusnak álló TGM mérkőzik meg egymással az ország vezetéséért. Igen, ezek azért távoli és kissé sántító párhuzamok, de körülbelül tényleg ilyesmi figurák, egy jobboldali populista hordószónok és egy doktriner baloldali tör elő az…..
Az egri vár filmdíszletének maradványa a Pilisben Oscarra jelölték a Saul fiát, és a Golden Globe-győzelemmel a háta mögött esélye is van Nemes Jeles László filmjének elnyerni a legrangosabb amerikai filmdíjat. Ritka pillanat egy-egy ilyen siker a magyar filmtörténelemben manapság, így úgy is…..
A Mandiner 2010 óta minden új év első napjaiban évértékelő sorozatokat közöl, idén is így teszünk. Stumpf András írása.     A hagyomány fontos – egy konzervatív portál esetében ez aligha szorul különösebb magyarázatra. A Mandinernek is megvannak a maga hagyományai – az egyik ilyen például az…..
Mezőbándi 2016.01.07 10:05:07
@hoplita: Érdekes, ezeket a sorokat a jelek szerint átugrottad: "Kell néhány tucat család, akik meggazdagszanak, akikre a politikus számíthat a kampányban, akik számíthatnak a politikusra, amikor az hatalmon van. Letelepedési kötvény-ügy vagy a legújabb, amikor az állami bank ad pénzt a kormányfő nagytőkés barátjának, hogy vegye meg a Kopaszi-gátat" stb.
Behódolás? A migrációs válságot a jobboldaltól a liberálisokig kultúrák összeütközéseként látják. Persze, eltérő kultúrák lépnek érintkezésbe, ám ez az értelmezés mégiscsak politikai értelmezés. Ennek egyik változatában a migrációt ellenző kelet-európai…..
Mezőbándi 2015.12.05 21:30:43
Az egész eszmefuttatás ott bicsaklik meg, hogy "a betelepült populáció egy jelentős hányada számára a termelést máshova kitelepítő Nyugat-Európa nem tud mit kínálni."

Bár könnyen lehet, hogy volt/van ilyen bérletörő stb. szándék az egészben, csakhogy ennél a migráns tömegnél kb. 80%-ot tesz ki az a "jelentős hányad" amelyik a gazdaság számára használhatatlan! Az írástudatlanok, érettségizetlenek tömege mellett ott van még az európai mércével értékelhetetlen, tudásmentes "diplomákkal" rendelkezők nagy száma is. És ott vannak azok is, akik nem is tudják igazolni semmivel az állítólagos végzettségüket. Német gazdasági vezetők és politikusok már kifejtették, hogy ha a most érkezők 30%-át képesek lesznek pár éven belül bevezetni a munkaerőpiacra, az már sikernek lesz tekinthető! Ami egyúttal azt is jelenti, hogy legalább 70% tartósan szociális ellátásra szorul majd.

Ilyen arányok mellett egyszerűen hiányzik a gazdasági racionalitás abból az elképzelésből, hogy majd a migráncsok hú de jót tesznek a GDP-nek. Még ha úgy is lenne, hogy mondjuk a centrum országaiban maradnak a használható egyedek, a perifériára pedig kikvótázzák a "selejtet", akkor is egyszerűen túl sokan tartoznak az utóbbi kategóriába ahhoz, hogy bármelyik gazdaságnak megérje ez a fajta bevándorlás. Fordított arányok mellett - vagyis ha legalább kétharmaduk valóban hasznot hajtana - talán megérné, de így aligha.

Arról már nem is beszélve, hogy családegyesítés által egy újabb eltartandó tömeg érkezik majd. Ráadásul a mostani másodgenerációsok munkanélküliségi arányszámait véve alapul (mert miért is lenne ezúttal sikeresebb a munkaerőpiaci integráció, mint az elmúlt 20-40 évben volt?), plusz a természetes szaporulatot figyelembe véve, 20 év múlva legalább (legalább!) ugyanannyi inaktív terheli majd a szociális ellátórendszereket, ahány bevándorló most beérkezik.

Szóval, a munkabérek letörése egy elképzelhető narratíva, de szerintem inkább arról van szó, hogy a liberális dogmák foglyai lettek az európai politikusaink.
1. A november 13-i párizsi terrortámadásokkal Európa biztonsági helyzete nem először rendült meg. Madrid, London és Charlie Hebdo után vagyunk (nem beszélve az erőszakos hatvanas évekről). Akik azt állítják, hogy a lényeges változás most történt, azoknak ezzel céljuk van. 2.…..
Kiss Judit Ágnes naplova Háborús 2015.08.28 18:18:00
Te mit csinálsz, ha kitör a háború? Én menekülök. Az első lövés után fölkapom a gyerekemet, húzom magam után a férjemet, és el innen az első helyre, ahol, nem lőnek. (A macska... Istenem, mi lesz a macskával?)Nem tudom, ki fogad be és hol. Nem tudom, meddig kell bujdosnom. Lehet,…..
Határozottan kezdenek dühösek lenni a kormány félhülye, lefizetett álciviljei arra, hogy rajtuk kívül másnak is lehet véleménye Magyarországon. Ráadásul olyan, ami nem tetszik nekik. A CÖF-CÖKA nevű valami azt bírta közölni, hogy  "Ideje lenne észrevenni, hogy a…..
Mezőbándi 2015.06.10 22:22:02
@Göntér László: Szerintem a legális bevándorló az, aki jelentkezik a hazáját lefedő magyar külképviseleten (vagy politikai üldözött esetében valamelyik másik ország magyar külképviseletén), hogy szeretne bevándorolni Magyarországra, és megadják neki ezt a jogot. Legális bevándorló még az, akit Magyarország valamilyen okból meghív, hogy ha szeretne, akkor vándoroljon be. Ilyen lehet pl. egy letelepedési kötvényt vásárló egyén. Az is legális bevándorló lehet, aki már itt tartózkodik, például tanulás céljából, majd itt kérvényezi a letelepedést és az állampolgárságot, és megkapja. A határon át, csak úgy a semmiből felbukkanva nem lehet legálisan bevándorolni. Valószínűleg eleve ki sem jutnának a szomszédos országból. Sőt, már oda sem jutnának be legálisan.
Egy Pozsony megyei helység, Gelle plébánosának, Kalló Antalnak 1777-es leveléből tudjuk, hogy falujában egy bizonyos Ketskeméthi nevű öregnek volt egy ismeretlen betűkkel írt különleges imádságos könyve. Kalló – állítása szerint – gondosan lemásolta a könyvet, mielőtt az…..
Mezőbándi 2015.05.31 14:10:05
@tükörfúró: "média előtti korban?"

A könyv is média. De amúgy a Mercurius Hungaricus is már három emberöltővel a fenti események előtt jelent meg.