Regisztráció Blogot indítok
Adatok
karcsai

0 bejegyzést írt és 109 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Villányi franc-okat hoztam hétfőre, a 2016-os évjáratból. Villány zászlóshajójával meglehetősen keveset foglalkozunk a blogon, most igyekszem kicsit pótolni a hiányt. Hat bort válogattam össze, jó nevű termelőktől, de a borvidék hírnevét megalapozó villányi legendák ezúttal kimaradtak a szórásból.…..
A Borrajongó Somlai széljegyzet 2015.05.26 06:00:00
Táncoló Medve kollégánk/barátunk készített interjút Cartwright Évával, a Somlói Borok Boltjának tulajdonosával, a rengeteg visszhangot kiváltó „Somló Újratölt” c. kóstoló főszervezőjével. Az interjúban szerepelt pár mondat, ami mellett ép ésszel egyszerűen nem tudok…..
karcsai 2015.05.27 11:30:39
@drbarta: Ennek a vitának így semmi értelme. Csak akkor lehetne eldönteni, ha fognánk 5 aranyérmest és 5 általad választottat, mondjuk ugyanabból a szőlőfajtából, borvidékről, aztán összekeverve vakon megkóstolnánk. Amúgy meg nem olvasás, hanem kóstolás alapján szoktam eldönteni, hogy mit veszek.
karcsai 2015.05.28 10:10:44
@BZoltan: Perszehogy abból élnek, hogy sokan neveznek, és hogy matricákat adnak el. Mi ebben a furcsa? A londoni verseny egyébként nem tartja a 30%-os szabályt, ezért szerintem is túl magas az éremkiosztási arány. Ezért említem folyamatosan csak az aranyérmeket, mert abból viszont nagyon keveset osztanak, általában 2-3%-ot.
@akov: Ki tartozik szerinted a "teljes fine wine szegmensbe"? Pl. Bock, Vesztergombi, Bolyki, St. Andrea, Szent Tamás, Hétszőlő, Patrícius, Royal Tokaji beférnek ebbe? Merthogy őket biztosan láttam már eredménylistákon. De találomra megnéztem néhány külföldit is, nem sokat kellett keresnem: az IWC-n megtaláltam a Terroir Club által forgalmazott Champagne Fleury-t, a DWWA-n pedig a blogotokban nemrég magasztalt Velichet (igaz, a 2005-ös borversenyt dobta ki a gugli, azóta lehet, változtatott a stratégiáján...)
@shiraz2: Fogalmazhatok úgy is, hogy bizonyos nagy márkák tulajdonosai marketing szempontból nem tartják tanácsosnak megjelenni ezeken a versenyeken, mert összehasonlíthatóvá válnának a boraik más, nevesincs borászatok tételeivel. De a "félnek" szó kevesebb billentyűzetkoptatást igényelt. A "speciális rés"-t nem pejoratív jelzőként, minősítésként értettem, de attól, hogy te ezt életfilozófiaként értelmezed, még marketinges vagy gazdasági szempontból ez az ideológia és borok piaci résnek számít. Ezzel az erővel egyébként magamat is minősítettem volna, hiszen ugyanezt a "rést" képviselem, a saját boraimat gyakorlatilag a ti definíciótok szerint készítem.
karcsai 2015.05.28 11:37:17
Tavalyi év végén tűnt fel Konyáriék színtiszta malbec-je a polcokon, gondoltam azonnal le kell rá csapnom. Eredetileg csak erről a borról terveztem írni, de ennél a bevezetőnél járva mégis csak megszállt pár érdekes gondolat. Azt hihetné az ember, hogy Magyarország borvidékei egy viszonylag beállt…..
Kérlek, vázold föl, hogy nagy vonalakban hogyan működik a Pannon Bormustra. A lebonyolítás rendjében volt-e valamilyen változás a tavalyihoz képest? Idén egy híján 300 minta érkezett összesen 115 termelőtől, ez 10%-kal több mint tavaly. Ennél többet nem is szerettünk volna,…..
karcsai 2012.05.20 10:02:41
@Dorozsmai: Ezért fontos, hogy egy ilyen versenyen hasonló tekintélyű és önbizalmú bírálók vegyenek részt. Azzal egyetértek, hogy a pontozási szakaszban ne legyen kommunikáció, de ezután viszont fontos, hogy megbeszéljék a bort, és ha kell, korrigáljanak. A legtapasztaltabb bírálók is tévednek, pl. nem vesznek észre egy-egy hibát vagy hibának tekintenek egy termőhelyi jellemzőt (pl. Somlói boroknál gyakran előfordul). Ezzel pedig simán elkaszálnak egy többre érdemes bort.
A Pannon Bormustra az én szememben a legrangosabb magyar borverseny. Sőt az egyetlen, amit komolyan tudok venni. A tavalyi nagy átrendeződés után ez még inkább igaz. Fontos, hogy elismert, harcedzett és elfogulatlan nemzetközi bírálók véleménye támasssza alá a hazai zsűri…..
Javában zajlik a Pannon Bormustra, a valóban parádés panel lassan az első napra tervezett bormennyiség végére ér. A menetrendnek megfelelően három csoportra bontott bizottság az első, ha úgy tetszik selejtező fázisnál tart, melynek keretében az összes mintát végigkóstolják…..
karcsai 2012.05.11 13:39:43
@Kölpény: A módszert kifogásoltam csak, nincs nekem semmi bajom a hungarikumokkal, sőt. A lényeg, hogy mielőtt még akár csak beleszagolnak a pohárba, már tudják, hogy az nem fog ízleni nekik, mert a papíron ott van előttük, hogy Merlot. ("No, if anyone orders Merlot, I'm leaving. I am NOT drinking any fucking Merlot!")
A Művelt Alkoholista Kődivat 2012.02.22 09:32:00
A mineralitás erősen túlértékelt. Évek óta így gondolom, és évek óta egyedül maradok ezzel a véleményemmel. Szó nincs arról, hogy zavarna, ha megjelenik egy borban, de nem tartom a minőség, még kevésbé a magasabbrendűség csalhatatlan jelének. Egy ideje tudom, hogy majdnem…..
karcsai 2012.02.23 10:10:09
@dagadtos: Értem a szempontjaidat, de elég egyoldalú a véleményed. Szerintem vannak bizonyos borok, amik önmagukban sokkal kevesebbet mutatnak mint valamilyen étellel párosítva. Erről éppen pár napja győződtem meg Montepulcianoban, ahol több mint 30 pincészet Nobile-jét kóstolgattuk végig. A legnagyobb élményt mégis az a bor nyújtotta (önmagában egyébként a középmezőny teteje volt), amit estefelé egy viszonylag egyszerűen elkészített sertéssült mellé ittunk. Olyan ízek, zamatok jönnek ilyenkor a felszínre, amit nem érzel, ha a bort önmagában kóstolod. A burgundi példára: lehet, kihagyod az egy deci "kizárólagos" ízét, de jó eséllyel kapsz helyette valami sokkal többet. Megfordítva: ha csak önmagában kóstolod, lehet, egy sokkal nagyobb élménytől fosztod meg magad. (Vagy nem, de hát ilyen az élet...)
karcsai 2012.02.23 10:35:16
@drbarta: Nyilván a helyzet önmagában megadja a választ. Mmint hogy hol és milyen körülmények között kóstolsz. A kérdésedre a válasz: természetesen először "natúr" kóstolnám meg, de ha kínálnának hozzá ételt, azt sem tolnám félre. Egy decin egyébként elég sokáig el lehet nyammogni...
Őszintén szólva nem vagyok oda a bozsolé, de most úgy esett, hogy premier előtti este itthon várt egy igazi a Borkorzó jóvoltából. Hanem akkor már úgy illik, hogy ne tartogassam itt potyára, hanem a premier napjára, azaz november harmadik csütörtökére kóstoljam meg és posztoljam…..
A Művelt Alkoholista Flúgos futam 2011.08.31 07:45:00
A rövid sztori annyi, hogy a Decanter World Wine Awards-on a chilei Cimarosa Cabernet Sauvignon 2010 aranyérmet nyert. Önmagában nem nyolcadik csoda, sokan mondják, hogy Chilében is készülnek jó borok, ráadásul van külön kis karámuk, ahol egymással versenyeznek. A poén az, hogy 649…..
karcsai 2011.09.01 12:40:41
@Szocio Pata (kikvogymukblog): A "bor" nem, de bizonyos borok igen. A plebs nem ugyanazt itta mint a királyok. A somlai pl. 4-5x annyiba került mint más fehérborok, de más példákat is lehet hozni. Ugyanaz volt a helyzet régen is mint ma, csak nem írtak róla ennyit, mert hát nem is nagyon volt hol.
karcsai 2011.09.01 13:23:37
@bürger: Amíg van, aki megveszi, drágán is el fogják adni a borokat. Kinek kellene belátnia és mit? És ha belátja, akkor mi van?
Magyarország egyetlen komolyan vehető borújságírója, Alkonyi László, a csendben kihunyt Borbarát hajdani főszerkesztője kilépett a printből és óvatosan belelépett a netbe. Akik ismerik, tudják, hogy világéletében berzenkedett mindentől, ami online, de mindannyian jobban jártunk…..
A Művelt Alkoholista Nemzeti kincs 2011.07.25 07:40:00
"Az ünnep legemelkedettebb pillanatában a degeszre zabált társaság valamely házigazda beosztású tagja kisettenkedik a spájzba, és onnét egy palack tokajit hoz elő, amelyet a népes társaság a legnagyobb áhítattal fogyaszt, a nők még nyelvüket is öltögetik, belenyalunk,…..
Az MTI által kiadott közlemény szerint a tavaly decemberben fölállt és eredetileg 13 fős Bormarketing Bizottság létszáma 7 főre apadt azt követően, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter négy tagot menesztett, köztük Geönczeöl Attila elnököt. Szepsy István még…..
Csütörtök általában az én napom, de most nem volt időm a nagy készülődés közepette rendesen kóstolni. Meg aztán úgysem lenne ideje senkinek rendesen elolvasni. Szoktunk viszont mi ilyenkor olyat kérdezni, hogy milyen borok kerülnek az ünnepi asztalra a kedves olvasónál. Jó…..
Mikoron tavaly tavasszal merengtem egyet az erdőbényei és dörgicsei Vivamus pincészet merlot-ja felett, a kommentözönből valahogy az a kép jött le, hogy ez a pincészet ugyan nagy is meg hipermarkecos is, de azért alapvetően helyükön vannak a borai. Főleg amennyiért. Így hát nem…..
karcsai 2009.12.02 09:40:14
Tiszteletben tartva Bob véleményét, kérdezem, kóstolta rajta kívül valaki ezt a bort?
@borkősav: Miért kellene kipellengérezni az aranyérmes borokat? A válasz erre az lesz, hogy akkor pellengérezzük ki a műveltalkeszen dicsőített borokat is. Pellengérezzünk ki mindent...
Javaslom, inkább kóstoljatok, mielőtt megerősítetek egy véleményt.
A Borravaló arról tudósít, hogy a Magyar Bormarketing Nonprofit Kft csapata, azaz Nemes Richárd és stábja bedobta a törülközőt. Az eredetileg Magyar Bormarketing Kht.-nek hívott testület tevékenysége úgy két éve pörgött fel, miután a borászok hosszú időn át küzdöttek…..
karcsai 2009.11.20 12:05:03
@lackó: Szerintem is hülyeség személyeskedni, de első hozzászólásod tükrében nem volt nehéz félreértelmezni a (személyeskedő?) megjegyzésedet. Na mindegy, kössünk békét.
karcsai 2009.11.20 12:11:14
@kisrizling: úgy látom, ez a coming-outok napja. :)) Kár, hogy csak az egyik oldalról. Bocs a nem-említésért!
karcsai 2009.11.20 13:00:20
@lackó: Hja, ez a nevek felfedésének eredménye. Várható volt, hogy ennek hatására ez az "érv" is elhangzik pár percen belül.
Tudtommal egyelőre csak Tamás köthető a hozzászólók közül az MBM-hez, részemről pedig csupán tényeket közöltem, semmi mást.
A Művelt Alkoholista Harap a zipp 2009.11.06 18:26:00
A zipp.hu, dizájnját tekintve pimaszul index.hu koppintásnak tűnő új oldal, páros lábbal beleszállt a Bormarketing Kht-be. A cikk szerint a borászoktól beszedett és marketing célokra szánt pénzből jut arra is, hogy a Wine & Spirit Education Trust eredetileg 120.000 forintos…..
karcsai 2009.11.08 19:40:25
@BZoltan: Ha jól értem, mindezzel gyakorlatilag azt állítod, hogy semmiféle bormarketingre sincs szükség...
Az ágazati stratégia megalkotása nem a közösségi marketing feladata, jó lenne, ha ebben a kérdésben megszólalnának az illetékesek (HNT, kutatóintézetek, termelői csoportok, szövetségek). Most arról folyik a vita, aki dolgozik, azokról viszont nem esik szó, aki semmit sem tesz annak érdekében, hogy megszülessen egy olyan ágazati stratégia, amire a közösségi marketing építhetne.
karcsai 2009.11.08 20:31:03
@BZoltan: Abba a hibába esel, amit az MBM-en kérsz számon. Piackutatás nélkül egy ilyen kampánynak beláthatatlan következményei lehetnek, főleg, ha egy-két bulvárhiéna rákap, és botrányt csinál belőle. Az osztrák glikolbotrány tisztító hatásával sem érdemes példálózni, mert már nem a nyolcvanas években járunk, a határok megnyíltak a külföldi borok előtt, és megtisztulás helyett megsemmisülés is bekövetkezhet.
A Magyar Bormarketing Kht. elindította eddigi legnagyobb költségvetésű kampányát, elkészült a honlap, híres emberek győzködnek rajta, hogy igyak bort, mert az jó. Az utcákon óriásplakátok buzdítanak ugyanerre, ha jól dekódolom az üzenetet. A plakátokon mindenesetre színes…..
karcsai 2009.10.21 10:00:09
@BZoltan: Igen, publikus a Kht. beszámolója, aminek az elején ott van az MBM-hez beérkezett teljes járulékbevétel: 1 064 548 800 Ft
Ez 2007-2009 július 15. között folyt be, ami két évnek felel nagyjából meg. Ebből számítva kb. 1,1 millió hektoliter bor az eredmény évente! Legalábbis ennyit fizettek be a borászatok.

Az egyes kampányok kereteit éves tervek (ez is publikus: www.bormarketing.hu/media/Akcioprogram_090311.pdf) rögzítik, amit a tulajdonosok hagynak jóvá, illetve az általuk delegált Bormarketing Bizottság felügyeli vagy módosíthat rajta. Különböző borász szervezetekről van egyébként szó: Pannon Bormíves Céh, HNT, Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége, Magyar Borakadémia stb.

Amúgy meg ne hasonlítgassuk már össze egy-egy külföldi fesztiválra, kóstolóra kiszállított borok költségeit a belföldi médiaköltségekkel, kampányok költségvetéseivel, nem ugyanaz a kategória. A külföldi marketinget egyébként éppen a - tulajdonosok által kőbe vésett - szűkös költségvetés miatt az ITD Hungary és a Magyar Turizmus Zrt. is segíti (repülőjegyekkel, beutaztatásokkal, kapcsolatszerzéssel, helyszínnel stb.).

Szerintem Szabó Borbálát legalább akkora elismerés illeti meg a munkájáért, mint az említett hölgyeket. A belföldi marketing neuralgikus pont amúgy is, a külföld ugyebár messze van, ez meg itt az arcunkban, könnyebb kritizálni.
Amióta a Borbarátban bejelentették (megszavazták?), hogy Magyarország legjobb vörösbora egy kadarka (Buttler 05), és nálunk 8 pontot kapott egy másik egri (Orsolya 07), és Szentesi József pincéjében kóstoltam egy überragend spitzenklassét (pincekóstolásnak soha ne higyj!), azóta…..
karcsai 2009.07.29 16:26:09
@alföldi merlot: Ha egy vakteszt nyilvánosságot kap, ugyanaz a kategória, mint egy borverseny. Az meg, hogy nem tudta, hogy az ő bora szerepel, nem érv, a Vinagorán sem tudhatták a bírálók, hogy melyik bizottság kóstol egy-egy bort. A két eset egy és ugyanaz, csak nem mindegy a tálalás.
Hétvégére olyan fesztivált ajánlunk, ami Budapesttől 80 kilométerre lesz, a magyar borászok pedig a határon túli vendégek listáján szerepelnek. Másodszor rendeznek ugyanis a szlovákiai Strekovon (Kürt) Pincefesztivált. Szimpatikus az ars poetica-juk: "Arról álmodoztunk, hogy…..
Június 18-21. között, Sopronban zajlott a tizedik VinAgora, mely ezúttal is az ambíciózus "Közép-Európa Bor-iránytűje" szlogent aggatta magára. A Borkultúra Kht. közlése szerint a verseny a világ 10 legelismertebb borversenye között foglal helyet. Igaz, 2 éve még a…..
karcsai 2009.06.30 07:42:47
@kezdő alkoholista: Korábban már leírtam, hogy a borokat 7-fős bizottságok bírálták. Hat ilyen bizottságot alakítottak ki, melyekben 5-6 állandó tag volt, és 1-2 cserélődött (elsősorban a soproniak).
Az anonim bírálatra vonatkozó kérdést nem igazán értem (talán a termelő és a bor ismeretében kellett volna bírálni?), és az óvásnak sincs sok értelme, hiszen alapvetően pozitív a rendszer, ahogy látom, a szervezők csak az érmes borokat tették közzé.
karcsai 2009.06.30 07:54:44
@BOB: Hát persze, rólad formázták a korrektség szobrát. Mindenki azt kritizál, amit akar, de azért érdemes a cikkeddel összehasonlítani egy másikat (igaz, hogy nem te, de egy "párttársad" írta):

alkoholista.blog.hu/2009/06/12/a_x_pannon_bormustra_csucsborai

Érdekes, ott nem akadtatok fenn semmin, még azon sem, hogy a verseny kijelentette magáról, hogy a legfontosabb Magyarországon. Khm... Ki is állít fel ilyen listákat?

Kilóg a lóláb, kedves barátom...
Nem kutattam a terroirt, megmondom őszintén, épp csak fáradtan kerülgettem az árufeltöltőket egy Tescoban az éjszaka közepén. Kerestem volna valami könnyebb bort, egy pohárkával lefekvés előttre, de szokás szerint saját gyűjteményem csapdájába estem: otthoni készletem…..