Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gáncsné Vasas Tünde

346 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez egy közösségi mikropékség, kizárólag előrendelésre, hetente kétszer kedden és pénteken sütök (ünnepnapok miatt ez néha változik).  A rendelések csak online, a https://rendeles.tunderpekseg.hu  oldalon adhatók le, melyhez regisztráció szükséges. � Az értékesítés minden esetben számla…..
Tündér Pékség Szilvás gömböc 2021.10.05 13:54:47
Jenői Pékség szilvás gömböce engem sem hagyott nyugodni. Vétek kihagyni Tésztája a KovászLaboros búbos briósé ( https://kovaszlabor.blog.hu/2019/08/09/bubos_brios ) abba van a szatmári szilvalekvár töltve, Róbert Mester javaslatára teteje fahéjas cukorral megszórva. #szilvásgömböc #majdnembukta…..
Kékbúzás kenyér Korábban már sütöttem kékbúzalisztes kenyeret, de akkor csak 40%-ot tettem a tésztába. Most kipróbáltam 100%-ban. Kékbúza magas antioxidáns, antibakteriális hatású. Puha, enyhén édeskés, szürkésen rusztikus bélzetű, ízletes, ropogós héjú kenyérke lett. 50% világos kékbúzaliszt…..
Kendermagos kenyér Az irinyó-pirinyó csoda: kendermag Az esszenciális zsírsavak elengedhetetlenek a gyermekek egészséges növekedéséhez és fejlődéséhez. Az olajos magvak közül a kendermag rendelkezik a legnagyobb Linol- (Omega-6) és LNA (Omega-3) esszenciális zsírsavtartalommal, ráadásul az…..
Tündér Pékség Tündekenyér 2021.01.29 14:02:49
Tündekenyér Úgy éreztem épp itt az ideje, hogy egy saját, nevemhez illő kenyeret alkossak. Gyűrűk Ura Lembasa ihlette ezt a kenyerem: „egy falat elég belőle, hogy egy felnőtt ember gyomrát megtöltse”. De nem a neten fellelhető édes-omlóstésztát, hanem a hozzám közelebb álló kenyértésztából…..
Teljeskiőrlésű kovászos kifli Most sütöttem először tk kiflit, de nem utoljára Tegnap dagasztottam, majd pár órára kint hagytam a pulton. Éjszakára egyben ment az 5,5 fokos hűtőbe. Reggel 95 grammos darabokra osztottam, gömbölyítettem. Kb egy óra pihi után nyújtottam, sodortam. Kelesztés 3,5 óra…..
Vannak gondolatok, amelyek egyszerűen kikívánkoznak. Egyszercsak valahol összeáll egy kép, amit az ember szívesen megmutatna. Hogy mi köze a kovászhoz? Van köze. Vagyis lett.  Azt gondolom, az életben minden okkal történik, nincsenek véletlenek. Ahogy Steve Jobs is mondta a stanfordi diplomaosztón…..
Gáncsné Vasas Tünde 2020.09.27 15:59:13
@Révai: ezt a csoportot ajánlanám, itt nagyon sok hasznos tanácsot kapsz www.facebook.com/groups/KovaszLaborAlapozo
Tündér Pékség Édes kovász 2017.03.26 11:46:00
    Készítéséhez Gabitól (Jenői Pékség) kaptam segítséget, az ő útmutatása alapján etettem át.  Bármilyen fehér kovásszal el lehet indítani. Édes kovász készítése Hozzávalók: 100g fehér kovász 25g cukor  50g víz 100g BL80 Kovászt feloldjuk a vízben, hozzátesszük a cukrot majd a…..
Gáncsné Vasas Tünde 2020.04.26 14:11:09
@Timea Györe Öztekin: ez nem tejes kovász. Az egy teljesen másfajta édeskovász. Ez laktózmentes.
KissQkta Édes kovász 2017.03.26 11:46:00
Készítéséhez Gabitól (Jenői Pékség) kaptam segítséget, az ő útmutatása alapján etettem át.  Bármilyen fehér kovásszal el lehet indítani.Édes kovász…..
Gáncsné Vasas Tünde 2020.04.03 13:31:18
Mostanság autolízis nélkül és 10% kovásszal dagasztok. A kovász bekeverésétől sütésig kb 38 óra telik el. Vasárnap 15 órakor kevertem be a kovászt, hétfőn dagasztottam, hajtogattam, majd ma (kedd) reggel kb 6 körül sütöttem ki. Hozzávalókat bedagasztottam, a végén tettem hozzá az összedarabolt…..
Szeretnél frissen sült, egészséges kenyeret tenni a családi asztalra? Gyere el, megismertetlek a kovászolás "rejtelmeivel"Megmutatom hogy tudsz készíteni otthon is egészséges, természetes kovásszal készült kenyeret. Hogy etesd, tartsd életben a kovászod (ha még nincs, sajátomból adok :) . Hogyan…..
Éliás, Tóbiás, egy  tál dödöle vekni kenyér Éliás, Tóbiás, egy tál dödöle..... énekelhetném ezt is, de ez se nem Éliás, se nem dödöle. Ez egy Tobias kenyér ;) Többféle gabonamagvat kaptam tesztelésre. Elsőre találomra kiválasztottam egyet, Tobias fajtájút. Múlt héten frissen őrölve próbáltam ki.…..
Egyik kedves ismerősöm és a lánya laktózérzékeny. Nekik sütöttem ma LM kifliket. hozzávalók kb 22 db-hoz:1 kg BL55 liszt20g só20g cukor80g zsír25g élesztő550g víz dagasztás, osztás 75 grammos darabokra, gömbölyítés, letakarva 45-60 perc pihentetés, nyújtás, tekerés, kelesztés (ideje…..
KissQkta Blogköltözés 2018.12.29 09:41:17
Mint észrevehettétek, megváltozott az oldal fejléce. Novemberben sikeresen levizsgáztam, immár nem péktanonc vagyok  :) Úgy döntöttem eljött az ideje, hogy továbblépjek, megmérettessem magam vállalkozóként is. Bármennyire is szerettem az eddigi nicknevemet, egy hobbypéknek megfelelt, de nem illik…..
Ma "idegen tollakkal ékeskedek". Na jó, ez azért túlzás, nekem is oroszlánrészem van az elkészítésében, én dagasztottam, és segítettem feldolgozni a tésztát :D Józsinál…..
KissQkta Kölcsönkenyér.... 2018.12.15 10:30:24
Ma "idegen tollakkal ékeskedek". Na jó, ez azért túlzás, nekem is oroszlánrészem van az elkészítésében, én dagasztottam, és segítettem feldolgozni a tésztát :D Józsinál kimaradt egy kis tészta, ezt hazahoztam kisütni. Mivel most csak ez az egy sült, elővettem a jó kis Lodge-omat. Már nem is…..
KissQkta Garat Királybúza teszt 2 2018.11.28 10:57:54
Itthon is górcső alát vettem a királybúza lisztet, hogy lássam otthoni, homebaker körülmények között mit tudok kihozni belőle. Tegnap délelőtt bedagasztottam, 3x40 percenként hajtogattam, majd egy tömegben betettem kb 6 fokos hűtőbe. Este kivettem, osztottam, gömbölyítettem. Kis időt hagytam a…..
Itthon is górcső alát vettem a királybúza lisztet, hogy lássam otthoni, homebaker körülmények között mit tudok kihozni belőle. Tegnap délelőtt bedagasztottam, 3x40 percenként hajtogattam, majd egy…..
Tündér Pékség Király-teszt 2018.11.26 17:24:02
Ma teszteltem a Garat malom királybúza lisztjeit. Fele tk király, fele sima király. Át kellett variálnom a teljes kenyérkészítési folyamatot, mert csak úgy jött ki a lépés, ha vasárnap…..
KissQkta Király-teszt 2018.11.26 17:24:02
Ma teszteltem a Garat malom királybúza lisztjeit. Fele tk király, fele sima király. Át kellett variálnom a teljes kenyérkészítési folyamatot, mert csak úgy jött ki a lépés, ha vasárnap délelőtt bedagasztom, hajtogatom, hűtőztetem, ma dél körül kisütöm. A mai próba projekt volt, hogy ez a felállás…..
Nagy örömömre tegnap megérkezett Garat malom mintacsomagja. (köszönöm <3 ) Olyan izgalommal bontottam ki, mintha karácsony lenne <3 Bár gőzerővel készülök a vizsgáimra, mégsem tudtam megállni,…..
Nagy örömömre tegnap megérkezett Garat malom mintacsomagja. (köszönöm <3 ) Olyan izgalommal bontottam ki, mintha karácsony lenne <3 Bár gőzerővel készülök a vizsgáimra, mégsem tudtam megállni, hogy ki ne próbáljam. BL80 az első "tesztalany". Francia parasztkenyérhez "vetettem" be. Simán…..
KissQkta Autolizálás 2017.05.06 16:37:00
  Autolízis Időtartama változó. 20 perctől akár egy egész éjszakán át autolizálhatunk.  Csak a glutén tartalmú liszteket érdemes autolizálni.  Az igazi autolízis amikor csak a lisztet és vizet keverjük össze. Amikor a kovászt, előtésztát is hozzáadjuk az már inkább fermentálás. Autolizálás…..
KissQkta Kenyérlogisztika 2018.10.01 20:10:31
Erősen kellett logisztikáznom hogy oldjam meg ennyi kenyér sütését egy nap alatt egy háztartási sütőben. De csak kimatekoztam ;) Már nem csak a hűtőből túrom ki a családot, hanem az ebédlőasztalról is :D . Parasztkenyereket tegnap dagasztottam, hajtogattam. Ezután dobozostól mentek a hűtőbe. Ma…..