Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szárnyati Géza Malacra

0 bejegyzést írt és 41 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elég sokat örömködtünk az elmúlt hetekben az olcsó jegyek miatt, megmutattuk, hogy tényleg fillérekért lehet foglalni igazán zsír helyekre is, itt az ideje a kockázatok és mellékhatások bemutatásának. Főleg, hogy a Wizznél már beindult a téli fűnyíró, jönnek a szokásos…..
kisrigók reggeli hírek 2015.08.20 09:56:18
"jóreggelt, dzsenkó! nézd, szandi, milyen kócós a haja, dearanyos vagy!" cincogja csaba, ülnek az ágyban sorban, szandra elmeséli az álmát, csaba pont ugyanazt álmodta csak volt benne még egy tűzoltó is, dzseni mosolyog. küldeném őket pisilni, egyik se akar menni. egyik mégis akar,…..
A neves magyar járműgyártó idén lenne 120 éves. A jubileumra való tekintettel összeszedtük a tíz legszebb Ikarus buszt. 10. Ikarus V127/Modulo M108D, formatervezett ARC Szoknunk kell még a Modulo M108D nevet Nem sokáig viselte az Ikarus márkanevet az ARC V127 típusú busz, de a…..
Szárnyati Géza Malacra 2015.08.21 11:44:28
Észrevételek:

1) Egyetértek az előttem szólóval: a Modulo olyannyira jellegtelen, hogy ha nincs aláírva, hogy mi, akkor bármilyen mai műanyagdizájn is lehetne. Nem kétlem, hogy van benne munkaóra, de korrekt iparosmunkánál nem több.

2) A lista valóban szubjektív, és mintha a szerző nem tudná eldönteni, hogy most a szépségre menjen rá, vagy egyéb szempontokra (biztonság, újszerűség, darabszám vagy épp egyediség). Írhatott volna olyan jubileumi megemlékezést, aminek az a címe, hogy a 10 kedvenc Ikarus-om, és akkor nincs értetlenkedés. Na de hogy a 10 legszebb?? (Jó, van nyilván átfedés. Meg azért annyira sok modell nem is volt, hogy rengeteg tizes listát fel lehessen állítani. De 10 legszebbnek ez nem jó lista, nem jó sorrend.)

3) Az EAG buszok baromi jól néznek ki még ma is. No de ők is csak nagyon erőszakosan tolhatók be az Ikarus cimke alá. Teljesen különálló kft. volt (nem véletlenül!), és fennállásuk záloga is abban rejlett, hogy szabadulni tudjanak a „nagy” Ikarus vízfejétől, az elavult gyártástechnikától, gyártáskultúrától, és úgy általában, az Ikarus-hoz kapcsolódó, nem mindig pozitív sztereotípiáktól. Nem utolsó sorban pedig Széles Gábortól, aki nagyon szívesen rátette volna a kezét a szemrevaló termékeket gyártó Egyedire (és főként az onnan jövő pénzre), de az EAG-ban pontosan tudták, hogy ez nem azt eredményezné, hogy a „nagy” Ikarus-t is az EAG szintjére húznák föl, hanem azt, hogy az EAG-ot is lehúznák a 200-as sorozatnál 30 éve leragadt szintre. Amitől ugye pont menekülni akart az EAG... Kézzel-lábbal próbálták magukat távol tartani a „fantasztikus menedzser” Szélestől (akkor már túlestek a másik címeres válságmenedzser „szakemberen”, aki korábban az óbudai hajógyárat verte szét sikeresen), a megtorlás nem is késett, büntiben voltak, ahol lehetett. Kívülről persze Ikarus logo volt az EAG buszokon is, a nagyközönség nem is látta, mi zajlik a színfalak mögött, de minden nap véres harc volt a cégcsoporton belül, ahol az EAG a túlélésre játszott a totális lezüllesztés ellenében.

4) „Hogy egy jól kiforrott konstrukció volt a Faros azt mi sem bizonyítja jobban, hogy az AKÖV (később a Volánok) 8-14 évig üzemeltette a típust.”
8-14 évig? Nem mondod! És ez a kemény 8-14 év lenne a bizonyíték a jól kiforrott konstrukcióra? Belegondolni sem merek, hány évet ér meg egy kevésbé kiforrott konstrukció, de az ellenkező végletbe sem: vajon milyen jelzőt érdemelnek azon 200-as szériás buszok, amelyek 30 éve róják az utakat...
Mocsai Lajost egyetemi tanárrá avatta fel az egyre inkább Schmitt-féle motor-üzemmódba visszaváltó köztársasági elnök úr - jegyezzük meg: a teljes felsőoktatási szféra "főnöke", Balog miniszter úr javaslatára. Nincs persze MTA doktori fokozata, meg valójában semmilyen se,…..
Szárnyati Géza Malacra 2015.08.20 14:50:38
Felőlem az ún. profi sport éhen halhatna, de rendes fiúként elfogadom, hogy van egy csomó ember, akinek ez fontos, mert fasztuggyamiér, pont ott voltak töriórán áltisi negyedikben, mikor arról volt szó, hogy a népnek kenyér kell meg cirkusz, ők meg rendes népként ki akarják pipálni a kenyeret is, meg a cirkuszt is.
Jó, tehát akkor legyen az, hogy a derék nép kedvéért működtetjük a profi sportnak nevezett modernkori cirkuszt, az ebben kimagasló egyéneket meg hype-oljuk, és mindenféle jutalomban részesítjük, amiért ilyen szépen szíveskedtek betömni a nép pofáját és elterelni a figyelmet a nyomorúságról.

No de azt míg élek, nem fogom megérteni, hogy miért kell *professzort*, meg rektort csinálni belőle, meg magyarázni a bizonyítványt, hogy tulajdonképpen, ha ilyen meg olyan szögből nézzük, akkor ő valójában baromira rászolgált erre... meg különben is, operettegyetem operett-titulusa... lófaszt! Az szolgál rá a PROFESSZORI címre, aki végiglépdeli a tudományos ranglétra fokozatait, ha meg operettegyetem, akkor mi a francnak van?
Könyörgöm, ennyi erővel tiszteletbeli úrhajós is lehetne, sőt, kinevezhetnék a Nemzeti Űrhajózási Intézet örökös főigazgatójának, vagy esetleg megkínálhatnák egy tábornoki kinevezéssel, hiszen megszolgálta...

Ha ki kell fizetni, mert rendes embere a rendszernek, akkor miért nem lehet a megfelelő jogcímen kifizetni? Miért nem lehet azt mondani, hogy itt van ez a Mocsai gyerek, csinálta nekünk a sportcirkuszt évtizedeken át, tán még ahhoz is köze volt, hogy aranyérem, tökömtuggya – találjuk ki a Haza Érdemes Edzője címet, akasszuk rá az ezzel járó Suhogós Mackó Érdemérmet, vágjunk hozzá félmillás életjáradékot, oszt' jó napot. Miért kell végigcsinálni azt a bohózatot, hogy a teljes magyar akadémiai szférát, azok tudományos munkáját megalázzuk, lefokozzuk erre a szintre? Hogy kvázi azonos TUDOMÁNYOS értéket képvisel az edzőbácsi azzal, mint amikor valaki évtizedeken keresztül a tudománynak él kenyéren és vizen? (Addig, amíg edző bácsi hegeszti a csajokat.)
Szóval miért kell ez a sunyizás? Hát nem látja/látják, hogy ezzel a bohóckodással nem a bohócuk presztizsét emelik, hanem minden tisztességes akadémikusát dobják a szemétdombra? Hogy nem őt emelik fel, hanem ő húz le mindenki mást? Jó, hát mit érdekli ez őket, tudom. De attól bennünket még érdekelhetne. Csak úgy az elvek szintjén. (Merthogy se érdemes edző, se kiváló űrhajós, de még csak operettegyetemi rektori címre sem pályázom.)
kisrigók vigilia 2015.08.07 21:45:59
- képzeld anya, nem árukodok, mert ez nagyon régen volt, de egyszer a gyerekotthonban a  csaba a hátamögé dugott egy zöld gereblyét, és amikor odjött hozzám úgy fejbevágptt vele, hogy majdnem meghaltam...-…..
kisrigók csaba hatéves 2015.05.05 15:36:54
csaba sírva ébredt egy álomból, amiben nem arra a vonatra szállt fel, amin mi utaztunk és az aldiba ment, hanem egy másikra, ami a vágóhídra. nem mondtam meg neki, mi is az a vágóhid, ez nekem is nehéz, az egyik legnehezebb szavam, pedig igazán mindenre válaszolok, igazán mindent…..
Szárnyati Géza Malacra 2015.06.07 16:09:37
Imádom olvasni a blogod, nagyon emberi, nagyon szépen bántok a gyerekekkel és nagyon jól írod meg. Éppen ezért nem is tudom, hogy mondjam úgy, hogy ne érezd kioktatásnak vagy beleszólásnak, tényleg nem érzem úgy, hogy bármiféle jogalapom lenne rá. Viszont itt is és az előző posztban is írtál valami olyanokat, hogy vannak közöttük olyan veszekedések, amelyekbe nem akarsz belefolyni, hagyod, hogy rendezzék le ők. Amit ezzel kapcsolatban mondani szeretnék, az az, hogy bármely pitiáner dolog a veszekedés tárgya („ki nyomja meg a gombot” – tipikus testvérek között!), mi azt felnőttfejjel nem (vagy csak ritkán) értjük meg, mennyire fontos is az a veszekedés az adott pillanatban, ill. az, hogy a veszekedést igazság(szolgáltatás) zárja le. Adott esetben a gyermeknek az egyes LEGO tégla a legfontosabb problémája az életben, amire mi felnőttek néha túl könnyen legyintünk: jó neki, sose legyen ennél nagyobb baja! Erre még felnőttek esetében is hajlamosak vagyunk: „mit panaszkodik a svájci az egészségügyükre, hát nem jártak még magyar egészségügyi intézményben!” „Most mit fáraszt ez a fickó azzal, hogy mennyire felháborította, hogy 300ezer volt a téligumiszett a BMW-jéhez, hát neki kellett ilyen felvágos autó, tudhatta volna előre, különben is, én meg a havi BKV bérletet is alig bírom kifizetni.” Ezek természetesen teljesen jogos felháborodások, a sémák mégis hibásak, mert bár nyilván skálázhatók-rangsorolhatók valamennyire a problémák, azonban ez a hozzáállás megfeledkezik arról, hogy mindenkinek a saját problémája a legfontosabb. Akkor is, ha száz nagyságrenddel nagyobb problémák léteznek az illető környezetében vagy akár egyenesen a beszélgetőpartnerénél. Ha fáj a fejed, vagy korog a gyomrod, nem tudsz arra koncentrálni, hogy Afrikában éheznek-szomjaznak...

Amikor a gyerekek összevesznek az egyes LEGO-n, akkor az igény arra, hogy abban a nekik nagyon fontos kérdésben igazság szülessen, az pont ugyanakkora, mint neked az igényed arra, hogy na nehogy már neked kelljen sajnálni a BMW-st. Ott is legszívesebben egy külső igazságosztóhoz fordulnál, hogy ugyan, mondja már meg a BMW-snek, mennyire nonszensz az álláspontja.

Szandra nagyobb, mint Csaba, nem tudom, visszaél-e ezzel. Ha igen, és Csabában rögzül az, hogy Szandra büntetlenül visszaélhet a korkülönbséggel (4x annyi alkalommal nyomhat gombot, bármikor einstandolhatja a kinézett LEGO-t stb.), csak azért, mert nem akarsz belefolyni a veszekedésekbe és igazságot szolgáltatni, az, bár nem szeretek ilyen nagy szavakkal dobálózni, életre szóló tüskéket okozhat.
Onnan tudom, hogy 39 éves vagyok, és a mai napig kristálytisztán emlékszem rá, hogy a (2 évvel fiatalabb) testvérem mennyire visszaélt azzal, hogy minden vitás helyzetben ő volt az alapértelmezett kedvezményezett, hiszen én voltam a nagyobb, *nyilván* csak én lehettem a hunyó. (Ez annyiban más, hogy nem elmaradt a szülői igazságosztás, hanem „csak” nem volt igazságos.) A testvérem szisztematikusan kezdett olyan helyzeteket provokálni, amelyben szülői igazságszolgáltatás keretében ő jött ki jól, és ez hosszú-hosszú évekig ment így, ráadásul minél több menetet nyert a testvérem, annál inkább el lettem könyvelve rossz testvérnek.
Ma nemigen tartjuk egymással a kapcsolatot. Mondjuk ha nem botlunk egymásba szülőknék karácsonykor, akkor én nem keresem. (Nem csak ezért, de vastagon benne van ez is. És a szüleim ma sem értik, hogy miért vagyunk ilyen rossz testvérek, jobbanmondva ÉN miért vagyok ilyen rossz testvér.)

Persze simán lehet, hogy Szandra nem él vissza a fölényével, és túlreagálom az egészet. Minthogy nyilván te sem hagyod, hogy túl nagy igazságtalanságok megtörténjenek. Ami mellett viszont kardoskodom, az az, hogy pici (vagy a mi szemünkben pici!) igazságtalanságok se történjenek meg, mert lerakódnak, összeadódnak, és ezeken a piszlicsáré dolgokon már tudnak tapadni a nagyobb dolgok is. Szóval szerintem sajna bele kell folyni a gombnyomásba, meg az egyes LEGO-ba, mert ott és akkor, nekik az a legfontosabb dilemma. Ilyen ez a popszakma.

Bocs, ha túl szájbarágós volt, vagy úgy érzed, beleszóltam az életedbe, vagy teljesen félreértettelek. Egyik sem volt szándékomban! ;)
Van egy kedvenc sci-fi, akció- vagy horrorfilmed? Egy haverod, aki ért a Photoshophoz? Olyan násznéped, amelyik minden hülyeségben benne van? Nekik volt... Forrás: http://www.chilloutpoint.com/featured/top-7-crazy-wedding-disaster-photographs.html..
Szárnyati Géza Malacra 2015.06.06 01:46:32
Ponyvaregény. Michael Jackson. Gyűrűk ura. Jézus. E.T. Avatar. Bruce Lee. Mátrix. Adolf Hitler és mások eligazító ábrákon. A milánói székhelyű kreatív ügynökség a H-57  szórakoztató könyvsorozatában minimalista folyamatábrákon mutatja be híres emberek életét valamint…..
Szárnyati Géza Malacra 2015.06.05 22:47:38
Okkultista szimbólumokkal hemzsegő mesével kedveskedik a Disney Channel ifjú nézőinek. A Disney korábban is gyakran helyezett el szexuális tartalmú utalásokat a filmjeiben, a Rejtélyek városkájával (Gravity Falls) most igazán nagyot gurítottak. Bár egyelőre nem világos, hogy…..
Szárnyati Géza Malacra 2015.06.01 12:16:43
Vajon mennyire kell síkhülyének lenni ahhoz, hogy bizonyos geometriai formákat és ábrákat (hatágú csillag, háromszög („mindent látó” szemmel), körző, bagoly, tökömtudja még mi) különleges, misztikus, földöntúli erejű stb. jelzőkkel illessünk?

Felőlem rajzolhat bárki csilliárd körzőt meg baglyot, kurvára nem fogok leborulni a misztikuma előtt, hanem jól kiröhögöm, hogy ilyen olcsón próbálja beadni nekem, hogy ő a „világkormány” és/vagy árnyékhatalom tagja.
Most komolyan: tényleg ennyit tudnak azok, akikről az a feltételezés járja, hogy okosabbak mindenkinél, fantasztikus erő/hatalom birtokosai stb. stb.? Körzőt rajzolnak, meg szemet? És ettől most össze kéne csinálnom magam, hogy hű, meg ha!? Meg ha valaki szent borzongással bedobja. hogy „okkultizmus!”, akkor nekem is pánik módba kéne kapcsolnom? Hát mi az istent tudott a fene nagy okkultizmus, meg a titkos társaságok felmutatni az évszázadok során azon kívül, hogy csillagokat meg egyéb hókuszpókuszokat rajzolgatott épületek homlokzatára? Könyörgöm, ez a graffiti középkori megnyilvánulása... Vagy leborulsz a taggelő köcsögök filcnyomai előtt is? Az más, akkor nincs több kérdésem.

Az összes „titkos” csoport, szabadkőművesek, lovagrendek egy dologban voltak közösek: egy olyan csoportot alkottak, ahová csak az általuk kiválasztottak juthattak be. Aztán odabent saját nagyszerűségükben sütkéreztek, és élvezték, hogy polgárpukkasztóak – nem hiába gondoskodtak róla mindig, hogy a fene nagy titkosságnak azért legyen minimum pár homlokzati jelölése, hátha irigykedik majd a plebs. És így is volt, akik kívül maradtak, azok mindig elkezdtek fantáziálni róla, vajon mi folyhat odabent, mert ugye az elképzelhetetlen volt, hogy pont ugyanaz, ami odakint (pedig akik odabent voltak, azok általában pont ugyanolyan ostobák voltak, némi ravaszsággal megtoldva, mint azok, akik kint ragadtak), s az még csak a legenyhébb eset volt, ha egy kint ragadott csávó merő irigységből létrehozta a saját okkultista szektáját vagy lovagrendjét vagy egyéb titkos társaságát, meghirdette magát árnyékhatalomnak, és kriksz-krakszokat kezdett rajzolgatni mindenhova, amit a kint rekedtek újfent felruháztak misztikummal. Odasüss, ott is egy szem! Biztos okkult! Biztos háttérhatalmista! (Megjegyzem: miközben jelen sorokat írom, egy szem figyel az oldal jobb felső sarkában! Állítólag csak azt mutatja, hányan nézik az oldalt, de szerintem ez is okkultista szem, ami mindent lát! Meneküljünk! A háttérhatalom ide is betette a lábát! Jujj! Borzongok a koincidenciától!)

Eh, szánalom ez így... Még csak jót röhögni sem tudok rajta.
Noha eddig konzekvensen azt kommunikálta a Wizz Air, hogy nincs jobb a szabad ültetésnél, mivel a hülye utas akkor száll be a leggyorsabban a gépbe, ha rohannia kell a jó helyért, a cég végül beáll a sorba és bevezeti a kulturáltabb megoldásnak tartott előzetes helyleosztást. Az…..
Robogó Pitbullt a robogó mellé! 2011.07.11 18:00:00
Nem tudom pontosan, hány robogóm volt életemben, de kettő biztosan, mert annyit elloptak. Az egyiket már meséltem, de a másik sem kevésbé gusztustalan sztori: tízemeletes ház harmadik emeletéről, ráccsal lezárt folyosóról vitték el. Úgy, hogy négy lakás volt a szinten, de csak…..
Szárnyati Géza Malacra 2011.07.18 11:38:22
Tök jól elviccelődünk itten (mármint a posztoló, meg az egymást nyíró militárisok és pacifisták – amúgy nem is annyira jó, mert elég arrogáns mindenki), de arra tényleg nemigen jön épkézláb válasz, hogy akkor mi van, ha a riasztó ezerrel ordít, mert babrálják a gépet, járókelők annak rendje és módja szerint félrenéznek, mintha nem is arra járnának-kelnének, a környéken záródnak még a zsalugáterek is, a tulaj pedig ott áll 2-3 ficerével szemben, akik ugye épp a robogója/motorja laza csavarjait húzzák meg merő közlekedésbiztonsági aggodalomból.

Most egy pillanatig játsszunk el azzal a teljességgel irreális gondolattal, hogy se Wolfensteint megszégyenítő fegyverarzenál nincs rájunk szíjazva, se láncfűrészt nem hordunk a motoros dzsekink belső zsebében, se fajtiszta magyar komondort nem tudunk kihajtogatni a dobozból.
What then?

Például mi a helyzet manapság a paprikaspray-vel? Legális?
Hogy konstruktív is legyek:
Anno decibel nekem rendőr haver tanácsolta, hogy ha nőismerőseim kicsivel növelni akarnák a nem létező biztonságérzetüket, akkor véletlenül se paprikaspray-t vagy egyéb hasonló könnygázspray-t hordjanak magukkal, mert az több szempontból is aggályos. Egyfelől a tanácsadás idején ez még semmilyen szinten nem volt legális, másfelől ez kétélű fegyver: a legkisebb szembeszellő is vissza tudja hordani a kifújt anyagot a használó arcába, amivel nem csak egyszeresen szivatja meg saját magát, de a felbőszített támadó még pluszban neki is eshet a jogosan önvédelmet gyakorló nőre. Harmadrészt kevés van benne, max. 1 támadó ellenében hatékony, már amennyire. Negyedrészt az utólagos bírósági hercehurcában nehezen lehet bizonyítani az arányosságot, valamint a birtoklása feltételezi az előre megfontolt szándékot (hiszen jó előre be kellett szerezni).
Ehelyett rendőr haver szerint a nők számára a legjobb megoldás mindig az elmenekülés – semmiféle fegyver (vagy fegyvernek nem minősülő támadó eszköz) nem veheti fel ezzel a versenyt. Ha ez valamilyen okból nem opció (körülvettek, gyorsabbak nálad, tűsarkú vagy flip-flop van rajtad stb.), akkor, de csak akkor a második legjobb opció a retikülbe bekészített hajlakk.
1) Jóval nagyobb a nyomása, mint a gázspray-nek, kevésbé esélyes, hogy visszakapod a saját arcodba,
2) azonnali szemből kimosást igényel, ellenkező esetben rágyógyul a szemlencsére, ami nem csak azért jó, mert homályosan lát tőle a támadó, de ezek a cuccok általában nem épp szemlencsebarát anyagokból állnak, tehát járulékos haszonként akár komoly sérülést is lehet okozni a támadónak, ami pszichésen mindenképpen vígasztaló. 3) Jóval nagyobb a töltet, akár több támadóra is elegendő;
4) Nem utolsó sorban pedig az égvilágon semmibe nem lehet belekötni utólagos jogászkodással: a hajlakk minden női retikülben teljesen legitim kozmetikai eszköz, ha valaki azzal jön, hogy előre megfontoltan vásárolt fegyver, azt nagyjából fél másodperc alatt módszeresen körbe lehet röhögni, ráadásul senki nem köteles tudni, hogy egy hajlakkal történő lefújás arányos-e a támadó fegyverrel.

No, ez nyilván nem műxik robogólopás és férfi személyek esetén, de valami ilyesmi HASZNOS tanács nem ártott volna akár a posztolótól, akár a tök értelmetlenül egymást osztó kommentelőktől, mert momentán még mindig ott tartunk, hogy vijjog a riasztó ezerrel, but who cares, a robi meg szépen eltűnik a lomis Transit platóján...
Igen, simán lehet, hogy fotosopolt fake a kép, de kit érdekel, annál viccesebb, ahogy a Redditen nekiállnak kiszámolni a helyes választ.Innen üzenem minden magyar fizikatanárnak, hogy aki először bevállal egy Angry Birds-feladatot tetszőleges iskolai dolgozatban, és ezt a diákjai…..
F.-né mai levelében is a hétvégi tortúráról ír, s az ő történetében is van minden: ordibáló vasutas, tömött motorvonat, ájuldozó nyugdíjasok, bömbölő gyerekek... Ráadásul a késésben lévő vonatra várakozóknak bemondta a hangosbemondó, hogy a beérkező vonatokra…..
A jövő év elején hatályba lépő új alaptörvény sarkalatos törvényre utalta annak szabályozását, hogy a választójog gyakorlásához szükséges-e az érintett állampolgárnak magyarországi lakóhellyel rendelkeznie. A kormányzó pártszövetség egyértelművé tette, hogy a…..
A repüléshez sokan sokféleképpen viszonyulunk. Vannak, akik már gyerekkorukban hasra estek az utcán, annyira bámulták a fölöttük elhúzó repülőgépeket (én is), másokat viszont teljesen hidegen hagy. Manapság szinte mindannyian repülünk évente egyszer-kétszer, s ezt mindenki…..
Szárnyati Géza Malacra 2011.05.31 12:12:41
A cockpit crew témához: a „Tuskókat” (Tupoljev TU-154) a Szovjetunióban eredetileg 4 vagy 5 fős személyzettel repülték (mármint a légiutaskísérőket, légimarsallokat nem számítva - tehát csak a pilótafülke személyzetéről van szó), a fáma szerint a Malév dolgozta ki a 2 (vagy 3? nem emlékszem pontosan) fős cockpit crew üzemeltetési feltételeit és eljárásait, és állítólag ezt vették át később a többi TU-154-et üzemeltető országokban is. Nem tudom, mennyi igaz belőle, a valóságban bizonyára inkább csak közreműködhettek a „downsizing” kidolgozásában, tesztelésében a malévos pilóták, aligha hiszem, hogy ilyen módosításra sor kerülhetett volna a gyártó cég aktív közreműködése/jóváhagyása nélkül. Mindenesetre érdekes lehet.

A push-back témához:
Nem tudom, a szerző pilóta-e, ha igen, akkor nyilván ő is tudja, csak nem írta le, pedig szerintem érdekes: jópár repülőgép képes lenne tolatni önerőből (jetek esetén a fékezésnél emlegetett tolóerőfordító használatával, légcsavaros (turboprop) gépek esetén a légcsavarok tollainak negatív állásszögbe forgatásával), mindazonáltal ezt a legtöbb üzemeltető és/vagy reptér balesetvédelmi okokból nem engedélyezi, különösen beszállókapuk esetén, ahol a gép közel áll a terminál épületéhez és/vagy a kiszolgáló utakhoz. A generált hatalmas légáramlat ugyanis felkaphatná a betonon heverő apróbb-nagyobb tárgyakat (bójákat, bőröndökből frissen kiszóródott használati tárgyakat, egyéb eltakarítatlan dolgokat), sőt, akár az arra járó kiszolgáló járműveket és/vagy személyzetet is egyszerűen elfújhatná és az épülethez kenhetné, de a repülőgép megmozdításához szükséges légáram ugyanígy kárt tehetne magában az épületben vagy a beszállóhídban is. Ezért is használnak push-back traktort, így a gépeknek a hajtóműveket már csak a garantáltan akadálymentes területen kell felpörgetniük, ahol jó eséllyel semmit nem fognak elfújni maguk mögött.
PTinfo Villamosdivat 2010.04.07 18:22:00
 Az elmúlt időszakban több új villamos is megjelent különböző városokban, így érdemes összehasonlítani őket, mi is a divat manapság. Természetesen a most felvillantott kocsik többsége Alstom, egyszerűen a Citadisok gyártójába, vagy épp a megrendeléseinek többségét…..
Hogy érzed, Neked van méltóságod?  Tótavé legújabb böfögése után Molnár Oszkárnak van-e? Most mindegy, hogy rasszista-fasiszta-antiszemita-náczi-közszereplő-barom-e Molnár Oszkár, vajon milyen következmények mellett lehet valakit manapság nyilvánosan becsmérelni,…..
Szárnyati Géza Malacra 2009.10.12 16:01:18
@Büdös: Tóta vs. érinthetetlenség. Érteni vélem, hogy mi ellen lázadsz. Való igaz, hogy ha egyszer igazságtalanul lejáratják az embert, nagyon nehéz tisztán kimászni belőle. Rajta lesz már a cimke, hogy úgymond "valami kabátlopási ügybe keveredett" (és arra már senki nem emlékszik, hogy ő lopta a kabátot, vagy az övét lopták...). Mindazonáltal pont Tótánál szerintem rossz helyen rázod az öklöd (virtualice), mert nem ő az, aki a lejáratósdival visszaél; ő maximum azokat teszi nevetségessé, akik saját magukat lejáratták már. Vannak eme műfajnak sokkal gerinctelenebb művelői is, a haragod inkább irányulhatna abba az irányba. Amiért az érinthetetlenség nem áll meg Tótánál, az az, hogy ha valamit nagyon elszúr, akkor ő sem tud vétlen lenni, indexes jogászhad ide vagy oda (más kérdés, hogy ugyanezen jogászhad azon is őrködik, nehogy már a firkászaik NAGYON elszúrják a dolgokat, mert az sokba fáj a cégnek), bárkinek megvan ugyanaz a lehetősége, mint neki. Sajna végig kell csinálni egy sokszor tragikomédiába hajló sajtópert, az eredmény sem borítékolható mindig "papírforma szerint", de ez bármelyik irányba billentheti a mérleg nyelvét., nincs előre leosztva (amit a fellebbezések utáni, sokszor homlokegyenest ellenkező előjelű ítéletek is alátámasztanak). (Konkrétan Tótának is volt már olyan peres ügye a papírzacskós fejű síkhülye polgármesterrel, vagy ki a tökömmel, arra sem érdemes, hogy a nevét megjegyezzem, amelyet minden észérv dacára elveszített.)
Ez van. A véleményszabadság vs. méltósághoz, jó hírnévhez való jog mindig és mindenhol gumijogszabály, latolgatható (és latolgatják is), éppen mikor melyik a fontosabb; ez nem magyar specialitás. Ami inkább magyar specialitás, az a következetlenség, kiszámíthatatlanság, életszerűtlenség, átpolitizáltság és elfogultság (és sokszor a józan racionálé elvetése) a bírósági gyakorlatban. De ez is két irányba tud elsülni: bármelyik fél kerülhet a nemi szerv rossz oldalára...

Ami pedig az internetet illeti: mindenki tudja, hogy az interneten a publikálási küszöb nagyon alacsony – ez azt jelenti, hogy minden felelősség nélkül lehet fröcsögni, bárkinek. Ez azonban kitermeli a maga ellenreakcióját is: az internetes írások hitelessége még annál is kérdésesebb, mint egyes elfogult napilapoké. Tulajdonképpen nem csak megkérdőjelezhető, hanem egyenesen megkérdőjelezendő, hogy mit és mennyit fogadunk el belőle. Megintcsak műveltség, gondolkodó és kritikai attitűd kérdése, ki mennyire dől be az internetes underclass minden moralitást nélkülöző provokációjának, fröcsögésének. Helyén kell kezelni az arctalan bátrak tömegét. Ha jocó825 a havannáról lebuziz, attól még nem leszel buzi (vagy ha történetesen az vagy, akkor attól még nem áll meg a világ), mert jocó825 egy senki, akinek a véleménye az adott témában pont annyira mérvadó, mint a cipőm talpán lévő kutyaszaré. Mindenkinek úgysem tudsz megfelelni, lesz mindig negatív IQ-jú egyed bőven, ma már az internet is olcsó, szóval mindig lesz olyan, akinek nem drága benyögni egy buzizást, cigányozást, zsidózást, kommunistázást, nácizást etc, etc.

Amúgy hogy ez a következmények nélküli lejáratás mennyire nem mostani, nem internetes és nem (csak) magyar probléma, annak illusztrálására álljon itt kedvenc szerzőmtől egy írás (nem hosszú, megéri elolvasni, mert szórakoztató, és kiváló éleslátással világít rá a rendszer hibájára):
mek.niif.hu/00500/00517/00517.htm#10
Szárnyati Géza Malacra 2009.10.12 16:18:27
@topferi: nem tudom, valóban kimoderálták-e ezt a hozzászólásodat, vagy csak nem ment még át a szűrőn. Nekem az a tapasztalatom, hogy kirívó suttyóság, nyilvánvaló hazugságok, egyéb súlyos kihágások kivételével nem szoktak cenzúrázni, a civilizált ellenvélemény elfér, nem kér enni. Persze akit a súlyosabb kihágások miatt mégis cenzúráznak, az a legritkább esetben szokott magába nézni, ellenben előszeretettel hangoztatja saját hamvas ártatlanságát ill. az ordas ballib gonoszságát.
Nem állítom, hogy a kommented cenzúrázandó, de kérlek, lásd be, hogy te magad sem fukarkodsz elhamarkodott ítéletekkel (hazug ballib média, lapos sugallmazások "egyesek" (már ez a szó is...) érdekeire, Árpád beállt közéjük stb.). Ezek nem tisztességes állítások és főképp nem tisztességes érvek, nincsenek alátámasztva, lógnak a levegőben.
Itt és most nem tisztem, hogy különösebb fejtegetésbe bocsátkozzam a jobbikot illetően, de már elnézést, aki ezt a pártszerű képződményt a magyar felemelkedés letéteményeseként tudja (és akarja) kezelni, az bármi egyébre is képes... ;o)
Rasszizmus pedig van Magyarországon, ez nem hangulatkeltés, gonosz ballib összeesküvés, hanem szomorú ténykérdés (én lennék a legboldogabb, ha Mo. egy befogadó, türelmes, toleráns ország lenne - de pont a Jobbik nem ezt az utat hirdeti, legalább légy őszinte magadhoz és kommentelő társaidhoz). Hogy miért mondom, hogy ez ténykérdés: Írd be a Google-ba: pirézek, és meglátod, miről beszélek.
Szárnyati Géza Malacra 2009.10.12 16:32:58
@Büdös: konkrétan az ostoba szót valóban nem használtad. Helyette:
- legújabb böfögés
- kákabelű csepürágó

Namármost képzeld el, hogy ezeket a szavakat egy nettó 140 kilós, kigyúrt kopaszra/-nak mondod. (Nem sokáig lesz képzelőerőd, pedig elvileg most még az általad kárhoztatott puhapöcsű civilizáltságban élünk, ahol ugyebár elképzelhetetlen, hogy a véleményszabadsággal élő embernek a haja szála görbüljön...)

:o)

Még egy olvasnivaló a témában:
nol.hu/lap/hetvege/20091010-wu_2

Még mindig olyan helyen szeretnél élni, ahol az erősebb kutya baszik?
Szertár Dugóhúzó 2009.10.11 19:24:00
Egy jó kis trükk a borospalack dugómentesítésére. Ez a kis trükk részben kárpótlás a héten elmaradt webizódért, részben pedig ismétlés azok kedvéért, akik lemaradtak hétvégén az M1 Szüret, Magyarország! műsoráról.    Bevallom, az eredeti, ahol láttam jobban…..
 A ma hajnali ajánlóhoz kapcsolódva pedig következzen egy beküldött levél: Sakálné vackorbanshee Rozália olvasó(kis)hölgy olyan posztot hozott össze, hogy leesik az állatok. Ahogy írta: reméli, nem fekszi meg a gyomrunkat. Kedves Tiborom,lépten nyomon…..
Szárnyati Géza Malacra 2009.07.30 15:58:28
@efzsé:
Netán hozzátartozó az úr/hölgy? Más indokot ugyanis nehezen tudok elképzelni arra, hogy ezt a szörnyű nőt újságírónak nézze bárki is... Ld. még a Totalcaros ámokfutását, ahol nem kellett megnézni, ki a szerző, Annácska butasága és inkompetenciája minden kétséget kizáróan az olvasó képébe tolakodott már a leadben, de legkésőbb az első bekezdésben. Hajmeresztő. Nem tudom, kinél kellett terpesztenie, hogy "autós újságíró" lehessen, de aki ráfanyalodott, azt is el kéne tanácsolni a pályáról.
A 90-es évek zenei kavalkádjában volt minden, amit szerencsére minél hamarabb el lehetett felejteni, vagy ki lehetett nőni. Persze nagy kérdés, hogy ki kell-e nőni? Születtek ugribugri-nyálas fiúbandák, tarolt a dancefloor, szívtuk magunkba a tudást a Bravo és Popcorn magazinokból,…..
Egy hónap telt el azóta, hogy hazaérkeztem Finnországból. Indulásom előtt még gyorsan vonatoztam az országban mintegy 3000 kilométet, felnéztem a Lappföldre, meglátogattam egy sí-világkupa helyszínét, megnéztem Finnország régi és új fővárosát, sőt még egy börtön…..
Szárnyati Géza Malacra 2009.07.20 12:38:54
Droidfigyelő kartárs az általa korábban megénekelt gázkamrák után a (békebeli) katonai tevékenység egyik savát-borsát jelentő őrségről (mármint az őrszolgálatról) tart egy kis fejtágítót, amely nem csak azoknak lesz élvezetes, akik soha nem voltak őrszolgálatban, hanem…..