Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mericles

0 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Még mielőtt valaki komolyan azt hinné, hogy a fiataloké a jövő, hadd osszam meg mindenkivel az én történetemet, röviden: Elvégeztem az egyetemet. Mérnöki diplomát szereztem. (Amolyan “egyéb mérnök”, tehát nem kifejezetten gépész kategóriában). Gyakorlatilag szóba…..
Mericles 2010.05.12 18:20:49
@Hybris: ha IT-vel szeretnél foglalkozni, egyáltalán nem kell szakosodni és óriási piaca van, rengeteg kontárral. Lehetnél pl. Java programozó, azzal lehet dobbantani tengerentúlra is. Veszel egy angol nyelvű Java könyvet kezdőknek és az internetes szakirányú fórumokon a szakemberek örömmel segítenek neked. Egy év alatt bele lehet jönni, ha céllal, napi 2-3 órát foglalkozol vele. Tudj megírni egy komolyabb programot az alapoktól, ismerd a gyakori keretrendszereket. Itthon 400 000 - 800 000 brutto körül keres egy Java programozó.

A lényeg, hogy érdekeljen a dolog és el tudd adni magad. Ha kell, hazudj be plusz 1-2 évet az önéletrajzba, készülj fel, légy határozott és rengeteg állást pályázz meg, fogadj el kettőt - hármat 1 hónap időközzel. Ha az első kettőt bebukod, ott a harmadik. Ha az első bejön, akkor még simán le lehet úgy is mondani telefonon a többit, hogy "bocs, kaptam egy jobb ajánlatot". Mérgesek lesznek? Kit érdekel? Egy év múlva már úgysem emlékeznek pontosan, hiába van CV adatbázisuk.

Mindenhol mondd azt, hogy jelenleg is dolgozol egy Gipsz Jakab Kft-nél, de zsebbe kapod a pénzt és az új helyen szeretnél legálisan dolgozni.

És legfőképp ne hidd el a HR-esek és a tanácsadó cégek bullshitjét, hogy amikor előszőr kezdesz egy multinál melózni, akkor alacsony fizetésről kell indulnod. Az 500 bruttot reálisnak tartom kezdésnek, de ha több, akkor jobb. Verd fel a fizetéseket, amit a sok vidékről a fővárosba települő csóró lenyomott az elmúlt 10 évben.

Legfőképp bármit is hazudsz, építsd fel rendesen, készülj a váratlan kérdésekre (nincs sokféle). Ha az első állás nem jön be, kirúgnak, vagy bármi történik, akkor is nyertél egy tapasztalatot és kezdheted előlről a másik helyen. Kifelé légy lelkes, határozott és játszd el, hogy a pénz nem érdekel, de a szakmai lehetőségek igen. Persze azért kérj jó sokat. Az állásinterjúzásba a 25.-30. után már úgy bele lehet jönni, hogy nem parázol.

Ezek saját tapasztalatok, amikkel az elmúlt hat évben sikeresen megháromszoroztam a munkabér jellegű bevételeimet.

Pár éve még nagy őszinte voltam, de azt vettem észre, hogy hülyére vettek a munkaerő közvetítő cégek és a multi cégek is. Előbbiek sokszor vissza se hívtak az első kör után, utóbbiak pedig ingyen túlóráztattak, lojalitásról beszéltek, majd az első nehézségnél utcára tettek az egész részleggel együtt.

Nyugodtan füllents, és idővel pozicionáld magad egyre feljebb, még ha nem is értesz teljesen a konkrét munkához, BÁRMIT meg lehet tanulni és érdemes is. Érdemes egy dologban nagyon elmélyedni, de ha Java tudással beültetnek rendszert tervezni, akkor is tudj hozzászólni. Később céget alapíthatsz és még többet lehet kaszálni ugyanannyi vagy kevesebb munkával.
A Pew Internet Research 12 kérdésből álló tudományos kvízt publikált, mellyel megtudhatjuk, okosabbak vagyunk-e egy átlag amerikainál.   Demográfiai lebontása a válaszadóknak a július 14-i állás szerint: Nos, okosabbak vagyunk-e?..
Bár én 12 óra múlva elutazom 10 napra, kérdeztek tőlem egy olyant, amire nem tudom a választ, ezért az elsősorban budapesti olvasók segítségét szeretném kérni!   Segítsünk Karnamantrának: Hol lehet Budapest Belvárosában igazi parasztkolbászt kapni?   A jogos…..
 Bár meglehetősen szkeptikus vagyok a Publius Hungaricus által vízionált tisztítótüzet illetően, a magyar apokalipszis nem is nagyon kezdődhetne mással, mint egy/több Tesco bezárásával. Sarkadon nem elképzelhetetlen ez a rendszerváltoztatás óta példátlan lépés: annyira…..
Mericles 2009.01.30 23:45:55
@torró: "És azt is tudom a probléma elsősorban a társadalom megfelelő megélhetését is kellene mondjuk az éppen kormányzó hatalomnak biztosítani!"

Kinek? A kormánynak? Amikor a saját maga megélhetését sem tudja/akarja biztosítani? Anya segít, apa segít, ha elestem? Addig fekszem, amíg fel nem emelnek?

Talpra kéne már állni, nem a csodát várni, mert halálod napjáig várhatod. Saját magad gondoskodni a jövődről, agyalni, hogy lehetne pénzt szerezni, olvasni, tanulni, vállalkozni. Nem siránkozni, hogy jajj így, jajj úgy a kormány nem segít, meg válság van. Egyik kormány sem fog segíteni, mert dilettáns bandák, és nem ura a helyzetnek. Mi javult ebben az országban az elmúlt 20 évben, ami igazán számít?
Munkahelyi (T)error Pénz beszél 2009.01.29 14:20:00
Közkívánatra LorettaSalano története: UPDATE: LorettaSalano 2009.01.29. 20:22:45 Sziasztok, este van, vége a kommenteknek. itt és most elismerem, hogy a sztori FAKE volt, sosem voltam Olaszban,csak kitaláltam 1 sztorit (ahogy többen rámutattatok, több sebből vérzőt!nem volt…..
Pálinkás jó estéket! ;-)Még jó régen, ifjonti hévvel olyan kijelentésekre ragadtattam magam, hogy:Ez a blog az általunk, általam modorosnak (ezáltal kerülendőnek és megvetendőnek) ítélt szófordulatokat, kifejezéseket, viselkedésformákat fogja tárgyalni.Jóskával minél…..
Ma szánalmas toplistával lepem meg olvasóimat, hogy megmutassam én is tudok ám ilyet!:) Minden idők 3 legszánalmasabb karácsonyi filmjét mutatom be. Nem mondom, hogy vita nem lesz rajta, de tudjátok minden lista szubjektív.3. Szörnyecskék 1984Ki volt az a hülye , aki anno nem volt oda…..
 Téged beszerveztek már?Na nem abba a hálózatba, hanem egy másikba, amelyik vásárlással kíván gazdaggá tenni. Én marha eddig azt hittem, a vásárlással, különösen az egyre több vásárlással csak költeni lehet a pénzt, most a napokban megtudtam: a frászt! Elavult, az idők…..
Mericles 2008.12.21 15:10:40
"Miért? Én gondolkodtam már rajta, hogy rejtett kamerával elmegyek egy ilyen dzsemborira, mivel nem vagyok egy könnyen agymosható alkat, gondoltam mit veszíthetek."

Próbáld csak meg. Azonnal beperelnek jogvédett tartalom rögzítéséért és meg is nyerik. Tudják hol ültél, ki a meghívód, stb.. Ha már illegálisan rögzíteni szeretnéd, akkor tedd a kamerát máshova, mint ahol ülsz.

Azzal, pedig, hogy felállsz előadás közben nem szúrsz ki senkivel, benne vagy a statisztikában. Szoktak kimenni. Figyelem, hogy itt mindenkinek mekkora arca van, de az a pár ember, aki itt osztja az észt, meg sem mer mukkanni egy ilyen prezentáción, csak itt nagy a szája, mert többségben vagytok. Előadáson néha vannak beüvöltések, meg agresszív kérdések, ezeket normálisan meg szokták válaszolni, akkor már nem olyan nagy az okoska arca.

A hozzáadott értékről annyit, hogy nem mindenki a Metroban vásárol mondjuk nagyker közeli áron, a lakosság nagy része drágábban jut hozzá a boltokból a termékhez. Mi itt a hozzáadott érték? A logisztika? Azt nyújtja egy MLM cég webshopja is, csak az házhozviszi ingyen, garanciával.

Szélsőséges példákkal illusztráljátok, hogy 10x annyiba kerül a termék MLM csatornán keresztül, mint hagyományos értékesítési láncon keresztül. Ez fa.ság. Van, ami drága, van, ami olcsó, van, ami annyi, mint a bolti. Van, ami szarabb, van, ami jobb, ez sem titok. Nem a szarabb van többségben, azokat előbb-utóbb kivonják a forgalomból. Pár szar dolgot én is megvettem egyszer, visszakértem a pénzem, vissza is adták. Nem úgy, mint a szántódi Óceánban, vagy hasonló nevű marketben, ahol a pár ezer forintos játék gyártási hibás volt és ki kellett verni a balhét, hogy visszaadják a pénz (2x 15km autózás).

Van aki említette, hogy méregdrága étterembe meghívatta magát az ügynökkel. Az az ügynök egyszerűen hülye, meg is érdemli. Add meg a számát, én is szeretnék egy jót enni :)

"Engem nem lehet beszervezni"
Gratulálok, kérjük a következőt a 3000 fős listáról.
Kedves Látogatók! Itt az újabb olvasói vélemény. Lehet hozzászólni, elemezgetni, eltűnődni rajta! A munkahelyemen rengeteg a férfi, de nők alig vannak: lassan olyan lesz, mint a katonaságon. Nemrég volt munkaerő felvétel a cégünkhöz. A felvételi elbeszélgetés után jött a…..
Mericles 2008.12.17 17:20:13
"remélem azt tudod,hogy az autók nagyon nagy része céges autó, másik nagy részét pedig az idősebb generáció, vagy az ő segítségükkel vett járműpark teszi ki"

És akkor még nem is beszéltünk a ronggyá adósodott lakosság 6-10 év futamidejű gépjármű hiteleiről, hiszen "milyen ciki" már 15 éves VW polóval járni (pl. informatikus mérnökként), amikor Bözsiéknek (a videótékásoknak) a sarkon zsírúj Corolla-juk van. Gyorsan ide mindent, majd tőrlesztek később. Abból a pénzből, ami most sincs.

A lakosság nem véletlenül van ronggyá adósodva, hiányzik a pénzügyi intelligencia, pénzügyi tervezés, sokan azt sem tudják mit csinálnak, élnek bele a mába.

Egy eladósodott ember félti az állását, nem mer küzdeni a bérért, nem mer saját vállalkozásba kezdeni. Innentől kezdve egy reaktív, szar a kormány, szarok a törvények, szemetek a munkáltatók kép alakul ki. Lsd. kedves blog írót.

Az alkalmazottak nagy része azért alkalmazott, mert erre van kapacitása. Ezzel leveszi magáról a felelősséget a saját életéért, nem mer próbálkozni, "ügyeskedni", ergo semmit nem fejlődik, és lassan egy bábbá válik, akit a körülmények (pl. a "szemét" munkaadó rángat). Ilyenek a tisztelt "fontos" szakemberek, vezérigazgatók is, akik nem értenek a vállalkozásokhoz, de ilyenek az útépítő munkások és a vasutasok is.

Tessék anyagilag gyarapodni, félretenni és nem siránkozni. Ha nem elég a pénz, akkor megoldásokat keresni arra, hogy elég legyen. Tanulni, fejlődni. Ha lesz pénz, tartalék és az dolgozik neked, akkor mindjárt nem fog érdekelni, hogy mennyit fizet a munkáltató és visszavesz -e amíg GYED-en vagy.

Ezt egy csóró utcagyerek írta, akinek nem mindig volt pénze :)
A Viasaton megy a Szex és New York maraton, mostanában volt az a rész, amikor Berger rávilágít Mirandának az igazságra, hogy miért is nem keresi az adott pasi. "Egyszerűen nem jöttél be neki." Van ilyen, de ahelyett hogy ezt megmondaná az egyik a másiknak, ilyen hülye…..
Egy fekete-szürkében tartott, az Index gazdasági rovatába író Magdinak címzett, titokzatos okból angol nyelvű levélből tudtuk meg, hogy lehúzta a rolót Geszti "Farosszéria" Péter csajának, Ditz Editnek az egyik vendéglátós cége, a Tuk-tuk. A linkre kattintva kiderül,…..
Tegnap arról írtam pár bekezdést, hogy milyen körülmények közt élnek január óta a zürichi Google-alkalmazottak. Egy kicsit az jutott eszembe, amit talán Eszpee mesélt régebben a Graphisoftról. Bár egyre több munkahely, iroda próbálja követni a Google vállalatfilozófiáját,…..
Mericles 2008.03.09 03:03:46
Én 10 éve vagyok az IT-ben, mint fejlesztő és szerintem is otthonról a legjobb dolgozni. Heti 1 - 2 csapat meetingnek bőven elégnek kell lennie. Max. még a 2 -3 fős szobákat tudom elfogadni. Hülye egyterű irodák a dohánygyárakból származnak, dobogón a munkafelügyelővel. Dolgoztam kint San Franciscoban is világvezető cég csili-vili irodájában pálmafák közt, 10-12 órát naponta. Ingyen gyümölcs, kóla, szuper iroda. Mégis azt mondom, hogy parasztvakítás az egész, arra jó, hogy odaláncoljanak bérrabszolgának. Kint még mondjuk fizetnek normálisan (amiből a hétvégén király lehetsz, ha nem kell éppen dolgoznod), de röhej, hogy Magyarországon milyen nyomottak a bérek (400 - 500k brutto a középsáv). Ugyanezt a rendszert követi a NavNGo is, ami híres a túlóráztatásairól (amit persze nem fizetnek ki). "Játsszál nagyban" mondja a reklámjuk a metróban... Persze az állásinterjún csocsóval meg nyílt napokkal "kecsegtetnek", de a szar fizetést nem nyögik ki, csak a 3. interjún. Addigra meg egy teszten, egy házifeladaton és egy szakmai beszélgetésen már túl vagy, arra appelálnak, hogy elfogadod, hiszen pszichológiailag kötödsz már hozzájuk (36 órát már rájuk áldoztál). Benyögik, hogy 500 - 550 brutto. Nettonak lenne max. elfogadható, számlásan simán meg lehet annyit keresni. Vagy pl. az egyik nagy német bank. 550k brutto szintén a fejlesztői keret, de nyíltan 10 órát kell dolgozni naponta, ki nem fizetett túlórával. Az 280k netto, ami szerintem őrült kevés a méltóságos élethez és jövő építéshez. És nem értik, hogy ha az ember azt mondja, hogy "köszönöm, de nem, ezért nem éri meg reggel 7-kor felkelnem".

Bezzeg Németországban du. 3/4 5-kor mindenki úgy elrohant az irodából, mintha bomba robbant volna. Ott nem lehet a csili-vilivel, meg hülyítéssel előadni azt, hogy miért is nem tudod a családoddal tölteni az estédet. Itthon, meg főleg azt, aki nem rég jött fel vidékről, ahol 100k -t keresett eddig, mint kezdő programozó, ilyenekkel, meg 350k bruttoval simán meg lehet fogni.

Kiváncsi vagyok a Google mennyit fizet azoknak, akik végigküszködték a felvételi procedúrát, hogy "méltóak" legyenek profitot termelni neki.
Mericles 2008.03.09 13:26:31
Elolvastam az új hozzászolásokat és nagyon tetszik, hogy kultúrált lett a hangnem :) Páran utaltak rá, hogy egy ilyen Google-szerű üzletpolitikával rendelkező munkakörnyezet, munkahely mennyire kedvez a kreatív hajlamoknak. Meg, hogy vannak 8-órás típusok, meg bent-éjszakázunk-meg-röhögünk-a-csapattal típusok. Én ezzel teljesen egyetértek, valakiből meg kell élnie a multiknak is.

Csak. Jussunk el addig, hogy mi az élet értelme? Melyikünk mondaná majd azt a halálos ágyán, hogy még több időt szeretett volna a munkahelyén tölteni? Az idő telik, 30-40-60 évünk van hátra. Amit ma létrehozol az expert csapatoddal, szakmailag kihívást jelentő feladatokat, pár éven belül a piacra futás után elavultá válnak. Persze azért van hasznuk, mert előre lendítik az össz-technológiát, de Neked ebből mi hasznod van? Az, hogy szakmailag hozzájárultál valamihez? Pont ezt veszik meg benned a nyomott fizetésekkel. Burokban dolgozol egy multinál fontosságod tudatában, azt hiszed, hogy életképes vagy és amikor majd Bangalorba kiviszik a projektet, akkor majd ki fog törődni a szakmai kompetenciáddal? Kapsz egy mutual agreement-et, meg pár havi fizetést és irány a munkaerőpiac, kilincselhetsz állásért, nyomás alatt leszel, mert fizetned kell a hitelt, lakbért. A google (vagy bármelyik multi) tulajdonosai meg fetrengenek a yachton Florida partjainál és koktéloznak. Egymás között még gratulálnak is, hogy megint sikerült költséget csökkenteniük és van pénz egy új sportkocsira.

Ha tényleg olyan penge valaki szakmailag, és olyan jó csapatmunkában, miért nem épít fel saját maga egy magasan profitabilis vállalkozást, vállalatot? Ja, hogy a marketing és sales az már büdös? Finnyásan kijelented, hogy az nem vág a profilomba? Ügyfélkört kiépíteni az koszos munka? Meg lenéznek, meg elmondják, hogy a terméked, szolgáltatásod szart sem ér? Esetleg annyira már nem beszélsz nyelveket, hogy külföldi lekezelő vezérigazgatókkal tárgyalj, akik direkt úgy beszélnek, hogy ne értsd meg őket? Ezt nem tudod benyelni? Akkor tényleg neked való a 2000ft -os órabér és még 6 - 8x-i álláskeresés a jövőben :)

Én a magam részéről két lábon állok, és mindenkit erre bátorítok, nem is olyan nehéz. Ha kezdenek madárnak nézni egy munkahelyen, akkor nyár elején felállok és fél évig bővítem a vállalkozásomat, ami egyre több profitot termel. Mondjuk kedden de. 11-kor kiülök a párommal koktélt iszogatni a Balaton partra és eszembe sem jut, hogy mennyivel jobb lenne pl. a Graphisoft parkban "hülyülni a kollégákkal", meg más projektekben fejleszteni a kompetenciámat. Inkább nézem a felhőket, madarakat, hullámokat és élvezem a természetet. Szakmailag meg jobban fejlődöm könyvekből és szakértő haveroktól, mint egy pörgős munkahelyen. Nyár végén meg keresek egy számlás ügyfelet, vagy egy normális fizetést adó munkaadót (van ilyen is). Szerencsére pár éven belül már nem kell másnak dolgoznom, bár így is eltartana a vállalkozásom. A pénz az boritékolt szabadság, és pont a szabadság az, ami sosem lesz egy alkalmazottnak.

Nézz körül a munkahelyeden a 10-20 évvel idősebbek körében. Ott akarsz lenni 10-20 év múlva? Görnyedt hátú vezető-fejlesztő, vagy hasnyál-mirigy rák gyanús business unit manager lennél? Hiába jó szakmailag, csak egy bérrabszolga ő is. Mindent meg lehet unni 10 év alatt, és más a felállás, ha mondjuk romokban hever a házasságod és a túlórák miatt nem tudod megmenteni. A vállalati image, meg negyedéves profit jelentések, team buildingek, látszólagos lazaság, "karrier lehetőség" pont ezt fedi el. A reálbéred 30 év múlva is kb. ott lesz, ahol most van, csak addigra legbelül már baromira unni fogod az egészet.

Nem akartam senkit megbántani, de valaki attól még ott lehet a szakmában, hogy délután 5-kor feláll és intézi a saját dolgait, építi az életét. Megcsinálta, amiért megfizették, a körülményekhez és képességeihez képest legjobb minőségben. Ennek elégnek kell lennie.
Mericles 2008.03.09 22:15:30
Mindenkinek a véleményt tiszteletben tartom, de rebelliskedek egy kicsit, jó hosszan :)

"... elég nagy induló potenciál kell a saját lábra álláshoz. Egyrészt gátló tényező lehet például valamelyik féle tőke-hiány..., ... az alkalmazotti lét problémáit lehet-e másképp is eliminálni."

Válasz : igen, lehet, nekem sem volt igazán tőkém, és a haverjaimnak sem. Pont erről ír Timothy Ferris a "4 órás munkahét című" könyvében. Az emberek 90%-a azzal áltatja magát, hogy azért nem áll saját lábra, mert kockázatos, meg tőke kell hozzá :)
Higgyék nyugodtan, ezért nem is viszik semmire, max, jobb lakásra a céges lakáshitelből. Megideologizálják önnön szakmai fontosságukat egy 5-10 éves futamidejű multinál, aki utána úgy kiszórja a loyal embereit mint a szemetet. Lehet, úgy érzed fontos vagy a cégnek, meg a managered odafigyel a véleményedre, de a manageredet veled együtt fogják szanálni. Szerinted utána összejöttök esténként sörözés mellett szakmai dolgokról beszélgetni?

Ismerősöm a Nokiánál dolgozik kb. 10 éve, ami hiper-szuper stabil munkahelynek tűnt 1998-ban, csak azóta 4-5 elbocsátási hullám volt a fejlesztők között. Igaz, a finn részlegen is. Ők most az SAP Labs-nál meg egyébb hasonló kaliberű ingyenkonyhás helyeken szaggatnak 250k netto körül.

Egyes menedzserek vissza lettek léptetve, a marketinget is kiszórták, mint a pelyvát. Most meg a network részleg az Nokia - Siemens Network(s) alatt fut és látványosan döglődik. Milyen égő már, hogy nem is annál a cégnél dolgozol, ahova korábban jelentkeztél, pedig még állást sem váltottál :) Igazi gyalog vagy az élet sakktábláján :)

Ma már ez általános (mondhatnék még cégneveket) és szerintem biztonságos munkahelyről elavult dolog beszélni. Egy céghez kötni az életed az ami tuti nem biztonságos és -szerintem- butaság. Tévedés ne essék, nem azt mondom, hogy hülyék az alkalmazottak. Baromira megértem, hogy egész életük arról szólt, hogy tanulj, képezd magad, hogy majd ilyen Google, IBM vagy Microsoft jellegű (egyébként, mint vállalkozás, nagyon klassz) cégeknél méltó legyél dolgozni. "Mindenki erre megy, ez a menő, hülye vagy, hogy nem jössz velünk?" baszogattak anno egy társaságban. Nincs még Sun Certified Java vizsgád? "Ez tök égőőő, mi lesz veled"

Miért is jutna bárkinek eszébe ledobni a láncokat és fejest ugrani az ismeretlenbe, amikor ezt látja maga körül? "Mi lesz, ha elveszítem az állásom?". Kit érdekel, majd lesz másik, az is lehet, hogy jobb. Egy közepes kóder 1-2 hónap alatt kap állást szinte bárhol, némi angol tudással. De hogy azt átvészeld, félre kell tudni tenni masszívan. Havi 100k -t félreteszel az nem igazán elég, ha a rezsid 250k körül van. És ezért veszélyes egy alulfizetett munkahely. Mert nem ad választási lehetőséget, és ez stresszt szül előbb-utóbb.

Egyik hely kb. ugyanolyan, mint a másik. Ugyanannyit ad, szinte ugyanolyan az iroda, van 4-5 féle típus. Ezek között lehet optimalizálni, hogy jobban tetszik -e, ami egy metrómegállóra van, viszont nem lehet parkolni, vagy pedig az Infoparkban van, ahol lehet. Itt szimpatikusabb a szakmai vezető, mint ott. Ez számlás és 650k netto, de rabszolgatelep és szeméttelepen van(pl. Alerant egyes alvállalkozói), a másik nyugis. Kinek mi tetszik.

Én 35-40 helyre szoktam egyszerre pályázni, optimalizált önéletrajzokkal. Ebből 10-16 eljut a job offerig, amiből 13-at lemondok az alacsony bér miatt. 2-3 -at elfogadok, és csúsztatva (1-2 hét kezdési idővel) bevállalom őket. Volt olyan, hogy hétfőn elfogadtam egy ajánlatot, amit szerdán visszavontak, mert a tulajok hirtelen eladták a fejlsztési részleget. Ha nem jön be egy hely, akkor próbaidőn felmondok (ugyan ez a munkavállalókat védi, de érvényes az alkalmazottra is) és megyek a másik helyre, amit előzőleg elfogadtam. Lehet pofátlanságnak tűnik, de egy idő után elegem lett abból, hogy a cégek lekezeltek, mint munkakeresőt. Úgy vélem, a munkaerőpiacon is verseny van, és az álláskereső is nyugodtan válogasson. Ha tudod, hogy van alternatívád, egyből jobb lesz a kiállásod, és sokkal jobb pozíciókat is megkapsz, mint amiket amúgy kapnál. A béralkuról nem is beszélve.

Excel táblában statisztikázom, bár gondolom sokan így nyomják. És én szakmailag igen csak középszerű vagyok, bár legalább érdekel a szakmám hobby szinten is. Van akinek 80%-os a job offer aránya.

Igy jó sok cégnél kilövöm magam, de alapvetően lojális munkaerő vagyok, és ha megtetszik egy cég, akkor ott is maradok a nehéz időkben is. 2-3 év alatt a HR adatbázisokból törlődik, hogy mi is történt pár éve, és személycserék is előfordulnak. Egy magasabb, pl. senior pozícíóban meg már lehet pont ott lesz kedvezőbb a juttatás.

Lezárásnak. Egy közepesen rossz kocsival, egy mobiltelefonnal, egy laptoppal, meg szélessávú nettel is el lehet indítani egy stabil multinacionális vállalkozást bármely országban. Nem kell agyonkomplikálni a dolgokat, meg komplex szakmai know-how-t belenyomni és legfőképp nem kell előtte megkérdezni a haverjaidat. És simán megy részmunkaidőben, heti 10-20 óra ráfordítással. Gondolkodni kell. Az ember mindent megtesz a világon, hogy elkerülje a gondolkodást.

Valaki kérdezte a kaliforniai fizetéseket. Én azt tudom mondani, hogy Szilikon Völgyben amelyik cégnél dolgoztam pont ott mennyi volt a salary. Java GUI fejlesztőnek volt évi USD 100k brutto körül. Project coordinatornak 120k körül. Project managernek 160k körül. Asszem a seniorok is 160k körül kaptak. Volt részvényopció is, sokan ebből és bennfentes kereskedelemel lettek dollármilliomosok, de ez már egy másik sztori. És légkondis Lexussal kicsit más hazamenni 12 óra meló után, mint ugyanennek a cégnek a magyar részlegéről BKV-val.

Svájci fizetésekről nem tudok sokat, van egy családtag, aki vmi hiper-szuper vezető mainframe operator svájcban egy nemzetközi bankban. 8..10 évvel ezelőtti adat, hogy 1.3 misit vitt haza nettoban.

Egyébként aki sima alkalmazott szeret lenni, miért nem vándorol ki a tengerentúlra, ha nem köti ide semmi? Ott normális életet élhet és még a nyelvet is jól megtanulja. Sokkal jobban lehet kint is barátkozni, nem néznek homokosnak, ha a pubban meghívsz valakit egy sörre és dumálni kezdtek. Kanada szerintem ideális hely, de ott van pl. Új Zéland és Ausztrália. Bulinak is jó, ráadásul jobb a marhasteak-jük és a sörük. Erre sokan felmordulhatnak, hogy a Dreher mennyivel jobb :)
Dubai a világ nyolcadik csodája: az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városa. Olajkincsének köszönhetően hihetetlen felvirágzás jutott osztályrészéül: hatalmas luxusvillák, fényűző szállodák, de jó is ilyen rohadt sötét, ködös télen ábrándozni, másokat…..
Jaj, de szeretjük, amikor az angol nyelvű riporotokat olyan kollégákkal fordíttatják az RTL klubnál, akik lófaszt sem tudnak sem az angol nyelvről, sem pedig az adott riport témájáról! Most is örültünk nagyon, hiszen a Fókuszban a SuperBowl-ról volt szó, amit eleve az…..
Ha Ön: - szorong egy értelmiségi társaságban, - nem találja a helyét egy színházi előadáson, - nem volt ideje elolvasni sok tíz-százezer oldalt, - nem tudja ki az a Moliere, nem ismeri Newtont, akkor vegyen részt a programban és két nap alatt diplomásként távozhat. Ugyanis: A…..