Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jomtom

0 bejegyzést írt és 41 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egészen a mai napig biztos voltam benne, hogy egy bank csak örül az ügyfelének, hiszen az ügyfél pénzt jelent, és mi mást akarna egy bank, ha nem abból jó sokat, így aztán - hacsak nem szeg folyamatosan szerződést az illető -  nem szüntetnek meg csak úgy számlákat. Erre jött Gabi és egy sztori, ami…..
jomtom 2018.07.12 19:15:36
Csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy az Európai Unió egyik ajánlása szerint minden EU állampolgár jogosult ingyenes bankszámlához. Magyarországon ilyenről szolgáltatásról nem tudok. OTP számlám van, ami relatív olcsó. Németországban Hypovereinsbanknál van mindkét számlám, ami Unicredit tulajdona. Anno ingyenességgel csábítottak. Másfél év alatt, pici módosításokkal havi 9 euro fölé hízott a terhelés, ami évi 120 euró. Hitelkártyát nem akarok, mert ebay, amazon, mobiltelefon, net, adóhivatal bankszámlámhoz van kapcsolva, terhelnek, jóváírnak. Itt még nem fordult elő, hogy olyan összeggel terheltek, ami nem valós. Minden használati tárgyat részletre vásárolok. Úgy vettem hűtőgépet, hogy szombat hajnalban rendeltem, hétfőn autón volt és hívtak, hogy kedden 7 és 11 között hozzák. 3 nap múlva postán jött a számla és értesítés, 18 hónap részletfizetést mindenféle papírok, igazolások nélkül megkaptam.
2 hete keresek bankot, két netes, "olcsó" bank elutasított. Múlt héten találtam harmadikat, o2 bank fidor bank netes bankja. Minden ingyenes, számlavezetés, 2 kártya, utalások, pénzfelvét. Közértekben 20 euro vásárlás felett 200 euro dijmentesen kp-ban felvehető. 4 napja regisztráltam, azóta 5 e-mailt kaptam, hogy megnyílt a számlám, végezzem el a videó azonosítást és máris használhatom. Többeknek ajánlottam, akiknek van németországi lakcíme. Van összehasonlítási alapom. Gyakorta járok haza. Néhány dologban előrébb jár Magyarország (banki utalás, internet penetráció, mobil sebesség, de az üzleti kultúrában még van mit fejlődnie.
Határátkelő Gőzölgés 2016.10.31 06:46:00
Nyakunkon a november, úgyhogy arra gondoltam, az októbert búcsúztassuk egy kirándulás képeivel, méghozzá Angliából, Digger tollából és fényképezőgépéből. Az autók és a gépek szerelmesei előnyben, de a többieknek is ajánlom a posztot...
jomtom 2016.10.31 17:24:49
P. Elliot és Ginix

Elkezdtem összeállítani bemutatkozásomat Határátkelőnek

Természetes itt visszavonulót fújok, mert ez a blog másról szól.
Itt Németországban, amúgy is csendre van utasítva az ember.
Most hosszabban reagálok, amiért elnézést kérek.

Több németországi és osztrák földön élő megerősíthetné, amit írok, mert ők úgy gyógyultak meg, hogy honlapunkat olvasták.
USÁ-ban filléres szerek, Európában néhány 10 eurós porok, folyadékok.

Legtöbbünk arra szocializálódott pici gyermekkora óta, hogy ha fáj valami, irány az orvos, az meggyógyítja. Tűzzel-vassal irtják a más információt, de olvasható magyarul, angolul, németül. Privátban szívesen átküldöm.

Nem terjesztek rémhíreket. A rák valóban nem betegség.
Az USÁ-ban és a fejlett országokban óriási pénzt hozó, családokat eladósító, csődbe juttató, bizonytalan kimenetelű kezelések sora. Európában nem visz csődbe. Németországban erős az alternatív gyógyászat is.
A rákos ember jó a gyógyszergyártóknak, jó az orvosoknak. És itt pont.

Budapesten a Bőrgyógyászati Klinikán és Patológián mesélték orvos vásárlóink, hogy a reklám milyen hatású. Verik a betegek az asztalt, ha az orvos nem azt írja fel, amit tegnap a reklámban láttak. Bőrgyógyászati klinika egyik labor vezetője megkérdezte, tudom-e mit jelent ez. Igen, tudom, 6 hónapon belül májfunkció zavarok, és a candida fertőző gombává alakulhat.

Páromnál bő 10 év gyógyszeres, injekciós, nagyfrekvenciás, szokásos porokkal kezelést követően azt mondta az orvos, hogy ha nem engedi térdét megfúratni, végleg tolószékbe kerül. Egyik szobából a másikba nem tudott átmenni, olyan fájdalmai voltak.

Nem engedte. Három hónap múlva ismét kerékpározott, 10 km-t gyalogoltunk és vígan rohangál az emeleteket között (60 lakásos ház gondnoka odahaza és nyugdíjas.) 3 port ivott, amit egy heti, éjszakai böngészés eredményeként találtam, 15 euró volt beszerzési áron. Felraktam a teljes leírást honlapunkra, több százan írták, hogy követik. Gugli szerint százezer+ olvasták. Fél évvel később több tucatnyian kezdtek meghivni, hogy nézzem meg, ismét tudnak járni.

Egyik vásárlónk írta, hogy évek óta otthon ült, munkaképtelenül, nem tudta emelni karjait és lábait. Amikor feltöltöttem fiam szilánkos lábszártörésének gyógyulását és amit használtam, pár hét múlva irta, hogy nem bírta kivárni, amíg beérkezik az áru, Ebay-en megrendelte. Naponta 3-szor kenegetve, ismét tud munkaképes. Másoknál évek óta tartó aranyér, lábszárfekély, copd, crohn betegség gyógyult meg pár hét, néhány hónap alatt. Most egy kutyus légzési problémájának megszüntetését segitem, akit fél tucat jól megfizetett, privát orvos félrekezelt (gazdája szerint). 1 puff helyett, már napi sok puff gyógyszer kell a lélegzéséhez. 5 eurós szer pár hét alatt meggyógyítja, mint az copd-s, oxigéntartályt eldobó embereket (bízom benne).

Nem tehetek róla, hogy 50 évesen alkalmatlan lettem alkalmazottnak, mert megöregedtem az IT szakmában.

Elkezdtem olvasni, és rájöttem, minden gyógyítható. Persze párom is kételkedik, de jövő héten viszem neki azt a folyadékot, ami segiti, hogy visszaálljon a vérnyomása. (Az már sokat segíthet, hogy 550 km-re vagyok :-.)

Lassan 60 leszek. 10 éve nem jártam betegként orvosnál, nem ismerem mi az a flu, nem tudom vércukor, koleszterin szintemet és vérnyomásomat sem ismerem. Hajam olyan sűrű, mint 40 éve. Az orvosoknál ez megbocsáthatatlan bűnöm.

Az internet szerint 50 felett több krónikus állapotomnak kellene már lennie és állandóan 3-10 gyógyszert kellene fogyasztanom.

Imádom a 30 km bringázást a Salzach folyó mentén.
Bő egy hónappal ezelőtt volt egy poszt, melyben egy hír kapcsán azt a kérdést tettem fel nektek, hogy ha az utolsó (vagy jelenlegi) magyarországi fizetéseteket megtoldanák 100 ezer forinttal, visszaköltöznétek-e (vagy maradnátok-e). A poszt kapcsán írta meg véleményét Paul, ez…..
jomtom 2016.10.19 16:08:04
@fasznyak:
Köszönöm, végiggondoltam, tényleg igaz. Otthon is elég volt 2. magánszámlát nyitni. Fragebogen tartalmazza, hogy privát és vállalkozói számlaadatot is kérik. dkb.de, netbank.de, illetve más bankok ingyenes vállalkozói számlát is kínálnak.
Finanzamt Laufenben van, vonattal 1 megálló, 8 perc, így ha az utolsó nap előtt nyilik meg a számla, az is jó.
Laufenből bringával jöttem visszafelé nyáron, 1,5 óra alatt értem a lakáshoz, a folyópart mellett tekerve. Húúúú, de jó volt.
Most második napja esik, csak boltba járok, és egyfolytában dolgozok. Jövő hétre 99,99%-ban elkészülök honlapommal, utána pár napot tesztelek mindent. Német, és magyar nyelvű lesz, később angol is. € és Ft fizetési lehetőséggel. Huszon... kisebb és közepes méretű céggel vagyok kapcsolatban, D, A, NL, B, UK, E, H országokban. Salzburgba bringával viszem át a rendeléseket, ha lesznek, mert lakástól az óvárosig imádom a 45 perc bringázást, közel végig a járdán levő bringás úton.
Nem kell mindent újratervezni és eltörölni Magyarországon, hiszen az alapvetően egész jól működik, ugyanakkor változásokra azért szükség lenne. Körülbelül így tudnám összefoglalni Miklós posztjának lényegét, amit a Magyarország 2.0 pályázatra írt, így aztán a végén…..
jomtom 2016.09.20 23:11:11
@Herr Géza:
Kedves Géza, válaszoltam leveledre, de még nem kaptam választ kérdéseimre.
Greg öt éve él Frankfurtban, ám mai írása nem Németországról, hanem térben is időben is teljesen másról szól. (Vagy talán mégsem teljesen, de az majd a végén derül ki, miért írom ezt.) Mindenesetre a történet gerince egy nagy időugrás, az is hamarosan kiderül, miért. (A…..
jomtom 2016.09.19 23:40:17
@Nagy kámpics:
Én teljesen más szemszögből látom az orvosokat. Nem bunkóság oldaláról, hanem hogy a képzés során mennyire kinyírják az agyukat. Akkor is a gyógyszerekben és az invazív megoldásokban hisznek, ha látják, és tudják, hogy teljesen értelmetlen. Különösen az USÁ-ra vonatkozik, de mindenhol érvényes. Persze vannak olyan esetek, amikor nélkülözhetetlen a doki, baleset, szülés, törés. De a degeneratív állapotoknál ártanak és rontják a helyzetet.

Minden héten érkezik néhány levél orvos vásárlónktól, amiben konkrét egészségügyi problémákra keresik az alternatív megoldásokat. Ma este két orvos vásárlónk levelére válaszoltam. Nem tagadom, átélem a másik végét is, amikor jönnek a levelek, hogy ekkora hazugságot, ekkora baromságot még nem olvastak. Ilyenkor büszke vagyok, hogy tudtam újat mutatni nekik.
Érdekes világban élünk, ahol bizonyos területeken működik (vagy ha úgy tetszik, kötelező) a politikai korrektség, másokon viszont ellenkezőleg. Utóbbi csoportba tartozik az elhízás is, a mai egyik, Németországban játszódó történet is ezt a kérdést feszegeti. Aztán kiderül…..
jomtom 2016.09.18 21:10:46
Most olvastam el a héten kapott leveleket.
Köszönöm Herr Géza és Nyuszigonosz válaszát.
Herr Gézát megkeresem.

15 perces kérdés-felelet éltem át, mert kíváncsi volt az ügyintéző, hogy akarok-e a lakásban kiszolgálni vásárlókat Megkérdezte, hogy ha telefonon vagy neten rendel, mi történik. Mondtam, hogy DPD vagy DHL, esetleg, ha közel lakik, én viszem el neki a megrendelt árut. Ide vásárló nem jön.

Annyira más a németek gondolkodás módja, hogy ha nem dolgoznék 15 német céggel az otthoni vállalkozásban, nem hinném el, hogy mennyire a csalás, kiskapuk, átverés hazája Magyarország. Persze oka van, azt mindenki tudja, de szerencsémre itt sem megváltoznom.
Amit az itteni gondolkodásmódról otthon páromnak és szomszédainknak mesélek, nem hiszik el. Múlt hétvégén a freilassingi állomáson vártam a München felől érkező vonatra, mentem Salzburgba, onnan haza. A padon egy hölgy ült, pici gyereke előtte állt, beszélgettek. Táskája nyitva, kilógott a mobil és pénztárcája. Amikor leültem, meg sem mozdult a feje. Igaz, volt köztünk egy üres helynyi rész.

Pénteken 25€-ért kézhez kaptam a Gewerbe Anmeldung pecsétes példányát. Sikeres volt a bérbeadóm által is megerősített ajánlás, a bérelt lakást lett az elsődleges telephelyem. Annyit tudok, hogy Salzburgban nem lehet raktáram, csak Németországban.
Hétfőn, ha nem esik, megyek Laufenbe a Finanzamthoz adószámért. A vonatjegy 2*3,80€, 1 megálló, 8 perc, plusz bringával a helyi közlekedés.
Könyvelő, akivel beszéltem, 150€-t említett ügyintézési díjként, ha postán küldöm és küldi a papirokat. Ő mondta, az 1000 eurós mérleget és a 300-500-1000 eurós havi könyvelési dijat.

Két napja bőszen böngészem Ebay Kleinanzeige és willhaben.at oldalakat, most már minden okom megvan, hogy kicsit több bútor legyen a lakásomban. A nap túlnyomó részét a konyhában töltöm, mert itt a legkényelmesebb a hely a munkához.
A szokásos heti blogajánlóban mondhatni a környéken maradunk, hiszen Svájc, Németország és Ausztria lesznek a helyszíneink, a témákat azonban remélem eléggé változatosnak találjátok majd. Megnézzük, hogyan néz ki egy svájci feketelista, szó lesz arról is, hogy külföldre…..
jomtom 2016.09.11 17:03:54
Deutschland ist nicht einfach, mondta bérbeadóm.
Adószámot kértem Laufenben a Finanzamt-tól, 2 perc alatt megkaptam. Freilassingi önkormányzatnál vállalkozásomat akartam bejelenteni. Az ügyintéző meghallgatott, majd közölte, hogy semmi akadályt nem lát, de először béreljek raktárat, és a szerződéssel jöjjek vissza. Nem értettem miért.
Elmondta, hogy lehet raktáram Salzburgban, Hamburgban vagy Budapesten, és a raktár szerinti önkormányzatnak fizetem az adót, tehát ott kell bejelentenem a vállalkozást, ahol a raktáram lesz. Ha Freilassingban lesz a raktár, hozzá menjek vissza.

Másnap bérbeadóm váratlanul csengetett. Időpontot egyeztettünk, mert következő héten a ház vízrendszerét ellenőrzik és be kell jutnia a szerelőnek a lakásba. Kérdezte, hogy otthon leszek-e reggel 8-kor.
Megemlítettem neki az önkormányzatnál hallottakat. Azt mondta, hogy simán adjam meg a vállalkozás címének a bérelt lakást, hiszen ott az internet, vezetékes telefon, számitógép, nyomtató, ott lesz a számlázás, de közvetlenül nem szolgálok ki vásárlót.

Úgy egyeztünk meg a bérleti szerződés aláirásakor, hogy árut nem tárolok a lakásban. A raktárban csak áru lesz, illetve csomagolok, illetve DPD jön begyűjteni az postázandó árut, ezért az nem szükségszerűen telephely.

Krankenkasse: AOK-koz akartam bejelentkezni, de olvastam egy blogon, hogy az összes Harz IV-es és menekült ott tag, ezért egyre rosszabb az igénybe vehető szolgáltatásainak minősége.
jomtom 2016.09.11 21:41:41
@nyuszigonosz:

Hétvégén itthon vagyok Budapesten, kedd este indulok vissza.

Beirom, hogy vállalkozó, Bajorország, 100-tól 2.000€ jövedelem havonta. Megjelenik Krankenkasse ajánlott sorrendje. AOK nincs az első 20 között.
www.krankenkassen.de/gesetzliche-krankenkassen/gesetzliche-krankenkassen-im-vergleich/tarife/

Eddig 3-4 adótanácsadóval/könyvelővel egyeztettem.
Ust nélkül indulok, idén max 17.500€ lehet a bevételem, utána 50.000€. 15 cégtől szerzem be az árut. Ha igaz, 1 évet sem fogok kibirni Ust mentesen, de kezdetben ezt választom.

Könyvelői ajánlat 150€+19% áfa/hó az első 3 hónapban, utána 500 és 1.000€+19% Ust között (havi 200-500 számla kibocsátása, itthoni tapasztalat alapján (3 nyelvű honlap, először magyar, utána német, majd angol).

Mérlegkészítés (egyéni vállalkozásnál tudtommal nincs), ha van nyereségem, min 1.000€, a 12 havi könyvelési dijon felül, ezt egy müncheni magyar könyvelő hölgy mondta telefonon.

Aki tud ajánlani, írjon. Freilassingban 4 adótanácsadó/könyvelő van, őket még nem kérdeztem meg.

Itthon magamnak könyveltem Excelben, könyvelőm megtanította, hogyan kell profin a bevétel és kiadást felbontani különféle költségnemekre. Az EU-ban az elv egységes, németül is ugyanez, csupán az adóalap kedvezmények bővebbek.

Amig megérkezik az adószámom, helyi újság kihordását végzem heti 1 nap, Minijob, ami a bérleti dij+rezsi+kaja+közlekedés költségeit fedezi. Lehet, hogy a másik újságnál is jelentkezem Minijob állásra. Második is belefér tartósan.
Előbb vagy utóbb összefoglalom történetemet, de 4 hónap még kevésnek tűnik, hogy autentikus véleményt mondjak. Honlapunkon a két ország között különbségeknél már a 119. bejegyzést írom.

IT szakember voltam 50 éves koromig, de korom miatt elhajtottak a fiatal HR-s fruskák. Azóta azoknak segítek, akiket a klinikai orvoslás és a csak tüneteket fedő szerek cserben hagytak, de szeretnék visszanyerni egészségüket. Családi kft-m van, 3 földrészről szerzem be kínálatunkat. Németországban 15 beszállítónk van. Nincs kapszulánk, tablettánk!

Nem pénzügyi okok miatt váltottam. 34 éve házasságban élünk párommal. Lányom SOTE-t végzett. Fiam nem akart minimálbérért dolgozni napi 12 órát irodában. Átadtam neki a családi vállalkozásunk napi ügyeit. Most sem dolgozik kevesebbet, de magának keresi a pénzt.

Én döntöttem úgy, hogy az itthoni semmit tevés helyett inkább kint folytatom az életemet. 2 hetente járok haza, párom és gyerekeink is jönnek hozzám. Csak nyugdíjas koromig tervezem a határátkelő életet.
jomtom 2016.09.12 00:00:53
@nyuszigonosz:

Forrás, Hartz IV és menekültek és AOK.
iranynemetorszag.com/forum/egeszseg/29217-cukorbetegek-nemetorszagban.html?start=6#40128
Múlt héten állítottam össze több forrásból, klinikailag is igazolt kísérletek alapján a leírást magyarul, hogyan lehet orvos és gyógyszer nélkül 1-3 hónap alatt teljesen kigyógyulni a 2-es cukorbetegségből. (Orvosi körökben nem vagyok népszerű.)

Jártam Freilassingban AOK-nál, bringával 5 perc az iroda. Jelenleg itthoni vállalkozásunkban vagyok bejelentve.
Orvosnál 10 éve nem voltam (mint beteg ) gyógyszert nem szedek, hajam, mint az oroszlán sörénye és még közel sem ősz. Prosztatám majdnem tökéletesen működik (hála az égnek), 30-40 km-t is képes vagyok naponta bringázni. Salzburg óvárosa 2*8,5 km, Bad Reichenhall 2*15 km. 3 éve caminon jártam. 1 hete múltam 58.

Privátban levelezzünk, ha folytatjuk a témát.
Ha már szombat van, akkor azt javaslom, nézzünk egy kicsit a tányér mélyére. Ebben az esetben pedig a beszélgetés kiindulópontja legyen egy (illetve több) amerikai tányér, hiszen a jelek szerint Bumber kifogyhatatlan az amerikai élményekből. Hiszen Minneapolis, július 4., és…..
A német fővárosban az utóbbi egy-két évben elképesztően drága lett a lakásbérlés, aminek egyfelől a piacon kialakult hiány, másfelől a közösségi megosztás elterjedése (például az Airbnb) felelős (vagy lett felelősség téve – nem véletlen, hogy utóbbit gyakorlatilag…..
jomtom 2016.05.15 20:53:49
Két hete költöztem Németországba, Dél-Kelet Bajorországot választottam. Freilassingban bérelek lakást, ami 7 km-re van Salzburgtól.

Először, Salzburgban élő vásárlónk javaslatára Salzburgban próbáltam lakást találni, de munkahely és havi jövedelem nélkül szóba sem álltak velem az osztrák lakástulajdonosok. A cégek által kért 3 havi kaució+2 havi dij+20% áfa nagyon sok lett volna. Ráadásul raktárat is nagyon borsos áron látok arrafelé.

Április elején az egyik éjszaka teljesen átírtam a lakáskereső levelet és német telefonszámmal Budapestről megpályáztam E-bayen két kiadó lakást. Két hét múlva aláírt bérleti szerződéssel jöttem haza. A tulajdonos magánszemély, 60 körüli, kedves hölgy.

57 évesen jöttem rá, hogy az angol mellett németül meg kell tanulnom, mert arrafelé sem a bankban, sem a mobilcégnél, sem az önkormányzatnál, de Vodafone 20-as éveiben levő technikusa sem beszéli az angolt.

Május 2-án költöztem, azóta bejelentkeztem, nevemre írattam a mérőórát (pechemre bérbeadóm jóindulattal a legdrágább "grün" áramszolgáltatót ajánlotta, Megjött a bankkártyám, van mobilszerződésem, jövő héten kötik be a kábelnetet. Utána megyek a vállalkozást elindítani.

A lakás csendes helyen van, 6 lakásos házban, a konyhából a berchtesgadeni hegyekre van kilátás.
Kéthetente jövök haza, de napi kapcsolatban vagyok gyermekeimmel és párommal. Honlapunkra már feltöltöttem az utóbbi hónapok két részes összefoglalóját. Ide is elküldöm, ha elindul a vállalkozásom.
jomtom 2016.05.15 21:13:00
@jomtom: Igen, fiúnk, lányunk viszi tovább és párom is segít. Németországból, Ausztriából, Görögországból, UK-ból, Izraelből hozunk be natúr termékeket és azt kínáljuk. Kint holland, belga, német, spanyol, portugál, török cégektől vásárolok.

Először magyar nyelvű lesz az oldalam, utána német is és angol is.
Az itthonit és ottanit összekapcsoljuk. Sok vásárlónk van Ausztriában és Németországban (kint élő magyarok :-) és több zárt körű, német és angol nyelvű facebook közösségnek is tagja vagyok.
Ti is többen megosztották itt, a blogon a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján készült felmérést, ami szerint tovább gyorsul a határátkelés Magyarországról, tavaly például már közel másfélszer annyian hagyták el az országot, mint egy évvel korábban. Tudom, nem…..
A most következő határátkelés nem mostanság történt. Mindenkinek a rokonsági, ismeretségi körében vannak disszidálási történetek, amelyek ugyanúgy egyéniek, személyesek, sorsfordítók, mint a maiak, bizonyos értelemben még élesebb a váltás, mint manapság.…..
jomtom 2015.03.25 16:25:25
@P.Elliot:
Hasonlónak tűnik a gondolkodásunk.
Ugyanezt mondtam páromnak. Ha Tirolban leszek, egy ideig kiváló helyeken tudunk pihenni és csavarogni. 250 km kiépített kerékpárút, számos kisebb-nagyobb tó, 2-2.500 méteres hegyek, fél órára Innsbruck, másik félre Európa leghosszabb nyári bobpályája. 1,5 óra München, 2,5 Zürich, 4 óra a Garda tó.
jomtom 2015.03.25 22:35:08
@P.Elliot:
Apám nagynénjének volt magyar étterme NY-ban, Taban, nyugdíjasan leköltözött Delray Beachbe. Sajnos már meghalt.
Éppen katona voltam első lépcsős reptéren Pápán, amikor apám egy hónapot volt kint NY, LAX, SF, Florida útvonalon.
Engem is hívnak USA 4 táján élő távoli rokonok, de egyedül nincs kedvem menni. Párom 3-4 óránál többet nem hajlandó repülni.
Ausztriában ehhez hasonló környezetben fogok dolgozni.
www.pbase.com/gege67/autriche.
Ma némi szünet után folytatódik a sorozat, melyben elintézendő ügyeinket vesszük sorra, azaz mi az, amire egy-egy ország esetében figyelnünk kell határátkeléskor. Németországot már kibeszéltük, ma pedig az egyik legnépszerűbb cél, Nagy-Britannia következik. Természetesen…..
jomtom 2014.11.13 19:24:41
házelőtthinta · hamisgulyas.wordpress.com 2014.11.13.
8-9 milliósat akarok.Butapesten. Ki mondta hogy 5 milliósat akarok?

Felénk Budapest nyóckerben akad 8-9 millás. 5 perc gyalog a Corvin center (Nagykőrút, Corvin mozi). 10 perc a belváros. Környéken 2 meki, Lidl, Tesco, tucatnyi SOTE, Lidl-ben 3 hete kint van, 6 órás munkatársat keresnek, jó fizetés+benefit, Spar-ban szintén folyamatosan keresik a kulimelósokat. Alig 9-10 óra a munkaidő, bruttó 100-110 a fizetés.
Még augusztus elején jelent meg mai szerzőnk, Kisvárosi írása, akkor még Magyarországról (ide kattintva olvashatjátok el), most pedig immár a folytatás következik, ami sajnos nem túl hosszú, de még csak a legelső benyomásokról szól – mégpedig Olaszországból,…..
jomtom 2014.11.12 17:24:57
@Philosoraptor:
Bár még itthon élek, szerintem az, hogy 20%-kal kevesebb lenne az elvonás, nem teljes megoldás. A 16% szja, valszeg 9%-ra fog csökkenni. Az 40+%-os csökkenés. Szerinted jobban fogsz élni?

Munka tipusú gazdaság a szent cél, és teljes foglalkoztatottság (bruhaha, kádár elftárst hallom? 1 millió közmunkással?
Ami tuti, az áfa sokáig 27% marad. Egyéni vállalkozásban 7% áfával behozom D-ből az élelmiszernek minősülő termékeket, itthon 6 milláig alanyi adómentesen árulom. Kisadózóként ki lehet hozni havi 150e nettó bért úgy, hogy 300eFt-tal minden adózást letudok. Évi 1x iparüzési adó, pár tizezer.
Az a nagy baj (helyzet), hogy Magyarországon úgy szocializálódtak a ma 40+-es, 50-es emberek, hogy az állam megold mindent, vagy segít mindenben. Persze, hogy segít, legyél csókos, legyél jó helyen, vagy legyen egy fidesznyik patrolálód. Soha nem vettem fel bankhitelt, pedig tucatnyiszor hívott számlavezetőnk, hogy 2,5%-os kamattal 20 évre dobálják.
Ingyen adják a céges bankkártyát, pedig nem kértem. Mondták, hogy igényeljem meg, mert biztosan jó lesz és extra élet- és balesetbiztosítás is jár hozzá.

100%-ban egyet kell értenem azzal, hogy aki kimarad ebből abból, az szegényen is boldog. Amióta nem másnál vagyok alkalmazott, kinyilt a világ és olyan dolgokat látok, tapasztalok, melyeket azelőtt el sem tudtam képzelni.
Ma is járunk egyet a világban, szerzőinket munkába is elkísérhetjük. Vagyis folytatódik „Az én városom” sorozat a Ti jóvoltotokból. Nem is szaporítom tovább a szót, csak annyira, ha gondoljátok, küldjetek hasonló beszámolót a városról, ahol éltek, azokról a részeiről,…..
jomtom 2014.11.08 17:34:13
@Ödenburger [Hu/At]: @Bracha79:
Idén jártam feleségemmel Jeruzsálemben, 1 hétig laktunk egy másfél szobás garzonban. Proli, fizikai melósként nem akartam a Dávid király hotelből kék melós gatyában ki és bejárni. Giloból, mely határos Beth Lehemmel rendszeresen gyalog mentünk le a belvárosba, 7-8 km. Melósként drága volt 13,80 buszjegyre.-) Felfelé is gyalogoltunk, mert sajnáltam shabbat bejövetele után a pénzt buszra :-) Feleségem nagyon élvezte a gyaloglást, Elat helyett, mivel 3 napunk lett volna utazással, Ein Gediben töltöttünk 3 napot. Este 7-kor 37-39 fokos volt a levegő. Jövőre 1 hetet tervezek Eilatban. Petrába is szeretnénk átmenni. Utóbbi lehet, hogy külön út lesz.
A mai posztban nekem az a hihetetlen elszántság és pozitív életszemlélet tetszik igazán, amellyel Anikó hozzááll az élethez és a határátkeléshez. Persze lehet azt mondani, hogy könnyű neki, hiszen nem a semmibe indul el, várja valaki, ugyanakkor azt gondolom, céltudatosan…..
A kérdés jó, a válasz pedig Szilvia mai írásában rejlik, aki persze nem csak erre felel meg, hanem bemutatja az országot is. Ma tehát egzotikus útra indulunk, ráadásul képekkel is, amiért külön köszönet a szerzőnek, akinek egyébként jó szívvel ajánlom a blogját…..
jomtom 2014.10.28 18:48:59
Nézegetem a Jaguárokat, 3-4ezer EURÓ-ért hozzávágják az emberhez.
www.automotor.hu/hirek/olyan-nagy-szamban-lopjak-a-range-rovereket-hogy-londonban-nem-kotnek-rajuk-cascot-578962

Most hívott jövőbeni munkáltatóm, hétvégén vagy hétfőn találkozunk újra. 1000 fős település, 1100 méter magasan, 2000 méteres hegyekkel körbevéve. München 1,5, Zürich 2,5 óra távolság.
Ausztria egyike a legfontosabb migrációs célpontoknak, rengeteg magyar dolgozik a szomszédban, akár ingázóként, akár időszaki jelleggel, vagy állandóan, Egyikük, Péter, egy családi vállalkozás alkalmazottjaként írta meg tapasztalatait. „Talán a legfontosabb kérdésre egy…..
jomtom 2014.10.27 17:02:39
@házelőtthinta:
Hinta, én tudok olyan helyet, ahol a takarítónő 2.000 EURO bruttót kap + 13./14. havi fizetést Ausztriában. Jövőbeni helyemen.
jomtom 2014.10.27 17:31:17
@Babette.:
Amióta 50 évesen kirúgtak, ritkán panaszkodom.
Arra való az élet, hogy megtaláljuk a keskeny mezsgyét, amely kivezet az erdőből. A fővárosban több a lehetőség.
Meglepett, amikor jövőbeni munkáltatóm feltette a 3 kérdést:
- iphone6? milyen céges autó? a harmadik itt nem publikus.
Mindkettőre nemet mondtam. 8 óra munka után inkább vonattal haza, 8,5 óra indulástól érkezésig irányonként.
iphone azért nem kell, mert csak 1 sim kártyás, nekem dual kell.
jomtom 2014.10.27 22:22:26
@Herr Géza:
Köszönöm. Innsbrucktól nyugatra 1 órányira lesz a munkahelyem.
IT és telekommunikáció lesz a munkám.
Valamikor, ha már lesz miről, irok én is egy hosszabb ismertetőt.