Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KovácsBernadett

93 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy 2023. februári kutatás alapján a főnökük miatt mondanak fel a felsőfokú végzettségű munkavállalók leggyakrabban, közel 60%-ban. Ezt követi az elismerés hiánya, a sok stressz és a rossz munkahelyi légkör, amelyek szintén felvetik a vezetők felelősségét is. Emellett a Semmelweis Egyetem…..
Steven Zhang az Airtable korábbi szoftvermérnöke. Mielőtt elfogadta az állást, 22 interjú után összesen 18 ajánlatot kapott. Most az ő rangsorolása következik a 10 legnehezebb interjúról, amin átment, köztük a Google és az Uber felvételije. Zhang 2014-ben kezdett szoftvermérnökként dolgozni,…..
A Goldman Sachs szerint a ChatGPT és más AI-eszközök 7%-kal is növelhetik a globális GDP-t, miközben 300 millió munkavállaló állását váltanák ki. Az új technológiák régóta ígérik, hogy feleslegessé teszik még magukat a programozókat is. Mekkora ennek az esélye? Az OpenAI ChatGPT új korszakot…..
Még nem vettél ajándékot? Az elmúlt időszakban olvasott könyvek közül az alábbiakat ajánlom, ha gyors ötletekre van szükség, vagy csak szívesen hozzátennél még valamit az eddig beszerzett ajándékokhoz. Chaim Potok: A kiválasztott Potok sárospataki származású az édesanyja révén, ő maga már New…..
Képzeld el, hogy Karikó Katalin inkább tartósan háztartásbeli lett volna a kutatómunka helyett. Képtelenség? Pedig sok magasan kvalifikált nővel megtörtént nem is olyan régen, és megtörténhet ma is. Például az 1990-es években a Harvard üzleti karán diplomázott nők több mint fele később végleg…..
Április 26-án közel 3000 középiskolás lány ismerkedhet a technológiai pályákkal 77 helyszínen, 22 településen a Lányok Napja 2018 keretében. A pályaválasztás előtt állók betekinthetnek a műszaki egyetemek, kutatóintézetek és cégek életébe, amelyek megnyitják laboratóriumaikat, műhelyeiket és…..
Hamarosan véget ér az év, és elkezdődik 2018. Ebből az alkalomból összegyűjtöttem 2017-ből azokat az írásokat, melyek témái a legnagyobb hatással voltak rám, miközben készültek. Ezzel szeretnék minden kedves olvasómnak sikeres, boldog új évet kívánni! Olvasáshoz kattints a címekre. :)    1. Akit…..
Az Európai Űrügynökség (ESA) újabb 65 ezer euró, azaz több mint 20 millió Ft értékű pályázatot hirdetett, idén második alkalommal. Olyanok jelentkezését várják, akik űrtechnológiát vennének át új termékük, szolgáltatásuk fejlesztéséhez. Számtalan példát ismerünk, mi mindenre használják már az…..
Kis távirdaszerelő műhelyből lett a világ egyik vezető izzógyártója a Tungsram, melynek exportbevétele egykor nagyobb volt, mint a teljes magyar mezőgazdaságé. Szakmai műhelye Bay Zoltán radarcsillagászati munkáját és a végül Auschwitzban elhunyt Bródy Imre kriptonlámpáját adta a világnak. Mentoruk,…..
Minden év októberében, amikor közeledik a fizikai Nobel-díj nyerteseinek megnevezése, a számtalan találgatás közepette egy dolog látszik biztosnak: hogy decemberben a Stockholmban díjat átvevő, és köszönőbeszédet mondó személy(ek) fehér férfi(ak) lesz(nek). Egyetlen kategória esetén sem…..
KovácsBernadett 2017.11.01 13:40:17
@$pi$: Igen, így van. Továbbit a második díja kapcsán itt olvashatsz: monsooninfo.blog.hu/2014/12/20/einstein_igy_vigasztalta_marie_curie-t
Szent-Györgyi Albert legközelebbi és legsikeresebb munkatársa volt dr. Banga Ilona csaknem 17 éven át. 25 közös publikációjuk jelent meg, több a Nature-ben. Jelentősen hozzájárult azokhoz a kutatásokhoz, amelyekért Szent-Györgyi a Nobel-díjat kapta: a nagy mennyiségű C-vitamin előállításáról szóló…..
Bár a kommunikáció, a self branding és a networking ma már a tudományos és technológiai pályán való érvényesüléshez is elengedhetetlen, számos tudományterület oktatása során még mindig nem kap elegendő hangsúlyt a kommunikációs képességek fejlesztése. A Nők a Tudományban Egyesület második alkalommal…..
Az amerikai Forbes körüljárta, hogyan lehet csökkenteni a tech szektorban jelenlévő szexizmust, miután több férfi is hozzájuk fordult tanácsért, mert tudni akarják, mit tehetnek személyesen, hogy ezek a jelenségek abbamaradjanak, a Szilícium-völgy kontraproduktív kultúrája sokszínűséget támogatóvá…..
Monsoon Blog Az 51-es felvétel 2017.08.07 01:13:32
Mára általánosan elfogadott, hogy a 20. század egyik legnagyobb jelentőségű tudományos felfedezése a DNS kettős hélix szerkezeti modelljének megalkotása, amelyért Watson, Crick és Wilkins 1962-ben Nobel-díjat kapott. A bizonyítékot egy röntgendiffrakciós felvétel jelentette: a Photo 51. Csakhogy azt…..
Parisa Tabriz 31 évesen lett a Chrome információbiztonsági csapatának vezetője, de a Fehér Háznak is volt már szüksége a tudására. Hogy dolgozik, akinek az a munkája, hogy úgy gondolkodjon, mint egy bűnöző? Melyik eset volt rá a legnagyobb hatással? Mit keres egy leendő kollégában? Mi a legnagyobb…..
Albert Einstein már világhírű volt, amikor Hitler pártja megerősödött, majd átvette a hatalmat Németországban. A tudós nem maradt csendben: bár el kellett hagynia az országot, nem szűnt meg felhívni a figyelmet mindarra, ami hazájában folyt. Válaszul a tudományos akadémia közleményt adott ki ellene,…..
40 lány számára indult V4 STEM elnevezéssel nemzetközi tábor a Visegrádi Alap támogatásával Nagykovácsiban. A matematika, a természettudományok, az informatika vagy éppen a mérnöki tudományok iránt érdeklődő 15-19 év közötti lányok olyan várost terveznek, ahol húsz-harminc év múlva élni szeretnének.…..
A Földön az élet minden nappal egyre jobban függ a világűrtől, anélkül, hogy ezt igazán érzékelnénk. Elég csak a technológiai fejlődésre gondolni, vagy arra, hogy hamarosan hétköznapivá válhat az űrturizmus. De mi történne, ha egy nap a GPS nem mutatná az utat, a tévében szünetjel lenne, vagy, ami…..
Az eddigi legmagasabb résztvevőszámmal, 1840 diáklány ismerkedett a technológiai pályákkal a Lányok Napján, országszerte 77 helyszínen, ami rekord a program történetében. Kimutatások szerint több tízezer mérnöki állás betöltetlen ma hazánkban. Ez a hiány jelentősen csökkenthető lenne, amennyiben a…..
Amikor Elizabeth Dozier 31 éves matematika tanárnő elfogadta a chicagói Fenger középiskola igazgatói posztját, sejtette, hogy nem lesz egyszerű dolga, de a valóság felülmúlta addigi elképzeléseit is. Két hete töltötte be a posztot, amikor az iskolától nem messze 15, többségében Fenger diák…..
Negyedszer adták át a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat az információs technológia, a műszaki tudományok és az agrártudományok terén dolgozó kutatónőknek. Az elismerést olyan, szakterületükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó kutatónők kaphatják, akik készek részt vállalni a természettudományos és…..
Tévedni emberi dolog, mi sem mutatja jobban, mint hogy a legnagyobbakkal is előfordul. A következőkben 30 olyan, a technológiai fejlődéssel, találmányokkal kapcsolatos jóslatot olvashatsz, amelyeket többségében a téma akkor elismert szakértői hangoztattak. Akiknek többnyire még életükben…..
Február 11-e a Nők és Lányok a Tudományban nemzetközi napja, az ENSZ döntésének köszönhetően. Ma a kutatóknak csak 30%-a nő, Magyarországon ez az arány még kisebb, 27%, amelynek növelése érdekében az UNESCO főigazgatója, Irina Bokova emelte fel a szavát legutóbb. Ennek történelmi okai is vannak, a…..
Kevés ember van a történelemben, akiről olyan nehéz lenne megmondani, hogy több ember életét mentette-e meg, mint amennyi haláláért felelhet, mint Fritz Haberről. Amikor karrierje váratlan fordulatot vett, mert önként a hadiipar felé fordult, még nem tudhatta, hogy az egyik, általa kifejlesztett…..
Bár itthon és a világ más részein is a mérnök szakmában az egyik legnagyobb a munkaerőhiány, mégis vannak olyan szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni a pályakezdő mérnököknek, hogy minél könnyebb legyen elhelyezkedniük: 1. A kapcsolatépítés fontossága: a kapcsolatépítés elengedhetetlen egy…..