Regisztráció Blogot indítok
Adatok
abdulasib

0 bejegyzést írt és 60 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A megtérés az egyik legfontosabb mozzanata a keresztény ember életének. A Hit gyülekezete a következőképpen fogalmazza meg a megtérést: "A Szent Szellem által megelevenített Ige teszi képessé a bűnös embert arra, hogy romlott életmódjával szakítson, és az Úr akarata szerint éljen. Ez az átfordulás…..
Ez a blog annak köszönheti a létezését, hogy rájöttem, éveken keresztül olyan dolgokban hittem, amelyeknek köze nincs a valósághoz. Ez a felismerés vezetett oda, hogy kiírjam magamból az ezzel kapcsolatos érzéseimet, felismeréseimet. Akik az elmúlt hat évben végigkövették a fejlődésemet, azok…..
Sefatias Egy retorikai hiba 2018.02.27 08:28:12
Az elmúlt években, a társadalom egy nehezen megszerzett vívmánya eltűnésének lehetünk tanúi. Magyarországot mintegy száz éve tekinthetjük szekuláris államnak. A 19. század végén és a 20. század elején sok intézkedés történt, hogy az államot és az egyházat szétválasszák. Ezzel véget ért egy olyan…..
Sefatias Isten jó? 2017.09.15 09:18:37
  "Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék felülről való, és a világosságok Atyjától száll alá"" Mondta Jakab. És azóta emberek milliói hálásak Istennek azokért a jókért, amiket kapnak az életük során. Hálásak a gyermekeikért, a családért, az ennivalóért, a barátokért, a…..
abdulasib 2017.09.20 15:16:52
@sefatias: Oké értem.

Tehát akkor:
1. Segít az embereknek, jó az Isten.
2. Segít az embereknek, rossz az Isten.
3. Nem segít az embereknek, jó az Isten.
4. Nem segít az embereknek, rossz az Isten.
5. Egyik sem.

Egyébként most eszembe jutott egy olyan csoda, amit említenek a bibliában és ma is megtörténik. Az Apostolok cselekedeteiben külön megemlítik, hogy még papok is engedelmeskedtek a hitnek. Egy vallásos rendszerből, magas pozícióból kiszakadni Istenhez az ma is megtörténik néha. Például a Jehovai tanúitól az a csúcsvezető, nem jut eszembe a neve, aki könyvet is írt, te valszeg jobban tudod.
abdulasib 2017.09.20 20:47:08
@sefatias: "szerintem (!!!!) egy olyan isten, aki hangulatától függően valakinek ad 5000 forintot, mert most épp annyira van szüksége, viszont hagyja, hogy egy kislány megerőszakoljanak, az nem jó isten."

Ezzel én egyet is értek, ha lenne egy olyan isten, aki hangulatától függően valakinek ad 5000 forintot, mert most épp annyira van szüksége, viszont hagyja, hogy egy kislányt megerőszakoljanak, az nem jó isten.

Viszont szerencsére az az Isten, aki létezik, az nem ilyen szerintem (!!!!)
És arra vagyok kíváncsi (lehet túl személyes a kérdés), hogy te is így gondolod-e?
abdulasib 2017.09.25 20:52:31
@sefatias: "Én is így gondolom. Erről szól a poszt."

Köszi a választ, akkor most már kicsit jobban értelek.
Sefatias Lesz változás? 2017.06.16 21:16:56
A kereszténység megujhodása régóta vágyott. mindig jönnek hullámok,amelyekről azt hiszik, hogy végre helyre teszi a kereszténység lagymatagságát, aztán ők is beleszürkülnek a valóságba. Az, hogy a kereszténységben évszázadok óta várják, hogy valami változzon, az azt jelenti, hogy valójában sosem…..
abdulasib 2017.07.07 13:28:23
@sefatias: Én nem szervezetben gondolkodom, mert szerintem Isten sem a 100 juhban gondolkodik hanem 1-ben. Ezért a türelem kérdését sem a 2000 éve magukat keresztényeknek valló tömegekre értettem, hanem magamra. Már párszor megtapasztaltam a Szentlélek jelenlétét az életemben és amikor Ő nincs a közelemben akkor azt türelmetlenül várom.
Tehát szerintem szervezeti szinten nem lesz változás, csak egyes emberek életében, ami persze esetleg ideig-óráig hatással lesz akár magára a szervezetre is persze.
Jézustól is azt várták volna, hogy legyen a zsidók királya globális állami szinten, de Ő ezt visszautasította és ehelyett egyszerű hétköznapi emberekkel került személyes kapcsolatba és "bűnösökkel" töltötte az idejét :)
Akkor folytatom, az előző posztban elkezdett témát. Azok a hívők, akik meg vannak győződve arról, hogy birtokában vannak az igazságnak, általában ezt azért merik kijelenteni, mert a tudásuk korlátolt, ám ők azt hiszik, hogy amit tudnak az magasan fölötte áll a más vallású, vagy másként gondolkodó…..
abdulasib 2017.03.16 05:15:59
@Egy_nick:
Jézusnak is volt fajelmélete a magvető példázatában.
4 féle ember:
- kemény föld
- gazos
- sziklás
- jó föld
És az érdekes az, hogy nem úgy tűnik, mintha bármelyik föld tudna tenni azért, hogy más legyen. Legalábbis a gyakorlat azt mutatja, hogy a föld nem tudja megművelni magát. Sőt azt mondom, hogy még felismerni sem tudja, hogy egyáltalán önmaga milyen föld így azt sem tudja, hogy kéne-e változnia egyáltalán. (Azt feltételeztem, hogy minden ember jó föld akar lenni.)

@sefatias:
"Tehát érdemes beszélgetni a saját hitét abszolút igazságnak tekintő emberrel, lehet neki segíteni, de óvatosan!"

Hogy érdemes-e? Valamivel el kell tölteni az időt. És az embernek arra van ideje amire akarja, hogy legyen.
És hogy lehet-e segíteni? Elvileg az egyik föld nem tudja megkapálni a másikat.
Én egyébként legszívesebben azzal a saját hitét abszolút igazságnak tekintő emberrel szeretnék most beszélgetni, akit Jézusnak hívnak :)
Kíváncsi lennék arra, hogy mennyire lennék nyitott rá, félre tudnám tenni a jelenlegi saját abszolút igazságomat.
Ki tudja talán már találkoztam is vele, csak nem vettem észre?
Sefatias Egy furcsa találkozás 2016.10.27 20:56:47
Éneás egy kis magányra vágyott. Ki kellett szellőztetnie a fejét, mert az elmúlt hetek-hónapok kimerítették. Miközben a Kidron völgyében sétálgatott, azok a házak jutottak eszébe, amelyeket az elmúlt hónapokban építettek az ő vezetése alatt. Éneás építőmester volt. Az egyik legjobb Jeruzsálemben.…..
abdulasib 2016.10.28 06:31:18
Korábban már foglalkoztam azzal, hogy ha a bibliai teremtési beszámolót és ezzel a bűnbeesés történetét nem tekintjük valós eseménynek, akkor azzal bizony alaposan áthúzzuk és megkérdőjelezzük a mai megváltástant >> ITT << A belinkelt posztban idézett Rózsa Huba pontosan megfogalmazza…..
Az elmúlt egy év egyik leggyakrabban használt idézete a Bibliából a János evangéliuma 10:1. Olyanok is boldog önelégültséggel lobogtatták Jézus szavait, akik amúgy addig azt se tudták, hogy Jézus szavai fel vannak jegyezve valahol. A határokon átmenekülő, átszökő menekültekre alkalmazva úgy…..
Hát megtörtént. A világ legbefolyásosabb államában legalizálták a homoszexuálisok házasságát.  Most, hogy az egyik legkonzervatívabb ország is beadta a derekát, azt hiszem néhány éven belül sorra új országok csatlakoznak a homoszexuálisok házasságát minden tekintetben…..
abdulasib 2015.07.06 00:00:42
@Csaba Tarró: A meleg jogaiért kardoskodó buzi személye nekem pont az Isten szeretete, kegyelme iránti sóvárgásról beszél.

Elnézést, nem akartam semmit a szádba adni, pláne nem személyeskedni.
abdulasib 2015.07.06 01:07:52
@Csaba Tarró: Ha például gyakran rosszalkodik egy gyerek, azt általában nem azért teszi, mert gonosz. Hanem mert így próbál jelezni, hogy figyeljenek már rá, mert figyelem és szeretet hiánya van.
abdulasib 2015.07.06 11:16:03
Szerintem minden ember figyelmet és szeretetet szeretne. Ez van szerintem minden tettünk legmélyén. És elvileg a keresztények is azért tudnak szeretően viselkedni, mert hogy ez az igényük ki van elégítve "mi tehát azért szeretünk mert Ő előbb szeretett minket".
Van gyerekem három, szokták verni egymást otthon, az óvodában is megy az adok-kapok. Annyit észrevettem, hogy a gyerekek nagyon hálásak a figyelemért a törődésért és szinte szárnyra kapnak tőle. Meg azt is hogy ha kevesebbet törődök a gyerekeimmel akkor feszültebbek, többet rosszalkodnak. A nagy fiam kicsit más, kilóg a társai közül mivel kevésbé tud figyelni és sokáig összpontosítani, mint kortársai. Ezt állítólag a koraszülés miatt, az idegrendszeri fejletlenség okozza. Sok mozgással, tornával lehet fejleszteni és látszik, hogy ki fogja nőni. De jelenleg ő ilyen. Figyelmetlenségből megüt, fellök másokat, sokszor konfliktusba keveredik. Ugyanakkor vannak más értékei amik meg felülmúlják a társaiét pl.: nagyon szociális. Neki sokkal jobban meg kell küzdenie mindenért, mivel kisebbségben van. Párszor tapasztaltam, hogy "normális" társai összefognak ellene ingerlik vagy csúfolják őt, okkal vagy ok nélkül belekötnek, megverik. Ilyenkor persze nem azt mondom, hogy szegények csak egy kis figyelemre vágynak, de ettől függetlenül még lehet ez a helyzet, nem tudhatom. Őszintén szólva nekem is nehéz valamikor elviselnem a fiam, de ezen keresztül Isten tanít az igazi, önzetlen feltétel nélküli szeretetre, és a saját gyengeségem leküzdésére. Talán a homoszexualitás is Isten ezen célját szolgálja.
Van több olyan történet, amivel sosem tudtam mit kezdeni. Ebből az egyik az, amikor Jákob megküzd egy számára ismeretlen férfival. A szövegből konkrétan nem derül ki, hogy ki volt ez az ismeretlen, de a közvetett bizonyítékok arra utalnak, hogy Isten volt az. Ha a háromságot és az…..
abdulasib 2015.07.01 20:49:51
@sefatias: Az én kihámozásom a történetre mindenféle teológiai előtanulmányok nélkül:

1. miért akart Isten verekedni egy emberrel, akit ráadásul még szeret is, hiszen az élete során számtalan áldásban részesítette?

Én is szoktam birkozni a fiammal.

2. Lehet rá azt mondani, hogy Mindenható, ha egyszer Jákob kishíján megverte?

Igen. Én is szoktam engedni, hogy a fiam nyerjen. Nagyon rossz lenne neki ha mindig én nyernék. Elmenne a kedve a játéktól.

3. Biztos, hogy Istenhez méltó eljárás ez?

Aha. Én is szoktam fájdalmat okozni a fiamnak, néha igazságtalanul. De alapvetően jót akarok.

4. Hozhatja egy ember Istent olyan helyzetbe, hogy az kénytelen legyen az ember feltételeinek eleget tenni, hogy szorult helyzetéből menekülni tudjon?

Ajjaj. Már párszor megjártam a gyerekekkel. Könnyen tudnak kényelmetlen helyzetbe hozni :)

5. Az első következtetésem az, hogy ez a történet nem valós.

Szerintem meg nagyon életszerű.

6. Tehát a második következtetésem a következő: Mi egy olyan világban élünk, ahol Isten harcol és nem mi. Mi emberek csupán ártatlan elszenvedői vagyunk mindannak, ami Isten harcának következménye. Ezért a sok értelmetlen és felesleges szenvedésért, ami évezredek óta sújtja az emberiséget illetve személyesen embereket, vagy közvetve, vagy közvetlenül, de Isten a felelős. Ez a helyzet viszont azt eredményezte, hogy mi emberek feltételeket diktálhatunk Istennek, mint ártatlanul szenvedők.

Azért diktálhatunk feltételeket Istennek mert szeret minket. Nem érzi méltóságon alulinak ezt. Nem kerüli, hanem felvállalja a felelősséget ezért a helyzetért. Nem szeretne abban tetszelegni, hogy ő a tökéletes a gyermekei meg a tökéletlenek. Nem erről szól a történet. Nem egy ilyen utóbbi, hanem egy valódi érett felnőtt kapcsolatot szeretne amiben egyenrangú felek önként és teljes szívvel vesznek részt. Vele együtt örülve és szenvedve jóban rosszban. Én szeretném majd ha a gyerekeim segítenének a munkámban a dolgaimban, mert addig is együtt vagyunk és közös élményeket élünk át.
abdulasib 2015.07.04 20:36:14
@sefatias: "Szerintem itt nem egyszerű játékról volt szó, melyben mindkét résztvevő örömét leli. Jákobnak fogalma sem volt arról, hogy mi az oka az idegennek a verekedésre. Ő egy valóságos támadást élt meg és úgy tűnik, hogy életre halálra ment."

Én azt hittem tudta, hogy Istennel küzd, de lehet hogy Istentől részéről ez is a játék része volt, csak esetleg Jákob nem értette.

"Itt nem arról van szó, hogy az idegen HAGYTA. Hanem arról, hogy az idegen nem bírt Jákobbal."

Ha az idegen Isten volt akkor nem hiszem hogy fizikailag ne bírt volna Jákobbal.

"Nem tartanám Istenhez méltónak az ok nélküli fájdalom okozást. Nem beszélve arról, hogy itt nem kis fájdalomról van szó. Főleg igazságtalan fájdalmat okozni nem vall Istenre. "test szerinti apáink is fenyítettek bennünket, mégis tiszteltük őket. Nem kell-e hát sokkal inkább a lelkek Atyjának engedelmeskednünk, hogy így elnyerjük az életet? 10Azok csak rövid ideig és hangulatuk szerint fenyítettek bennünket, ő ellenben a legjobbat akarja nekünk,""

Akkor ezek szerint ez Istenhez méltó eljárás volt. A legjobbat akarta Jákobnak is.

"Azért az furcsa lenne, ha Istent kényelmetlen helyzetbe hoznánk. De szerintem is erről szól a történet. Márpedig ha az idegennek van köze Istenhez (márpedig van), akkor ez azt jelenti, hogy igen Isten bizonyos értelemben kényelmetlen helyzetben van velünk szemben."

Úgy látszik Isten furcsa. Egyáltalán nem emberi, bizonyos szempontból meg nagyon is az.

Egyébként köszi a bejegyzést, tetszett.
Több mint négy éve nem járok semmilyen keresztény gyülekezetbe. Bár a környék különböző egyházainak istentiszteleteit végiglátogattam, illetve akár messzebbre is elmentem, hogy egy internetes ismeretségnek köszönhetően megnézzek egy-egy közösséget, mégsem horgonyoztam le…..
abdulasib 2015.06.16 21:48:52
Miben hisznek az emberek? Azt hiszem, hogy erre a kérdésre az a legpontosabb válasz, hogy abban, amire kötelezik őket. Igaz, a ’kötelezik’ kifejezés talán nem a legpontosabb meghatározás, de legyünk őszinték, a hitnézetek, dogmák nem szabadon választhatóak, és nem is magunktól határozzuk meg őket.…..
abdulasib 2015.06.13 05:24:42
@sefatias: A különböző egyházi, emberek által kreált, (tév)tanítások legmélyén az emberi gyengeség, a sötét oldal áll. Ezt világítja meg Isten, a Szentlélek segítségével, emberek által. Ezt tette Jézus is (az éppen aktuális, Istent képviselő szervezet kárára). Megpróbált Ő csatlakozni a farizeus közösséghez, de szembesült vele, hogy azok nem szeretik Istent. Ezt kénytelenek tenni azok is, akik manapság szeretnék Jézust követni. Ez amióta világ a világ így van és így lesz. Itt van például az a szó, hogy keresztény vagy keresztyén. Nem tudom melyik a helyes :) Elég alapszó. Jézus soha nem használta ezt a szót, nem ismerte. Ha jól tudom nem hívő emberek találták ki ezt az új szót és akkoriban kis Krisztust (Jézus kicsiben) vagy Krisztus követőt jelentett, némi gúnyt is kifejezve. Érdekes módon jobban elterjedt, mint a tanítvány szó amit Jézus használt. Azt nem tudom, hogy az eredeti nyelvben vagy más nyelvekben mennyire maradt meg az eredeti jelentés, de a magyarban az átlag embernek a keresztény szóról már nem az jut eszébe, hogy az Jézus utánzását jelenti. Ily módon valamelyest hígult, tompult az eredeti fogalom. Na de nem ez a kereszténység legnagyobb baja :)
Akkor mi is a baj vele?
Talán az, hogy azt gondoljuk, hogy már megváltozott a világ, Jézus 2000 évvel ezelőtt, nem talált egyetlen bejegyzett közösséget sem, ahova csatlakozhatott volna. De ma már ez másképp van. A mai világban Jézusnak nem kéne innen-onnan keresgetnie az Istent igazán kereső embereket és velük kapcsolatot kezdeményezni. Csak fölcsapná a szaknévsort és kikeresné a megfelelő dogmatikájú "xy" szervezet elérhetőségét, elmenne vasárnap, meghallgatná a prédikációt és mondana rá egy áment. Majd átvenné a szervezeti hatalmat az egyházfőtől (illetve azt az egyházvezető természetesen átadná önként, hisz úgy sem az övé volt), majd Jézus felépítené a világ legnagyobb és legsikeresebb szervezet multilevel piramisjátékát. Nonszensz.
abdulasib 2015.06.14 21:40:07
@sefatias: Nem hiszem, hogy Jézus megpróbált volna bárhova is csatlakozni. Szerintem sosem volt ez a célja.

Akkor a keresztényeknek miért kéne egyházhoz csatlakozni meg dogmákat hasonlítgatniuk?
Sztem Jézus kereste azokat akik Isten iránt érdeklődnek. Ez néha a templomba vezette Őt néha máshova.
Nem hiszem, hogy Isten azt az unalmas életet szánja a Jézust követő keresztény embernek, hogy minden vasárnap menjen istentiszteletre, minden héten vegyen részt a házi csoporton és még csináljon, gondoljon úgy sok dolgot, ahogy azt abban a gyülekezetben elvárják.

Egyébként mi a célod ezzel a bejegyzéssel/bloggal?
abdulasib 2015.06.16 12:02:49
@sefatias: A célom? szerintem semmi. Lehet, hogy csak az, amiért a blog mint műfaj létrejött: ez egy napló, hogy könnyebben megjegyezzem a saját gondolataimat, vissza tudjak benne lapozni stb. :)

Én is erre használom a blogod. :) Jól megfogalmazod a dolgokat szerintem. Jó is lesz majd ezt visszaolvasni olyan 70-80 évesen amikor kezd meszesedni az agyunk. :)

Egyébként mivel Jézus követője vagy kell, hogy Jézus célja legyen a te célod is nem? De egyébként Jézusnak sem volt semmi célja sztem, csak adta magát, mint a valóságshow sztárok :). Persze ezzel az önmaga adásával sok célt elért.

@sefatias: Nem hiszem, hogy Jézus megpróbált volna bárhova is csatlakozni. Szerintem sosem volt ez a célja.

Vagy szerinted mi volt Jézus célja?
René Descartes a XVII. század egyik legjelentősebb tudósa. Elsősorban filozófiai gondolataival vált híressé, de maradandót alkotott a matematika és a fizika területén is. Azok is, akik nem tudják ki ő, ismerik az azóta szállóigévé vált mondatát: „gondolkodom, tehát…..
abdulasib 2015.04.10 03:13:50
@Egy_nick: Ez jutott eszembe: Sztem aki rosszul gondolkodik az hideg, aki jól az forró, aki meg egyáltalán nem az langyos. A Bibliában Isten ez utóbbiról van a legrosszabb véleménnyel (kiköpi a szájából).
Elképzelhetőnek tartom, hogy nincs olyan gondolat, amire már valaki más előttem ne jutott volna el. De az ellenkezőjét is el tudom képzelni. Miért ne? :)
Azonban a lényeg sztem, hogy a gondolatainkban fejlődjünk és számunkra új dolgokat fedezzünk fel, megismerjük az ismeretlen Istent.
Sefatias Mégis kinek a döntése? 2014.12.11 10:44:40
Sokan élnek abban a tudatban, hogyha az életükben válaszút elé kerülnek, akkor a döntésüket ők hozzák meg. Boldogok attól a tudattól, hogy van képességük és szabadságuk arra, hogy…..
abdulasib 2014.12.14 01:51:12
Mégis kinek a döntése?
Mindenkinek a sajátja.
Elnézést, hogy a kérdésre nem, kérdéssel válaszolok :)
Nekem kb. 15 olyan év veszett el az életemből, amit soha nem lehet már pótolni. De a legfájdalmasabb, hogy erről, nem a vallási hazugságok, hanem én tehetek. Mint 15 év börtön és aztán egyszer csak szabadulsz, kint vagy az utcán és azt érzed nincs senkid, semmid. A vicc az, hogy akár mikor kijöhettem volna ebből a börtönből, csak nehezen vettem észre, hogy ott vagyok. De most örülök, ez valóban egy áldás, sőt Isten közeli megtapasztalása, csodálatos szabadítás, kegyelem.
Eszembe jut az a mondás, hogy az okos ember más kárán tanul, de viszont van amit szerintem nem lehet megtanulni tankönyvből. Így hát ez a hamis vallási közeg amiben élünk, ami mindig is volt és lesz, tulajdonképpen hasznos. Nem abban az értelmében persze, amiben ők gondolják. Isten a saját fegyverükkel győzi le őket. Egy bibliai idézet nekem nagyon idevág, egy történet Jézusról és a vallásról.
János evangéliuma 21-es fejezet:
47
Egybegyűjték azért a papifejedelmek és a farizeusok a főtanácsot, és mondának: Mit cselekedjünk? mert ez az ember sok csodát mível.
48
Ha ekképpen hagyjuk őt, mindenki hinni fog ő benne: és eljőnek majd a rómaiak és elveszik tőlünk mind e helyet, mind e népet.
49
Egy pedig ő közülök, Kajafás, aki főpap vala abban az esztendőben, monda nékik: Ti semmit sem tudtok.
50
Meg sem gondoljátok, hogy jobb nékünk, hogy egy ember haljon meg a népért, és az egész nép el ne vesszen.
51
Ezt pedig nem magától mondta: hanem mivelhogy abban az esztendőben főpap vala, jövendőt monda, hogy Jézus meg fog halni a népért;
52
És nemcsak a népért, hanem azért is, hogy az Istennek elszéledt gyermekeit egybegyűjtse.
53
Ama naptól azért azon tanakodának, hogy őt megöljék.

Még ha rossz szándékból is, de a vallás valójában szívességet tesz Istennek, hogy elszéledt gyermekeit egybegyűjtse. Nincs ez másképp most sem. Köszönöm a posztot és hogy hozzászólhattam.
Sefatias MIÉRT?????? 2014.11.18 12:12:29
Az utóbbi időben sokat foglalkoztat az ember-Isten viszony.Az előző posztban már boncolgattam, hogy Isten törvényeiben látszanak azok az alapelvek, melyek segítenek felismernünk, hogy Istennél mindig fontos a gyengébbek, kiszolgáltatottak helyzetének biztosítása. Isten mindig…..
abdulasib 2014.11.29 03:40:32
Nekem a történetről az jutott eszembe, hogy talán nincs is borzasztóbb dolog a világon, mint ha valaki elveszti a gyermekét, ráadásul ilyen szörnyű módon. Eszembe jutott Jézus is, akivel ugyanaz történt, mint ezzel a lánnyal. Jézus is az apukáját hívta a halál torkában. A különbség csak annyi volt, hogy míg ennek a kislánynak az apukája, ha tehette volna megakadályozza a gyilkost, Jézus apukája bár ott volt a tetthelyen, nem tett semmit. "Atyám, Atyám miért hagytál el engem?" Jézus is megkérdezte, hogy miért? Ezt azoknak írom, akik kérdőre vonták sefatiast, hogy miért kérdezi, hogy miért? :)

Hogy válaszoljak is a posztban feszegetett kérdésre szerintem nem azért történnek rossz dolgok, mert Ádám bűnbe esett. Illetve kellett hozzá az is, de ilyen erővel arra is szükség volt, hogy ezt a kislányt például megszülje az anyja, ehhez szükség volt az apjára is, még sem ők a felelősek. De nem is Éva, aki rábeszélte Ádámot annó és nem is az Isten aki egyedül jó. Ha mindenképpen akarunk felelőst, akkor a felelős a kígyó és követői. Na de felmerül a kérdés, hogy miért teremtette meg a kígyót Isten és miért engedi őt tombolni? Miért engedte, hogy ez a kígyó kegyetlenül meggyilkolja az egyszülött fiát is? Inkább meghalt volna Ő saját maga a fia helyett, ahogy én ismerem.
Nos, mindez értem történt, mert szeretett volna Isten velem egy kapcsolatot. Azt is mondhatjuk én vagyok a felelős mindenért. De itt nem csak azon van a hangsúly, hogy miattam, hanem azon is hogy kapcsolat. Igazi kapcsolat ugyanis csak olyan körülmények között lehetséges, ahol a feleknek van döntési joguk és lehetőségük (a világosság csak a sötétségben tud fényleni). Mivel kettőn áll a vásár Isten is felelős, mert túlságosan is szeret engem. Ezért az isten-ember kapcsolat miatt van minden. Ez szvsz az élet értelme. Hogy keressük az Istent, megismerjük Őt és megkapjuk a megnyugtató választ a miértekre.
abdulasib 2014.12.05 01:45:20
@Adoremus: Szerinted miért hagyta el Jézust az Atya?
Előzmények: ITT   Az önkielégítés erkölcsi megítélésében nagyon sok olyan szempont van, amit nem vizsgáltam meg az előző posztban. De nemcsak én, hanem azok sem, akik emberek millióinak  életére vannak hatással véleményükkel. Most ezeket a szempontokat fogom megvizsgálni,…..
abdulasib 2014.11.11 20:05:54
@sefatias: És akkor azt szeretnéd, hogy itt mi se beszélgessünk róla bjanek-kal?
abdulasib 2014.11.24 21:00:16
@bjanek: Köszönöm a válaszokat. Valami ilyesmi választ vártam egyébként. Ezekkel találkoztam eddig. Örülök, hogy kiegészítetted azokkal a gondolatokkal amik megengedik a kivételeket. Ez jó. Én felháborítónak tartom ugyanis ezen területek általánosítását a keresztény körökben, ebből sok előítélet, bizalmatlanság, szeretetlenség fakad, amit még észre sem vesznek, mert nem olyan feltűnő, mint mondjuk az ha rágyújtok egy cigire. Bár a biblia a keresztényeknek szól, mégis én azt tapasztaltam, hogy gyakran nem hívők nyitottabb szívvel állnak másokhoz, kevésbé zavarja őket például, ha valaki dohányzik, nem fejtik ki folyton a véleményüket ezzel kapcsolatosan, de nem is gondolnak rá. Az elfogadásnak egy sokkal ösztönösebb fajtája van bennük. Részt vettem bűnmegvallásokon, ahol tipikusan az önkielégítésről jobban megtörve és szégyenkezve "kellett" beszélni. A "kellett" alatt azt értem, hogy ez egy emberi nyomás, elvárás és manipuláció, vagy hagyomány, hogy ez egy nagyobb bűn. Olyan bűnmegvalláson még nem voltam, ahol arról beszéltek, hogy előítéletem volt valakivel szemben és nem bízom benne, lenézem, nem akarok kapcsolatba kerülni vele, kerülöm.
Pedig a második parancsolat, ami szerintem az első gyakorlatba tétele az, hogy szeresd felebarátodat mint magadat. Nos egy önkielégítés csak annyiban vág ide, hogy a felebarátomnak nélkülözni kell tíz percre. Ami azért szerintem belefér. Illetve felmerül a kérdés, hogy szeretet-e az, ha rákényszerítem (persze Isten szavával) felebarátomra, hogy tartóztassa meg magát és ha elbukik, mert hát nagy valószínűséggel el fog, akkor erről nagyon bűnbánóan gondolkodjon. Ezek az úgymond látványos "külső" bűnök arra jók, hogy legyen miről beszélni, prédikálni, példálózni, különbnek gondolni magunkat, közös ellenséget kreálni magunknak, bezzeg mi vagyunk a hívők és a világ meg fujj. Miközben közöttünk (hívők között) nincs igazi kapcsolat (erről nem beszélünk és nem gondolkodunk, ezen nincs hangsúly). Nem arról ismernek meg minket sajnos, amit Jézus ígért, hogy őszintén szeretjük egymást. De hogyan is szerethetnénk egymást, ha nem szeretjük önmagunkat? Hogyan is szeretnénk önmagunkat, ha nem tudjuk, hogy Isten mennyire szeret minket? Ha nincs helyes képünk Istenről (és itt utalnék vissza az első hozzászólásomra) honnan is tudhatnánk?
Ahogy te is gondolod, szerintem is minden lehet rossz és minden lehet jó is, de a lényeg a kapcsolat és a szeretet, ami nélkül minden szemét, és ez az ami ha meg van, semmi sem számít (még a bűnök sem).
abdulasib 2014.12.05 01:34:43
@bjanek: Engem az zavar, hogy Jézus nem beszélt se az önkielégítésről, se a dohányzásról, meg még csomó másról sem. Amiről ma általában a komoly keresztény vezetők és hű követőik, a többség beszél, meta kommunikál, könyvet ír, stb... Jézus mindig a kapcsolatról beszélt. Ha bűnökről beszélt azt általában a farizeusoknak szánta, bebizonyítva nekik, hogy bűnösök, mert ők azt gondolták, hogy nem azok. Én viszont tudom, hogy bűnös vagyok fent nevezett dolgokban is elbuktam és még el is fogok (ha ezek bűnök), meg még sok más egyébben is. Naponta előjönnek a szívemből rossz dolgok, némelyikkel küzdök, némelyikben elbukok, némelyiket észre sem veszem, némelyiket sajnálom, némelyik miatt szégyenkezem, van amelyiket meg egyszerűen csak jobb elfelejteni. De mindezek nem izgatnak már, mert tudom, hogy kapcsolatban vagyok az Istennel. Igazad van, hogy a bűn elválaszt Istentől, de rám ez már nem igaz, mert engem semmi sem választhat el tőle. Értem, hogy félsz vagy féltesz a szabad(os)ságtól, pedig nem kéne. Én nem arról a fajtájáról beszélek ami Isten nélkül való. Hanem arról, ami az Istennek hálát adva történik. A bűn engem is zavar, ezért is írok ide. És hiszem, hogy amire eljutottam arra az igazság Lelke vezérelt.
Nem hiszem, hogy a házasságtörő nő többet nem vétkezett, de azt nagyon is el tudom képzelni, hogy a találkozásukat követően meg akarta ismerni Jézust, szeretett volna kapcsolatba kerülni vele. A farizeusok, a nagy bűn megelőzők, meg nem voltak kíváncsiak igazán Jézusra (sőt!), fel sem ismerték, hogy ő az Isten. Abban sem hiszek hogy a vámszedő és a farizeus templomi imájáról szóló történet, ha folytatta volna Jézus, akkor arról szólt volna, hogy a vámszedő többé nem vétkezett. A vámszedő a lelkében volt eleve más. Isten olyanokat keres akik Lélekben imádják őt. Ezt pedig csak az ő lelkével lehet, akit az igazság Lelkének, Pártfogónak, Vigasztalónak, Szentléleknek is hívnak. Akit az emberi szem nem lát, de érzékelhető, egy külön álló független személyiség (mint Jézus vagy az Atya), akit nem kéne uniformizálni szerintem.
Az előző poszt kapcsán többször felmerült a posztban és a hozzászólásokban is, hogy az istenhívő emberek kételyei, kérdései függnek az átélt tapasztalatoktól. Sokakban fel sem merülnek azok a kérdések, amelyek másoknak a lelkét mardossák.Éppen ezért a két csoport között…..
abdulasib 2014.11.29 04:41:05
@Thomas Pastor: Kedves Tamás! Nekem odaillőnek tűnik ez az igerész, de lehet, hogy azért mert én értem is, hogy miről van szó. Te viszont úgy veszem észre, hogy nem érted.
Azt, hogy én értem az nem az én érdemem, nem vagyok rossz értelemben büszke rá, ezért ne vedd támadásnak, hogy ezt mondom. Veled is tehet majd olyat az Isten, hogy megérted. Lehet, hogy kár is ezt most leírnom neked, hiszen ezt a tudást csak Tőle kaphatod meg. Igaz a hit hallásból van tehát mégsem kár. Én emlékszem olyan esetekre a saját életemből, amikor valamit nem értettem és azt sem aki mondta, de végül később megértettem. Ez néha megszégyenüléssel és kárral is járt, de nem bánom :) sőt azt látom a bibliából, hogy ez a normális. A vakok szeme megnyílik. Most már óvatosabb vagyok, na nem a megszégyenülés elkerülése végett, hanem inkább azért, hogy lehetőleg minél kevesebb kárt okozzak, mert most már igyekszem feltételezni, hogy van még amit nem értek :) Ha veled is történt már ilyen akkor tudod miről beszélek.

Két kérdésem lenne hozzád ami felmerült bennem olvasva a hozzászólásodat.
Azt feltételezed Istvánról, hogy megkérdőjelezi Isten jóságát és nem Krisztus követő?
A "Minden gondotokkal forduljatok hozzá" igerészből a minden alatt szerinted Isten csak a fizikális üldöztetés gondjára gondol?
Azt hiszem elértem az utópiám utolsó részéhez. Az első részben kifejtettem,hogy szerintem a kereszténység legnagyobb problémája a nem megfelelő sorrendiség. Ezt írtam: "az Atya és a Krisztus köré felépített egyház képtelen az egységre." Tudom, hogy ez a mondat kissé…..
abdulasib 2014.10.30 01:17:08
@sefatias: Hát én egy kicsit gyakorlatiasabb választ vártam volna, de végül is igazad van ez csak egy utópia. Méghozzá a tied. Az 5. része :-)
Valaki mondása (találó szerintem), hogy akik igazán alkalmasak lennének a vezetésre irtóznak a hatalomtól. A "hivatalos" keresztény közösségekben az eddigi tapasztalataim szerint azok szerzik meg a hatalmat, akiknek meg van rá a képességük a megszerzésre (azonban a bibliaalapú vezetésre már nem minden esetben van képességük). Úgy működik ez nagy vonalakban, mint minden más szervezet esetén gondolom.