Regisztráció Blogot indítok
Adatok
REPLAN

25 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Replan kutatások lezárása óta eltelt annyi idő, hogy úgy éreztük, ideje van egy kis utánkövetést csinálnunk, ezért mind a 6 csoporttal készítünk egy interjút, a tapasztalatokról, meglátásokról, ambíciókról, aminek a sorát Theisler Katalin, az 1. csoport vezetője nyitja meg.   Mit jelent nektek a…..
REPLAN Viszlát, krémesek! 2015.08.25 15:25:52
Amikor a Ferenciek terét még Felszabnak hívták, mindenkinek nyilvánvaló volt, hogy randit ott csakis a Jégbüfé elé érdemes megbeszélni. Bár engem mondjuk a közeli Mézes Mackó marcipánburgonyái kicsit jobban vonzottak... Az ikonikus cukrászda 63 év után most bezárja kapuit. A…..
REPLAN I was born in the ghetto 2015.06.23 12:01:02
Az Integrált Városfejlesztési Stratégia keretében 2005-ben indult el az a program, amely Budapest egyik legkevésbé élhető, leginkább veszélyesnek és nemkívánatosnak tartott részének, a hírhedt VIII. kerületnek a rehabilitációját tűzte ki célul. A szociális és lakhatási…..
Tavaly indított cikksorozatot a Kreatív magazin "Az én városom" címmel, melyben munkatársaik és marketing szakemberek mutatják be lakókörnyezetüket. Saját tapasztalataikat, élményeiket felsorakoztatva mutatják be a budai és pesti kerületeket, azok szépségeit, kevésbé vonzó…..
 A VIII. kerület ismert utcáit már a 19. század közepétől előszeretettel látogatták a mulatni vágyók. A Király utcában például négy Macska nevű mulató - a Fekete, a Kék, a Vörös és a Tarka - működött, kétes elemeket és hírességeket egyaránt odacsábítva. Vajon ehhez…..
Egynapos konferencián foglalták össze a Replan kutatás eredményeit a tervezőcsapatok és a támogatók. Május 6-án a Holcim által működtetett C3 Atelier-ben tartották azt a rendezvényt, amelyen a szakma és a sajtó képviselői megismerhették a 10 hónapos kutatómunkával…..
A Replan kutatás nemcsak témáját és az érintettek számát tekintve fontos és előremutató, de azért is, mert a lakhatási problémák kezelésében a rutions építész szakemberek mellett építészhallgatók is részt vettek. Hiszen kitől várhatnánk a legfrisebb, legformabontóbb…..
REPLAN 2015.05.04 11:30:07
@Jóléti Dán Kekszesdoboz: Kedves Kekszesdoboz! A csoport által vizsgált terület a IV. kerületi Berda József utca – Aradi utca – Csányi László utca – Pozsonyi utca által határolt rész, ahogy egy korábbi posztunkban olvashatod. Ezt a szegregált területet hívják az ott élők egymás között Bermuda-háromszögnek.
REPLAN 2015.05.04 11:31:10
@Analking Skywalker: Kedves Skywalker! A bejegyzésből megtudhatod, hogy az ott élő lakók hívják így a környéket, természetesen nem az Atlanti-óceáni Bermuda-háromszögről van szó.
A közösségi együttélés fogalma nem mai találmány. Magyarországon az első kezdeményezés 1979-ben született meg Miskolcon. Elképzelt formájában 10 évig működött, majd sajnos kudarcba fulladt. Miskolci kísérlet Történetünk szereplői műegyetemi építészhallgatókként…..
Kik élnek itt? És vajon jó nekik? A Belső-Erzsébetváros egy hagyományos, sűrű, zártsorú beépítésű, nagy népsűrűségű zóna, ahol a városszerkezet, és zömében a beépítés is több, mint száz éve alakult ki. A lakások 70%-a a 19. század második felében épült a…..
A panelház (röviden panel) előre gyártott vasbeton elemekből készült lakótömb. A volt keleti blokk államaiban a legelterjedtebb, de a Földszámos országában próbálták a 20. század nagy világháborúi után kialakult lakáshiányt ezzel a viszonylag gyors és olcsó…..
REPLAN Ismerjük meg Újhegyet! 2015.03.25 15:59:25
Az Újhegyi lakótelep Kőbánya déli részén található, határai a Maglódi út a Sibrik Miklós úttól a Kozma utcáig – a X. és a XVIII. kerület közigazgatási határa – a MÁV szolnoki vonala – a Sibrik Miklós út a Maglódi útig. A házak többsége 1971-78 között épült…..
REPLAN A cohousingról bővebben 2015.01.20 12:01:41
Co-housing (közösségi lakóhely)   A cohousing Nyugat- Európában elterjedt alternatív, közösségi lakhatási forma. Elterjedése Dániából indult a 60-as években, ahol fiatalok összeálltak és  a társadalmi, városi elszigeteltség ellenében új életmód kialakítására…..
A szuburbanizáció a városfejlődés azon szakasza, amikor nagyszámú népesség költözik a városkörnyéki, jellemzően alacsonyabb beépítettségű, zöldebb lakókörnyezetbe. A világ különböző régióiban a szuburbanizáció egészen különböző mintázatokat hoz létre, ám…..
REPLAN A bulinegyed éjjel-nappal 2014.11.05 14:08:42
A középosztályt érintő lakhatási nehézségeket a VII. kerületi Király utcában vizsgáljuk, ahol a szórakozóhelyek kínálta szociális vonzerő, illetve a belvárosi bérházak rossz elosztása és állapota okozta ellentéteket szeretnénk feloldani egy újfajta lakhatási forma, a…..
Kőbányán az 1970-80-as években épült klasszikus tízemeletes panelekből álló Újhegyi lakótelepen vizsgálódunk. Itt az építészektől fontos elvárás, hogy a klasszikus megoldásokon – szigetelés, nyírásszáró-csere – túlmenően olyan lehetőségeket vázoljanak fel, amik a…..
A középosztály lakásproblémáit az 1950-60-as években épült XX. kerületi Gubacsi lakótelepen vizsgáljuk. A kiválasztott terület első ránézésre nem szolgál rá a krízis zóna címre, de az építészeti és szociológiai vonatkozások tekintetében jó terep a vizsgálódásra. Az…..
A szociálisan nagyon érzékeny rétegek lakhatási körülményeinek javítására a IV. kerületi Berda József utca – Aradi utca – Csányi László utca – Pozsonyi utca által határolt rész zársorú családi házas övezetére és az ott található iparterületekre koncentrálva…..
Megvannak a konkrét helyszínek abban a hat budapesti kerületben (IV, VII, X, XVI, XVII, XX), ahol a REPLAN projekt csapatai elvégzik a célként kitűzött feladatokat. Perényi Tamás, a BME Lakóépület-tervezési Tanszékének vezetője a kutatást finanszírozó Holcim Hungária Otthon…..
A 6. csoport a kulturális és közösségi élet szempontjából vonzó, ám a lakhatási alternatívákat vizsgálva kritikus zónák építészeti és szociális problémáit tárja fel. A patinás bérházak központi elhelyezkedésük miatt a fiatalok és idősek körében egyaránt kedveltek.…..
Az 5. csapat a szocreál romantika jegyeit hordozó, 2-4 emeletes, körfolyosós, magastetős téglaházakból álló lakótelepeket vizsgálja. Bár ezek a lakótelepek jellemzően kedvező fekvésűek – jelentősebb zöld terület öleli körül őket és közlekedési szempontból is jó…..
A 4. csoport a városközponttól távolabb elhelyezkedő, ’70-’80 években épült, hagyományos 10 emeletes panelházak problémáit vizsgálja. A lakótelepek legkritikusabb pontjai a laikusok számára is világosak: a lakóterület szűkössége, a sokszor javíthatatlan kivitelezési…..
Átmeneti zónának nevezzük a városi lakóövezeti szövet által körbenőtt ipari, mezőgazdasági, közlekedési vagy katonai, alulhasznosított, lakófunkciójú területekkel kombinálódó vagy funkcióváltó területeket. Ezeken a területek jellemzően rendezetlen sorsúak, a magas…..
A 2. csoport a szociálisan rászoruló rétegek lakhatási problémáira reflektálva dolgoz ki terveket, melynek lehetőségeit Budapest külső, extenzív módon beépített családi házas övezetében vizsgálja. A beépítési intenzitás és a lakástípusok racionalizálása mellett cél,…..
Az 1. csoport célja, hogy fiktív lakók részvételével modellezzenek egy olyan – külföldön már sok helyen működő – közösségi létformát, ahol a lakókörnyezetet az ott élők közös célok és érdekek mentén alakítják ki. A cohousing építészeti szempontból a privát…..
A REPLAN kutatási program célja, hogy 6 építészeti és szociológiai szempontból kritikus fővárosi zónára innovatív, fenntartható megoldásokat dolgozzanak ki mintaprojektek formájában, szociológusok, közgazdászok és építészek formabontó együttműködéseként. Az…..